Χαλαροί οι ρυθμοί για τις δημοτικές εκλογές – γράφει ο Βασίλης Γιαννακόπουλος

ΠΑΛΜΟΓΡΑΦΟΣ
Χαλαροί οι ρυθμοί για τις δημοτικές εκλογές – γράφει ο Βασίλης Γιαννακόπουλος

Μπορεί όλα τα φώτα της δημοσιότητας να έχουν πέσει – και δικαίως – στις βουλευτικές εκλογές της μεθεπόμενης Κυριακής 25ης Ιουνίου αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και την Κυριακή 8 Οκτωβρίου θα διεξαχθούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές (περιφερειακές και δημοτικές).

Για τις βουλευτικές εκλογές δεν έχουμε να πούμε πολλά από τη στιγμή που είναι δεδομένο ποιό κόμμα θα έρθει πρώτο και μάλιστα, όπως όλα δείχνουν, με μεγάλη διαφορά από το δεύτερο. Όλες οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί μετά την 21η Μαΐου δείχνουν τα ίδια πράγματα: Η Νέα Δημοκρατία πρώτη με ένα ποσοστό που κυμαίνεται λίγο πάνω από το 40%, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ δεύτερος με ποσοστά κοντά στο 20% και ακολουθούν ΠΑΣΟΚ με 11,5%, ΚΚΕ 7% και τέλος Ελληνική Λύση, Πλεύση Ελευθερίας και Νίκη να ξεπερνούν το όριο του 3% και να μπαίνουν στη Βουλή. Εκτός, όπως όλα δείχνουν, μένει το «Μέρα 25» του Γιάνη με ένα «ν» και είναι κρίμα γιατί θα χάσουμε τον Κλέωνα και τον Κρίτωνα.
Το θετικό αυτής της δεύτερης προεκλογικής περιόδου που διανύουμε είναι ότι έχουν ακουστεί και πέντε πράγματα από τα κόμματα και για τα προγράμματά τους, κάτι το οποίο δεν έγινε στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Και ενώ τα κόμματα και οι αρχηγοί τους έχουν φουλάρει τις μηχανές και τρέχουν για την Κυριακή 25 Ιουνίου, στα δημοτικά πράγματα όλα κινούνται σε πολύ χαλαρούς ρυθμούς. Στο παρελθόν, τρεις μήνες πριν την ημερομηνία διεξαγωγής των δημοτικών εκλογών, όλα είχαν γίνει γνωστά. Γνωρίζαμε τους υποψήφιους δημάρχους, τους συνδυασμούς τους, τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους και φυσικά τα προγράμματά τους. Ποιές ήταν οι σκέψεις τους και το όραμά τους για την πόλη μας, όταν με την ψήφο των δημοτών θα αναλάμβαναν την διοίκηση του Δήμου.
Σήμερα, 16 Ιουνίου, είμαστε ακριβώς 114 ημέρες πριν από την Κυριακή 8 Οκτωβρίου οπότε και θα διεξαχθεί ο πρώτος γύρος των δημοτικών εκλογών κι ακόμα οι δηλωθέντες μέχρι τώρα υποψήφιοι δήμαρχοι Γαλατσίου δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους. Αφήστε που στην πραγματικότητα ακόμα δεν γνωρίζουμε ποιοί θα είναι υποψήφιοι δήμαρχοι στο Γαλάτσι. Στους γειτονικούς όμως με το Γαλάτσι δήμους (π.χ. Νέα Ιωνία, Ηράκλειο Αττικής, Νέα Φιλαδέλφεια, Μεταμόρφωση) έχει ήδη ξεκινήσει η προεκλογική εκστρατεία των υποψήφιων δημάρχων.

Ωστόσο για να έχω τη δυνατότητα να σας ενημερώσω για το τί γίνεται στην πόλη μας σχετικά με τις υποψηφιότητες, έκανα έναν γύρο τηλεφωνημάτων κι αυτά που έμαθα είναι τα εξής:
Ο σημερινός Δήμαρχος Γιώργος Μαρκόπουλος, ο οποίος θα είναι και πάλι υποψήφιος στις προσεχείς δημοτικές εκλογές, θα κηρύξει την έναρξη της προεκλογικής περιόδου ανοίγοντας το εκλογικό του κέντρο, στη Λ. Βεΐκου 42, την Δευτέρα 3 Ιουλίου. Είναι το ίδιο εκλογικό κέντρο το οποίο είχε και στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις του 2014 και 2019 και απ’ ό,τι πληροφορήθηκα το συμφωνητικό μίσθωσης είναι μέχρι τις 16 Οκτωβρίου. Μια ομάδα συνεργατών του επιμελείται το νέο πρόγραμμα για την επόμενη 5ετία, αν οι Γαλατσιώτες τον εμπιστευθούν και πάλι στο τιμόνι του δήμου μας. Ο ίδιος σε καθημερινή σχεδόν βάση έχει επαφές και συζητήσεις με υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους. Αυτή τη στιγμή έχει εξασφαλίσει τη συμμετοχή 70 υποψηφίων συμβούλων, μεταξύ των οποίων βρίσκονται εν ενεργεία δημοτικοί σύμβουλοι του συνδυασμού του, υποψηφιοι του ψηφοδελτίου του των εκλογών του 2019, δημοτικοί σύμβουλοι αλλά και υποψήφιοι άλλων συνδυασμών όπως οι Ασπασία Παναγιωτακοπούλου, Γεωργία Κιτσίνη, Πέτρος Σιδερής, Μάκης Καραμπέτσος, Κωνσταντίνος Σέγκος, οι οποίοι στις προηγούμενες εκλογές κατέβηκαν με τον Κ. Ζώμπο. Υπάρχουν κι εκείνοι που θα είναι για πρώτη φορά υποψήφιοι και είναι οι Ιωάννης Οικονόμου του Αθανασίου (διοικητικό στέλεχος ΕΦΚΑ Γαλατσίου), Ιωάννης Οικονόμου του Εμμανουήλ (παλιός δημοτικός σύμβουλος), Ανδρέας Ανδρέου (γιος του παιδίατρου Μάριου Ανδρέου), Γιώργος Πισίνας (τεντοποιός), Ιγνάτιος Γούτσος (φανοποιός), Μάκης Ματσούκης (οικοδομικές επιχειρήσεις).

Υποψήφιος δήμαρχος Γαλατσίου, όπως με ενημέρωσε, θα είναι και πάλι ο Κωνσταντίνος Ζώμπος, ο οποίος βρίσκεται στην αναζήτηση υποψήφιων συμβούλων για να καταρτίσει το ψηφοδέλτιο του συνδυασμού του.

Η Αγγελική Σαπουνά προχωρά κανονικά και θα είναι και πάλι υποψήφια δήμαρχος Γαλατσίου. Επειδή όμως αυτή την περίοδο ασχολείται με τα των βουλευτικών εκλογών και την προώθηση των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, με τα δημοτικά θα ασχοληθεί, όπως μου είπε, μετά τις 25 Ιουνίου.

Ο Γερμάνος Μελισσουργός με ενημέρωσε ότι έχει εξασφαλίσει μέχρι τώρα τη συμμετοχή 50 υποψήφιων δημοτικών συμβούλων και αρχές Σεπτέμβρη που θα έχει κλείσει και το ψηφοδέλτιο θα είναι έτοιμο και το πρόγραμμα του συνδυασμού του.

Τέλος, υποψήφιος δήμαρχος θα είναι και πάλι ο Γρηγόρης Χαραλαμπίδης επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Γαλατσίου του ΚΚΕ. Θα μπει γερά στη μάχη των δημοτικών εκλογών αφού τελειώσουν οι βουλευτικές, στις οποίες είναι υποψήφιος βουλευτής με το ΚΚΕ στον Βόρειο Τομέα Αθήνας.

Αυτά είναι μέχρι στιγμής τα νέα γύρω από τις δημοτικές εκλογές στο Γαλάτσι. Δεν μπορώ να πω ότι σας έκανα σοφότερους. Ευελπιστώ όμως ότι αυτό θα γίνει αφού τελειώσουν οι βουλευτικές εκλογές στις 25 Ιουνίου και όλοι οι υποψήφιοι θα μπουν πιο ενεργά στο παχινίδι για τις δημοτικές.

Πήγαινε στην κορυφή