Αλέξης Τσίπρας : Η ΝΔ θέλει κατακερματισμό της προοδευτικής ψήφου για να είναι ανεξέλεγκτη​

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αλέξης Τσίπρας : Η ΝΔ θέλει κατακερματισμό της προοδευτικής ψήφου για να είναι ανεξέλεγκτη​

Συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα, στο ΒΗΜΑ της Κυριακής και το δημοσιογράφο Άρη Ραβανό

:

1. Η μάχη της προσεχούς Κυριακής είναι υπαρξιακή για τον ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.; Είναι μια μάχη για το αύριό του;

Η μάχη της προσεχούς Κυριακής είναι σε μεγάλο βαθμό υπαρξιακή για την ελληνική κοινωνία. Διότι αυτό που θα κριθεί είναι αν θα εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα προοδευτικό που αντιμετωπίζει τα προβλήματα της καθημερινότητας, απελευθερώνει τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας από την αδιαφάνεια και τα προνόμια των λίγων ισχυρών, βάζει την εργασία στο επίκεντρο και οικοδομεί ένα νέο και ισχυρό ΕΣΥ ή θα οδηγηθούμε σε μια ανεξέλεγκτη και ασύδοτη Δεξιά που θα θέσει σε κίνδυνο τα τελευταία ίχνη του κοινωνικού συμβολαίου της μεταπολίτευσης. Διότι αυτά που επαπειλούνται εφόσον επαναληφθούν στη κάλπη της ενισχυμένης αναλογικής οι συσχετισμοί της προηγούμενης εκλογικής αναμέτρησης, θα είναι εξαιρετικά δύσκολα αναστρέψιμα: η ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ, του νερού, της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης αλλά και η μεγαλύτερη αναδιανομή ακίνητης περιουσίας από τους μικροϊδιοκτήτες προς μεγάλα ξένα ιδιωτικά συμφέροντα μέσω των ανεξέλεγκτων πλειστηριασμών.

2. Τι διαφορετικό έχουν οι εκλογές της 25ης Ιουνίου; Πιστεύετε πραγματικά ότι μπορεί να αλλάξουν οι συσχετισμοί;

Δεν κρύβομαι πίσω από το δάχτυλο μου. Γνωρίζω καλά ότι η μάχη της 25ης Ιουνίου είναι δύσκολη. Όμως οι κάλπες θα είναι άδειες. Και εφόσον καταφέρουμε ειδικά αυτή την τελευταία εβδομάδα να αναδείξουμε τη δική μας διαφορετική προοπτική, να πείσουμε για την ανάγκη να ενισχυθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ο αριστερός δημοκρατικός πόλος του πολιτικού σκηνικού όχι ως αντίβαρο αλλά ως η μοναδική πραγματική εναλλακτική κυβερνητική λύση, τότε ναι θεωρώ ότι οι συσχετισμοί μπορούν να αλλάξουν.

3. Και γιατί ένας ψηφοφόρος που δεν προτίμησε ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ να πειστεί τώρα να τον ψηφίσει;

Διότι το διακύβευμα είναι τελείως διαφορετικό. Δεν έχουμε πλέον την απλή αναλογική και η αντιπαράθεση έχει εστιαστεί στα πολιτικά προγράμματα των κομμάτων. Και εκεί ο ΣΥΡΙΖΑ υπερέχει. Διότι το πρόγραμμα μας, που δεν προβάλλαμε όσο θα έπρεπε στην προηγούμενη εκλογική μάχη, είναι και ρεαλιστικό και ριζοσπαστικό αλλά και άμεσα εφαρμόσιμο. Δίνει μια άλλη προοπτική για να σπάσει ο φαύλος κύκλος της αισχροκέρδειας, να μειωθούν οι άδικοι έμμεσοι φόροι, να αυξηθούν οι μισθοί και να επαναρυθμιστεί η αγορά εργασίας. Μεγάλες προκλήσεις αλλά και τομές που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των εργαζομένων. Και από την άλλη μεριά η ΝΔ είναι προγραμματικά αδύναμη. Έχει κινητοποιήσει έναν τεράστιο μηχανισμό ψευδών ειδήσεων και έχει εκτεθεί σε σειρά θεμάτων: Από το ζήτημα της κοστολόγησης του δικού μας προγράμματος που ο ίδιος ο κος Μητσοτάκης παραδέχτηκε ότι δεν έγινε από κανένα ΓΛΚ αλλά από τον μηχανισμό του Μαξίμου, μέχρι τα κωμικά Skertsonomics με τους ισχυρισμούς ότι η μείωση των έμμεσων φόρων ευνοεί τους πλούσιους και από τα ψέματα για τις προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων μέχρι τα ευχολόγια για το ΕΣΥ και τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα.

4. Μήπως ηττηθήκατε στρατηγικά ως ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και δεν έχετε κατανοήσει πλήρως τι συνέβη την 21η Μαΐου;

Το αποτέλεσμα των προηγούμενων εκλογών έχει πολλές πτυχές που ακόμη δεν έχουν μελετηθεί πλήρως ούτε από εμάς αλλά ούτε και από κανέναν άλλο πολιτικό ή επιστημονικό φορέα. Όμως αυτή η συζήτηση δεν είναι της παρούσης. Εμείς κάναμε έναν άμεσο απολογισμό, προχωρήσαμε σε διορθωτικές κινήσεις, βάλαμε στο επίκεντρο το θέμα του προγράμματος και δίνουμε τη μάχη. Όσο για το αν ηττηθήκαμε στρατηγικά θα σας πω το εξής: Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ακόμη και αν δεn καταφέρει να ανατρέψει τους συσχετισμούς, θα παραμείνει ο βασικός πυλώνας της προοδευτικής παράταξης και της Kεντροαριστεράς στον τόπο, γιατί εκπροσωπεί κοινωνικά συμφέροντα, ανάγκες και αξίες. Όσο αυτά τα κοινωνικά συμφέροντα, οι ανάγκες και οι αξίες έχουν ισχυρή κοινωνική ύπαρξη τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ θα παραμένει ο κύριος πόλος εκπροσώπησης τους.

5. Πάντως είναι πρωτοφανές μεταπολιτευτικά να θεωρεί η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων δεδομένη την πρωτιά της ΝΔ. Αυτό δεν σας δυσκολεύει να αυξήσετε τα ποσοστά σας;

Δεν κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας. Ξέρουμε ότι είναι μια δύσκολη μάχη, αλλά δεν είναι η πρώτη φορά. Και σε άλλες εκλογικές μάχες είχε διαμορφωθεί παράσταση νίκης συντριπτική υπέρ του ενός ή του άλλου κόμματος. Θα δώσουμε τη μάχη παρά τις δυσκολίες με πείσμα και αποφασιστικότητα. Διότι δεν αφορά πρωτίστως εμάς, αλλά την ίδια την κοινωνία, τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τους επαγγελματίες, τους συνταξιούχους αλλά αφορά και αξίες που διεκδικούμε να ενισχυθούν: την αλληλεγγύη, την ισότητα, την ανθρωπιά. Από την άλλη η δεδομένη παράσταση νίκης για τη ΝΔ, δημιουργεί φαινόμενα έπαρσης και αλαζονείας. Ήδη τα έχουν εμφανίσει, με πιο χαρακτηριστικές τις δηλώσεις Μπακογιάννη και Γεωργιάδη για τη μειονότητα και την αλλαγή του Συντάγματος αντίστοιχα. Και όλοι βλέπουν ότι στόχος της ΝΔ δεν είναι απλά να νικήσει αλλά να γίνει καθεστώς ανεξέλεγκτο. Για αυτό και επιθυμεί κατακερματισμό της προοδευτικής ψήφου σε πολλά και μικρά κόμματα και όχι έναν ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ που θα αποτελεί εναλλακτική κυβερνητική λύση. Αυτό όμως δεν είναι κακό μόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι κακό για τη δημοκρατία.

6. Για εσάς προσωπικά μετά από μια εκλογική ήττα 20 μονάδων αποτελεί την ύστατη πολιτική και προσωπική εκλογική μάχη;

Δεν συνηθίζω να αντιμετωπίζω τις πολιτικές μάχες με προσωπικά κριτήρια, αλλά είναι λίγο οξύμωρο να ρωτάτε έναν άνθρωπο 49 ετών αν δίνει την ύστατη προσωπική και πολιτική του μάχη. Δίνω λοιπόν μια ακόμη, δύσκολη και πολύ κρίσιμη, δεν το κρύβω, πολιτική και ιδεολογική μάχη αλλά δεν θα είναι η τελευταία. Θα συνεχίσω να μάχομαι όπως κάθε Αριστερός για αυτά που πιστεύω και για αυτά που εκπροσωπώ. Δεν υπάρχουν ύστατες μάχες για την Αριστερά, γιατί έρχεται από πολύ μακριά και πάει πολύ μακριά.

7. Σε αυτές τις εκλογές, ευτυχώς λέω προσωπικά, συζητάμε και αρκετά προγραμματικά, αλλά και πάλι αισθάνομαι ότι δεν σας ακούν οι πολίτες ή κάνω λάθος;

Το αν μας ακούν θα φανεί από το αποτέλεσμα της κάλπης. Η προσωπική μου άποψη όπως έχει διαμορφωθεί από την επαφή με τους πολίτες είναι ότι ήθελαν ο ΣΥΡΙΖΑ να επιμείνει περισσότερο στο πρόγραμμα του. Να το βάλει στην κορυφή της πολιτικής του ατζέντας. Κάτι που δεν έγινε κατορθωτό στην προηγούμενη φάση, όχι μόνο με δική μας ευθύνη. Βλέπετε και τώρα, ενώ στις πρώτες εβδομάδες τα ζητήματα που κυριάρχησαν ήταν αυτά των έμμεσων φόρων, της οικονομίας, της ακρίβειας, του ΕΣΥ η ΝΔ έκανε ό,τι μπορούσε για να στρέψει την ατζέντα αλλού με fake news και δεν δίστασε να ανασύρει ακόμη και την θεωρία του εσωτερικού εχθρού και της εθνικής εξαίρεσης για να κόψει τις διαρροές της από τα δεξιά. Και αυτό προκαλεί μεγάλη ζημιά, όχι μόνο στην ποιότητα της αντιπαράθεσης αλλά και στην ίδια τη δημοκρατία.

8. Έχετε εξετάσει το ενδεχόμενο οι πολίτες να θέλουν θετική ατζέντα και να μην ακούν τα όσα λέγονται για κρυφό πρόγραμμα; Μήπως κουράστηκαν από τα χρόνια της κρίσης και της πανδημίας;

Προφανώς οι πολίτες έχουν κουραστεί από τις αλλεπάλληλες κρίσεις. Μνημόνια, πανδημία, κρίση ακρίβειας δημιουργούν και κόπωση και αβεβαιότητες. Και είναι ακριβώς για αυτό το λόγο που εμείς εστιάζουμε στην προοπτική και στις υπαρκτές δυνατότητες της χώρας. Και επισημαίνουμε ότι αυτές δεν πρέπει να σπαταληθούν. Αυτό είναι το κρίσιμο, να μην οδηγηθούμε στα ίδια λάθη που μας έφεραν στη χρεοκοπία. Υπάρχει λοιπόν η θετική ατζέντα: καλύτεροι μισθοί, επένδυση στη γνώση και την καινοτομία, ρύθμιση χρεών, μεταρρυθμίσεις στο κράτος, ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας, καλά σχολεία, έμφαση στις υποδομές και ισχυροί στιβαροί θεσμοί. Δημοκρατικοί και αποτελεσματικοί. Όλα αυτά είναι πραγματικές δυνατότητες όχι ευχές και υποσχέσεις. Από την άλλη μεριά όμως οφείλουμε να είμαστε και ειλικρινείς με τους πολίτες. Να αναδεικνύουμε τους κινδύνους της πολιτικής πρότασης της ΝΔ για τους εργαζόμενους, για τα νοσοκομεία, για τις μικρές επιχειρήσεις. Δεν έπρεπε δηλαδή να αναδείξουμε την δήλωση του κου Πνευματικού που αποκάλυψε τα ιδεολογικά ενδόμυχα της ΝΔ; Η τις δηλώσεις του κου Μητσοτάκη για κατάργηση των επιδοτήσεων την ώρα που ο ΦΠΑ μένει σταθερός και οι τιμές θα πάρουν πάλι την ανιούσα, όχι μόνο στην ενέργεια πλέον αλλά και στις τηλεπικοινωνίες και στα τρόφιμα; Άρα λοιπόν και θετική ατζέντα και κριτική στις δεξιές πολιτικές και ιδεολογική μάχη με τη ΝΔ και όσα εκπροσωπεί.

9. Ψυχρά όσο μπορείτε απαντήστε ευθέως; Η Προοδευτική Συμμαχία απέτυχε και το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ είναι μόνο προς τα αριστερά;

Ψυχρά και ευθύτατα απαντώ: όχι δεν απέτυχε. Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είναι πλέον ένα μεγάλο, κόμμα της σύγχρονης πληθυντικής Αριστεράς και αυτό οφείλεται στην στρατηγική της διεύρυνσης. Και δεν βλέπω καμία αντίθεση μεταξύ προοδευτικής συμμαχίας και αριστερής πορείας. Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είναι η Αριστερά στην Ελλάδα, ο κύριος πολιτικός φορέας της δημοκρατικής και προοδευτικής παράταξης. Επομένως δεν βλέπω το λόγο να δημιουργούμε τεχνητές αντιθέσεις με γεωγραφικούς και όχι πολιτικούς και ιδεολογικούς προσδιορισμούς. Εκπροσωπούμε τα συμφέροντα των εργαζομένων και της κοινωνικής πλειοψηφίας, τις αρχές της ισότητας, της ελευθερίας, της αλληλεγγύης και όλα αυτά αποτυπώνονται στο ριζοσπαστικό και ταυτόχρονα ρεαλιστικό μας πρόγραμμα.

10. Αντίπαλός εκτός από τη ΝΔ είναι και το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ;

Βασικός πολιτικός και ιδεολογικός αντίπαλος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η ΝΔ, ο δεξιός πόλος στην χώρα που μάλιστα μετατοπίζεται διαρκώς σε όλο και πιο σκληρές, αντιδραστικές θέσεις: στην οικονομία, στην εξωτερική πολιτική, στο Προσφυγικό, στους όρους με τους οποίους διεξάγει την πολιτική αντιπαράθεση καθώς επιχειρεί να ελέγξει ασφυκτικά τη δημόσια ζωή με αυταρχικές πρακτικές και αθέμιτα ακόμη και παράνομα μέσα. Από κει και πέρα όμως όπως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι στο απυρόβλητο από τα υπόλοιπα κόμματα έτσι και αυτά δεν είναι στο απυρόβλητο από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Διότι όχι μόνο δεν αξιοποίησαν την ευκαιρία της απλής αναλογικής αλλά απορρίπτοντας την έπαιξαν τελικά το παιχνίδι της ΝΔ. Ενώ με την τακτική των διμέτωπων και των ίσων αποστάσεων αντικειμενικά την ευνοούν. Και είναι γι’ αυτό το λόγο που η ΝΔ θέλει πολλά, μικρά και αδύναμα κόμματα. Διότι στην πραγματικότητα αυτό που φοβάται είναι ο ισχυρός και με κυβερνητική προοπτική ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

11. Η θεωρία του ενάμιση κόμματος τι σημαίνει για εσάς; Μήπως δημιουργούνται συνθήκες ιδεολογικής παντοδυναμίας της ΝΔ;

Είναι αλήθεια ότι παρατηρούνται ιδεολογικές μετατοπίσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη που δεν είναι πάντα θετικές. Βλέπουμε την κυριαρχία της δεξιάς στην Ιταλία με τη Μελόνι, την ανάδυση μιας μαζικής και ακραίας δεξιάς στη Γερμανία κλπ. Από τη μεριά της και η ΝΔ όπως σας έλεγα μετατοπίζεται διαρκώς προς όλο και πιο σκληρές δεξιές θέσεις εκμεταλλευόμενη τις αβεβαιότητες που αναπτύσσονται στον πληθυσμό από τις αλλεπάλληλες κρίσεις. Πρόκειται για επικίνδυνη εξέλιξη και είναι γι’ αυτό το λόγο που δεν πρέπει να υποτιμούμε την ιδεολογική μάχη. Να αναδεικνύουμε την χρεοκοπία της ιδεολογίας της αυτορρυθμιζόμενης αγοράς, την ιδέα ότι αυθόρμητα η αγορά θα λύσει όλα τα κοινωνικά προβλήματα αλλά και τα αδιέξοδα και τις τραγωδίες στις οποίες οδηγεί ο εθνικισμός, η θεωρία των δύο άκρων, του εσωτερικού εχθρού. Αυτή η μάχη εξάλλου θα είναι η μάχη της εποχής μας, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρο το δυτικό κόσμο. Και η Αριστερά μπορεί να την κερδίσει.

12. Θεωρείτε ότι υπάρχουν ευθύνες και των ελληνικών Αρχών για την πολύνεκρη τραγωδία στην Πύλο;

Υπάρχουν σαφώς ευθύνες όταν πνίγονται εκατοντάδες άτομα σε ένα πλοίο στην περιοχή έρευνας και διάσωσης της Ελλάδας, που “παρακολουθεί” το Λιμενικό για 16 ώρες. Και οι ευθύνες δεν αφορούν ασφαλώς τα στελέχη του Λιμενικού που παλεύουν υπό πολύ δύσκολες συνθήκες. Υπάρχουν συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές που έχει θέσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Κατευθυντήριες γραμμές που δεν βάζουν ως πρώτη προτεραιότητα την διάσωση της ανθρώπινης ζωής όπως είδαμε όλα αυτά τα χρόνια. Θεωρώ δε άθλιο να ακούω επιχειρήματα που δεν έχουν καμία σχέση με το διεθνές δίκαιο, όπως ότι δεν μπορούσε να υπάρξει επιχείρηση σε διεθνή ύδατα παρότι το σημείο ήταν εντός της ελληνικής περιοχής έρευνας και διάσωσης. Ή ότι δεν υπήρξε επιχείρηση διότι δεν εξασφαλίστηκε η συγκατάθεση του δουλέμπορα καπετάνιου που σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο είχε εξαφανιστεί για 9 ώρες πριν τη βύθιση. Ήδη η Κυβέρνηση πιάνεται σε αντιφάσεις καθώς ο κ. Τουρνάς λέει ότι δεν υπήρξε προληπτική επιχείρηση του Λιμενικού διότι δεν το προβλέπει το διεθνές δίκαιο, αλλά το Λιμενικό επιβεβαιώνει ότι πραγματοποιήθηκε επιχείρηση.
Υπήρξε η όχι επιχείρηση διάσωσης στο πλοίο, ποια ήταν τα αποτελέσματά της και τι ώρα έγινε;
Γιατί ενώ ήταν δυνατόν να δοθούν νερά στους επιβαίνοντες από πλοία συνεργαζόμενα με το Λιμενικό, δεν ήταν δυνατόν να δοθούν σωσίβια;
Για ποιον λόγο δεν ζητήθηκε συνδρομή της FRONTEX στην επιχείρηση;
Ωστόσο για να είμαι δίκαιος, η τραγωδία αυτή αποδεικνύει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο και την αποτυχία της ΕΕ. Αποτελεί μέγιστη υποκρισία να μετράμε εκατοντάδες νεκρούς άντρες, γυναίκες και παιδιά στο βάθος της Μεσογείου και στις Βρυξέλλες να θεωρούν το διεθνές δίκαιο «πολυτέλεια», αρκούμενοι να συζητούν μόνο για χρήματα στις χώρες πρώτης υποδοχής για να εγκλωβίζονται εκεί οι πρόσφυγες. Απαιτείται μία ευρωπαϊκή Συμφωνία Μετανάστευσης και Ασύλου σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση, να επικεντρωθεί στην εξασφάλιση νόμιμων και ασφαλών διόδων, επανεγκαταστάσεις προσφύγων από τρίτες χώρες σε κράτη μέλη της ΕΕ με δίκαιο τρόπο. Με εγγύηση σημαντικού αριθμού ετήσιων θέσεων φιλοξενίας (pledges) στις ευρωπαϊκές χώρες. Όσο ενισχύουμε τις νόμιμες, ασφαλείς οδούς και όσο αναβαθμίζουμε τον ρόλο της ΕΕ και τη συνεργασία μας στο Μεταναστευτικό με τις χώρες εκτός ΕΕ της Μεσογείου, τόσο θα αποδυναμώνονται τα δίκτυα διακινητών και οι παράνομες και επικίνδυνες οδοί που δημιουργούν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή