Λέσχη Βιβλίου στον Πολιτιστικό Σύλλογο Άνω Γαλατσίου

Εδώ και κάποιες μέρες, λειτουργεί στον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Άνω Γαλατσίου η Λέσχη Βιβλίου. Μια ομάδα από μέλη του Συλλόγου, που τους αρέσει το βιβλίο και αγαπούν το διάβασμα δίνουν ραντεβού κάθε Τετάρτη στις 7 το απόγευμα και διαβάζουν.

Αλλά, όπως μας ενημερώνουν με ανάρτησή τους στη σελίδα του Γαλατσιώτικου Συλλόγου στο Facebook, δεν μένουν μόνο εκεί. «Αφού το διάβασμα προκαλεί σκέψεις και οι σκέψεις συναισθήματα και τα συναισθήματα ανάγκη να εκφραστούν, μετά το διάβασμα λοιπόν, συζητάμε. Εκφράζει ο καθένας την άποψή του για το βιβλίο ή τον συγγραφέα, τις σκέψεις του, τις διαφωνίες του (υπάρχουν και τέτοιες), τους προβληματισμούς του, τί του αρέσει και τί όχι. Η συζήτηση συχνά απλώνει και αγγίζει σημερινά σοβαρά κοινωνικά ζητήματα και καταστάσεις, αλλά και πολλά φιλοσοφικά ή υπαρξιακά θέματα που απασχολούν ανθρώπους και κοινωνίες.»
Ίσως κάποιος αναρωτηθεί γιατί το κάνουν τώρα αυτό; «Μα γιατί μας αρέσουν τα βιβλία και είναι πολύ συναρπαστικό να διαβάζεις με παρέα. Και γιατί δίνει μεγάλη ικανοποίηση να συζητάς και να ανταλλάσσεις απόψεις για κάτι, να εμβαθύνεις σ’ ένα κείμενο, να το αναλύεις από όσες περισσότερες πλευρές μπορείς. Να μοιράζεσαι με τους άλλους τη γνώμη σου, να ακούς τη δική τους, να επικοινωνείς – κάτι που είναι και το τελικό ζητούμενο. Και βέβαια είναι ο καλύτερος και πιο δημιουργικός τρόπος να απαλλαγείς από την μοναξιά του καναπέ και της τηλεόρασης.»

Πρώτο βιβλίο τους ήταν «Τα σταφύλια της οργής» του Αμερικάνου συγγραφέα Τζων Στάινμπεκ. Ένα μεγάλο, κλασικό έργο που ταρακούνησε την αμερικάνικη κοινωνία με την έκδοσή του και έφερε μεγάλα προβλήματα στον συγγραφέα του. Αφορά στην αναγκαστική εσωτερική μετανάστευση ενός μεγάλου αριθμού εργατών της Οκλαχόμα με προορισμό την Καλιφόρνια, εξαιτίας της ανομβρίας και του κορεσμού της γης λόγω της υπερεκμετάλλευσης. Ένα βασανιστικό ταξίδι χιλιομέτρων ολόκληρων οικογενειών, που έβαλε σε σκληρή δοκιμασία την αντοχή, την αξιοπρέπεια και την ανθρωπιά των μελών του καραβανιού.
Δεν το έχουν ακόμα ολοκληρώσει – έχουν όμως βγει σημαντικές σκέψεις στην επιφάνεια τις οποίες και συζητούν τα μέλη της Λέσχης Βιβλίου. Στη συνέχεια της ανάγνωσης τα ερωτήματα θα πολλαπλασιαστούν. Άλλωστε αυτός είναι και ο σκοπός κάθε καλού βιβλίου: να βοηθάει τον αναγνώστη να πηγαίνει την σκέψη του κάθε φορά και λίγο πιο μακριά. Και να βρίσκει τις δικές του απαντήσεις.

Όταν μάλιστα έχει και την ευκαιρία να τις συζητάει και να τις εμπλουτίζει, όπως κάνουν όσοι συμμετέχουν στη Λέσχη Βιβλίου του Συλλόγου Άνω Γαλατσίου, είναι μια ξεχωριστή εμπειρία. Εάν κι εσείς νοιώθετε την επιθυμία να ζήσετε αυτή την εμπειρία μαζί τους, είστε ευπρόσδεκτοι. Συναντιούνται κάθε Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στο χώρο του Συλλόγου, Βαρδουσίων 7, στο Άνω Γαλάτσι.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή