Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του δήμου Αθηναίων – Έσοδα άνω του 1 δισ. ευρώ για το 2023

Προϋπολογισμό που υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ και υποστηρίζει το αναπτυξιακό πρόγραμμα του δήμου Αθηναίων, ψήφισε κατά πλειοψηφία το δημοτικό συμβούλιο της πόλης, μετά από εισήγηση του δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη.
Το οικονομικό σχέδιο του δήμου για το επόμενο έτος, προβλέπει έσοδα άνω του ενός δισ. ευρώ, αύξηση επενδύσεων κατά 153% καθώς και χρηματοδοτούμενα έργα ύψους 510 εκατ. ευρώ, τα οποία προέρχονται κυρίως από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους και σύμφωνα με την δημοτική Αρχή, εξασφαλίζουν ότι η Αθήνα μεγεθύνει σημαντικά την οικονομία της, ισχυροποιείται και προχωρά σταθερά στο αναπτυξιακό άλμα που έχει ανάγκη στην μετά-Covid εποχή.
«Ο προϋπολογισμός αναδεικνύει τη συνεχή και συστηματική προσπάθειά μας να βελτιώσουμε σε όλα τα επίπεδα την καθημερινότητα του δημότη, αλλά και του επισκέπτη της πόλης. Πίσω όμως από τους αριθμούς βρίσκεται η ουσία: Η βελτίωση της ζωής των Αθηναίων. Αλλάζει κάθε μέρα στην πόλη, κάθε γειτονιά. Κάθε ευρώ που ξοδεύουμε πιάνει τόπο. Φτιάχνει τον τόπο: Από το μεγαλύτερο έργο ανάπλασης στην ιστορία του δήμου, μέχρι το μικρότερο παρτέρι στη πιο απόμερη κοινότητα, μεγαλώνουμε από άκρη σε άκρη κι από το κέντρο σε όλη την περίμετρο, τις δυνατότητες, τον ορίζοντα και τα όνειρα της πόλης», ανέφερε στην εισήγηση του ο δήμαρχος Αθηναίων. «Η Αθήνα σήμερα ξαναζεί και ονειρεύεται για το αύριο» πρόσθεσε.
Εξάλλου, όπως σημείωσε ο κ. Μπακογιάννης, για πρώτη φορά το ύψος του επενδυτικού προγράμματος φτάνει τα 174,93 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το τεχνικό πρόγραμμα ανέρχεται σε 105,94 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνοντας τεχνικές παρεμβάσεις μείζονος σημασίας, όπως για παράδειγμα έργα οδοποιίας και κατασκευής δικτύων ομβρίων και αποχέτευσης στην περιοχή του Ελαιώνα, αναβάθμιση του οδικού δικτύου, αλλά και ένα μεγάλο πρόγραμμα διαλογής βιοαποβλήτων στην πηγή.
Την ίδια στιγμή, για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, ο δήμος Αθηναίων μειώνει τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού κατά 5%.
«Το ότι κοιτάζουμε μπροστά και επενδύουμε σ’ ένα καλύτερο αύριο, δε σημαίνει πως παραβλέπουμε τις ανάγκες του σήμερα» είπε χαρακτηριστικά ο Κ. Μπακογιάννης, υπενθυμίζοντας μάλιστα στην αντιπολίτευση, ότι όταν η παγκόσμια πανδημία έπληξε τις ζωές των Αθηναίων, ο δήμος ήταν εκεί. «Ήταν αυτονόητη υποχρέωσή μας να στηρίξουμε στην πράξη την αθηναϊκή κοινωνία, τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, εν μέσω μια κρίσης πρωτοφανούς έκτασης και έντασης», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, τα έσοδα του δήμου για το 2023 προσδιορίζονται στο ποσό του 1,022 δισεκατομμυρίου ευρώ, έναντι 917,66 εκατομμυρίων ευρώ το 2022. Πρόκειται για αύξηση της τάξης των 104,34 εκατ. ευρώ. Η απορρόφηση στο Επενδυτικό Πρόγραμμα αναμένεται να ξεπεράσει για πρώτη φορά τα 40 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 156% σε σχέση με το 2019.
Ο δήμαρχος Αθηναίων επισήμανε ότι «η προβλεπόμενη αύξηση των γενικών εσόδων, βασίζεται στην αξιοποίηση του Ψηφιακού Μετασχηματισμού, τη βελτιστοποίηση των μηχανογραφικών προγραμμάτων και τη λειτουργία του προγράμματος των ηλεκτρονικών πληρωμών. «Αυτές οι ενέργειες μας επέτρεψαν να εξασφαλίσουμε τη λειτουργικότητα του εισπρακτικού μηχανισμού για όλους κι όλες ανεξαιρέτως. Μας οδήγησαν στο να σιγουρέψουμε τα λίγα από πολλούς, όχι να ζητήσουμε πολλά από λίγους», τόνισε.
Σε ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά «τρέχουν» και οι εισπράξεις στον δήμο, καθώς κινούνται σε ρυθμό αύξησης 22,4%, ενώ η ταμειακή ρευστότητα παραμένει επίσης υψηλή και κυμαίνεται από 45 έως 50 εκατ. ευρώ. «Αυτά επιβεβαιώνονται πλήρως και από την τελευταία έκθεση της 20ης Οκτωβρίου 2022 του οίκου Moody’s, στην οποία τονίζονται, η εξαιρετική οικονομική θέση του δήμου μας, η συνετή διαχείριση και τα χαμηλά επίπεδα χρέους σε σχέση με εκείνα άλλων τοπικών κυβερνήσεων στην Ευρώπη», σημείωσε ο κ. Μπακογιάννης.
Κλείνοντας την εισήγησή του, ο δήμαρχος Αθηναίων επισήμανε ότι το σημερινό αποτέλεσμα αποτελεί προϊόν της εργασίας πολλών ανθρώπων και ευχαρίστησε για μια ακόμα φορά τα στελέχη και τους συνεργάτες της δημοτικής Αρχής, καθώς και τους εργαζόμενους του δήμου, οι οποίοι όπως τόνισε «δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό για την Αθήνα μας».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή