Άκης Σκέρτσος στην «Κοινωνία Ώρα Mega»: Όσο η οικονομία πηγαίνει καλά, η κυβέρνηση θα συνεχίζει να στηρίζει τους πολίτες

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Άκης Σκέρτσος στην «Κοινωνία Ώρα Mega»: Όσο η οικονομία πηγαίνει καλά, η κυβέρνηση θα συνεχίζει να στηρίζει τους πολίτες

Από την εκπομπή Κοινωνία Ωρα Mega :

Ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, μίλησε στο «Κοινωνία Ώρα MEGA» για τις εκλογές, την αύξηση του κατώτατου μισθού αλλά και για τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας. Ο κ. Σκέρτσος μίλησε για τις εκλογές και για την πιθανή ημερομηνία διεξαγωγής τους.«Έχουμε κλείσει έναν επιτυχημένο κύκλο κυβερνητικής θητείας που έχει καταφέρει και έχει δώσει αποτελέσματα στη χώρα μας, στα εισοδήματα, στις επενδύσεις, στην οικονομία, σημαντικά, και μας έχουν ξεχωρίζει σε όλη την Ευρώπη, σε συνθήκες παγκόσμιας κρίσης. Αυτό νομίζω ο κόσμος το βλέπει. Είναι μία εκλογική χρονιά, τρέχει ο εκλογικός χρόνος, είναι αποκλειστικό προνόμιο του πρωθυπουργού να πει πότε θα γίνουν οι εκλογές, δεν μπορούμε να κάνουμε σενάρια. Οι εκλογές θα γίνουν στον χρόνο που πρέπει. Ο πρωθυπουργός τα έχει σταθμίσει όλα και θα κάνει τις ανακοινώσεις στον χρόνο που πρέπει», είπε αρχικά.
Όσον αφορά στον κατώτατο μισθό, ο κ. Σκέρτσος ανέφερε πως, «έχει αυξηθεί ήδη δύο φορές και θα αυξηθεί και τρίτη λόγω της καλής πορείας της οικονομίας. Θα έχουμε ανακοινώσεις μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2023 και είναι μια διαδικασία που θα ξεκινήσει αρχές του χρόνου, θα συσταθεί μία επιτροπή από το υπουργείο Εργασίας που θα αξιολογήσει τη δυνατότητα των επιχειρήσεων να αντέξουν και νέες αυξήσεις. Φυσικά θα λάβουμε υπόψιν και τις πληθωριστικές πιέσεις και την ενίσχυση που χρειάζεται να δοθεί στα εισοδήματα, και ειδικά σε αυτούς που λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό και νομίζω ότι εκεί θα έχουμε θετικές εξελίξεις. Είναι μία σύνθετη «άσκηση», λαμβάνει υπόψιν την ανάπτυξη της οικονομίας, την πίεση του πληθωρισμού, τις αντοχές των επιχειρήσεων, στην Ελλάδα έχουμε πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και μία αύξηση του κατώτατου μισθού θα οδηγήσει σε αντίστροφα αποτελέσματα, δηλαδή σε ανεργία. Θέλουμε να δώσουμε στήριξη στα εισοδήματα, γιατί δέχονται μεγάλες πιέσεις».

«Η αύξηση του κατώτατου μισθού δεν έχει σχέση με τις εκλογές, αφορά στην προβλεψιμότητα στην οικονομία και στις επιχειρήσεις, για να μπορούν να κανονίσουν και οι ίδιοι τις δαπάνες και τα έξοδα που θα έχουν σε ετήσια βάση, και ως προς τον προϋπολογισμό των ίδιων των επιχειρήσεων. Φέρνουμε λίγο πιο μπροστά τον κατώτατο μισθό γιατί η τουριστική περίοδος ξεκινάει τον Απρίλιο ουσιαστικά. Η προηγούμενη διαδικασία έλεγε ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού εφαρμόζεται από τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους», συμπλήρωσε.«Μη τα βάζουμε όλα σε μία εκλογική βάση και σε μία λογική εκλογικών σκοπιμοτήτων. Ο κόσμος πιέζεται πάρα πολύ, χρειάζεται ενίσχυση στο εισόδημα και ό,τι μπορούμε να κάνουμε για να στηρίξουμε τα εισοδήματα, θα το κάνουμε. Θα το φέρουμε γιατί η κοινωνία χρειάζεται στήριξη και εφόσον η οικονομία υπεραποδίδει, μπορεί να διαχέεται σε όλους τους πολίτες», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας.Για την ακρίβεια και την αδυναμία των πολιτών να ανταπεξέλθουν ο κ. Σκέρτσος επεσήμανε πως, «η ακρίβεια είναι ένα διεθνές φαινόμενο. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ο πληθωρισμός μειώνεται ταχύτερα στην Ελλάδα από ότι στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και σε αυτό έχουν συντελέσει και τα μέτρα που έχουμε λάβει, μέτρα τόσο ενίσχυσης του εισοδήματος όσο και έντασης του ανταγωνισμού στην αγορά. Το καλάθι του νοικοκυριού έχει φέρει σημαντικά αποτελέσματα. Μέσα σε 2 μήνες που λειτουργεί, έχουμε μία ελάφρυνση κοντά στα 60-70 ευρώ στο καλάθι τον μήνα, συν την επιταγή που θα δώσουμε για τις αγορές στα σούπερ μάρκετ», και συνέχισε:«Οι μισθοί είναι ακόμα χαμηλοί στην Ελλάδα, έχουμε κάνει έρευνα που έδειξε ότι το καλάθι του νοικοκυριού είχε επιτυχία παρά τις φήμες. Τρέξαμε έρευνα σε 5-6 χώρες και το ελληνικό καλάθι είναι φθηνότερο. Προφανώς υπάρχουν προβλήματα στα χαμηλά εισοδήματα και γι’ αυτό δίνουμε στήριξη, αλλά θέλω να διαβεβαιώσω ότι κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε εντός των δημοσιονομικών δυνατοτήτων που έχουμε και μέσα στο 2023 έχουμε έναν μεγάλο εθνικό στόχο. Έχουμε κλείσει 12 επιτυχημένες αξιολογήσεις, έχουμε βγει από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας και πλέον η Ελλάδα πρέπει να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα».

Ο Άκης Σκέρτσος μίλησε μεταξύ άλλων και για την ακρίβεια, τα μέτρα στήριξης αλλά και για τις δυνατότητες της οικονομίας.
«Όσο η οικονομία πηγαίνει καλά, η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει. Δεν έχει κανένα νόημα να έχουμε μία ανάπτυξη το 2022 κοντά στο 6% και αυτό να μην επιστρέφει στην κοινωνία και στους πολίτες. Κάνουμε συντηρητικές εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας, αλλά η οικονομία πηγαίνει καλύτερα από αυτό. Εάν συνεχιστεί αυτή η πορεία της οικονομίας, κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τι μπορεί να δοθεί στη συνέχεια. Με βάση τα μέτρα στήριξης που έχουμε δώσει, από τον Φεβρουάριο μαζί και με την κάρτα αγοράς που θα πάρουν 8,5 εκ. Έλληνες σε μηνιαία βάση, υπάρχει μία στήριξη 120 ευρώ», υπογράμμισε χαρακτηριστικά, ενώ για τον πληθωρισμό και την αποκλιμάκωσή του εκτίμησε πως,«Ο πληθωρισμός είναι σε πτωτική πορεία εδώ και αρκετούς μήνες. Θα συνεχίσει να είναι σε πτωτική πορεία και το 2023 βλέπουμε ότι αρχίζει να εξομαλύνεται η ενεργειακή κρίση και οι πιέσεις που υπήρχαν στις αγορές ενέργειας. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα είναι μία δύσκολη περίοδος. Οι τιμές θα συνεχίσουν να είναι υψηλές, και θα παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα για κάποιο χρονικό διάστημα. Το 2023 θα είναι μία χρονιά αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού. Η αγορά θα επιστρέψει στις προ κρίσης συνθήκες». Για τους ελέγχους στην αγορά και την αισχροκέρδεια, ανέφερε πως, «οι έλεγχοι γίνονται και νομίζω ότι το εργαλείο που υπάρχει με το να μπει ο καθένας μας στην πλατφόρμα για το καλάθι του νοικοκυριού, και να κάνει σύγκριση, αυτό οδηγεί σε πιο ενημερωμένες και υπεύθυνες αγορές, αλλά και ένταση του ανταγωνισμού. Το καλάθι και διαφάνεια στις τιμές είναι ο καλύτερος μοχλός πίεσης και βλέπουμε ότι η μείωση τιμών είναι υψηλότερη από αυτή που υπήρχε σε άλλες εποχές που ήταν πιο «κανονικές» οι συνθήκες». Για τις κοινωνικές ομάδες που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στην ακρίβεια, λόγω του χαμηλού εισοδήματος αλλά και για τους υγειονομικούς, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, διευκρίνισε: «Υπάρχει στήριξη του εισοδήματος που ξεκινούν από 1/1/23, όπου 2.5 εκ. συνταξιούχοι θα δουν αύξηση στην σύνταξή τους. η συντριπτική πλειονότητα θα δει το 8% αύξηση που έρχεται χάρη στην καλή πορεία της οικονομίας, πολλοί θα δουν αύξηση από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Συνταξιούχοι πήραν πριν τις γιορτές ένα σημαντικό βοήθημα της τάξεως των 250 ευρώ. Υπάρχει διαρκής μέριμνα και αγωνία για τους πολίτες. Δώσαμε μία έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους ένστολους, έκτακτες ενισχύσεις στο υγειονομικό προσωπικό, και μόνιμες αυξήσεις στο ιατρικό προσωπικό αλλά και σε ειδικότητες που εργάζονται στις ΜΕΘ. Κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε, τα κονδύλια δεν είναι ανεξάντλητα, προσπαθούμε να είμαστε στοχευμένη όσο μπορούμε. Στήριξη εκεί που υπάρχει ανάγκη και πίεση αλλά και αναγνώριση της προσπάθειας. Το σύστημα υγείας όντως έχει πιεστεί πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια λόγω της πανδημίας, προσέφερε σημαντικές υπηρεσίες. Είχε υποχρηματοδότηση και πρέπει να στηριχθεί και άλλο».

Ο κ. Σκέρτσος σχολίασε το ζήτημα των παραγωγών ενέργειας και τις μομφές της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση τους «αφήνει ανεξέλεγκτους».
«Νομίζω ότι είναι εκτός κλίματος και δεν έχουν ενημερωθεί ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που έχει επιβάλει 90% έκτακτη εισφορά στους παραγωγούς ενέργειας το 2022, αυτά έχουν βεβαιωθεί ως έκτακτη εισφορά την προηγούμενη χρονιά. Επίσης, είμαστε από τις πρώτες χώρες που έχουν επιβάλει την έκτακτη εισφορά στα διυλιστήρια, από την οποία θα χρηματοδοτηθεί η κάρτα αγοράς που θα θεσπίσουμε τον Φεβρουάριο»,
»Η ελληνική αγορά ενέργειας έχει ατέλειες, είναι μία σχετικά ανώριμη αγορά και δεν είναι τόσο διασυνδεδεμένη με τις άλλες αγορές της Ευρώπης. Δηλαδή, κάποιες τιμές χονδρικής, που βλέπουμε ότι είναι χαμηλότερες σε άλλες χώρες της κεντρικής Ευρώπης, αυτό συμβαίνει γιατί έχουν διασυνδέσεις και μπορούν να αγοράζουν φθηνότερη ενέργεια, ενώ στην Ελλάδα έχουμε μία διασύνδεση με την Ιταλία και μια «κουτσή» διασύνδεση με τη Βουλγαρία. Έχουμε ακριβότερη ενέργεια στις τιμές χονδρικής, αλλά η Ελλάδα έχει φτιάξει έναν μηχανισμό τον οποίο έχει υιοθετήσει και η ΕΕ, που υπάρχει και επιστρέφει τα υπερέσοδα», δήλωσε σχετικά.
Τέλος για την υπόθεση Καϊλή, ανέφερε: «έχει κάνει πολύ μεγάλη ζημιά στην Ελλάδα και την ΕΕ η υπόθεση Καϊλή, για την εμπιστοσύνη στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αλλά και στο πολιτικό σύστημα. Η Ελλάδα προσπαθεί και έχει καταφέρει τα τελευταία 3 χρόνια να διακριθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο λόγω των προαναφερθέντων επιδόσεων, και αυτό αποτελεί έναν μεγάλο «λεκέ». Πρέπει να κάνουμε μηχανισμούς αυτοκάθαρσης και ελέγχου και μέσα στα κόμματα. Τα κόμματα είναι ένας καθρέφτης της κοινωνίας. Το ζητούμενο είναι να υπάρχει μία καθαρή θέση απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα».

https://www.megatv.com/2023/01/02/akis-skertsos-sto-mega-oso-i-oikonomia-pigainei-kala-i-kyvernisi-tha-synexizei-na-stirizei-tous-polites/

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή