Η προσπάθεια διώχνει την αβεβαιότητα – γράφει ο Θανάσης Καμπισιούλης

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Η προσπάθεια διώχνει την αβεβαιότητα – γράφει ο Θανάσης Καμπισιούλης

Τα σχολεία τέλειωσαν και ετοιμαζόμαστε για το καλοκαίρι. Οι μαθητές ξεκίνησαν τις καλοκαιρινές διακοπές τους, πλην των αποφοίτων της Γ’ Λυκείου που αναμένουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων για να συμπληρώσουν το Μηχανογραφικό Δελτίο με τις Σχολές που επιθυμούν. Οι πρώτοι καύσωνες έκαναν την εμφάνισή τους ανεβάζοντας το θερμόμετρο, προμηνύοντας ένα καυτό καλοκαίρι. Η κυβέρνηση ορκίστηκε και ο πρωθυπουργός έθεσε τους βασικούς άξονες και προτεραιότητες που θα ακολουθήσει για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Κάπως έτσι θα ήταν ο Ιούνιος, αν οι εκλογές είχαν οδηγήσει σε κυβέρνηση και ο καιρός ήταν ο τυπικός καιρός του Ιουνίου. Το σύστημα της απλής αναλογικής όμως, που εφαρμόστηκε στις εκλογές της 21ης Μαΐου, δεν ανέδειξε αυτοδύναμη κυβέρνηση. Ακολούθησαν οι διερευνητικές εντολές για τον σχηματισμό κυβέρνησης στους αρχηγούς των τριών πρώτων κομμάτων, οι οποίες απέβησαν άκαρπες. Έτσι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ανέθεσε τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης στον Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ιωάννη Σαρμά, η οποία θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές της Κυριακής.
Ο καιρός θα διατηρηθεί αίθριος και στο τρίτο δεκαήμερο του μήνα, σύμφωνα με τα καιρικά δεδομένα της εποχής. Τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου 2023 ο καιρός αναμένεται να είναι ασταθής με σποραδικές κατά τόπους μπόρες και έντονο μελτέμι. Ύστερα αναμένεται μεγάλη αύξηση της θερμοκρασίας και καύσωνας. Ο Αύγουστος θα είναι ο τυπικός Αύγουστος που γνωρίζουμε. Τα «μπάνια του λαού» είναι από τις βεβαιότητες που δεν χάνονται! Η επιστροφή των εκδρομέων στα τέλη του Αυγούστου αναμένεται να γίνει με αίθρια καιρικά φαινόμενα, λίγους ανέμους στα πελάγη και φυσιολογικές θερμοκρασίες για την εποχή. Πόσο βέβαιος είμαι; Δεν ξέρω, αλλά τα ημερομήνια αυτό τον καιρό προβλέπουν!

Τι έμεινε λοιπόν απαράλλαχτο; Αυτό που – ίσως – έχει μεγαλύτερη σημασία. Οι μαθητές, ό,τι κι αν γίνει, δεν θα χάσουν τις καλοκαιρινές διακοπές τους. Όσοι τελειώνουν το σχολείο θα ξέρουν σε λίγες εβδομάδες – αν δεν ξέρουν ήδη – ποια θα είναι τα επόμενα βήματα της ζωής τους. Όχι όμως αυτά που θα καθορίσουν ολόκληρη τη ζωή τους, διότι όπως είπαμε, για τίποτα δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι πια.
Η Κβαντική Μηχανική με την αρχή της αβεβαιότητας μας εξήγησε πως είναι αδύνατο να μετρηθεί ταυτόχρονα και με ακρίβεια, ούτε πρακτικά, ούτε και θεωρητικά η θέση και η ταχύτητα, ή ορμή, ενός σωματίου. Αν στην καθημερινότητα πιστέψουμε ότι θα έχουμε άμεση σχέση μεταξύ αυτού που κάνουμε και αυτού που τελικά θα συμβεί, όταν παρεμβάλλονται και τόσοι άλλοι παράγοντες, κάνουμε μεγάλο λάθος. Αξία λοιπόν, έχει να κάνουμε αυτό που θεωρούμε σωστό και μόνο.
Όποια Σχολή κι αν επιλέξει ένας μαθητής, θα θεωρηθεί επιτυχημένος αν έγκαιρα προσπάθησε όσο μπορούσε. Αν ξεπέρασε εμπόδια και δυσκολίες και έδωσε τον καλύτερο εαυτό του. Ένας μπαμπάς αποχαιρέτησε την κόρη του, έξω από το σχολείο, τη μέρα εξεταζόταν στα Μαθηματικά, λέγοντας: «Αφού είσαι ευχαριστημένη με την προσπάθειά σου όλη τη χρονιά, δεν χρειάζεσαι ούτε τύχη, ούτε κάτι άλλο. Δεν με νοιάζει ό,τι κι αν γράψεις σήμερα. Για εμένα τα έχεις καταφέρει ήδη!» Δεν έμαθα πώς έγραψε τελικά, αλλά είμαι σίγουρος πως αν συνεχίσει να προσπαθεί θα τα καταφέρει! Με βεβαιότητα!

Η αβεβαιότητα τελικά συμβαδίζει με τη ζωή μας. Εγγυήσεις δεν υπάρχουν. Όπως έλεγε και ο Κλιντ Ίστγουντ, «αν θέλεις εγγύηση, αγόρασε μια τοστιέρα!» Κανένας δεν γνωρίζει με βεβαιότητα το μέλλον. Το τελευταίο διάστημα η αβεβαιότητα έχει αυξηθεί. Πολλοί την συνδέουν με τον κορωνοϊό αλλά νομίζω ότι στο εξής αυτό θα είναι μια εύκολη απάντηση σε κάθε ερώτημα… Η αβεβαιότητα δεν περιορίζεται μόνο στα ζητήματα που σχετίζονται με την υγεία. Απλώνεται και σε άλλους τομείς της ζωής, όπως την εργασία, τις σπουδές και την οικογενειακή ζωή.
Το να μπορείς να συμβιώσεις με την αβεβαιότητα είναι ο στόχος. Η βασικότερη ικανότητα που μας κάνει πιο ανθεκτικούς στις αντιξοότητες. Η αποδοχή της αβεβαιότητας μπορεί να μας βοηθήσει να εστιάσουμε σε πολλαπλές εναλλακτικές λύσεις, σε άλλες επιλογές και δυνατότητες και να επαναξιολογήσουμε τις καταστάσεις που βιώνουμε. Μπορούμε να προχωρήσουμε ένα βήμα ακόμη και να δούμε ταυτόχρονα με την αβεβαιότητα θα ανοίξουμε νέες ευκαιρίες στη ζωή μας.
Το σημαντικότερο είναι να καταφέρουμε να συνδεθούμε πιο ουσιαστικά με τους ανθρώπους που αγαπάμε, να δώσουμε προτεραιότητα σε έναν άλλο τρόπο ζωής που μας ευχαριστεί περισσότερο. Κι αν υπάρχουν στιγμές που χάνουμε την πίστη μας, ας σκεφτούμε ότι ζούμε στην καλύτερη χώρα του κόσμου με τον πιο όμορφο ήλιο και ουρανό. Όπως έγραφε η Άννα Φρανκ στο ημερολόγιο της: «Όσο υπάρχει, αυτός ο ήλιος και αυτός ο ουρανός χωρίς σύννεφα, και όσο μπορώ να το απολαύσω, πώς μπορώ να είμαι λυπημένη;»

Βρισκόμαστε δυο ημέρες πριν τις εκλογές. Ο Μητσοτάκης πιστεύει ότι θα σχηματίσει κυβέρνηση, ο Τσίπρας λέει ότι θα αυξήσει τις δυνάμεις του και «θα ανατρέψει τους συσχετισμούς», ο Ανδρουλάκης είναι σχεδόν σίγουρος πως θα γίνει αξιωματική αντιπολίτευση … Κατά βάθος όλοι γνωρίζουν πολύ καλά τι θα συμβεί. Αυτό που έχει σημασία είναι να νιώθουν καλά με αυτά που είπαν, έκαναν και υποσχέθηκαν. Το ίδιο και εμείς. Ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα όλοι θα είμαστε ευχαριστημένοι αν την Κυριακή κάνουμε αυτό που θεωρούμε σωστό. Για εμάς και την Ελλάδα μας!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή