Ράνια Σβίγκου: Με το βλέμμα στην κοινωνία η ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ράνια Σβίγκου: Με το βλέμμα στην κοινωνία η ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Σημεία από τη συνέντευξη της Ράνιας Σβίγκου Γραμματέα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στον ρ/σ «105.5 ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ» (Ν. Σβέρκος-Β. Κεχαγιά):

«Το νέο κυβερνητικό σχήμα είναι υπό τον απόλυτο έλεγχο και έχει τη σφραγίδα του Κυριάκου Μητσοτάκη», ανέφερε η Ράνια Σβίγκου σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό «105,5 ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ», και στους δημοσιογράφους Βούλα Κεχαγιά και Νίκο Σβέρκο, υπογραμμίζοντας ότι «οι επιλογές Χατζηδάκη και Γεωργιάδη στα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, αλλά και του κ. Χρυσοχοΐδη στο Υγείας, προαναγγέλλουν μια ακραία νεοφιλελεύθερη γραμμή και ένα πισωγύρισμα σε βάρος της υπεράσπισης των δημοσίων αγαθών, των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων». Στη συνέχεια, αναφέρθηκε σε ένα άλλο στοιχείο της νέας κυβέρνησης, «εξαιρετικά ανησυχητικό για τη δημοκρατία μας και για τα δικαιώματα», το ότι «ιδρύθηκε Υπουργείο Οικογένειας χωρίς να υπάρχει Υπουργείο Ισότητας, όπως συμβαίνει στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες», κάτι το οποίο συνδυάζεται με την «τοποθέτηση ως Υφυπουργού της κυρίας Αλεξοπούλου που μιλούσε για την προστασία του αγέννητου παιδιού, κλείνοντας το μάτι σε όλους όσοι υποστηρίζουν την κατάργηση του δικαιώματος της αυτοδιάθεσης του σώματος των γυναικών». Όπως χαρακτηριστικά είπε, «φαίνεται ότι η νέα κυβέρνηση δημιουργεί συναινέσεις και γέφυρες με την ακροδεξιά».

Στη συνέχεια, η Ράνια Σβίγκου αναφέρθηκε στην άνοδο της ακροδεξιάς, υπογραμμίζοντας τις ευθύνες της ΝΔ και του Κ. Μητσοτάκη, υπενθυμίζοντας ότι η ΝΔ κατά την προεκλογική αντιπαράθεση «διολίσθησε σε μια ακροδεξιά εθνικιστική ρητορική, στοχοποίησε Έλληνες μουσουλμάνους, και ανέδειξε το ευαίσθητο ζήτημα της Θράκης σε πρώτο θέμα της προεκλογικής της ατζέντας». Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι «η τροπολογία για τον Κασιδιάρη αποδείχθηκε κενό γράμμα», ενώ η ΝΔ τον άφησε «να κάνει ακόμα και live εκπομπές μέσα από τη φυλακή». Όπως υπογράμμισε, «όλες αυτές οι κινήσεις της ΝΔ, αντί να αντιμετωπίσουν τη Χρυσή Αυγή, τελικά διόγκωσαν συνολικά την ακροδεξιά».

Σε ερώτηση για το αποτέλεσμα των εκλογών, η γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέφερε ότι «είναι ένα ιδιαίτερα αρνητικό αποτέλεσμα, όχι μόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αλλά συνολικά για τις αριστερές και τις προοδευτικές δυνάμεις, το οποίο θα πρέπει να προβληματίσει κάθε προοδευτικό και δημοκρατικό πολίτη», και υπογράμμισε ότι «καμία αριστερή και προοδευτική δύναμη δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένη από αυτό το δυσμενές πολιτικό τοπίο και αυτούς τους αρνητικούς συσχετισμούς».

Σχετικά με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η Ράνια Σβίγκου τόνισε ότι «έχουμε την ευθύνη να αναλύσουμε το αποτέλεσμα με ειλικρίνεια και αυτοκριτική, κοιτώντας προς την κοινωνία και όχι με όρους εσωκομματικών διευθετήσεων». Και συνέχισε λέγοντας ότι «θα πρέπει να συζητήσουμε γιατί απομακρυνθήκαμε από εκλογικά ακροατήρια των εργαζομένων, της νεολαίας, πράγμα το οποίο αντικατοπτρίζει και την αδυναμία μιας οργανωμένης παρέμβασής μας σε αυτούς τους χώρους, όπως και στην αυτοδιοίκηση». Όπως χαρακτηριστικά είπε, «το ζήτημα είναι για ποιο λόγο δεν καταφέραμε να έχουμε ένα πειστικό αφήγημα το οποίο να ανταποκρίνεται στις αγωνίες και στις ανάγκες της μεγάλης πλειοψηφίας της κοινωνίας, για ποιο λόγο ιδιαίτερα ακροατήρια τα οποία στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ την προηγούμενη περίοδο δεν τον στήριξαν αυτή τη φορά. Ενδεχομένως, δεν ήμασταν τόσο γειωμένοι, όσο πιστεύαμε και δεν καταφέραμε να πιάσουμε το σφυγμό της κοινωνίας».

Στη συνέχεια, η Ράνια Σβίγκου υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα κόμματα του προοδευτικού χώρου σε όλη την Ευρώπη», κι ότι «η ανασυγκρότησή του θα πρέπει να γίνει με ωριμότητα και ευθύνη, με το βλέμμα στην κοινωνία, με συντεταγμένες και δημοκρατικές διαδικασίες». Σχολίασε ότι «δεν υπάρχει απεριόριστος χρόνος, χρειάζονται γρήγορες αποφάσεις για τις αναγκαίες αλλαγές, όπως ανέφερε και ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ», προσθέτοντας ότι «έχουμε μια κυβέρνηση η οποία θέλει να φέρει σε πέρας ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης σε μια σειρά από κρίσιμους τομείς, όπως η Υγεία, η Παιδεία, τα εργασιακά, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει πολύ γρήγορα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να σταθεί στα πόδια του και να ανασυγκροτηθεί», υπογραμμίζοντας ότι «θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι και για τις αυτοδιοικητικές εκλογές που έχουμε τον Οκτώβρη»

Τέλος, η Ράνια Σβίγκου, αναφερόμενη στον οδικό χάρτη και τις αναγκαίες αλλαγές στο κόμμα, τόνισε ότι «όλα θα αποφασιστούν από τα όργανα του κόμματος, στα οποία θα γίνει μια δημοκρατική και σε βάθος συζήτηση, θα κατατεθούν όλες οι απόψεις και θα παρθούν οι αναγκαίες αποφάσεις, για τον νέο κύκλο που ανοίγει, ο οποίος θα σημάνει την επανεκκίνηση και την αντεπίθεση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή