Ν. Ανδρουλάκης: Έχει έρθει η ώρα για ένα σύγχρονο σχέδιο πρόληψης των πυρκαγιών, ένα άλλο μοντέλο δασοπροστασίας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ν. Ανδρουλάκης: Έχει έρθει η ώρα για ένα σύγχρονο σχέδιο πρόληψης των πυρκαγιών, ένα άλλο μοντέλο δασοπροστασίας

Από Γραφείο Τύπου ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής :

Στην παταγώδη αποτυχία του επιτελικού κράτους για ακόμα μία χρονιά να καθαρίσει τα δάση και να φτιάξει αντιπυρικές ζώνες, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών για την άρση περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού. Χαρακτήρισε ως αδιανόητες τις διαβεβαιώσεις από αρμόδια χείλη ότι «όλα βαίνουν καλώς», όταν η Ρόδος καίγεται επί επτά ημέρες και οι πυρκαγιές έχουν αφήσει πίσω τους χιλιάδες στρέμματα καμένης γης σε Αττική, Βοιωτία, Κορινθία, Κέρκυρα, Αχαΐα. Υπενθυμίζοντας τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού ότι φέτος έχουμε περισσότερα εναέρια μέσα και πυροσβεστικά οχήματα και περισσότερους κρατικούς πόρους προς την τοπική αυτοδιοίκηση ενόψει της αντιπυρικής περιόδου, διερωτήθηκε εάν ελέγχθηκε πώς αξιοποιήθηκαν αυτοί οι πόροι, όταν, για παράδειγμα, καταγγέλλεται ότι Περιφέρειες άνοιξαν προσφορές για την αντιπυρική προστασία για την περίοδο 2023-2024 μόλις μέσα στον Ιούλιο. Έθεσε, επίσης, τα εξής ερωτήματα: Γιατί δεν έχουν βγει ακόμα οι κανονιστικές πράξεις, ώστε να είναι σαφές και ευδιάκριτο το πλαίσιο αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας. Τι έχει υλοποιηθεί από το εθνικό σχέδιο πολιτικής προστασίας «Αιγίς» ύψους σχεδόν δύο δισεκατομμυρίων ευρώ; Τι απέγιναν τα ειδικά συστήματα παρακολούθησης και προειδοποίησης με drones, αλλά και τα 13 περιφερειακά επιχειρησιακά κέντρα πολιτικής προστασίας; «Η επικοινωνία, γνωρίζετε πάρα πολύ καλά, έχει κοντά ποδάρια και έρχεται η ώρα της αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας σας», σχολίασε. «Έχει έρθει η ώρα για ένα σύγχρονο σχέδιο πρόληψης των πυρκαγιών, ένα άλλο μοντέλο δασοπροστασίας, αξιοποιώντας το επιστημονικό δυναμικό που διαθέτουμε στα πέντε δασολογικά τμήματα ανώτατης εκπαίδευσης. Χωρίς να σπαταλάμε πόρους ή να τους χρησιμοποιούμε για να μεταφέρουμε την ευθύνη αλλού και στο τέλος αυτή η ευθύνη να μην ανήκει σε κανέναν, όπως γίνεται τις τελευταίες ημέρες», τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης. Επισήμανε το χρέος να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες της κλιματικής κρίσης, μέσα από ένα εθνικό σχέδιο ώστε ως κράτος να γίνουμε πιο ανθεκτικοί. Υπογράμμισε πως «δεν πρόκειται να δεχθούμε ότι αυτό, που συμβαίνει κάθε καλοκαίρι, θα είναι μία νέα κανονικότητα, που οδηγεί σε έναν όλεθρο για τον φυσικό πλούτο της χώρας αλλά και στην απαξίωση της ποιότητας ζωής των Ελλήνων πολιτών». Απαντώντας, δε, στη δευτερολογία του στις αιτιάσεις του Πρωθυπουργού ότι έχει παίξει ρόλο στην ίδρυση του Μηχανισμού RescEU και «επειδή είναι πολύ πιθανό μετά από αυτή τη δήλωσή να δούμε στα sites ή στα media, που στηρίζουν τη Νέα Δημοκρατία, ότι “RescEU με εντολή Μητσοτάκη”, θέλω να σας ενημερώσω ότι όταν ιδρύθηκε ο Μηχανισμός, η Νέα Δημοκρατία ήταν στην αντιπολίτευση. Δεν ήταν Κυβέρνηση».

Ελληνοτουρκικά

Στο πεδίο των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε πως η απόφαση των ΗΠΑ για εκσυγχρονισμό των 80 τουρκικών μαχητικών F-16 και πώληση 40 νέων αεροσκαφών, δεν είναι μία θετική εξέλιξη για την Ελλάδα. «Ο κ. Ερντογάν, που εκβίασε την ένταξη της Σουηδίας και συμπεριφέρεται ως παράγοντας αστάθειας στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν μπορεί να επιβραβεύεται. Όσο το παζάρι που κάνει, φέρνει αποτελέσματα, τόσο το παζάρι θα γίνεται με σκληρότερους όρους για όλες τις γειτονικές χώρες της Τουρκίας», σημείωσε. Αναφερόμενος στις δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, στις οποίες είχε χρέος να απαντήσει το Υπουργείο Εξωτερικών, αλλά δεν τις σχολίασε κανένα μέλος της κυβέρνησης, συνέστησε να μη διατηρεί αυταπάτες ότι αυτό θα καθορίσει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ξεκαθαρίζοντας πως «δεν του πέφτει κανένας λόγος, του κ. Στόλτενμπεργκ». Επανέλαβε, δε, τη θέση του ότι η απαραίτητη οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας πρέπει να βασίζεται στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και βέβαια πρέπει η Τουρκία να σταματήσει τις ακραίες προκλήσεις απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο. Άσκησε κριτική στη σπουδή του κ. Μητσοτάκη αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, να βάλει στο τραπέζι την εκδοχή μιας τολμηρής διαπραγμάτευσης και να μιλήσει ακόμη και για πιθανότητα υποχωρήσεων. «Δεν του είχε γίνει μάθημα, τι συνέβη πέρυσι στον Βόσπορο; Και τότε μιλούσε ο ίδιος για μία “νέα εποχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις” και αμέσως μετά ξεκίνησε νέος κύκλος έντασης», αναρωτήθηκε ο κ. Ανδρουλάκης, σημειώνοντας πως και αυτή τη φορά, μέσα σε ένα 24ωρο, ο κ. Ερντογάν πυροδότησε το κλίμα στο Κυπριακό, αμφισβήτησε εκ νέου την κυριαρχία μας στα ελληνικά νησιά και απαγόρευσε τη λειτουργία του Δεκαπενταύγουστου στην Παναγία Σουμελά, που είχε αρχίσει να γίνεται παράδοση. Σχολίασε, δε, πως ο Πρωθυπουργός όφειλε μετά τη συνάντηση να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς.

Εκλογείς εξωτερικού

Ως προς το σχέδιο νόμου με τίτλο: «Άρση περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού», ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε πως διαχρονικά οι απόψεις του ΠΑΣΟΚ για τα ζητήματα της ομογένειας δεν είναι συγκυριακές. «Δεν πήραμε αποφάσεις με το βλέμμα στραμμένο στην κάλπη των Ελλήνων του εξωτερικού, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας. Δεν μπορώ να πω το ίδιο και για εσάς», σχολίασε, υπενθυμίζοντας πως μεσούσης της προεκλογικής περιόδου η κυβέρνηση εξέταζε το ενδεχόμενο να μειωθούν έως και να καταργηθούν οι θέσεις βουλευτών επικρατείας από τον απόδημο Ελληνισμό. «Είναι αξιακό ζήτημα για εμάς να εξασφαλίσουμε στους Έλληνες και ιδιαίτερα στα νέα παιδιά, που έφυγαν στο εξωτερικό την περίοδο της κρίσης, τη δυνατότητα να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους, χωρίς αυτό να εξαρτάται από την οικονομική τους επιφάνεια ή τις ευελιξίες, που τους δίνει η εργασία τους», σημείωσε, τονίζοντας, παράλληλα, την ανάγκη να διασφαλίσουμε τους δεσμούς τους με την πατρίδα μέσω της εκπαίδευσης και του πολιτισμού. Σημείωσε, μάλιστα, πως ελάχιστα έγιναν σε αυτό το πεδίο, κατά τη θητεία της σημερινής υπουργού Εσωτερικών στο Υπουργείο Παιδείας, με γονείς μαθητών από σχολεία του εξωτερικού να εκπέμπουν σήμερα σήμα κινδύνου, με κοινό παρονομαστή των αιτημάτων την αναβάθμιση και ενίσχυση της ποιότητας της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης.

Επέκρινε το γεγονός ότι η κυβέρνηση αντί να προσπαθήσει να λύσει αυτά τα προβλήματα, τρέχει να επαναφέρει μία ρύθμιση χωρίς να έχουμε προλάβει να αξιολογήσουμε την εφαρμογή του προηγούμενου νομοθετικού πλαισίου στις πρόσφατες εκλογές. «Η Κυβέρνηση επικαλείται τη συναίνεση, αλλά την απέρριψε στην πράξη. Ποια συναίνεση απηχεί η διαβούλευση μιας μόλις εβδομάδας; Ποιος ήταν ο ρόλος των αποδήμων στη διαμόρφωση του νομοσχεδίου; Ανύπαρκτος. Μιλάτε συνεχώς για συναίνεση, ενώ οι καθημερινές πρακτικές σας, κ. Μητσοτάκη, υπονομεύουν το ευρύτερο πνεύμα συναίνεσης, που πρέπει να αποκτήσει το πολιτικό μας σύστημα σε αυτά τα ζητήματα», είπε χαρακτηριστικά. Υπογράμμισε πως η κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει τι θα γίνει με την επικαιροποίηση των εκλογικών καταλόγων και τα εκλογικά τμήματα στο εξωτερικό. «Το ελληνικό κράτος, δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει με ακρίβεια τον αριθμό των Ελλήνων του εξωτερικού, που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους ανά την επικράτεια και έχουν το δικαίωμα εγγραφής στον ειδικό εκλογικό κατάλογο των αποδήμων», σημείωσε, ενώ δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για να αντιμετωπιστεί το παράδοξο, κάποιος απόδημος από την Λατινική Αμερική να πρέπει να ταξιδέψει ως το Xιούστον για να ψηφίσει ή αντίστοιχα στα Βαλκάνια, όπου το μοναδικό εκλογικό τμήμα ήταν στη Σόφια.

Ο κ. Ανδρουλάκης εξήγησε πως το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής υπερψηφίζει το νομοσχέδιο, επιδεικνύοντας πνεύμα συναίνεσης, παρά τις εύλογες ανησυχίες μας, με τη σκέψη στους δεκάδες χιλιάδες Έλληνες, που βρίσκονται στο εξωτερικό. «Στεκόμαστε αξιακά και όχι ψηφοθηρικά σε αυτό το κρίσιμο και τόσο ευαίσθητο για τον λαό μας ζήτημα, όπως και σε κάθε άλλο ζήτημα που αφορά την ελληνική κοινωνία, την πατρίδα μας, το έθνος», επισήμανε. Απαντώντας, δε, στα επιχειρήματα του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε πως: «Δεν δίνουμε νέο δικαίωμα, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ. Διευκολύνουμε το δημοκρατικό δικαίωμα των Ελλήνων του εξωτερικού. Και αυτό είναι ξεκάθαρο». Διαβεβαίωσε πως το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει τον αγώνα ώστε κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας του εξωτερικού να νιώθουν την πατρίδα στο πλευρό τους.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή