Οι άνθρωποι με πρώιμη καρδιαγγειακή νόσο είναι πιθανότερο να έχουν νοητικά προβλήματα και μνήμης, καθώς επίσης γενικότερα χειρότερη υγεία του εγκεφάλου κατά τη μέση ηλικία, δείχνει μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Neurology» της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, ανέλυσαν στοιχεία για 3.146 ανθρώπους ηλικίας 18 έως 30 ετών, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για διάστημα έως 30 ετών. Στο τέλος της μελέτης η μέση ηλικία τους ήταν τα 55 έτη. Από αυτούς, οι 147 (το 5%) διαγνώστηκαν με πρώιμη καρδιαγγειακή νόσο (στεφανιαία, καρδιακή ανεπάρκεια, νόσο καρωτίδων, περιφερική αρτηριακή νόσο κ.α.) πριν τα 60 τους. Η μέση ηλικία για το πρώτο καρδιαγγειακό επεισόδιο ήταν τα 48 έτη.
Αφού παρακολουθήθηκαν σε βάθος τριών δεκαετιών, οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε πέντε γνωστικά τεστ που μέτρησαν τη γενική νοητική ικανότητα τους, την ταχύτητα της σκέψης τους, τη μνήμη τους κ.α. Διαπιστώθηκε ότι όσοι είχαν διαγνωσθεί με πρώιμη καρδιαγγειακή νόσο, εμφάνισαν χειρότερη επίδοση κατά μέσο όρο και στα πέντε τεστ, σε σύγκριση με όσους δεν είχαν τέτοιο καρδιαγγειακό πρόβλημα σχετικά νωρίς στη ζωή τους.
Η μελέτη βρήκε ότι η πρώιμη καρδιαγγειακή νόσος σχετιζόταν με σχεδόν τριπλάσια πιθανότητα για γρήγορη γνωστική εξασθένηση μέσα στην επόμενη πενταετία, με το 13% των ανθρώπων με πρώιμη καρδιαγγειακή νόσο να βιώνουν ταχύτερη έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών τους (πιθανή πρόδρομη κατάσταση της άνοιας), έναντι 5% των ανθρώπων χωρίς πρώιμο καρδιαγγειακό πρόβλημα.
«Οι καρδιαγγειακές νόσοι όπως η καρδιοπάθεια και το εγκεφαλικό έχουν συσχετισθεί με αυξημένο κίνδυνο για γνωστική εξασθένηση και άνοια στους ηλικιωμένους. Όμως μέχρι σήμερα λιγότερα πράγματα ήταν γνωστά για τις συνέπειες του να έχει κανείς καρδιαγγειακή νόσο πριν τα 60 του, όσον αφορά την υγεία του νου και του εγκεφάλου του στην πορεία της ζωής του. Η μελέτη μας βρήκε ότι τα καρδιαγγειακά περιστατικά νωρίτερα στη ζωή σχετίζονται με χειρότερη γνωστική λειτουργία, ταχύτερη γνωστική εξασθένηση και χειρότερη υγεία του εγκεφάλου ήδη από τη μέση ηλικία», ανέφεραν οι ερευνητές.
«Η έρευνα μας δείχνει ότι ακόμη κι ένας 20άρης ή 30άρης βρίσκεται σε κρίσιμη περίοδο για να αρχίσει να προστατεύει την υγεία του εγκεφάλου του μέσω πρόληψης της καρδιαγγειακής νόσου. Η πρόληψη αυτή μπορεί να καθυστερήσει την εμφάνιση της γνωστικής εξασθένησης και να συμβάλει σε έναν υγιέστερο εγκέφαλο καθ’ όλη τη ζωή», πρόσθεσαν.
Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση:
https://n.neurology.org/content/early/2023/01/25/WNL.0000000000206825
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ