Μιλένα Αποστολάκη: Το ΠΑΣΟΚ ως δύναμη ευθύνης θα κάνει το παν από την α’ Κυριακή για να σχηματιστεί κυβέρνηση με βάση ένα προγραμματικό πλαίσιο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μιλένα Αποστολάκη: Το ΠΑΣΟΚ ως δύναμη ευθύνης θα κάνει το παν από την α’ Κυριακή για να σχηματιστεί κυβέρνηση με βάση ένα προγραμματικό πλαίσιο

Συνέντευξη της Μιλένας Αποστολάκη, Διευθύντριας ΕΟΔΙΔ και υποψήφιας βουλευτού Βορείου Τομέα Αθηνών του ΠΑΣΟΚ


Αναγνωρίζει την εξαιρετικά δύσκολη, όπως τη χαρακτηρίζει, πραγματικότητα που βιώνουν οι νέοι στη χώρα μας και γι’αυτό «το ΠΑΣΟΚ βάζει τη νέα γενιά των πολλαπλών κρίσεων, στο επίκεντρο με τον σεβασμό που της αξίζει». Στην τελική ευθεία για τις εκλογές της 21ης Μαΐου, η Μιλένα Αποστολάκη είναι κατηγορηματική πως «η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ είναι ψήφος προοδευτική που θα φέρει την αλλαγή που έχει ανάγκη η χώρα».

Μένουν λίγες ημέρες μέχρι το άνοιγμα της κάλπης. Πώς αξιολογείτε εσείς την αυτή την πορεία έως τώρα συνολικά;
Τα τελευταία οκτώ χρόνια δοκιμάστηκαν στην διακυβέρνηση της χώρας τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ. Απέτυχαν πανηγυρικά και οι δύο. Καμία εκ των δύο κυβερνήσεων δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις πραγματικές ανάγκες των πολιτών και να διαχειριστεί αποτελεσματικά τις σημερινές προκλήσεις. Το αφήγημα περί επιτελικού κράτους και το δίλημμα «αυτοδυναμία ή χάος» της Νέας Δημοκρατίας κατέρρευσαν υπό το βάρος τόσων αδικοχαμένων ανθρώπων στα Τέμπη. Οι ανισότητες διευρύνθηκαν, το Εθνικό Σύστημα Υγείας ιδιωτικοποιήθηκε, οι απ’ευθείας αναθέσεις ξεπέρασαν τα 9,5 δισ. και η πελατοκρατία και η αναξιοκρατία κυριαρχούν στο δημόσιο τομέα.
Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ δέσμιος του δημαγωγικού του λόγου στερείται κάθε αξιοπιστίας. Όχι μόνο δεν κατήργησε το μνημόνιο με ένα νόμο και ένα άρθρο , αλλά έφερε το τρίτο αχρείαστο και επαχθέστερο, ψήφισε το νόμο Κατρούγκαλου ,διαίρεσε και συνεχίζει να διαιρεί το λαό. Με ψευδεπίγραφα συνθήματα προσπαθεί να εμφανιστεί ως ο εκφραστής της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης και να υποκαταστήσει το ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν τα καταφέρνει.
Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία προς τις κάλπες και η Νέα Δημοκρατία με τον ΣΥΡΙΖΑ ανταγωνίζονται ποιος από τους δύο είναι ο χειρότερος. Γι’ αυτό στις εκλογές της 21ης Μαΐου καλούμε τους πολίτες να φέρουν την αλλαγή προκειμένου να κυβερνηθεί η χώρα με αξιοπιστία, διαφάνεια και αξιοκρατία. Να καταδικάσουν συνολικά την προηγούμενη οκταετία και τα δυο κόμματα που με διαφορετικό τρόπο γύρισαν τη χώρα πίσω. Η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ είναι ψήφος προοδευτική που θα φέρει την αλλαγή που έχει ανάγκη η χώρα.

Τι διαφορετικό έχει να προσφέρει το ΠΑΣΟΚ στη νέα γενιά; Μπορεί να επαναφέρει τις προσδοκίες των νέων ανθρώπων;
Οι νέοι στη χώρα μας βιώνουν μια εξαιρετικά δύσκολη πραγματικότητα. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, ένας στους πέντε νέους ανθρώπους στην Ελλάδα βρίσκεται στα όρια της φτώχειας. Είναι προφανές ότι η κατάσταση απέχει πολύ από την ιδανική εικόνα που παρουσιάζει η κυβέρνηση, η οποία απορρυθμίζει συνειδητά το εργασιακό τοπίο και προωθεί το μοντέλο της φθηνής εργασίας. Για εμάς, το ΠΑΣΟΚ, η νέα γενιά, η γενιά των πολλαπλών κρίσεων, βρίσκεται στο επίκεντρο. Αξίζει σεβασμό και όχι προεκλογικά φιλοδωρήματα που προσβάλουν την αξιοπρέπεια.
Γι’ αυτό θα στηρίξουμε τα δημόσια σχολεία και τα δημόσια πανεπιστήμια, προκειμένου να έχουν όλοι ίσες ευκαιρίες, τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες για να ανταποκριθούν στις σύγχρονες προκλήσεις. Θα στηρίξουμε ένα μοντέλο εργασίας με κανόνες και αξιοπρέπεια. Με τετραετή επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών αξιοποιώντας πόρους του ΕΣΠΑ για να προσληφθούν 50.000 νέοι άνεργοι με πλήρη απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα. Με μισθούς που καθορίζονται από συλλογικές συμβάσεις, με καθολική και υποχρεωτική εφαρμογή. Θα δημιουργήσουμε μια δεξαμενή 150.000 κοινωνικών κατοικιών προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το οξύ κοινωνικό πρόβλημα της στέγασης.

Σε ποιους απευθύνεται το ΠΑΣΟΚ;
Το ΠΑΣΟΚ απευθύνεται σε εκείνους τους πολίτες που επιθυμούν μια νέα πορεία για τη χώρα. Το ΠΑΣΟΚ απευθύνεται σε όσους πίστεψαν τον ανέξοδο δημαγωγικό λόγο του ΣΥΡΙΖΑ και είδαν τις προσδοκίες τους να διαψεύδονται με το τρίτο μνημόνιο, τον νόμο Κατρούγκαλου και την τραγωδία στο Μάτι. Σε όσους αντιλήφθηκαν ότι το κεντρώο προφίλ του κ.Μητσοτάκη ήταν ψευδεπίγραφο καθώς ήρθαν αντιμέτωποι με την αύξηση των ανισοτήτων, την αδιαφάνεια των απευθείας αναθέσεων, τη διάλυση του ΕΣΥ, τις υποκλοπές αλλά και τηντραγωδία στα Τέμπη. Σε εκείνους που αντιλαμβάνονται πως η σοσιαλδημοκρατία ως εκφραστής της ανάγκης για μείωση του «κενού» ανάμεσα στους κερδισμένους και εκείνους που μένουν πίσω, παρέχει αξιόπιστες λύσεις και δίνει ελπίδα. Σε όσους ζητούν δίκαιες μεταρρυθμίσεις, εκσυγχρονιστικό σχέδιο για τη χώρα και σεβασμό στη δημοκρατική νομιμότητα και τους θεσμούς.

Τι θα γίνει την επόμενη ημέρα των εκλογών αν κι εφόσον δεν έχουμε αυτοδύναμη κυβέρνηση;
Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι κόμμα διαμαρτυρίας, αλλά κόμμα ευθύνης και για μας η διακυβέρνηση της χώρας είναι χρέος ταυτισμένο με την ταυτότητα μας. Το ΠΑΣΟΚ, ως δύναμη ευθύνης, θα κάνει το παν από την πρώτη Κυριακή, προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση με βάση ένα προγραμματικό πλαίσιο».

Πρωθυπουργός ποιος θα είναι;
Αν είτε στην πρώτη είτε στη δεύτερη εκλογή, ο αρχηγός του πρώτου κόμματος δεν έχει εξασφαλίσει 151 έδρες, έχει αποτύχει να σχηματίσει .αυτοδύναμη κυβέρνηση. Ο διακηρυγμένος στόχος του κ. Μητσοτάκη είναι να ξαναπετύχει την αυτοδυναμία, όπως το 2019. Κατά την άποψη μας τόσο ο κ. Μητσοτάκης, όσο και ο κ. Τσίπρας δοκιμάστηκαν και απέτυχαν. Δεν θα επιλέξουμε τον λιγότερο αποτυχημένο. Γιατί να έρθει το ΠΑΣΟΚ, προσβάλλοντας τη βούληση και την ετυμηγορία του ελληνικού λαού, να κάνει πρωθυπουργό δια της πλαγίας οδού έναν από τους δυο, αφού οι ίδιοι δεν θα έχουν εξασφαλίσει αυτοδυναμία. Ποια είναι η πολιτική λογική που θα υπαγορεύσει την παραμονή στην Πρωθυπουργία εκείνου που βαρύνεται με τις υποκλοπές, τα Τέμπη, τη διεύρυνση των ανισοτήτων, την εξαγορά της ψήφου και της αξιοπρέπειας του ελληνικού λαού με επιδόματα της τελευταίας στιγμής. Ή αντίστοιχα εκείνου που έφερε το τρίτο αχρείαστο και επαχθέστερο μνημόνιο, τον νόμο Κατρούγκαλου, την απόπειρα χειραγώγησης των μέσων ενημέρωσης, την τραγωδία στο Μάτι και τον διχασμό; Γιατί ένα άλλο πολιτικό πρόσωπο που δεν βαρύνεται με αυτές τις αποτυχίες, να μην ηγηθεί της κυβέρνησης συνεργασίας;

Γιατί ωστόσο να μην γνωρίζουν εκ των προτέρων το όνομα που θα προτείνει το ΠΑΣΟΚ;
Θα έπρεπε να τον ξέρουμε εκ των προτέρων αν τον επιβάλλαμε και σας τον κρύβουμε. Εμείς δεν θα επιβάλλουμε, θα επιδιώξουμε τη συναινετική επιλογή πολιτικού προσώπου κοινής αποδοχής.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή