Αφροδίτη Κτενά : Μεσόγειος: Θάλασσα ζωής ή θανάτου;

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αφροδίτη Κτενά : Μεσόγειος: Θάλασσα ζωής ή θανάτου;

Ανακοίνωση ΚΚΕ:

Μεσόγειος: Θάλασσα ζωής ή θανάτου;
Άλλο ένα ναυάγιο με ξεριζωμένους ανθρώπους. Το πιο πολύνεκρο για φέτος. Στ’ ανοιχτά της Πύλου αυτή τη φορά. Πάνω από 700 δυστυχισμένοι μέσα σ’ ένα τριαντάμετρο σαπάκι. Άγνωστος ο αριθμός των νεκρών. Μόνο άντρες οι διασωθέντες, για την ώρα. Τα παιδιά κι οι γυναίκες ήταν στ’ αμπάρια. Πάνω από 1000 νεκροί κι αγνοούμενοι από την αρχή του χρόνου στην, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, πιο θανατηφόρα διαδρομή μετανάστευσης: τη διάσχιση της Μεσογείου.
Γι’ αυτό το διαρκές έγκλημα υπάρχει ένοχος. Οι ανταγωνισμοί αυτών που ιδιοποιούνται τον ιδρώτα των λαών και τον πλούτο των κοινωνιών. Οι πόλεμοι κι η φτώχεια που γεννά ασταμάτητα αυτό το ανθρωποφάγο σύστημα.
Ωστόσο, την περασμένη βδομάδα οι κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ συζήτησαν το Νέο Σύμφωνο της ΕΕ για τη Μετανάστευση και το Άσυλο. Πρόκειται για ένα σύμφωνο που επισφραγίζει τον ενταφιασμό της Συνθήκης της Γενεύης για τους Πρόσφυγες και θα εντείνει την καταστολή σε βάρος των ξεριζωμένων. Που γεμίζει την Ευρώπη ορατούς κι αόρατους φράχτες, δίνει αέρα στα πανιά των διακινητών, δημιουργεί σύγχρονα σκλαβοπάζαρα, καθιερώνει τη χώρα μας σε ρόλο δεσμοφύλακα και κοστολογεί με το κεφάλι όσους δεν πνίγηκαν στις θάλασσές μας. Για τα κέρδη των λίγων.
Όμως εμείςείμαστε με τη ζωή. Με τους ανθρώπους. Δε θα συμβιβαστούμε ποτέ με την ιδέα ότι ο άνθρωπος είναι εμπόρευμα. Δε θα γίνουν ποτέ κανονικότητα οι πνιγμοί και τα κουφάρια στις ακτές μας. Θα δίνουμε πάντα το χέρι σ’ όποιον προσπαθεί να σωθεί από τη βαρβαρότητα και τη φρίκη.Θέλουμε η όμορφη θάλασσά μας να δίνει χαρά και ζωή στους λαούς που τη μοιράζονται κι όχι να ξερνάει τους ξεριζωμένους της γης και τα παιδιά τους.
Στο δίλημμα “τα κέρδη τους ή οι ζωές μας”, η απάντηση είναι – άλλη μια φορά – μόνο μία: Οι ζωές των ανθρώπων!

Πηγές

Από NikosLikomitros - Έργο αυτού που το ανεβάζει, CC0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=132189067

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή