Αδέσποτες Φάτσες, Πιτυοκάμπη – Ιδιαίτερα επικίνδυνη για τους σκύλους

ΝΕΑ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
Αδέσποτες Φάτσες,  Πιτυοκάμπη – Ιδιαίτερα επικίνδυνη για τους σκύλους

Η Πιτυοκάμπη (είδος Thaumetopoea pityocampa) είναι η γνωστή νυχτοπεταλούδα, όπου στο προνυμφικό στάδιο μεγαλώνει πάνω στα πεύκα και τρέφεται από τις βελόνες τους. Περίπου αυτή την εποχή – από την στιγμή που ξεκινούν οι πρώτες ζεστές μέρες – οι κάμπιες πλέον αρχίζουν και κατεβαίνουν από τα δέντρα με σκοπό να φτάσουν μέσα στο έδαφος όπου θα μεταμορφωθούν στην γνωστή νυχτοπεταλούδα.
 

Η κάμπια αυτή, δυστυχώς είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τους σκύλους και όσοι επισκέπτονται περιοχές με πολλά πεύκα ή ζουν κοντά σε αυτές, θα πρέπει να είναι πάντα προετοιμασμένοι.
Εφόσον ο σκύλος γλύψει, μυρίσει ή δαγκώσει κατά λάθος μία από αυτές τις κάμπιες, ακόμα και αν απλά τις πατήσει και μετά γλύψει την πατούσα του, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να παρουσιάσει σοκ μέσα σε λίγα λεπτά.
Οι αντιδράσεις θα παρουσιαστούν κυριολεκτικά μέσα σε μόλις λίγα λεπτά από την επαφή και μπορεί να οδηγήσουν σε αλλεργικό σοκ, αλλά και μέχρι νέκρωση και αποκοπή της γλώσσας.
Ο καθένας μας θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος να το αντιμετωπίσει. Πολλές φορές – ανάλογα με την έκθεση του ζώου αλλά και τον οργανισμό του – δεν υπάρχει καν το χρονικό περιθώριο να φτάσουμε στον κτηνίατρο, οπότε θα πρέπει να έχουμε μαζί μας την φαρμακευτική αγωγή και σε επικοινωνία με τον κτηνίατρό μας να την εφαρμόσουμε αμέσως.
Στο Γαλάτσι έχουν ήδη παρατηρηθεί μεγάλες ομάδες από αυτές τις κάμπιες το τελευταίο διάστημα – ακόμα και στην άσφαλτο – και είμαστε μόνο στην αρχή της άνοιξης.
Είναι καλό δε, χώροι με πολλά πεύκα να αποφεύγονται για όσο διάστημα διαρκεί ο βιολογικός τους κύκλος.
Συμπτώματα: Οι πιο συχνές περιοχές που προσβάλλονται στο σκύλο είναι η μουσούδα και η εσωτερική μεριά από το στόμα. Λιγότερο συχνά παρουσιάζονται συμπτώματα στα πόδια και στα μάτια.
• Ο σκύλος θα είναι εμφανώς ανήσυχος και θα προσπαθεί να ξύσει την μουσούδα του παντού.
• Μέσα σε ελάχιστα λεπτά, η μουσούδα του θα αρχίσει να πρήζεται σε σημείο παραμόρφωσης.
• Η γλώσσα του θα πρηστεί τόσο πολύ που θα είναι πλέον έξω από το στόμα και ο σκύλος θα έχει έντονη σιελόρροια.
• Τέλος, ο σκύλος πλέον δυσκολεύεται να καταπιεί και η γλώσσα παρουσιάζει φλεγμονές.
Οι αντιδράσεις μας πρέπει να είναι άμεσες διότι πλέον απειλείται και η ζωή του ζώου.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί σε σκύλους που έχουν την τάση να παίζουν με κουκουνάρια.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή