Διάψευση σε δημοσιεύματα περί ελλιπούς αντιπυρικής μέριμνας από το Δήμο Βύρωνα

Δήμος Βύρωνος
Διάψευση σε δημοσιεύματα περί ελλιπούς αντιπυρικής μέριμνας από το Δήμο Βύρωνα

Ανακοίνωση Δήμου Βύρωνα :

Ως απάντηση σε σημερινά δημοσιεύματα που καταλογίζουν στο Δήμο Βύρωνα ολιγωρία στη λήψη μέτρων αντιπυρικής προστασίας και… επιπλήξεις που δέχτηκε γι’ αυτό το λόγο από τα αρμόδια υπουργεία, οφείλουμε να δηλώσουμε ότι οι πληροφορίες αυτές είναι εντελώς αναληθείς και να σας ενημερώσουμε για τα εξής:

• Απαντήσαμε εγκαίρως στο έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, με ημερομηνία 20/7/23, το οποίο ζητούσε εντός προκαθορισμένης προθεσμίας να αποσταλεί η απόφαση κατανομής των πιστώσεων που αφορούν την πυροπροστασία. Η απάντηση αυτή στάλθηκε με το υπ΄ αριθμό έγγραφο 19291-21/7/23.

• Ουδέποτε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, έκανε συστάσεις στο Δήμο Βύρωνα, για το ότι δεν έχει προβεί στους προβλεπόμενους καθαρισμούς τους δάσους, όπως ψευδώς αναφέρεται σε δημοσιεύματα.

• Σε ότι αφορά στην προστασία του δάσους του Υμηττού, οι καθαρισμοί πραγματοποιούνται από το Σύνδεσμο Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού, ΣΠΑΥ (στον οποίο μετέχει ο Δήμος Βύρωνα και όμοροι Δήμοι) για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη εκτέλεση τους. Αυτό έγινε και φέτος.

• Τέλος αξίζει να σημειώσουμε ότι η εγκεκριμένη επιχορήγηση που έλαβε φέτος ο Δήμος Βύρωνα για πυροπροστασία ήταν 30.000 ευρώ, ενώ η δαπάνη του Δήμου μας έφτασε, συνολικά τις 166.000 ευρώ(!). Αν στο κονδύλι αυτό προσθέσουμε και την συνδρομή του Δήμου Βύρωνα προς το ΣΠΑΥ, το συνολικό ποσό που διέθεσε η δημοτική αρχή Βύρωνα για πυροπροστασία το 2023, αγγίζει τις 256.000 (!). Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται: προσλήψεις πυροφυλάκων, Μέσα Ατομικής Προστασίας, προσωπικό καθαρισμού χώρων, αγορά εξοπλισμού πυροπροστασίας, συντήρηση δημοτικών οχημάτων δασοπυρόσβεσης κ.α.

Από όλα τα παραπάνω στοιχεία γίνεται φανερό ότι από την πλευρά του Δήμου Βύρωνα, έγινε εγκαίρως όλη η αναγκαία αντιπυρική προετοιμασία. Όσα δημοσιεύονται περί του αντιθέτου, οφείλονται είτε σε ελλιπή πληροφόρηση είτε έχουν άλλα ιδιοτελή κίνητρα, στο πλαίσιο της επικοινωνιακής και όχι ουσιαστική διαχείρισης των πυρκαγιών, που έχουν ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες στην Αττική.

Παρακαλούμε για την δημοσίευση των παραπάνω στοιχείων προς αποκατάσταση της αλήθειας.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή