Οδηγίες προς τους Πολίτες για τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας

ΥΓΕΙΑ
Οδηγίες προς τους Πολίτες για τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας

Δήμος Ασπροπύργου:

Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ασπροπύργου και σε συνεργασία με τηΔιεύθυνση Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής Π. Ε. Δυτικής Αττικής παραθέτουμε στους πολίτες ΟΔΗΓΙΕΣ για τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας.
Οδηγίες προς πολίτες, για την διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας,
ΚΑΤΑ την εκδήλωση πυρκαγιών

• Παραμονή σε κλειστούς χώρους. Σε περίπτωση όπου κατοικημένες περιοχές βρίσκονται πλησίον μιας δασικής πυρκαγιάς κι επηρεάζονται από τον καπνό προτείνεται η ελάττωση των άσκοπων μετακινήσεων και η παραμονή σε κλειστούς χώρους χωρίς απευθείας επικοινωνία με τον εξωτερικό αέρα (κλείσιμο παραθύρων, πορτών και λοιπών διόδων αέρα προς το εσωτερικό).
• Παραμονή σε κλιματιζόμενους χώρους (λειτουργία κλιματιστικών μονάδων στην επιλογή της ανακύκλωσης του εσωτερικού αέρα, ώστε να μην είναι δυνατή η είσοδος του καπνού στο χώρο).
• Περιορισμός μετακινήσεων. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις και να χρησιμοποιούνται τα φώτα των οχημάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας, ώστε να αποφευχθούν ενδεχόμενα ατυχήματα σε περιοχές με χαμηλή ορατότητα. Σε περίπτωση όμως χρήσης του αυτοκινήτου, προτείνεται η ρύθμιση του συστήματος κλιματισμού του οχήματος στη λειτουργία ανακύκλωσης του εσωτερικού αέρα, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η είσοδος του καπνού στην καμπίνα των επιβατών.
• Χρήση μέτρων ατομικής προστασίας (ΜΑΠ) από τον καπνό. Για άτομα που ανήκουν σε ευαίσθητες ομάδες αλλά και γενικότερα για όλους όσοι επιβάλλεται να μετακινηθούν σε εξωτερικό χώρο, συνιστάται η χρήση μάσκας για την προστασία τους από τον καπνό και τις αναθυμιάσεις. Σε καταστάσεις αυξημένων συγκεντρώσεων καπνού και στάχτης στην ατμόσφαιρα, το φίλτρο της μάσκας συνιστάται να είναι πιστοποιημένο για κατακράτηση ΑΣ2.5 και να εξασφαλίζεται ότι η μάσκα εφαρμόζει καλά στο στόμα και τη μύτη του ατόμου (πχ τύπου Ν95, FFP2, ΚΝ95).
• Συνδρομή σε άτομα που χρειάζονται βοήθεια. Για ηλικιωμένα άτομα ή άτομα, που ζουν μόνα τους, πρέπει να εξασφαλίζεται ότι, η φαρμακευτική αγωγή που ακολουθούν, δεν επηρεάζει τη θερμορύθμισή τους. Στην τελευταία περίπτωση, πρέπει να εξασφαλίζεται η επαρκής ενυδάτωσή τους και να αναζητείται ιατρική συμβουλή για την πρόληψη ενδεχόμενων επιπλοκών.
• Σε περίπτωση, που κάποιο άτομο ή οι οικείοι του, παρουσιάσουν οποιαδήποτε συμπτώματα εξαιτίας του καπνού ή των συνθηκών της πυρκαγιάς (ενδεικτικά αναφέρονται η δύσπνοια, σύγχυση, σπασμοί, καρδιοαναπνευστικά προβλήματα, απώλεια συνείδησης) πρέπει να αναζητηθεί αμέσως ιατρική συνδρομή.
φαρμακευτική αγωγή να επικοινωνήσουν με τον προσωπικό τους γιατρό.

Οδηγίες προς τους πολίτες, για την διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας, ΜΕΤΑ την εκδήλωση πυρκαγιάς

Διασφάλιση ποιότητας τροφίμων
• Σε περίπτωση που απαιτηθεί, ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί στη διασφάλιση της ποιότητας των τροφίμων με τα οποία σιτίζονται οι πληγέντες, καθώς ελλοχεύει αυξημένος κίνδυνος τροφιμογενών και άλλων λοιμώξεων.
• Σε περίπτωση εκτεταμένων διακοπών παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, θεωρείται επιβεβλημένο να ενημερωθεί το κοινό για το σωστό και υγιεινό χειρισμό και συντήρηση των τροφίμων.
• Επισημαίνεται ότι, η ασφάλεια των τροφίμων σε όλες τις φάσεις της αλυσίδας παραγωγής τους (πρώτες ύλες, παρασκευή, διατήρηση, διακίνηση, μεταφορά, αποθήκευση, διανομή κ.λ.π.), καθώς και η προσωπική υγιεινή των χειριστών των τροφίμων αποτελούν πρωταρχικής σημασίας παράγοντες ώστε να αποφευχθούν ενδεχόμενοι κίνδυνοι δημόσιας υγείας.
Έλεγχος για πιθανές ζημιές στο δίκτυο ύδρευσης των οικιών
• Ελέγξτε για πιθανές ζημιές στο δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης.
• Εάν σωλήνες νερού έχουν υποστεί ζημιές, άμεσα θα πρέπει να υπάρξει επικοινωνία με τον υπεύθυνο ύδρευσης και αποφεύγεται η χρήση νερού από τη βρύση.
• Ελέγξτε για πιθανές ζημιές σε ιδιωτικές γεωτρήσεις και δεξαμενές νερού όπου δεν υπάρχει δίκτυο. Σε περίπτωση διαπίστωσης βλαβών απαιτείται: • Να διενεργηθεί άμεσα λεπτομερής υγειονομική αναγνώριση και διερεύνηση των αιτίων του προβλήματος καθώς και εργαστηριακός έλεγχος (μικροβιολογικές και φυσικοχημικές παράμετροι) μετά από κατάλληλη δειγματοληψία. • Διακοπή της υδροδότησης μέχρι την αποκατάσταση των προβλημάτων. • Μετά τον εντοπισμό του προβλήματος και την αντιμετώπισή του να εφαρμοσθεί το μέτρο της υπερχλωρίωσης σε όσες οικίες έχουν δεξαμενές για την υδροδότησή τους, με διάλυμα χλωρίου υψηλής συγκέντρωσης και αντίστοιχο χρόνο παραμονής, το οποίο στη συνέχεια θα απορριφθεί και μετά να ξεκινήσει η επαναλειτουργία της.

Πηγές

φωτογραφια αρχειου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή