Επιστολή Ηρακλή Γκότση για το Παλαί

Αξιότιμε Δήμαρχε Γαλατσίου,
Αξιότιμα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Γαλατσίου
Απευθυνόμαστε σε σας εξαιτίας της κινητικότητας που υφίσταται, κυρίως το τελευταίο διάστημα, σε ό,τι αφορά το Ολυμπιακό Κέντρο Γαλατσίου και τις, κατά τη γνώμη μας σημαντικές, εξελίξεις που σχετίζονται με το μέλλον αυτής της αθλητικής υποδομής. Είναι σε όλους γνωστές οι κοινές, ενωτικές πρωτοβουλίες και οι πολλές προσπάθειές μας τον τελευταίο καιρό, για να παλέψουμε και να επηρεάσουμε τα πράγματα που σχετίζονται με αυτή την αθλητική εγκατάσταση προς όφελος των δημοτών μας και των τοπικών κοινωνιών. Με κύριο σκοπό να μεγιστοποιηθεί η αποτελεσματικότητα του κοινού μας αγώνα και να ισχυροποιηθεί η δυνατότητα για την επιτυχία των διακηρυγμένων στόχων μας, επιθυμούμε να διατυπώσουμε τις απόψεις μας ως Δημοτική Αρχή του Δήμου μας ενώπιόν σας, με τη μεγαλύτερη δυνατή ευκρίνεια και ειλικρίνεια.

1. Η δημοτική αρχή της Νέας Ιωνίας συντάσσεται με απόλυτο και εμφαντικό τρόπο με το συναίσθημα των δημοτών της αλλά και των πολιτών και των κινημάτων της ευρύτερης περιοχής, για την απόδοση της Ολυμπιακής αθλητικής υποδομής στο σύνολό της αλλά και του χώρου που την περιβάλλει, στα αθλητικά σωματεία, τους συλλόγους με πολιτιστική δράση και τις συλλογικότητες νέων της περιοχής με στόχο τη δημιουργία ενός υπερτοπικού πόλου άθλησης, άσκησης και πολιτισμού. Ζητά να αποδοθεί επιτέλους η εγκατάσταση στο Δήμο Γαλατσίου και τους όμορους Δήμους Νέας Ιωνίας και Αθηναίων (και το Δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού εφόσον το επιθυμεί) και να εγκαταλειφθεί οριστική η διαχρονική προσπάθεια του κράτους και των διαφόρων κυβερνήσεων για μεταολυμπιακή «αξιοποίηση» της αθλητικής υποδομής με την εκχώρησή της στους ιδιώτες με κάθε τρόπο. Οι εξελίξεις που ξεκίνησαν από το φθινόπωρο με τη δίμηνη φιλοξενία στο χώρο των προσφύγων και μεταναστών και οι μετέπειτα απόπειρες λειτουργικής αξιοποίησης του χώρου, σε συνδυασμό με την υπάρχουσα πολιτική συγκυρία, θεωρούμε ότι συνηγορούν στο ότι η επίτευξη του κοινού μας στόχου είναι πλέον ρεαλιστικά εφικτή. Ο Δήμος Νέας Ιωνίας κινείται και θα κινηθεί το επόμενο διάστημα μαζί με σας με τρόπο συνεργατικό, ενεργητικό, πρωταγωνιστικό και ισότιμο για την υλοποίηση του κοινού μας οράματος, δηλαδή να αποδοθεί το Ολυμπιακό Κέντρο στην τοπική αυτοδιοίκηση.
2. Το Ολυμπιακό Κέντρο Γαλατσίου, νοούμενο ως μια πολυδύναμη αθλητική εγκατάσταση και χώρος πολιτισμού, βρίσκεται στον πυρήνα του δασοκτήματος των Τουρκοβουνίων, του μεγαλύτερου ελεύθερου χώρου στα βόρεια προάστια και είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένο με αυτόν. Συμφύεται η ύπαρξη, η λειτουργία του και η εξέλιξή του με πολυσήμαντο τρόπο με την ευρύτερη έκταση. Την προηγούμενη 10ετία οι Δήμοι μας (και με τον όμορφο Δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού), συνέστησαν στον Σύνδεσμο Δήμων για την προστασία και την ανάπλαση των Τουρκοβουνίων, ο οποίος διέπεται από τις διατάξεις των άρθρων 246-251 του Ν. 3463/2006. Στους σκοπούς του Συνδέσμου περιλαμβάνεται μεταξύ των άλλων και η συνεργασία με τους φορείς της κεντρικής διοίκησης. Επίσης, είναι κοινός τόπος ότι το μέγεθος και η κλίμακα της υποδομής αλλά και το βάρος των οικονομικών απαιτήσεων για τη λειτουργική της αξιοποίηση, απαιτούν, με γνώμονα την μακροχρόνια βιωσιμότητά της, την εμπλοκή όλων των όμορων Δήμων. Ταυτόχρονα την τελευταία περίοδο σε όλες τις επαφές που γίνονται με διάφορους κρατικούς φορείς (ΤΑΙΠΕΔ, ΕΤΑΔ κλπ.) ή και με την Περιφέρεια Αττικής, στα πλαίσια του αγώνα για την διεκδίκηση από εμάς της Ολυμπιακής εγκατάστασης, ανασύρεται συνεχώς από τους θεσμικούς παράγοντες που συνομιλούν μαζί μας, η ανυπαρξία ή η έλλειψη κάποιου φορέα διαδημοτικού χαρακτήρα στον οποίο θα μπορούσε να περιέλθει. Παραβλέποντας το κατά πόσο αυτές οι αιτιάσεις τους είναι πραγματικές ή προσχηματικές, οφείλουμε και σε αυτόν τον τομέα να ετοιμαστούμε  άμεσα και ταχύτατα.
Προτείνουμε τη συγκρότηση τώρα Κοινής Επιτροπής των δύο Δήμων με τη συμμετοχή των νομικών εκπροσώπων, που μαζί με το Δ.Σ. του Συνδέσμου Δήμων για την προστασία και ανάπλαση των Τουρκοβουνίων θα διερευνήσουν την καταλληλότητα και την επάρκεια αυτού του διαδημοτικού φορέα για την ανάληψη της ευθύνης διαχείρισης της Ολυμπιακής εγκατάστασης και θα προτείνουν στο βαθμό που προκύπτει ανάγκη (και κατά τη γνώμη μας προκύπτει ανάγκη) τις αναγκαίες καταστατικές ή και άλλες τροποποιήσεις.
3. Εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας και τη δυσαρέσκειά μας για την εξάμηνη ενοικίαση τμήματος της Ολυμπιακής αθλητικής εγκατάστασης σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό και μάλιστα εκείνου του τμήματος που ήταν σχεδόν έτοιμο να τεθεί σε φάση άμεσης λειτουργικής αξιοποίησης από τα αθλητικά σωματεία των Δήμων μας που τόσο το έχουν ανάγκη. Πρόκειται για κραυγαλέα αθέτηση από τις διοικήσεις των θεσμικών φορέων στους οποίους έχει περιέλθει το Ολυμπιακό Κέντρο, των ατύπως συμφωνηθέντων στις επαναλειμμένες συναντήσεις  που κάναμε μαζί τους. Θεωρούμε ότι είναι ορθή η διεκδίκηση της Δημοτικής Αρχής του Δ. Γαλατσίου για την άμεση παραχώρηση σε αυτόν του υπολειπόμενου χώρου έστω και με εξάμηνο δανεισμό, διότι έτσι εδραιώνεται μέσα στην αθλητική εγκατάσταση ο διεκδικητικός μας αγώνας για το σύνολο της υποδομής με οριστικό χαρακτήρα, με συμπαραστάτες τα αθλητικά σωματεία, τα κινήματα και τους ενεργούς πολίτες της ευρύτερης περιοχής. Ταυτόχρονα προτείνουμε τη συγκρότηση Κοινής Προσωρινής Διοίκησης της αθλητικής εγκατάστασης με στόχο την επίλυση με τρόπο είτε μόνιμο είτε προσωρινό όλων των εκκρεμών θεμάτων που σχετίζονται με την λειτουργική αξιοποίησή της προς όφελος των αθλητικών σωματείων των Δήμων μας και της νεολαίας, τη διασφάλιση της ασφαλούς χρήσης της από αθλητές και παράγοντες των αθλητικών σωματείων, των επισκεπτών πολιτών και του αυτοδιοικητικού προσωπικού και τη διαφύλαξη των κτιριακών, ηλεκτρομηχανολογικών ή άλλων εγκαταστάσεων και της επίπλωσης της υποδομής μέχρι την οριστική παράδοσή της στο διαδημοτικό φορέα όπως ευελπιστούμε. Η συγκρότηση της προσωρινής κοινής διοίκησης της αθλητικής εγκατάστασης προτείνουμε να προέλθει μετά από κοινή συνεδρίαση των δύο δημοτικών συμβουλίων άμεσα μέσα στο χώρο της, με σκοπό να συμβολίσει και να διατρανώσει τη θέληση των δύο Δήμων για κοινό αγώνα μαζί με τα κινήματα και τους πολίτες, για να αποδοθεί στις τοπικές κοινωνίες και τους αυτό διοικητικούς φορείς τους η υποδομή.
4. Συμφωνούμε απόλυτα με την ανάθεση εκπόνησης μελέτης σκοπιμότητας, αξιοποίησης και βιωσιμότητας για το Ολυμπιακό Κέντρο στην ομάδα του καθηγητή ΕΜΠ Νίκου Μπελαβίλα και θα πρέπει να φροντίσουμε για την έγκαιρη παράδοσήτης. Θα αποτελέσει το συγκριτικό μας πλεονέκτημα στη συγκρότηση των επιχειρημάτων μας με αρτιότητα και πειστικότητα και θα συνδράμει στην επιτυχή έκβαση του διεκδικητικού μας αγώνα. Προτείνουμε τη συγκρότηση διαδημοτικής επιτροπής άμεσα, με τη συμμεοτή εκπροσώπων και των κινημάτων της πόλης και των αθλητικών σωματείων για την παρακολούθηση των σταδίων σύνταξης της μελέτης και τη διατύπωση τυχόν προαπαιτούμενων εκ μέρους μας.
5. Όλες οι κοινές επιτροπές που θα συγκροτηθούν και η προσωρινή διοίκηση του αθλητικού χώρου, θα έχουν θέσεις ανοιχτές για ισότιμη συμμετοχή και στους εκπροσώπους των άλλων όμορων Δήμων.
6. Οι δαπάνες για τη λειτουργική αξιοποίηση του χώρου της αθλητικής υποδομής, για την εκπόνηση της μελέτης σκοπιμότητας, αξιοποίησης και βιωσιμότητας και για τη συγκρότηση του διαδημοτικού φορέα, θα καταλογίζονται με τρόπο ισότιμο στους εμπλεκόμενους Δήμους. Για τις δαπάνες στις οποίες έχει ήδη υποβληθεί ο Δήμος Γαλατσίου για τον καθαρισμό και την απολύμανση του χώρου της εγκατάστασης, ο Δήμος Νέας Ιωνίας θα συμμετάσχει με σχετική δαπάνη.
Προτείνουμε, για την αποτελεσματικότερη υλοποίηση των παραπάνω στόχοων μας, να γίνει μια κοινή συνεδρίαση των Δημοτικών μας Συμβουλίων. Έχουμε εδραιωμένη την πεποίθηση ότι ο αγώνας όλων μας, φορέων και πολιτών, θα καρποφορήσει προς όφελος των συμπολιτών μας και της νέας γενιάς.
Για το Δημοτικό Συμβούλιο Ν. Ιωνίας
ΗΡΑΚΛΗΣ ΓΚΟΤΣΗΣ
Δήμαρχος Ν. Ιωνίας

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή