Ώρα για αλλαγή, ώρα για ΠΑΣΟΚ, γράφει η Μιλένα Αποστολάκη

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ώρα για αλλαγή, ώρα για ΠΑΣΟΚ, γράφει η Μιλένα Αποστολάκη

Η κυβέρνηση έχει αφήσει απροστάτευτους τους πολίτες απέναντι στην απληστία των κερδοσκόπων και των τραπεζών. Προσπαθεί να μας πείσει ότι με την επιδοματική πολιτική στηρίζει το εισόδημα των αδύναμων νοικοκυριών, αλλά στην πραγματικότητα μοιράζει ψίχουλα από τα πολύ περισσότερα που έχει εισπράξει μέσω των έμμεσων φόρων.

Πάρτε για παράδειγμα τους λογαριασμούς ρεύματος. Καθώς πολλαπλασιάστηκε το κόστος του ρεύματος, πολλαπλασιάστηκε ανάλογα και το ποσόν του ΦΠΑ, συνεπώς το κράτος εισέπραξε πολύ περισσότερους φόρους από κάθε καταναλωτή πάνω στην ίδια κατανάλωση ρεύματος. Ο καταναλωτής επιβαρύνθηκε αφενός από την αύξηση της τιμής του ρεύματος αφετέρου από τον φόρο στο ρεύμα και η κυβέρνηση του επέστρεψε μέσω επιδότησης πολύ λιγότερα από αυτά που του πήρε.
Το σούπερ μάρκετ αδειάζει την τσέπη μας και σε συνδυασμό με την αύξηση της δόσης των στεγαστικών δανείων και την αύξηση των λογαριασμών ρεύματος, τα νοικοκυριά δεν μπορούν να βγάλουν το μήνα.
Τι έκανε η κυβέρνηση για αυτά; Μοίρασε ψίχουλα με επιδόματα τα οποία θα κοπούν μετά τις εκλογές διότι δίνονται για εξαγορά ψήφων.
Πέρα από αυτά έχουμε και το ζήτημα των επιτοκίων των τραπεζών, οι οποίες ενώ αύξησαν αμέσως τα επιτόκια των δανείων και επιβάρυναν τον δανειολήπτη με μεγαλύτερες μηνιαίες δόσεις, διατήρησαν στο μηδέν τα επιτόκια καταθέσεων. Οι τραπεζίτες ανακοίνωσαν ότι προσφέρουν επιτόκιο 3% στις καταθέσεις πάνω από 200.000 ευρώ αν κλειστούν σε προθεσμία δυο ετών. Εξώφθαλμη κοροϊδία.
Η παροχή επιτοκίου στις μικροκαταθέσεις ταμιευτηρίου και όχι στους μεγαλοκαταθέτες,θα έπρεπε να αποτελεί τον στόχο μιας κυβέρνησης που δεν προστατεύει τα υπερκέρδη ,αλλά με τις πολιτικές της μειώνει τις ανισότητες. Το 95% των καταθετών έχουν κάτω από 10.000 ευρώ κατάθεση ταμιευτηρίου. Και ενώ εισπράττουν μηδενικό επιτόκιο πληρώνουν πολύ ακριβές προμήθειες σε κάθε συναλλαγή τους, ακόμη και στην απλή μεταφορά χρημάτων μεταξύ δικών τους λογαριασμών.
Σύντομα εξαιτίας της αύξησης των επιτοκίων στα στεγαστικά, πολλά νοικοκυριά δεν θα μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνεια τους και θα δημιουργηθούν νέα κόκκινα δάνεια. Οι δανειολήπτες θα χαρακτηρισθούν ως κακοπληρωτές και τα σπίτια τους θα βγουν σε πλειστηριασμούς. Αυτό θα είναι το αποτέλεσμα της κυβερνητικής αδιαφορίας και ολιγωρίας που βλέπουμε σήμερα.
Όσον αφορά στις τιμές όλων των προϊόντων και των υπηρεσιών, με την πρόφαση του πληθωρισμού έχουμε ένα όργιο κερδοσκοπίας. Και δεν γίνεται κανένας έλεγχος, απλώς ο υπουργός Ανάπτυξης σε ρόλο μάρκετινγκ μάνατζερ των σούπερ μάρκετ ανακοινώνει δια τηλεοράσεως διάφορα – υποτίθεται – εκπτωτικά πακέτα. Αντ’ αυτού, η κυβέρνηση έπρεπε να ελέγχει τις τιμές να επιβάλει πολύ βαριά πρόστιμα για κερδοσκοπία και να τιμωρεί τις εναρμονισμένες πρακτικές.
Τίποτα από όλα αυτά που θα έπρεπε να κάνει δεν έκανε η κυβέρνηση. Και δεν τα έκανε διότι δεν εντάσσονται στην λογική της οικονομικής πολιτικής που ακολουθεί. Η οικονομική της πολιτική αφορά τις μεγάλες και κυρίως τις πολυεθνικές επιχειρήσεις, όχι τον εργαζόμενο, ούτε την μικρή ελληνική επιχείρηση.
Όλη η πολιτική στοχεύει στην προσέλκυση ξένων funds.
Όμως τα ξένα funds δεν κάνουν άμεσες επενδύσεις, δεν φτιάχνουν εργοστάσια ούτε χτίζουν νέα ξενοδοχεία για να δώσουν θέσεις εργασίας και να δημιουργήσουν εισόδημα, αγοράζουν έτοιμες επιχειρήσεις. Πρόκειται για κερδοσκοπικά funds που συχνά χρηματοδοτούνται από ελληνικές τράπεζες και με εθνικά κεφάλαια αποκτούν έλεγχο της οικονομίας μας, χωρίς καμία συμμετοχή στην παραγωγική δραστηριότητα και συχνά με μεταφορά των κερδών τους σε τράπεζες του εξωτερικού.
Η οικονομική πολιτική του ΠΑΣΟΚ, αντίθετα με αυτή της κυβέρνησης έχει ως επίκεντρο τον εργαζόμενο και τον μικροεπιχειρηματία, την αύξηση των εισοδημάτων, την αύξηση των θέσεων εργασίας, την υλοποίηση πραγματικών νέων επενδύσεων που θα παράγουν εισόδημα και ανάπτυξη με διάρκεια.
Η αλλαγή στην πορεία της χώρας είναι κοινωνική ανάγκη και το ΠΑΣΟΚ μπορεί και πάλι να την εγγυηθεί.

*Η ΜΙΛΕΝΑ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ είναι Διευθύντρια του ΕΟΔΙΔ (Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαμεσολάβησης και Διαιτησίας) και υποψήφια βουλευτής Βορείου Τομέα Αθηνών του ΠΑΣΟΚ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή