Συμφωνία Δήμου – ΤΑΙΠΕΔ για 6μηνη παραχώρηση

ΜΕΡΟΥΣ ΤΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΠΑΛΑΙ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ

Με τη δεύτερη επιστολή του Δημάρχου Γαλατσίου Γιώργου Μαρκόπουλου προς το ΤΑΙΠΕΔ, επισημοποιήθηκε τελικά η συμφωνία των δύο πλευρών για 6μηνη παραχώρηση του Παλαί. Συγκεκριμένα ο Δήμαρχος στην επιστολή του λέει ότι: «Αποδεχόμαστε την πρόταση σας για την αρχική εξάμηνη παραχώρηση μέρους των εγκαταστάσεων του ΠΑΛΑΙ, στο διάστημα το οποίο ο Δήμος Γαλατσίου οφείλει να συντάξει και να καταθέσει στο ΤΑΙΠΕΔ, προς αξιολόγηση, πλήρη οικονομοτεχνική μελέτη που να αποδεικνύει την βιωσιμότητα της πρότασής μας.» Παράλληλα δηλώνει ότι: «Διατηρούμε αναλλοίωτη την πρότασή μας για μόνιμη (επ’ αόριστο) αξιοποίηση του συνόλου των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων του ΠΑΛΑΙ, ως χώρο Αθλητισμού – Πολιτισμού, από το Δήμο Γαλατσίου σε συνεργασία με το Δήμο Νέας Ιωνίας, Δήμο Αθηναίων & την Περιφέρεια Αττικής.»

Η επιστολή που έστειλε ο Δήμαρχος Γαλατσίου στο ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου) την προηγούμενη βδομάδα αλλά και η απάντηση του Ταμείου προς τον κ. Γ. Μαρκόπουλο που ακολούθησε ήταν το θέμα που μονοπώλησε τη συζήτηση των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου στη συνεδρίαση της Δευτέρας, 8 Φεβρουαρίου. Η κριτική των συμβούλων της αντιπολίτευσης σκληρή, περιστρεφόταν κυρίως γύρω από το γεγονός ότι οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων δεν έλαβαν γνώση του περιεχομένου της επιστολής του κ. Δημάρχου πριν αυτή αποσταλεί και ότι εκείνοι έλαβαν γνώση διαβάζοντάς την μέσα από τις σελίδες του «Παλμού» της περασμένης Παρασκευής, για να δεχθούν την απάντηση του κ. Μαρκόπουλου ότι πρόκειται για μία προσωπική επιστολή στην οποία έχει κάθε δικαίωμα και στο αίτημα της οποίας (επιστολής) ζητά τη στήριξή τους.
Το πρωτοσέλιδο του «Παλμού» της περασμένης εβδομάδας ήταν η επιστολή του Δημάρχου Γαλατσίου Γιώργου Μαρκόπουλου προς το ΤΑΙΠΕΔ με την οποία, εν κατακλείδει, ζητούσε από το Ταμείο να παραχωρηθούν στο Δήμο μας όλες οι εγκαταστάσεις του Παλαί και όχι μόνο για έξι μήνες. Το περιεχόμενο αυτής της επιστολής φαίνεται πως… «άναψε φωτιές» στην τοπική κοινωνία αλλά και σε επίπεδο Δημοτικού Συμβουλίου καθώς ήταν το θέμα που σχεδόν μονοπώλησε τη συζήτηση.

ΤΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ο κ. Κώστας Ζώμπος της μείζονος μειοψηφίας ζήτησε να μάθει ποιός είναι ο συντάκτης της επιστολής αυτής γιατί, όπως είπε, «υπάρχουν πολλά συντακτικά ερωτηματικά: γιατί δεν αναφέρονται πολιτιστικά σωματεία, γιατί ο συντάκτης της επιστολής επικεντρώνεται σε όρους εμπορικής αξιοποίησης, γιατί μιλά με όρους αγοράς… Τι θέλετε να πετύχετε με αυτή την επιστολή;».
«Εμείς διαφωνούμε και με το περιεχόμενο και με το ύφος» ξεκαθάρισε ο κ. Νίκος Μαγκανάρης, επικεφαλής της παράταξης «Γαλάτσι – Νέα Αρχή», και συνέχισε: «Εάν εμείς ζητήσαμε να γίνουμε γνώστες της επιστολής ήταν γιατί θέλαμε να ενισχύσουμε την απόφασή σας. Ωστόσο τώρα δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με αυτή. Γιατί δεν μιλάει για δημόσιο χαρακτήρα αλλά για κοινόχρηστο χώρο. Επίσης, τι είναι το συνεργατικό σχήμα και ποιά η διαφορά του με τον φορέα διαχείρισης που είχαμε πει εμείς. Και δυστυχώς δεν είναι μόνο αυτά τα προβληματικά σημεία της επιστολής, η οποία είναι έξω και μακριά από το πνεύμα της δικής μας διεκδικητικής πολιτικής.»
Για ιταμή απάντηση στην επιστολή που έστειλε ο Δήμαρχος έκανε λόγο ο κ. Σπύρος Παναγιώτου της «Ενότητας για την Ανατροπή στο Γαλάτσι», υποστηρίζοντας πως εγκαινιάζει έτσι μια άσχημη μεθόδευση για τα μεγάλα προβλήματα της πόλης. «Όλοι γνωρίζαμε πως η απάντηση του ΤΑΙΠΕΔ στην επιστολή σας αυτή με την οποία ζητάτε όλο το Παλαί, θα ήταν αρνητική. Και σας ρωτώ: ποιά είναι η προετοιμασία της πόλης; Κολακευτήκαμε από μια επιστολή, από μια πρόταση, λύσαμε την κατάληψη, υποσχεθήκαμε στους συλλόγους ότι βάλαμε πόδι… Οι σημερινοί κυβερνώντες δυστυχώς έτσι χειρίζονται τις καταστάσεις: να σε χτυπούν φιλικά στην πλάτη και μετά να σε αδειάζουν με τον πιο κυνικό τρόπο!»
Σοβαρή αγωνιστική κινητοποίηση ζήτησε από τον Δήμαρχο Γαλατσίου ο κ. Γρηγόρης Χαραλαμπίδης της Λαϊκής Συσπείρωσης Γαλατσίου, υποστηρίζοντας πως όπως και οι προηγούμενες δημοτικές αρχές, έτσι και η σημερινή, απλά διαχειρίζεται καταστάσεις. «Ωστόσο εάν θέλετε να σας πάρει σοβαρά η άλλη πλευρά, ένα πράγμα πρέπει να κάνετε: να τους δείξετε πως είστε έτοιμος να μπλοκάρετε την παραγωγή του ΣΚΑΪ! Μόνον έτσι θα σας πάρουν στα σοβαρά. Υπάρχει μια ιστορική στιγμή αυτού του Δημοτικού Συμβουλίου, της συνεδρίασής του εντός του Παλαί. Ας δείξουμε ότι σοβαρολογούμε!»

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
Απαντώντας στα όσα άκουσε ο κ. Μαρκόπουλος υπενθύμισε στα μέλη του Σώματος ότι για πρώτη φορά έχουμε μια πολύ συγκεκριμένη πρόταση για το Παλαί από τον φορέα που είναι ο κύριος του ακινήτου, το ΤΑΙΠΕΔ κι «αυτό κάνει τη διαφορά», όπως είπε και συνέχισε: «Κύριοι, σήμερα έχουμε φτάσει σ’ένα σταυροδρόμι: οι μισοί να διαμαρτύρονται έξω από τα κάγκελα και οι άλλοι μισοί από μέσα. Πώς θα πορευθούμε; Τόσα χρόνια μιλούσαμε θεωρητικά και με βάση τα όσα ακούγαμε, ότι τόσο θα κοστίζει το ρεύμα, τόσο θα κοστίζει η καθαριότητά του κλπ. Τώρα όμως, μετά τη φιλοξενία των προσφύγων στο Παλαί, ξέρουμε για τί πράγμα μιλάμε. Τώρα είμαστε μέσα και δεν πρόκειται να βγούμε! Τώρα θα δούμε πώς μπορεί να λειτουργήσει ο χώρος αυτός!
»Μου λέτε για την επιστολή. Ναι, υπερέβαλα σε ορισμένα σημεία αλλά μόνο και μόνο για να τους αποδείξω πως είμαστε αξιόπιστοι. Τι θέλετε, κύριοι, να τους έλεγα, ότι παρέλαβα διοίκηση με ισολογισμό του 2009; Έχετε κάθε δικαίωμα, κύριοι, να εκφράζετε άποψη. Είναι όμως και δικό μου δικαίωμα μια προσωπική επιστολή, την οποία και απέστειλα και ζητώ τη στήριξή σας σ’αυτή. Και είμαι βέβαιος ότι θα κερδίσουμε γιατί πλέον υπάρχει μια χαραμάδα!
»Στο ΤΑΙΠΕΔ μάς έκαναν μια πρόταση. Δεν πανηγυρίζουμε, όμως είμαστε ένα βήμα μπροστά γιατί έχουμε κάτι που δεν είχαμε ποτέ στο παρελθόν. Αυτή τη στιγμή η καρδιά και το μυαλό μου, μου λένε να προχωρήσουμε έτσι. Να μπούμε μέσα, αρχικώς για έξι μήνες, να ανοίξουμε αυτό το χώρο στη νεολαία της πόλης μας, να το δει ο κόσμος, να δει τι χάνει! Κι αν δεν είχε έρθει στα χέρια μας αυτό το δώρο με τους πρόσφυγες, δεν θα είχαμε άποψη σήμερα για τη λειτουργία του Παλαί. Μπαίνοντας τώρα μέσα οι αθλητές αυτής της πόλης, θα μπουν και οι δημότες της. Και όλοι μαζί θα παλέψουμε και νομίζω πως αυτή θα είναι αρχή μιας υπέροχης πορείας!»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή