Γαλάτσι Από Κοινού: Η αδιαφάνεια «παγώνει» την ανταποδοτική ανακύκλωση

ΝΕΑ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
Γαλάτσι Από Κοινού: Η αδιαφάνεια «παγώνει» την ανταποδοτική ανακύκλωση

Γαλάτσι Από Κοινού:

Την 21η Ιουλίου 2022, ο δήμαρχος Γαλατσίου, Γ. Μαρκόπουλος,μαζί με τον Άδωνη Γεωργιάδη, υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, τον Κώστα Σκρέκα, υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και τον περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατούλη, εγκαινίαζε μετά εορταστικών εκδηλώσεων, το γνωστό «Σπιτάκι Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης» στη γωνία Γαλατσίου και Αγίας Γλυκερίας.
Το «Γαλάτσι Από Κοινού» είχε καταγγείλει το όλο σκηνικό ως Φιέστα Υποκρισίας.
Κι είχαμε πολλούς, καλούς και γνωστούς τοις πάσι λόγους, αφού οτιδήποτε άλλο μπορεί να συμβαίνει στο Γαλάτσι σχετικά με τα απορρίμματα εκτός από ανακύκλωση.
Δεν είχαμε, ωστόσο, φανταστεί, ότι η υποκρισία θα μπορούσε να συνοδεύεται κι από δυσλειτουργίες αναφορικά με την οικονομική διαχείριση του προγράμματος «Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης». Το πρόγραμμα αυτό χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκούς πόρους και το οποίο και με όχημα τα εν λόγω «Σπιτάκια», προωθήθηκε σε αρκετούς δήμους, όπως και στον δικό μας. «Προξενητές» ήταν το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειαςκαι ο ΕΔΣΝΑ (ΕιδικόςΔιαβαθμητικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής) που διαχειρίζεται τα απορρίμματα και του οποίου προΐσταται η Περιφέρεια Αττικής. Κι όμως, 9 μήνες αργότερα:
Η Επίτροπος της Ε.Ε για τη Συνοχή και τις Μεταρρυθμίσεις, ΕλίζαΦερέιρα, με επιστολή της, με ημερομηνία 8/3/2023 και κατόπιν προηγούμενης αλληλογραφίας με τον υπουργό Άδωνη Γεωργιάδη,αφήνει σαφείς αιχμές για αδιαφάνειαγύρω από τις επενδύσεις που αφορούν τα «σπίτια ανακύκλωσης» («recyclinghouses») και αποσύρει την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για το έργο έως ότου δοθούν διευκρινίσεις από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και τον αρμόδιο Υπουργό!
Υιοθετούμε, λοιπόν, κι εμείς τις εύλογες ερωτήσεις που έθεσε στις 12/4/2023 ο Δημήτρης Παπαδημούλης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ και της ευρωομάδαςτης Αριστεράς:
 Ποια είναι τα ειδικότερα ζητήματα που έχουν ανακύψει και οδήγησαν στο πάγωμα της χρηματοδότησης και ποιοι συγκεκριμένοι κίνδυνοι έχουν εντοπιστεί;
 Ποιες περιοχές αφορούν τα ζητήματα που έχουν εντοπιστεί, σε ποια χρονική περίοδο αναφέρονται και ποιο το ύψος των σχετικών κονδυλίων;
 Σε ποιες περαιτέρω ενέργειες αναφέρεται η Επίτροπος;

Δενεπιχαίρουμεκαθόλου γι’ αυτή την εξέλιξη, όσο και αν επιβεβαιώνεται κι από μια ακόμη, εξίσου δυσάρεστη σκοπιά, η καλοκαιρινή μας δυσφορία για τις υποκριτικές φιέστες του δημάρχου, Γ. Μαρκόπουλου, και των πολιτικών του φίλων.
• Μια εξέλιξη που σπέρνει,εκ των πραγμάτων,ένα ακόμη αγκάθι καχυποψίας εναντίον των ελάχιστων καιεπιπλέονελάχιστα αποτελεσματικών πρακτικών ανακύκλωσης που ακολουθούνται στο δήμο μας. Ιδιαίτερα καθώς η πλήρης απουσία οποιουδήποτε δημοτικού προγράμματος ενημέρωσης και επιμόρφωσης των κατοίκων και των εργαζομένων του δήμου σχετικά με την ανακύκλωση και τη διαχείριση των απορριμμάτων και η υποκριτική αντιμετώπιση του θέματος με πρακτικές του τύπου να βάφονται μπλε οι ούτως ή άλλως μη χρησιμοποιούμενοι σωστά καφέ κάδοι βιοαποβλήτων,οδηγεί στις αθλιότητες που βλέπουμε σε καθημερινή βάση στις γειτονιές μας.
• Μια εξέλιξη που μας γεννά ανησυχίες για το μέλλον του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος που έχει πάρει ο δήμος μας για να εφαρμόσει διαλογή απορριμμάτων σε πολλαπλά ρεύματα (γυαλί, μέταλλο, βιοαπόβλητα, χαρτί κ.λπ), πρόγραμμα το οποίο και η παράταξή μας, καλή τη πίστει, υπερψήφισε.

Κι αυτό διότι παραμένουμε ακλόνητα πεπεισμένοι πως η ανακύκλωση, η επανάχρηση και, πριν απ’ όλ’ αυτά, η διαλογή στην πηγή των αποβλήτων, είναι θεμελιώδης προϋπόθεση για μια διαχείριση των απορριμμάτων που θα σέβεται τις αντοχές του περιβάλλοντος, την υγεία όλων μας αλλά και την αξιοπρέπεια των πολιτών, αντί να γίνεται βιτρίνα για πολιτική εκμετάλλευση και ευκαιρία κερδοσκοπίας πάσης φύσεως επιτηδείων.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι
Αγγέλικα Σαπουνά, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Γαλάτσι Από Κοινού»
Νίκος Χωριανόπουλος, συντονιστής της ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γαλατσίου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή