Έφη Αχτσιόγλου : Να δουλέψουμε για μια κοινωνία υψηλών προσδοκιών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Έφη Αχτσιόγλου : Να δουλέψουμε για μια κοινωνία υψηλών προσδοκιών

Συνέντευξη της Έφης Αχτσιόγλου, βουλευτή Δυτικού Τομέα Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και υποψήφιας Προέδρου του κόμματος, στη “Realnews” και τον δημοσιογράφο Γιάννη Τσακίρη:

Για τη λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία την επόμενη ημέρα και τους στόχους της σε προγραμματικό επίπεδο μίλησε η υποψήφια Πρόεδρος του κόμματος Έφη Αχτσιόγλου στην Realnews.

«Είμαι παιδί της Αριστεράς και άνθρωπος της ευθύνης» τόνισε και συμπλήρωσε: «Είμαι διατεθειμένη να αναλάβω την ευθύνη για να οδηγήσω τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στην επόμενη ημέρα. Το αισθάνομαι καθήκον μου».

Αναφερόμενη στη σχέση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. με τους πολίτες ανέφερε: «Εκατομμύρια πολίτες, ανεξαρτήτως της επιλογής που έκαναν στις κάλπες, κοιτούν προς τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και αναζητούν μια διαφορετική προοπτική από τον στενό ορίζοντα της διακυβέρνησης της Ν.Δ. Πιστεύω βαθιά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. μπορεί να δώσει αυτή την προοπτική».

Επιπλέον υπογράμμισε πως «αυτό που έχει σημασία σήμερα είναι να ασκήσουμε αξιόπιστη και δημιουργική αντιπολίτευση, να εκπέμπουμε σαφές στίγμα, να επιδεικνύουμε τη δέουσα σοβαρότητα, να πείσουμε ότι μπορεί, απολύτως ρεαλιστικά, να υπάρξει μια διαφορετική πραγματικότητα για τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών. Να δουλέψουμε για την κοινωνία των υψηλών προσδοκιών, έναντι της κοινωνίας των χαμηλών προσδοκιών στην οποία έχει επενδύσει ο κ. Μητσοτάκης».

Επισήμανε, παράλληλα, ότι «και στις πρόσφατες επαφές μου με τα μέλη και τους φίλους του κόμματος επιβεβαίωσα πως και οι ίδιοι έχουν την ίδια αγωνία με μένα. Δεν τους απασχολεί ένας εσωτερικός πόλεμος για έννοιες που περιφέρονται στον δημόσιο διάλογο ως “αδειανά πουκάμισα”. Τους απασχολεί αν επιτέλους ως ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα συγκροτήσουμε μια ενιαία πολιτική ταυτότητα και θα πείσουμε την κοινωνία να μας εμπιστευτεί ξανά για τη διακυβέρνηση της χώρας. Και αν μπορώ να δεσμευτώ σε κάτι, εφόσον εκλεγώ, είναι ότι θα είμαι προσηλωμένη σε αυτό το σχέδιο».

Η κ. Αχτσιόγλου ανέφερε, ακόμα, πως «τα ρεύματα ιδεών είναι χρήσιμο να υπάρχουν, αρκεί η πολυφωνία να είναι γόνιμη και μην εκπέμπει εικόνα ασυνεννοησίας ή αναξιοπιστίας. Αντιπαθώ την εικόνα του μονολιθικού κόμματος, αλλά δεν πρέπει να γίνουμε λέσχη συζητήσεων. Ούτε φυσικά είναι αποδεκτό οι τάσεις να λειτουργούν ως μηχανισμοί νομής κάθε λογής εξουσίας εντός του κόμματος. Άρα, ναι στα συγκροτημένα ρεύματα ιδεών, ναι στον εσωκομματικό διάλογο, αλλά άπαξ και λαμβάνεται μια απόφαση, αυτή θα μας δεσμεύει και θα ισχύει για όλους. Η αυστηρή τήρηση των κανόνων θα προφυλάξει τη συλλογική μας υπόθεση».

Σημείωσε, τέλος, ότι «εισηγούμαι ένα κόμμα των δομών, στο οποίο θα έπεται η επιλογή των προσώπων. Στη βάση αυτού, θα επιδιώξω τη διαμόρφωση μιας νέας οργάνωσης που θα προάγει τη συλλογική ευφυία και θα αξιοποιεί την επιστημονική γνώση, όπου κανένας δεν θα αισθάνεται περιττός και συγχρόνως οι κανόνες θα ισχύουν για όλους, όσο ψηλά και αν βρίσκονται στην ιεραρχία».

Ολόκληρη η Συνέντευξη της Έφης Αχτσιόγλου στη Realnews

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη δύο συντριπτικές ήττες μέσα σε έναν μήνα κι όμως εσείς βγήκατε μπροστά και διεκδικείτε την ηγεσία. Τι ήταν αυτό που σας έκανε να λάβετε την απόφαση σε μια τόσο κρίσιμη φάση για το κόμμα; Πόσο δύσκολη ή πόσο εύκολη ήταν;

Μετά τις ήττες του Μαΐου και του Ιουνίου, η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να αποχωρήσει από την ηγεσία του κόμματος και να ανοίξει τις εσωκομματικές διαδικασίες για την επόμενη ημέρα έφερε όλους μας προ ευθυνών. Είμαι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., υπήρξα μέλος της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ανέλαβα βαριές ευθύνες στα δύσκολα χρόνια των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, όταν η πατρίδα μας ήταν ακόμα σε σφικτή δημοσιονομική επιτήρηση. Αγωνίστηκα σκληρά για την επανακατοχύρωση της αυτονομίας της πολιτικής, καθώς η υποκατάστασή της από άλλες σφαίρες συνιστά απειλή για την ίδια τη δημοκρατία. Είμαι παιδί της Αριστεράς και άνθρωπος της ευθύνης. Είμαι διατεθειμένη να αναλάβω την ευθύνη για να οδηγήσω τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στην επόμενη ημέρα. Το αισθάνομαι καθήκον μου. Εκατομμύρια πολίτες, ανεξαρτήτως της επιλογής που έκαναν στις κάλπες, κοιτούν προς τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και αναζητούν μια διαφορετική προοπτική από τον στενό ορίζοντα της διακυβέρνησης της Ν.Δ. Πιστεύω βαθιά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. μπορεί να δώσει αυτή την προοπτική.

Θεωρείτε, αν κρίνουμε από τους συνυποψηφίους σας για την ηγεσία, πως είστε το «νέο κύμα» για το οποίο παραμέρισε ο Αλέξης Τσίπρας;

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει επιδείξει συνειδητά διακριτικότητα απέναντι στις διαδικασίες και δεν χρειάζεται να προσπαθούμε να τον ερμηνεύσουμε. Τουλάχιστον εγώ δεν θα το κάνω. Θα σας μιλήσω για τη δική μου θέση. Θεωρώ κρίσιμο να δοθούν ευκαιρίες σε νέα στελέχη να ανανεώσουν το κόμμα μας με ιδέες, νέα εργαλεία και ένα νέο ύφος πολιτικής. Αυτό δεν έχει σχέση μόνο με την ηλικία ούτε και υποδηλώνει άκριτη λατρεία στο «νέο». Έχει όμως να κάνει με μια μεθοδολογία δουλειάς, με την ανάγκη να βρεθούμε ξανά κοντά στους πολίτες που θέλουμε να εκπροσωπούμε.

Αν και το ξεκαθαρίσατε από τη δήλωση της υποψηφιότητάς σας, κάποιοι θεωρούν και αφήνουν αιχμές ότι θα επιδιώξετε στροφή προς τα αριστερά. Εδώ και κάποια χρόνια, άλλωστε, σας αναφέρουν ως «η κόκκινη Έφη». Προς τα πού θα στρίψετε το καράβι, εφόσον αναλάβετε το τιμόνι;

Το καράβι δεν έχει ανάγκη από στροφές και μανούβρες. Δεν νομίζω ότι το ερώτημα που απασχολεί τους πολίτες που μας παρακολουθούν είναι αν ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα πάει προς το Κέντρο ή προς τα αριστερά. Ίσα-ίσα που τέτοια ερωτήματα μπορούν να θολώνουν τη στρατηγική μας και να συγχέουν τελικά την ταυτότητα με την απεύθυνση. Αυτό που έχει σημασία σήμερα είναι να ασκήσουμε αξιόπιστη και δημιουργική αντιπολίτευση, να εκπέμπουμε σαφές στίγμα, να επιδεικνύουμε τη δέουσα σοβαρότητα, να πείσουμε ότι μπορεί, απολύτως ρεαλιστικά, να υπάρξει μια διαφορετική πραγματικότητα για τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών. Να δουλέψουμε για την κοινωνία των υψηλών προσδοκιών, έναντι της κοινωνίας των χαμηλών προσδοκιών στην οποία έχει επενδύσει ο κ. Μητσοτάκης. Και στις πρόσφατες επαφές μου με τα μέλη και τους φίλους του κόμματος επιβεβαίωσα πως και οι ίδιοι έχουν την ίδια αγωνία με μένα. Δεν τους απασχολεί ένας εσωτερικός πόλεμος για έννοιες που περιφέρονται στον δημόσιο διάλογο ως «αδειανά πουκάμισα». Τους απασχολεί αν επιτέλους ως ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα συγκροτήσουμε μια ενιαία πολιτική ταυτότητα και θα πείσουμε την κοινωνία να μας εμπιστευτεί ξανά για τη διακυβέρνηση της χώρας. Και αν μπορώ να δεσμευτώ σε κάτι, εφόσον εκλεγώ, είναι ότι θα είμαι προσηλωμένη σε αυτό το σχέδιο.

Έχουμε δει στις δηλώσεις υποστήριξης προς το πρόσωπό σας στελέχη απ’ όλες τις τάσεις του κόμματος, ενώ εμφανίζεστε ως το φαβορί στην κούρσα της ηγεσίας. Πιστεύετε πως ήρθε η ώρα να αλλάξει η λειτουργία του κόμματος ή θεωρείτε θεμιτή τη μάχη των τάσεων στο εσωτερικό σας;

Νομίζω ότι οι δηλώσεις υποστήριξης στελεχών από διαφορετικές πλευρές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. επιβεβαιώνουν όσα είπα προηγουμένως. Τα ρεύματα ιδεών είναι χρήσιμο να υπάρχουν, αρκεί η πολυφωνία να είναι γόνιμη και μην εκπέμπει εικόνα ασυνεννοησίας ή αναξιοπιστίας. Αντιπαθώ την εικόνα του μονολιθικού κόμματος, αλλά δεν πρέπει να γίνουμε λέσχη συζητήσεων. Ούτε φυσικά είναι αποδεκτό οι τάσεις να λειτουργούν ως μηχανισμοί νομής κάθε λογής εξουσίας εντός του κόμματος. Άρα, ναι στα συγκροτημένα ρεύματα ιδεών, ναι στον εσωκομματικό διάλογο, αλλά άπαξ και λαμβάνεται μια απόφαση, αυτή θα μας δεσμεύει και θα ισχύει για όλους. Η αυστηρή τήρηση των κανόνων θα προφυλάξει τη συλλογική μας υπόθεση.

Αναφέρεστε σε κάθε ομιλία σας στην προσφορά και στην παρακαταθήκη του Αλέξη Τσίπρα. Θεωρείτε σωστή ή λανθασμένη την απόφασή του να παραιτηθεί; Και ποιος μπορεί να είναι ο ρόλος του την επόμενη ημέρα στον ΣΥΡΙΖΑ;

Ο Αλέξης Τσίπρας, ιστορικός ηγέτης του χώρου μας, πήρε τη συγκεκριμένη απόφαση εξηγώντας χαρακτηριστικά πως με το παράδειγμά του θέλει να δείξει σε όλους μας πως στην πολιτική μπορείς να υπηρετείς αξίες και «μπορείς να είσαι μάχιμος και δημιουργικός, ίσως σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα πιο χρήσιμος, και χωρίς αξιώματα». Όταν ένας πολιτικός του διαμετρήματός του παίρνει λοιπόν μια τέτοια προσωπική και πολιτική απόφαση, θεωρώ πως αυτή, για όλους εμάς που είχαμε την τιμή να συνεργαστούμε μαζί του επί χρόνια, είναι πέρα και πάνω από οποιονδήποτε σχολιασμό. Στην επόμενη ημέρα είναι βέβαιο ότι τόσο η παρακαταθήκη του όσο και η ενεργή παρουσία του θα αποτελέσουν και πάλι πηγή έμπνευσης νέων ιδεών και πολιτικών.

Πλέον, σε ψυχρό χρόνο, ποια πιστεύετε ότι ήταν τα βασικά αίτια της συντριβής του ΣΥΡΙΖΑ;

Δεν συμφωνώ ότι βρισκόμαστε ήδη σε ψυχρό χρόνο. Ωστόσο, θα περιοριστώ σε κάποιες διαπιστώσεις που έχουμε συμφωνήσει όλοι. Σε συνθήκες απλής αναλογικής, δεν εμπνεύσαμε εμπιστοσύνη σε βιώσιμο κυβερνητικό σχήμα, την ώρα που η ανάγκη της κυβερνητικής σταθερότητας ήταν μείζων για την ελληνική κοινωνία. Αυτό, σε συνδυασμό με τη δυσανεξία στο πνεύμα συνεργασίας που επέδειξαν άλλες δυνάμεις του προοδευτικού χώρου, πυροδότησε ένα ρεύμα αμφισβήτησης για τις προτάσεις μας. Επιπλέον, η εικόνα μας δεν ήταν πάντα συνεκτική. Ορισμένες άστοχες δηλώσεις στελεχών επιδείνωσαν περαιτέρω την ανασφάλεια στον κόσμο. Αυτά, όμως, πρέπει να τα δούμε συνολικά, οργανωμένα και με θάρρος στο Συνέδριό μας, ώστε να μπορέσουμε να θεραπεύσουμε τις αδυναμίες μας.

Ποιες σκοπεύετε να είναι οι πρώτες αλλαγές που θα κάνετε στο κόμμα, εφόσον αναλάβετε την ηγεσία;

Εισηγούμαι ένα κόμμα των δομών, στο οποίο θα έπεται η επιλογή των προσώπων. Στη βάση αυτού, θα επιδιώξω τη διαμόρφωση μιας νέας οργάνωσης που θα προάγει τη συλλογική ευφυία και θα αξιοποιεί την επιστημονική γνώση, όπου κανένας δεν θα αισθάνεται περιττός και συγχρόνως οι κανόνες θα ισχύουν για όλους, όσο ψηλά και αν βρίσκονται στην ιεραρχία.

Πήγαινε στην κορυφή