Σωκράτης Φάμελλος: Το νέο γεννιέται με οδύνες και τομές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σωκράτης Φάμελλος: Το νέο γεννιέται με οδύνες και τομές

Συνέντευξη του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτη Φάμελλου, στην «Εφημερίδα των Συντακτών Σαββατοκύριακο» και στο δημοσιογράφο, Δημήτρη Τερζή:

«Είναι αδιαμφισβήτητο το βαθύ αποτύπωμα του Αλέξη Τσίπρα στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όπως και το πολιτικό του κεφάλαιο, αλλά και η αυθεντική του σχέση με την κοινωνία. Πρέπει όμως να ανταποκριθούμε στην επόμενη μέρα, πιστοί στην κοινωνική και πολιτική αναγκαιότητα που υπηρετούμε. Προφανώς και το νέο γεννιέται με οδύνες και τομές. Και πρέπει να υπηρετεί την κοινωνία, την πατρίδα μας, τις προοδευτικές ιδέες και τις δημοκρατικές αξίες», σημειώνει ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Εφημερίδα των Συντακτών Σαββατοκύριακο» και στο δημοσιογράφο, Δημήτρη Τερζή.

Δηλώνει πως αισθάνεται μεγάλη ευθύνη για την ομόφωνη επιλογή της ΠΓ και της ΚΟ να αναλάβει τη θέση του προέδρου της ΚΟ, σε μία ιδιαιτέρως κρίσιμη περίοδο για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και υπογραμμίσει ότι όλο το προεδρείο και η Κοινοβουλευτική Ομάδα καλούνται να συνεισφέρουν στην ταχεία ανασυγκρότηση και ενδυνάμωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που αποτελεί κοινωνική αναγκαιότητα.

Τονίζει ότι οι εσωκομματικές διαδικασίες εκλογής νέου/ας προέδρου πρέπει να ολοκληρωθούν το συντομότερο αλλά ότι απαιτείται και μία ποιοτική αλλαγή: «να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε για ένα άλλο κόμμα. Αποτελεσματικό, δημοκρατικό και σύγχρονο που θα αναλύει και θα υπερασπίζεται τις κοινωνικές ανάγκες. Με μία νέα πολιτική πρόταση μπροστά στις μεγάλες προκλήσεις και τις αβεβαιότητες της παγκόσμιας κοινωνίας. Οι απαιτήσεις αυτές δεν μπορεί να υποτιμηθούν ή να χαθούν μέσα στο απαιτητικό χρονοδιάγραμμα που έχουμε μπροστά μας».

Ερωτηθείς για τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά του/της νέου/νέας προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο Σ.Φάμελλος λέει: «Ο νέος/νέα πρόεδρος πρέπει να εγγυάται και να εκπροσωπεί αυτά που ήδη σάς ανέφερα και να “συνομιλεί” με την κοινωνική πλειοψηφία. Να καταφέρνει, και ως προσωπικότητα αλλά κυρίως με την πολιτική του/της πρόταση, να συνδέει ένα σύγχρονο κόμμα ενεργών πολιτών με μία πολιτική πρόταση προόδου, δημοκρατίας και οικολογίας. Ένα κόμμα με ποιοτικό επιτελείο, με συμμετοχή στις κοινωνικές δομές και τους θεσμούς, με αξιοποίηση της ψηφιακής δημοκρατίας και της επιστήμης. Αλλά και με «φρέσκο» βλέμμα στις μεγάλες προκλήσεις και αβεβαιότητες του 21ου αιώνα.

Επισημαίνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποτελεί τη μοναδική κυβερνητική εναλλακτική πολιτική δύναμη που καταθέτει εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο και δεν έχει εξαρτήσεις από συμφέροντα. «ένα σχέδιο με ευρωπαϊκή ταυτότητα και ταυτόχρονα πατριωτικό, με τις δυνάμεις της επιστήμης και της παραγωγής αλλά και του πολιτισμού, για το μέλλον που μπορεί να απελευθερώσει τις παραγωγικές δυνάμεις της Ελλάδας και να προσελκύσει επενδύσεις με εγχώρια προστιθέμενη αξία».

Υπογραμμίζει τέλος ότι: «το πολιτικό αυτό σχέδιο απαιτεί ισχυρή, δημοκρατική και σύγχρονη πολιτεία, με καινοτόμα εργαλεία, με ισχυρούς ανεξάρτητους και όχι κομματικούς θεσμούς, με κράτος δικαίου και ισχυρό κοινωνικό κράτος. Με πυξίδα τις αρχές της βιωσιμότητας και της ανθεκτικότητας απέναντι στις τεράστιες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας. Στην κλιματική κρίση, στην τεχνητή νοημοσύνη, στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση αλλά και στις μεγάλες ανισότητες και αβεβαιότητες που διευρύνονται διαρκώς. Αυτή είναι η πραγματική «συγκολλητική ουσία» του κοινού μας».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης όπως δημοσιεύεται:

Έστω και καθυστερημένα καλούμαστε «να ενηλικιωθούμε»

Πώς είναι η αίσθηση, ακόμα και για ένα έμπειρο στέλεχος σαν κι εσάς,
να αναλαμβάνετε την προεδρία της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ μετά από δύο βαριές
ήττες και την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα; Ποια είναι τα συναισθήματα που
κυριαρχούν;

Υπάρχει μεγάλη στεναχώρια και απογοήτευση από το αποτέλεσμα των εκλογών, όχι μόνο στα πολιτικά στελέχη αλλά και στα μέλη και τους φίλους και τις φίλες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Είχαν και είχαμε συνδέσει τις ελπίδες μας για μια προοδευτική και δίκαιη κοινωνία με το αποτέλεσμα των εκλογών. Και τώρα αυτός ο στόχος αμφισβητείται.

Από την άλλη, η αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα ήταν ένα μεγάλο σοκ και ταυτόχρονα μία τομή στην πολιτική μας ιστορία. Και δημιουργεί σοβαρές ευθύνες σε όλους μας και συνολικά στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Προσωπικά αισθάνομαι μεγάλη ευθύνη για την ομόφωνη επιλογή της ΠΓ και της ΚΟ να αναλάβω τη θέση του προέδρου της ΚΟ, σε μία ιδιαιτέρως κρίσιμη περίοδο για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Καλούμαστε, όλο το προεδρείο και η Κοινοβουλευτική Ομάδα να συνεισφέρουμε στην ταχεία ανασυγκρότηση και ενδυνάμωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που θεωρώ ότι αποτελεί κοινωνική αναγκαιότητα. Για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της κοινωνίας, να διατυπώσει μία νέα πρόταση προοδευτικής κυβερνητικής διεξόδου που θα εκφράζει την κοινωνική πλειοψηφία και ταυτόχρονα για να στηρίξει τις δημοκρατικές ιδέες και αξίες και τα δικαιώματα, που αμφισβητούνται πλέον ανοιχτά στην ελληνική κοινωνία και στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

Σήμερα συνεδριάζει η Κ.Ε. προκειμένου να εγκρίνει τον οδικό χάρτη των
διαδικασιών συνεδρίου και εκλογής προέδρου. Η δική σας άποψη ποια είναι;
Πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να ολοκληρώσει τις διαδικασίες πριν ή μετά τις
αυτοδιοικητικές εκλογές;

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες μετά από μία βαριά ήττα και την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα, οργάνωσε πλήρως την κοινοβουλευτική του εκπροσώπηση, κάτι που φάνηκε στη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις. Διαμόρφωσε ακόμη πλήρες χρονοδιάγραμμα για την επιλογή νέας πολιτικής ηγεσίας και τη συνεδριακή διαδικασία που χρειάζεται ώστε, να έχουμε μία ολοκληρωμένη νέα πολιτική πρόταση αλλά και το κόμμα που θα τη στηρίξει και θα τη μεταφέρει στην κοινωνία.

Τα πολιτικά επίδικα της ελληνικής κοινωνίας είναι μεγάλα και δεν μάς επιτρέπεται να καθυστερούμε. Για το λόγο αυτό οι διαδικασίες πρέπει να ολοκληρωθούν το συντομότερο. Είναι κατανοητό ότι η καλοκαιρινή περίοδος δεν βοηθά αλλά, αυτό δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία όταν πρέπει να υπερασπιστείς τις ανάγκες της κοινωνίας.

Δεν φτάνει όμως να έχουμε γρήγορα επιλογή ηγεσίας αλλά απαιτείται και μία ποιοτική αλλαγή, να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε για ένα άλλο κόμμα. Αποτελεσματικό, δημοκρατικό και σύγχρονο που θα αναλύει και θα υπερασπίζεται τις κοινωνικές ανάγκες. Με μία νέα πολιτική πρόταση μπροστά στις μεγάλες προκλήσεις και τις αβεβαιότητες της παγκόσμιας κοινωνίας. Οι απαιτήσεις αυτές δεν μπορεί να υποτιμηθούν ή να χαθούν μέσα στο απαιτητικό χρονοδιάγραμμα που έχουμε μπροστά μας.

Σκεφτήκατε να βάλετε υποψηφιότητα για πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ; Ποια είναι
κατά τη γνώμη σας τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ο νέος ή η νέα
πρόεδρος;

Από τη θέση του προέδρου της ΚΟ οφείλω, μαζί με τους/τις συντρόφους μου, να εκπροσωπήσω την πολιτική και κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το επόμενο δίμηνο και να στηρίξω τη διαδικασία της ποιοτικής αλλαγής του, έναντι των στόχων που θέτει η κρίσιμη συγκυρία.

Οφείλουμε και να διαψεύσουμε τις Κασσάνδρες του συστήματος εξουσίας που προέβλεπαν κατάρρευση, αλλά και να στηρίξουμε τη νέα πολιτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την κοινή υπόθεση, στην οποία είμαστε όλοι και όλες ταγμένοι.

Αυτή η προτεραιότητα και η ευθύνη δεν θέλω να σκιαστεί από προσωπικές επιδιώξεις. Οφείλουμε την ανασυγκρότηση και την ενδυνάμωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στους ψηφοφόρους μας, αλλά κυρίως στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, στους νέους και νέες και στην πατρίδα μας.

Ο νέος/νέα πρόεδρος πρέπει να εγγυάται και να εκπροσωπεί αυτά που ήδη σάς ανέφερα και να “συνομιλεί” με την κοινωνική πλειοψηφία. Να καταφέρνει, και ως προσωπικότητα αλλά κυρίως με την πολιτική του/της πρόταση, να συνδέει ένα σύγχρονο κόμμα ενεργών πολιτών με μία πολιτική πρόταση προόδου, δημοκρατίας και οικολογίας. Ένα κόμμα με ποιοτικό επιτελείο, με συμμετοχή στις κοινωνικές δομές και τους θεσμούς, με αξιοποίηση της ψηφιακής δημοκρατίας και της επιστήμης. Αλλά και με «φρέσκο» βλέμμα στις μεγάλες προκλήσεις και αβεβαιότητες του 21ου αιώνα.
Το κόμμα βρίσκεται ακόμα σε κατάσταση σοκ. Πολλοί λένε ότι χρειάζεται
επίσης ένα σοκ για να επανέλθει στις ράγες και να δημιουργήσει ξανά
προϋποθέσεις κυβερνησιμότητας. Τι θα έπρεπε να γίνει σε μια πρώτη φάση
για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος;

Η αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα, που το μεγάλο πολιτικό του κεφάλαιο ήταν απόλυτα συνυφασμένο με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μάς καλεί έστω και καθυστερημένα να «ενηλικιωθούμε».

Στη Βουλή αποδείξαμε άμεσα ότι είμαστε παρόντες ως αξιωματική αντιπολίτευση, τεκμηριωμένη και προγραμματική. Αποδομήσαμε το σενάριο του “νικηφόρου” και “εκσυγχρονιστή” Μητσοτάκη και καταθέσαμε τους άξονες μιας άλλης πολιτικής πρότασης.

Οι υποψηφιότητες και οι συνεδριακές διαδικασίες θα αποτελέσουν ακόμα ένα σοκ, δημιουργικό και δημοκρατικό. Η εξέλιξη δεν είναι προκαθορισμένη και το αν θα πετύχουμε αποτελεί ένα στοίχημα. Γιατί η κοινωνία θα ψάξει να βρει λύσεις στις ανάγκες και στις αναζητήσεις της. Και, αν δεν ανταποκριθούμε σε αυτό, θα μάς ξεπεράσει.

Δεν είναι λοιπόν αυτοσκοπός οι καρέκλες και η προσωπική πολιτική επιβίωση. Πυξίδα μας είναι οι ανάγκες των πολιτών και τα συμφέροντα της χώρας που απαιτούν ένα προοδευτικό, δημοκρατικό και -ριζοσπαστικά- μεταρρυθμιστικό κόμμα εξουσίας.

Πολύς λόγος έγινε για το θολό ιδεολογικό στίγμα που εξέπεμπε ο ΣΥΡΙΖΑ
προεκλογικά. Συμφωνείτε με αυτή την εκτίμηση; Αν ναι, για ποιους λόγους
έγινε αυτό; Μήπως η πολυσυλλεκτικότητα των απόψεων αποτέλεσε τροχοπέδη
στο πολιτικό σας αφήγημα;

Το βασικό πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ήταν και είναι το έλλειμμα εμπιστοσύνης. Αυτό οφείλεται στην καθυστέρησή μας να ανταποκριθούμε και να αναλύσουμε τις ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας και στην καθυστερημένη και ελλιπή προβολή των προγραμματικών μας προτάσεων. Δεν αξιοποιήσαμε την κυβερνητική εμπειρία και δεν αναβαθμίσαμε το πολιτικό μας δυναμικό. Σαφώς οφείλεται και στη λανθασμένη ανάγνωση της εσωτερικής μας δημοκρατίας, που οδήγησε σε παραφωνίες, αλλά και στην συντριπτική υπεροπλία του αντιπάλου, κυρίως επικοινωνιακή, και του συστήματος εξουσίας που τον στηρίζει.

Ο πολιτικός χώρος και κοινωνικός χώρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι καθορισμένος, όπως και η απεύθυνσή του σε όλη την κοινωνία. Με αρχές τη δικαιοσύνη, την ευημερία και την πρόοδο για όλους, χωρίς αποκλεισμούς. Καλύπτουμε όλο τον πολιτικό χώρο από τη Ριζοσπαστική Αριστερά μέχρι το Προοδευτικό Κέντρο, με ευρωπαϊκή ταυτότητα και πλούτο απόψεων.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι, αφού αποφασίσουμε κάτι, θα αναπαράγουμε στην κοινωνία τις προσωπικές μας απόψεις, γιατί αυτό δεν βοηθάει ούτε την κοινωνία και την οικονομία, ούτε τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Οι πολλές φωνές και η δημοκρατία είναι πλούτος όταν συνθέτουν προτάσεις, όχι όμως όταν θολώνουν το μήνυμα και εμποδίζουν την κοινωνία να βρει λύσεις.

Οι αντίπαλοί σας επιχαίρουν ότι μετά την παραίτηση Τσίπρα ο ΣΥΡΙΖΑ
διαλύεται καθώς απουσιάζει η συγκολλητική ουσία που ένωνε τις
διαφορετικές φωνές στο κόμμα. Ισχύει αυτός ο ισχυρισμός και αν ναι
υπάρχει τρόπος να αντιστραφεί η κατάσταση;

Είναι αδιαμφισβήτητο το βαθύ αποτύπωμα του Αλέξη Τσίπρα στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όπως και το πολιτικό του κεφάλαιο, αλλά και η αυθεντική του σχέση με την κοινωνία. Πρέπει όμως να ανταποκριθούμε στην επόμενη μέρα, πιστοί στην κοινωνική και πολιτική αναγκαιότητα που υπηρετούμε. Προφανώς και το νέο γεννιέται με οδύνες και τομές. Και πρέπει να υπηρετεί την κοινωνία, την πατρίδα μας, τις προοδευτικές ιδέες και τις δημοκρατικές αξίες.

Στη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων, καταθέσαμε πολιτική πρόταση για την επόμενη μέρα και δεν εκφράσαμε μόνο αντι-μητσοτακικό ή αντι-δεξιό πολιτικό λόγο. Φυσικά και ασκήσαμε δριμεία κριτική στον κ. Μητσοτάκη και αναδείξαμε την αναξιοπιστία του. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εξάλλου είναι εδώ για να στηρίξει την κοινωνική πλειοψηφία και κυρίως τους μη προνομιούχους, τους πιο αδύναμους και όσους πλήττονται από τις νεοφιλελεύθερες και συντηρητικές πολιτικές Μητσοτάκη.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποτελεί τη μοναδική κυβερνητική εναλλακτική πολιτική δύναμη που καταθέτει εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο και δεν έχει εξαρτήσεις από συμφέροντα. Ένα σχέδιο με ευρωπαϊκή ταυτότητα και ταυτόχρονα πατριωτικό, με τις δυνάμεις της επιστήμης και της παραγωγής αλλά και του πολιτισμού, για το μέλλον που μπορεί να απελευθερώσει τις παραγωγικές δυνάμεις της Ελλάδας και να προσελκύσει επενδύσεις με εγχώρια προστιθέμενη αξία.

Το πολιτικό αυτό σχέδιο απαιτεί ισχυρή, δημοκρατική και σύγχρονη πολιτεία, με καινοτόμα εργαλεία, με ισχυρούς ανεξάρτητους και όχι κομματικούς θεσμούς, με κράτος δικαίου και ισχυρό κοινωνικό κράτος. Με πυξίδα τις αρχές της βιωσιμότητας και της ανθεκτικότητας απέναντι στις τεράστιες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας. Στην κλιματική κρίση, στην τεχνητή νοημοσύνη, στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση αλλά και στις μεγάλες ανισότητες και αβεβαιότητες που διευρύνονται διαρκώς. Αυτή είναι η πραγματική «συγκολλητική ουσία» του κοινού μας.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή