Νίκος Παππάς : Παράταξη για τη νίκη. Κόμμα των μελών, με δομές που θα υπηρετούν τις συλλογικές αποφάσεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νίκος Παππάς : Παράταξη για τη νίκη. Κόμμα των μελών, με δομές που θα υπηρετούν τις συλλογικές αποφάσεις

Συνέντευξη του Νίκου Παππά, κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και υποψήφιου προέδρου του κόμματος, στην εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής»

Πώς φαντάζεστε τον «νέο ΣΥΡΙΖΑ» και τι θα κάνετε εάν εκλεγείτε για να αλλάξει σε σχέση με τον «παλιό»;

Το όραμά μας αφορά το αύριο της δημοκρατικής παράταξης, η οποία εκτείνεται από την αριστερά ως το κέντρο, όπως έχουμε συμφωνήσει ομόφωνα στη διακήρυξή μας. Αυτή η παράταξη μπορεί να διεκδικήσει με αξιώσεις τη νίκη στις επόμενες εκλογές επί της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη.

Δεν μπορεί και δεν μας πρέπει τίποτα λιγότερο. Έχουμε μία επικαιροποιημένη ταυτότητα, την οποία θα πρέπει να υπερασπιστούμε και να διευρύνουμε. Είμαστε το σπίτι κάθε προοδευτικού πολίτη. Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να αποστούμε από αυτή την προτεραιότητα.

Δεν μπορούμε να αρκεστούμε σε μερικότητες, να κάνουμε πισωγύρισμα στο ασφαλές λιμάνι της ριζοσπαστικής αριστεράς, λέγοντας ότι μας αφορά μόνο μία παράδοση του αριστερού και προοδευτικού κινήματος στην Ελλάδα.

Στόχος μας είναι να καταστούμε κόμμα των μελών, όπως ακριβώς έχουμε συμφωνήσει αλλά δεν έχουμε υλοποιήσει. Ένα κόμμα, μία παράταξη, όπου οι αποφάσεις των μελών υλοποιούνται από τις δομές. Ένα κόμμα, μία παράταξη, όπου οι δομές δεν υπάρχουν για να καταστέλλουν ή να λειτουργούν ως «άβατα».

Τα πάντα θα πρέπει να λειτουργούν με διαφάνεια. Διεύρυνση, μετασχηματισμός, νίκη. Αυτός είναι ο στόχος μας. Η παράταξη για τη νίκη είναι το ιστορικό μας χρέος.

Πολλοί ισχυρίζονται ότι η διεύρυνση που επιχειρήθηκε τα προηγούμενα χρόνια έμεινε στα λόγια και δεν έγινε ποτέ πράξη. Θα συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια με εσάς στην ηγεσία και με ποιο τρόπο; Ποιο το μήνυμα που στέλνετε για συμμετοχή στις κάλπες της 10ης Σεπτεμβρίου;

Η διεύρυνση είναι ένας στόχος ομόφωνα ψηφισμένος, που υλοποιήθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό από το 2012 και μας έφερε ως τη διακυβέρνηση. Μπορεί τα τελευταία χρόνια να «κοντοσταθήκαμε», αλλά πλέον δεν υπάρχουν περιθώρια αναμονής. Προχωράμε μπροστά. Η άποψη που λέει ότι επρόκειτο για έναν «ασπόνδυλο πολυσυλλεκτισμό» είναι απλά λάθος.

Καλούμε κάθε άνδρα και κάθε γυναίκα, κάθε αριστερό, προοδευτικό, δημοκράτη πολίτη να δώσει το «παρών» στην επιλογή της πορείας της προοδευτικής παράταξης της χώρας, στον μετασχηματισμό μας. Να προσέλθει στις κάλπες όχι ως ενοικιαστής, όχι ως επισκέπτης, όχι ως ανεκπαίδευτος, αλλά ως ίσος μεταξύ ίσων, ως συνδημιουργός που έρχεται με γεμάτες τις ιδεολογικές αποσκευές του και περήφανος για τους αγώνες και την ιστορία του.

Υπάρχει μία εκτίμηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές έχασε εξαιτίας του «θολού» μηνύματος που εξέπεμψε αλλά και των αντιφατικών φωνών που ακούστηκαν. Τι πρωτοβουλίες θα αναλάβετε ώστε να υπάρχει ενιαία γραμμή και εκπροσώπηση;

Η αλήθεια είναι ότι στις εκλογές προσήλθαμε με μία ημιθανή πρόταση διακυβέρνησης, από τη στιγμή που την απέρριψαν ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25, που ξόδεψαν έτσι την ευκαιρία της απλής αναλογικής.

Στη μάχη προσήλθαμε με ένα ακόμα αρνητικό χαρακτηριστικό. Με την εικόνα του «καλού διαπραγματευτή», που γεννά μνήμες αγωνίας και διαπραγμάτευσης. Κεντρώοι, κεντροαριστεροί, μετριοπαθείς πολίτες και νεολαία περίμεναν από εμάς, δεδομένων και των δύσκολων συνθηκών, να δώσουμε προοπτική, κάτι που δεν πράξαμε.

Σε μία μεγάλη παράταξη είναι λογικό να υπάρχει πλουραλισμός. Αυτό που δε νοείται είναι να μην υπηρετούνται οι συλλογικές αποφάσεις και ο κοινός στόχος. Υπήρξαν όντως δημόσιες τοποθετήσεις που πλήγωσαν την κοινή προσπάθεια και τον κόσμο που μας παρακολουθεί. Στην επόμενη μέρα απαιτείται και δημοκρατία και συμμετοχή των μελών στις αποφάσεις, αλλά και συντεταγμένη δημόσια παρουσία με βάση την πλειοψηφούσα άποψη. Δεν ξεκινάμε από την ενεργοποίηση τιμωρητικών μέτρων, στη βάση των αποφάσεων των αρμόδιων οργάνων. Ξεκινάμε με την ανάγκη εμπέδωσης από όλες και όλους ότι η ίση συμμετοχή γεννά και ίσες υποχρεώσεις. Για το καλό του κόμματος και των μελών μας. Για το καλό της παράταξης.

Τι περιλαμβάνει το πλάνο σας για τις 100 πρώτες ημέρες εάν εκλεγείτε αρχηγός του κόμματος; Πολιτικά, αντιπολιτευτικά και οργανωτικά.

Στο κόμμα των μελών, το πλάνο της επόμενης περιόδου είναι μία επεξεργασία συλλογική. Δεν είναι στόχος μας να εγκαθιδρύσουμε, την επομένη της διαδικασίας, ένα στημένο από πριν «επιτελικό» κόμμα δομών που θα καταστέλλουν τη βούληση των μελών.

Το μείζον ζητούμενο είναι μία ανάσα διαφάνειας και δημοκρατίας. Βεβαίως, δεν θα κωλυσιεργήσουμε. Προέχει η ενεργοποίηση και η υλοποίηση των συλλογικά ψηφισμένων αποφάσεών μας. Ποιος μπορεί να πει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεν έχει συνέχεια; Απαιτείται, δηλαδή, η εκλογή των οργάνων -για παράδειγμα των Νομαρχιακών Επιτροπών- από τη βάση και η δρομολόγηση δημοψηφισμάτων για βασικά θέματα πολιτικής. Έτσι θα διασφαλίσουμε την ενότητα μας με την κοινωνία και την ενότητα της παράταξης.

Για παράδειγμα, μπροστά μας, αν δεν δοθεί τρίτη αναβολή στη σειρά, έχουμε τις επιμελητηριακές εκλογές. Με ποια σχήματα θα συμμετάσχουμε και με ποια πρόσωπα; Δεν πρέπει, δηλαδή, να τρέξουμε τη δημιουργία των δικτύων μας στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, στα συνδικάτα, στη νεολαία, στα κινήματα για το περιβάλλον, κ.ά.; Οι πρώτες εκατό ημέρες, σίγουρα, θα δώσουν το στίγμα μας.

Οι πρώτες εκατό ημέρες θα δώσουν τον τόνο της αιχμηρής αλλά και σοβαρής αντιπολιτευτικής μας στάσης απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη που εκκαθαρίζει την αγορά και την κοινωνία, που έχει γίνει χορηγός όσων κερδοσκοπούν και όσων πετούν τον κόσμο έξω από το σπίτι του, που ανοίγει τον δρόμο της περαιτέρω εξαθλίωσης των εργαζομένων. Οι πρώτες εκατό ημέρες θα είναι το πρώτο βήμα της επερχόμενης νίκης μας.​

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή