Σωκράτης Φάμελλος: Και είναι πλέον σαφές ότι η αγορά δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αυτές τις κρίσεις αλλά, χρειάζεται μία ισχυρή πολιτεία με σχέδιο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σωκράτης Φάμελλος: Και είναι πλέον σαφές ότι η αγορά δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αυτές τις κρίσεις αλλά, χρειάζεται μία ισχυρή πολιτεία με σχέδιο

Παρέμβαση Σωκράτη Φάμελλου, προέδρου της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση άρσης ασυλίας της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ρένας Δούρου:

«Είναι τραγική σύμπτωση το ότι η Βουλή καλείται να συζητήσει για μία άρση ασυλίας που σχετίζεται με μία μεγάλη φυσική καταστροφή, την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι, τη στιγμή που πολλά πύρινα μέτωπα είναι ενεργά και έχουμε και άλλες φυσικές καταστροφές στη χώρα μας. Ο Πρωθυπουργός αναγνώρισε το ρόλο της κλιματικής κρίσης σε αυτές τις φυσικές καταστροφές. Δεν θα σχολιάσω την καθυστέρηση να το αναγνωρίσει, αλλά ότι απαιτείται να έχουμε πρόληψη και ανθεκτικότητα της κοινωνίας. Και είναι πλέον σαφές ότι η αγορά δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αυτές τις κρίσεις αλλά, χρειάζεται μία ισχυρή πολιτεία με σχέδιο», σημείωσε στην αρχή της παρέμβασής του ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση της άρσης ασυλίας της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ρένας Δούρου.

Για την άρση ασυλίας της Ρένας Δούρου είπε πως: «η ίδια αιτήθηκε την άρση της ασυλίας της και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τη στηρίζει ξεκάθαρα, αυτή ήταν και η πρότασή μας. Δύο είναι οι λόγοι που ψηφίζουμε υπέρ της άρσης ασυλίας της Ρένας Δούρου. Πρώτον γιατί σεβόμαστε τη δικαιοσύνη και θέλουμε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες απόδοσης δικαιοσύνης γενικά, αλλά και ειδικά για την τραγωδία στο Μάτι. Δεύτερον γιατί σεβόμαστε και προστατεύουμε τις κοινοβουλευτικές διαδι​κασίες».

Υπογράμμισε πως και στο μέλλον, για οποιαδήποτε υπόθεση, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, θα ζητάει την επίσπευση της απονομής δικαιοσύνης και η σημερινή του στάση αποτελεί και παρακαταθήκη για ταχεία απόδοση δικαιοσύνης. Τόνισε επίσης το σεβασμό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και τάχθηκε υπέρ της ταχείας άρσης ασυλίας για να μην υπάρχει καθυστέρηση στο δικαστήριο: «εμείς είμαστε όλοι εδώ σήμερα για να στηρίξουμε την επιλογή της Ρένας Δούρου, παρότι δεν έχουν συγκροτηθεί ακόμη οι Επιτροπές της Βουλής, όπως η επιτροπή δεοντολογίας, παρότι δεν υπάρχει εισήγηση για την άρση της ασυλίας, παρότι δεν υπάρχει ακόμη η δυνατότητα να ψηφίσουμε με την ηλεκτρονική κάρτα ούτε η δυνατότητα επιστολικής ψήφου».

Πρόσθεσε πως πρέπει να τηρείται διαρκώς η υποχρέωση σεβασμού των κοινοβουλευτικών διαδικασιών και κατέθεσε για άλλη μία φορά την ένσταση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την προβληματική χωροταξία και κατανομή εδρών στην αίθουσα του Κοινοβουλίου που παραμένει έως σήμερα παρά τη σχετική δέσμευση του κ. Τασούλα:

«Θέλω να καταθέσω μία σοβαρή ένσταση, η οποία και θέλουμε να μεταφερθεί στη Διάσκεψη των Προέδρων και στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων. Όπως διαπιστώσατε, αν και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στήριξε και την εκλογή του Προέδρου της Βουλής, του κ. Τασούλα, σεβόμενος τον κοινοβουλευτικό κανόνα, δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση για το ζήτημα κοινοβουλευτικής τάξης και δεοντολογίας που έχουμε θέσει σχετικά με τη χωροταξία της νέας Βουλής. Πόσες μέρες πρέπει να περάσουν για να πάρουμε μία απάντηση; Είναι δυνατόν μία Κοινοβουλευτική Ομάδα, του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εν προκειμένω, να κόβεται σε τρία, μη συνεχή τμήματα, και να μην μπορεί να λειτουργεί αποτελεσματικά; Επίσης σε δύο τμήματα είναι υποχρεωμένη να κάθεται και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Και για ποιο λόγο το Προεδρείο επέλεξε να γίνει κάτι τέτοιο; Έχουμε καταθέσει σχετικό έγγραφο στο Προεδρείο για αυτό το θέμα, έχουμε κάνει δημόσια παρέμβαση.

Έθεσε επίσης θέμα σχετικά με τις θέσεις που καταλαμβάνουν οι βουλευτές του κόμματος Σπαρτιάτες σε αναντιστοιχία με την πολιτική αντιστοίχιση δεξιάς-αριστεράς λέγοντας: «Δεν έχει τηρηθεί ο κανόνας που ισχύει στην Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως σχετικά με την θέση των κοινοβουλευτικών ομάδων στα Κοινοβούλια».

«Εμείς θέτουμε το θέμα σήμερα. Δεν θέλουμε να το θέσουμε πάλι τη Δευτέρα με άλλους κοινοβουλευτικούς και θεσμικούς τρόπους. Δεν μπορούμε όμως να συναινέσουμε σε αυτόν τον τρόπο λειτουργίας του Κοινοβουλίου. Απαιτούμε λοιπόν μία απάντηση αφού και ο κος Τασούλας έχει δεσμευτεί ότι θα λάβει πρωτοβουλίες για να λύσει το ζήτημα. Είμαστε εδώ σε κάθε περίπτωση για τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη, τον κοινοβουλευτισμό. Σας ευχαριστώ πολύ».

Πήγαινε στην κορυφή