Αυξημένος κατά 8% ο φετινός προϋπολογισμός του Δήμου Γαλατσίου

ΝΕΑ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
Αυξημένος κατά 8% ο φετινός προϋπολογισμός του Δήμου Γαλατσίου

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε και φέτος ο προϋπολογισμός εσόδων και εξόδων για το 2023 του Δήμου Γαλατσίου, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου. Η αντιπολίτευση καταψήφισε μιλώντας για έναν προϋπολογισμό που αδιαφορεί για την καθημερινότητα των πολιτών, που ακολουθεί πιστά τις επιταγές του μεγάλου κεφαλαίου και ο οποίος δεν λαμβάνει την πρέπουσα προσοχή από τα μέλη της διοίκησης ενώ ο Δήμαρχος κατηγόρησε τους επικεφαλής των παρατάξεων για στείρα αντιπολίτευση και ημιμάθεια.

Στα 67.068.444,97 ευρώ ανέρχεται το σύνολο των προϋπολογισθέντων εσόδων του Δήμου Γαλατσίου για το 2023, τα οποία είναι αυξημένα σε σχέση με τα περσινά κατά 8% (62.963.070,90 ευρώ το 2022) και τα οποία αναλύονται ως εξής:
• Τακτικά Έσοδα 13.637.965,00 ευρώ
• Έκτακτα Έσοδα 21.227.321,31 ευρώ
• Έσοδα παρελθόντων ετών (Π.Ο.Ε.) που βεβαιώνονται για πρώτη φορά 1.872.203,57 ευρώ
• Εισπράξεις από δάνεια και απαιτήσεις από Π.Ο.Ε. 17.284.215,09 ευρώ
• Εισπράξεις υπέρ του Δημοσίου και τρίτων και επιστροφές χρημάτων 5.046.740,00 ευρώ
• Χρηματικό υπόλοιπο 8.000.000,00 ευρώ
Στον πίνακα με τις Χρηματοδοτήσεις από Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα φιγουράρει ο κωδικός με τα 2.500.000,00 ευρώ για την κατασκευή τετραώροφου βρεφονηπιακου σταθμού με υπόγειο στο Ο.Τ. 23/Τ.99, ενώ στις Χρηματοδοτήσεις από Κεντρικούς φορείς βλέπουμε τα 11.000.000,00 ευρώ για τη μελέτη και κατασκευή του Βιοκλιματικού Διατηρητέου Κινηματογράφου και υπόγειου χώρου στάθμευσης (ΖΑΪΡΑ) και τα 4.000.000,00 ευρώ από το ΥΠΕΝ – Ταμείο Ανάκαμψης για την ανάπλαση του Λόφου του Παιδιού.

Τα έξοδα είναι και φέτος διαρθρωμένα στις εξής κατηγορίες:
• Γενικές Υπηρεσίες 12.135.140,79 ευρώ
• Οικονομικές Διοικητικές Υπηρεσίες 3.751.975,42 ευρώ
• Υπηρεσίες Πολιτισμού Αθλητισμού & Κοινωνικής Πολιτικής 2.304.305,78 ευρώ
• Υπηρεσίες Καθαριότητες και Ηλεκτροφωτισμού 8.238.117,98 ευρώ
• Υπηρεσίες Τεχνικών Έργων 6.696.462,23 ευρώ
• Υπηρεσίες Πρασίνου 937.885,92 ευρώ
• Υπηρεσίες Κοινωνικής Πολιτικής (Έργα και δράσεις χρηματοδοτούμενες από ΠΔΕ) 6.150.000,00 ευρώ
• Υπηρεσία Τεχνικών Έργων, Πρασίνου και Πολεοδομίας (Έργα και δράσεις χρηματοδοτούμενες από ΠΔΕ) 26.507.603,22 ευρώ
• Άλλες υπηρεσίες 346.953,63 ευρώ

ΚΩΣΤΑΣ ΖΩΜΠΟΣ:
«Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ»
Ως κορυφαία συνεδρίαση που ωστόσο δεν λαμβάνει την πρέπουσα σοβαρότητα από όλα τα μέλη του Σώματος, χαρακτήρισε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Κώστας Ζώμπος τη συζήτηση του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος, στηλιτεύοντας έτσι την απουσία αρκετών μελών της συμπολίτευσης από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
«Κι αυτό φάνηκε δυστυχώς, για πολλοστή φορά, και από τη δημόσια διαβούλευση του θέματος, την οποία η δημοτική αρχή εξάντλησε σε μια τυπική ανάρτηση στην ιστοσελίδα του δήμου καθώς περιορίστηκε στους μηδέν συμμετέχοντες την πρώτη μέρα, στα 4 άτομα την επόμενη μέρα και στις επιστολές τριών (3) μόλις τοπικών φορέων. Για εμάς ο προϋπολογισμός του Δήμου είναι θέμα πολιτικής αλλά και ουσίας και δυστυχώς δεν βλέπουμε καμία ουσία ούτε στον προϋπολογισμό ούτε στο τεχνικό πρόγραμμα. Για παράδειγμα, μιλάτε για τον βρεφονηπιακό σταθμό την Μεσσηνίας, ο οποίος υποτίθεται πως βάσει του προγράμματός σας θα ήταν έτοιμος το 2022 κι ακόμα τον ‘σέρνετε’. Επίσης, το ίδιο κάνατε εδώ και χρόνια για τις δέκα πλατείες της πόλης που φέτος τελικά δεν περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα καν! Άρα για ποια μεγάλα έργα να μιλήσουμε όταν το ποσοστό υλοποίησης μέχρι στιγμής του τεχνικού προγράμματος μέσα το 2022 δεν ξεπερνά το 8%» είπε ο επικεφαλής της παράταξης «Γαλάτσι – Ζούμε Εδώ» και έκλεισε την τοποθέτησή του λέγοντας: «Εμείς καταψηφίζουμε και λέμε το εξής: αφού, κύριοι της διοίκησης, δεν μπορείτε να κάνετε τα μεγάλα έργα αφήστε να τα κάνουν άλλοι που μπορούν και καλύτερα και περισσότερα».

ΤΑΣΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ:
«ΚΑΜΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΡΥΨΕΙ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ»
Για έναν προϋπολογισμό που ακολουθεί πιστά τις επιταγές των επιχειρηματικών ομίλων και των κερδών των μεγάλων εταιριών του κεφαλαίου έκανε λόγο ο Τάσος Οικονόμου από την παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης Γαλατσίου.
«Για εμάς έχει ουσία να δούμε τις συνθήκες μέσα στις οποίες συντάσσεται αυτός ο προϋπολογισμός και αυτές είναι συνθήκες γενικευμένης ακρίβειας, ενεργειακής φτώχειας και έντονων ψυχολογικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η λαϊκή τάξη. Έχει ουσία το ότι συζητάμε αυτό το θέμα τέσσερις μέρες πριν τη συζήτηση στη Βουλή ενός βαθιά αντιλαϊκού κρατικού προϋπολογισμού που θα αποτελέσει καρμανιόλα για την λαϊκή οικογένεια. Και ένα είναι σίγουρο: ότι η πολιτική που ακολουθείται αποκλείει τα λαϊκά στρώματα καθώς μοναδικός στόχος είναι να μπουκώσει με χρήματα τους ομίλους κατασκευαστών, ενεργειακών εταιρειών και τηλεπικοινωνιών. Καμία επικοινωνιακή διαχείριση δεν μπορεί να κρύψει πια τις ανάγκες της κοινωνίας και του λαϊκού κινήματος. Εμείς λέμε ότι χρειάζεται αγώνας και δράση για να πάρει ανάσα πια ο λαός» είπε ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης καταψηφίζοντας το σχέδιο προϋπολογισμού και το τεχνικό πρόγραμμα.

ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ:
«ΕΧΕΤΕ ΕΣΤΙΑΣΕΙ ΣΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΚΑΙ ΛΑΜΠΕΡΑ ΕΡΓΑ»
Επικριτικός στην τοποθέτησή του και ο επικεφαλής της παράταξης «Γαλάτσι ο Τόπος μου», Σπύρος Παναγιώτου, ο οποίος άσκησε κριτική στην διοίκηση υποστηρίζοντας πως έχει στα εστιάσει στα «μεγάλα λαμπερά έργα» και αδιαφορεί για τα μικρά καθημερινά που έχει ανάγκη η πόλη.
«Εξετάζοντας τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα βλέπουμε το εμφατικό ποσό των 34 εκατ. ευρώ που, αν το σκαλίσουμε, θα διαπιστώσουμε πως πρόκειται για έργα με έντονο προεκλογικό άρωμα – Ζαΐρα, πάρκινγκ, Λόφος Παιδιού – αλλά από αυτά μόλις 4 εκατ. αντιστοιχούν σε έργα που έχουν ανάγκη οι Γαλατσιώτες στην καθημερινότητά τους. Κι αν λάβουμε υπόψιν μας το αμαρτωλό παρελθόν της διοίκησης από πλευράς υλοποίησης έργων, τότε η εικόνα που έχουμε είναι μία: πως τα νούμερα αποδεικνύουν την απαξίωση της διοίησης για τα έργα που έχουν πραγματικά ανάγκη οι δημότες μας. Η απόσταση ανάμεσα στη λαμπερή εικόνα που σχεδιάζει η διοίκηση με αυτό που τελικά υλοποιεί είναι τεράστια γι’αυτό και καταψηφίζω τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα.»

ΟΧΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΓΕΛΙΚΑ ΣΑΠΟΥΝΑ
Η επικεφαλής της παράταξης «Γαλάτσι από Κοινού» Αγγέλικα Σαπουνά με επιστολή της προς το Σώμα (λόγω ασθένειας) δήλωσε πως καταψηφίζει και τα δύο θέματα ενώ ο δημοτικός σύμβουλος του συνδυασμού της Νίκος Χωριανόπουλος, παίρνοντας το λόγο εστίασε στην προσοχή που οφείλει να δείξει η διοίκηση στην αγωνία των καταστηματαρχών κυρίως της Λ. Βεΐκου, αναφορικά με το μέλλον των επιχειρήσεών τους λόγω των έργων του μετρό.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ:
«ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΤΕ ΤΗΝ ΣΤΕΙΡΑ ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΑΣ»
Στον αντίποδα, ο Δήμαρχος Γαλατσίου Γιώργος Μαρκόπουλος παρότρυνε τους επικεφαλής της αντιπολίτευσης «να συνεχίσουν την στείρα κριτική τους και την ημιμάθειά τους διότι αυτό αποδεικνύει πως δεν ακούν τί πραγματικά λέει ο κόσμος στο δρόμο».
«Θέλω να σας ζητήσω, λοιπόν, αυτή τη χάρη: να συνεχίσετε να λέτε ότι δεν θα γίνουν τα μεγάλα έργα που σχεδιάζουμε. Αλλά ακούστε και τον κόσμο που μας δίνει συγχαρητήρια γιατί κάνουμε έργα σε γειτονιές όπου είχαν να γίνουν ασφαλτοστρώσεις πάνω από 50 χρόνια! Και μάλιστα για να μην γίνουν τα λάθη του παρελθόντος, κάνουμε αγώνα να έρθουμε σε συνεννόηση με ΔΕΚΟ ώστε να ολοκληρώσουν πρώτα εκείνες τα έργα τους και μετά να κάνουμε εμείς την ασφαλτόστρωση για να μην υπάρξει επιπλέον ταλαιπωρία των δημοτών μας. Και αυτό, κύριοι, λέγεται ελβετικό ρολόι.»
Ως προς τους καταστηματάρχες είπε πως «η δημοτική αρχή βρίσκεται σταθερά στο πλευρό τους καθώς μετά από την οικονομική κρίση και την υγειονομική κρίση, τώρα ήρθαν και τα έργα του μετρό γι’αυτό και προσπαθούμε να δημιουργήσουμε εκείνες τις συνθήκες που θα συμβάλλουν στη βιωσιμότητά τους. Αλλά θέλουμε και τη δική τους βοήθεια σ’αυτό, π.χ. με την τροφοδοσία των καταστημάτων τους. Εδώ, βέβαια, θέλω να πω ότι η όποια όχληση θα διαρκέσει μέχρι τον Μάιο γιατί μετά τα έργα θα γίνονται υπόγεια.»
Και έκλεισε την τοποθέτησή του λέγοντας: «Θέλω να επαναλάβω για μία ακόμα φορά ότι το μετρό είναι η τελευταία ευκαιρία για την πόλη μας. Και επειδή μιλήσατε για όραμα, να σας πω ότι σκέφτομαι κάτι πολύ ανατρεπτικό: μαζί με την κατασκευή της κεντρικής πλατείας να πεζοδρομηθεί και η Αγίας Γλυκερίας. Κι αυτό γιατί περισσότερο από ο,τιδήποτε άλλο αυτή η πόλη έχει ανάγκη από κοινόχρηστους χώρους.»

Πήγαινε στην κορυφή