Ο Κρόνος τρώει τα παιδιά του – γράφει ο Γιώργος Πένταρης

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Ο Κρόνος τρώει τα παιδιά του – γράφει ο Γιώργος Πένταρης

Συνήθως στο τελευταίο άρθρο της σεζόν, πριν τις διακοπές του Αυγούστου, γράφω κάτι πιο εύθυμο και «διακοπικό», αλλά τώρα οι συνθήκες με υποχρεώνουν να σχολιάσω την πραγματικότητα που και το μη παρατηρητικό μάτι βλέπει. Αυτό που φαίνεται είναι ότι η ομάδα δεν παίζει καλή μπάλα και έχει αποσυντονιστεί. Μιλώ για τα φάουλ Μηταράκη με την «έφιππη αστυνομία του Καναδά», που θα στελεχωνόταν με το προσωπικό της πανεπιστημιακής αστυνομίας και με τις διακοπές του στην Πάτμο εν μέσω καύσωνα και εμπρησμών. Βρήκε, λοιπόν, ευκαιρία ο Κρόνος και τον έφαγε, όπως έφαγε και τον Περιφερειάρχη του για μια ζεϊμπεκιά εν μέσω πυρκαγιών.

Βέβαια ο κ. Μηταράκης, ως πρώτη στελεχάρα, είχε ενημερώσει για την απουσία του, αλλά αυτό δεν τον έσωσε και από την άλλη ο κ. Πατούλης έπεσε θύμα των σόσιαλ που δρουν ως βρικόλακες των Καρπαθίων. Συγκεκριμένα ο κ. Πατούλης παραβρέθηκε σε εκδήλωση γυναικών της ομογένειας και του ζητήθηκε να χορέψει ένα ζεϊμπέκικο και ο άνθρωπος το χόρεψε. Δεν βλέπω πού είναι το κακό. Θα έπρεπε να σταματήσει να λειτουργεί η χώρα επειδή καιγόταν η Ρόδος; Θα έπρεπε να σταματήσουν οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου για παράδειγμα;

Οι δράκουλες των σόσιαλ δεν ζητούν μόνο το αίμα του Πατούλη αλλά και των γυναικών της ομογένειας. Είναι οι ίδιοι τύποι που αδιαφορούν για την πραγματικότητα της Ελλάδας, με τα σκουπίδια, με τα ακαθάριστα χωράφια και γήπεδα, με τις εγκληματικές απροσεξίες για τις φωτιές, την εν γένει καταστροφή της δημόσιας περιουσίας κτλ.
Βρήκε, λοιπόν, ευκαιρία ο Κρόνος και τον έφαγε τον Πατούλη γιατί φαινόταν να αποκτά δύναμη και δεν ήταν εδώ που τα λέμε και του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος. Ας πάει να βοηθήσει την πρώην σύζυγό του στην διεκδίκηση της δημαρχίας Πεύκης – Λυκόβρυσης θα σκέφτηκαν στο Μοσχάτο.
Το ότι δεν παίζεται καλά η μπάλα φαίνεται και από τις πυρκαγιές και την έκταση των καμένων εκτάσεων. Είναι κατά 30% αυξημένες από πέρυσι και είμαστε ακόμη στο μέσον της σαιζόν. Φαίνεται ότι τα παθήματα από τις φωτιές της προηγούμενης τετραετίας δεν έχουν γίνει μαθήματα. Η κλιματική αλλαγή παίζει τον ρόλο της, αλλά η Πορτογαλία τα πάει πολύ καλλίτερα από εμάς. Εμείς είμαστε γαλαντόμοι σε μέσα και κονδύλια με φτωχό αποτέλεσμα συγκριτικά με Γάλλους και Πορτογάλους.
Ο τρόπος αντιμετώπισης των πυρκαγιών εδώ και χρόνια δεν έχει αλλάξει και ειδικά από το 1998 που αυτός ο …πηδοφράχτης ο Τζουμάκας επί υπουργίας Σημίτη συγχώνευσε την δασοπυρόσβεση με την πυροσβεστική, εξυπηρετώντας ποιός ξέρει ποιά συμφέροντα. Το αποτέλεσμα ήταν να απορροφηθεί η δασοπυρόσβεση από την πυροσβεστική και τελικά να χαθεί τεχνογνωσία χρόνων στη διαχείριση δασών. Έτσι φτάσαμε στο σημείο να καίγεται το 2007 η Αρχαία Ολυμπία και τα στελέχη της πυροσβεστικής που είχαν «άρτι αφιχθεί εξ Αθηνών» να μην γνωρίζουν πού πέφτει η Αρχαία Ολυμπία, πού είναι τα χωριά Πλάτανος, Φλώκα, Μπρούμα κτλ που αν έφτανε εκεί η φωτιά, τότε θα καιγόταν ο αρχαιολογικός χώρος όπως και έγινε.
Από τότε, δηλαδή δεκαέξι χρόνια πριν, η πυροσβεστική δεν έχει αλλάξει στρατηγική. Για παράδειγμα, φέτος αναφέρθηκε ότι το Τατόι θα είχε σωθεί αν φυλασσόταν για αναζωπύρωση το Κρυονέρι την πρώτη μέρα της φωτιάς. Κάτι τέτοιο έγινε και στην Ρόδο.

Εκεί που είναι όμως να τραβάς τα μαλλιά σου είναι η ζημιά στην Αγχίαλο με την καταστροφή στην αποθήκη πυρομαχικών. Θα κάνουν λέει ΕΔΕ να δούνε το πώς έγινε η ζημιά και «παραίτησαν» και τον διοικητή της βάσης. Ο διοικητής, κατά τη γνώμη μου, θα πρέπει να βγει και να δηλώσει τις εντολές που είχε για εκκένωση του στρατοπέδου και όχι για την προστασία του. Προσωπικό και μέσα υπήρχαν, η φωτιά έκαιγε πολλές ώρες πριν και σίγουρα θα μπορούσαν να ληφθούν μέτρα. Το ότι δεν έγινε φταίει η αντίληψη που έχουν επιβάλλει τα media και τα social media όσον αφορά ένα θανατηφόρο ατύχημα στην προσπάθεια κατάσβεσης. Φανταστείτε να σκοτωνόταν κάποιος φαντάρος στην προσπάθεια προστασίας του στρατοπέδου και των αποθηκών πυρομαχικών – τότε τί θα γινόταν;…
Όχι μόνο αυτή η κυβέρνηση, αλλά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, καταβάλλουν κάθε προσπάθεια να μην δυσαρεστήσουν τον πολίτη και να τον φέρουν ενώπιον των ευθυνών του για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους αδιαφορώντας για τις βλάβες που αυτοί προκαλούν στο κοινωνικό σύνολο. Για παράδειγμα έχει περάσει νόμος με υπερβολικά πρόστιμα για την κακοποίηση ζώων επειδή πίεσαν πολλές κρατικοδίαιτες ΜΚΟ, αλλά όχι πρόστιμα για τους εμπρηστές. Πρέπει να κάνουμε μια ΜΚΟ και να ζητάμε την επιβολή εξοντωτικών ποινών για τους εκούσιους ή ακούσιους εμπρηστές; Μήπως έτσι θα καταλάβει ο κ. Κικίλιας και η κυβέρνηση που λέει ότι θα αυξηθούν τα πρόστιμα για τους εμπρησμούς στο ύψος αυτών της κακοποίησης ζώων;

Το ότι δεν παίζει καλή μπάλα η ομάδα φαίνεται και από τις τιμές της βενζίνης. Τώρα που ο κόσμος ετοιμάζεται για διακοπές, οι τιμές της βενζίνης έχουν σκαρφαλώσει στα επίπεδα της Ουκρανικής κρίσης που η τιμή του πετρελαίου ήταν πάνω από 100$ το βαρέλι. Σήμερα το πετρέλαιο έχει 82$ αλλά οι τιμές είναι υψηλότερες της εποχής της κρίσης. Όσους βενζινάδες έχω ρωτήσει λένε ότι φταίει η αυξημένη ζήτηση. Τί είναι η βενζίνη; Πατάτες ή ντομάτες; Δεν θα έπρεπε ο Σκρέκας, ο Υπ. Ανάπτυξης που έχει αρμοδιότητα σε αυτά τα θέματα, να έχει λάβει κάποια μέτρα; Πρέπει να φωνάξουν πίσω τον Άδωνι να βάλει τα πράγματα στην θέση τους;
Θα κλείσω το άρθρο με μια άλλη διαχρονική γελοιότητα που παρατηρώ, η οποία φαίνεται ότι σήμερα είναι εντονότερη από κάθε φορά. Οι περισσότεροι δημαρχαίοι Αττικής και περιφέρειας μαζί με τους περιφερειάρχες έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δημοσίων έργων. Βλέπουμε στους δρόμους ασφαλτοστρώσεις, τμηματικές ασφαλτοστρώσεις, γέμισμα λακουβών και διάφορα άλλα έργα που περίμεναν την παραμονή των εκλογών για να προκηρυχτούν. Όλοι αυτοί οι τύποι με τον τρόπο που δρουν, θεωρούν τους πολίτες ως ιθαγενείς που με μπιχλιμπίδια θα τους υφαρπάξουν την ψήφο στις επικείμενες εκλογές; Δεν νομίζω όμως ότι ο πολύς κόσμος τρώει κουτόχορτο και θα χαραμίσει για άλλη μια φορά την ψήφο του. Πιστεύω ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αιρετών αρχόντων ΟΤΑ αυτήν την φορά δεν θα έχει κομματική χροιά. Βέβαια κανείς δεν εξασφαλίζει ότι και αυτοί που θα εκλεγούν θα είναι καλλίτεροι, αλλά τουλάχιστον δεν θα έχουν κομματικά βάρη και θα μπορούν ευκολότερα να κάνουν κάποια πράγματα.
Αυτά λοιπόν και αφού η ομάδα έχει αρχίσει να ρετάρει, ελπίζω η ομάδα του Ανδρουλάκη να αρπάξει την ευκαιρία να μοιράσει παιχνίδι.

Εύχομαι καλές διακοπές στα χωριά σας με γουρουνοπούλες ή αρνιά στις σούβλες και προβατίνες στα κάρβουνα. Δεν λέω να πάτε σε κανένα νησί γιατί εκεί σου βάζουν το χέρι στην τσέπη και σου κάνουν κανονική αφαίμαξη χωρίς ανάλογες υπηρεσίες (value for money που λένε οι Έλληνες νεογιάπηδες). Καλά μπάνια και προσοχή να γυρίσουμε όλοι καλά γιατί έχουμε να ψηφίσουμε δημαρχαίους…

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή