Μετά από πολλές δεκαετίες αναμονής, κυρώθηκε από την Περιφέρεια Αττικής η μελέτη της Πράξης Εφαρμογής στην περιοχή «Κάτω Ψαλίδι» του Δήμου Ηρακλείου

Δήμος Ηρακλείου Αττικής
Μετά από πολλές δεκαετίες αναμονής, κυρώθηκε από την Περιφέρεια Αττικής η μελέτη της Πράξης Εφαρμογής στην περιοχή «Κάτω Ψαλίδι» του Δήμου Ηρακλείου

Ανακοίνωση Περιφέρεια Αττικής :

Ανοίγει ο δρόμος για την αξιοποίηση των περιουσιών των κατοίκων της περιοχής
Γ. Πατούλης: «Με σχέδιο και μεθοδικότητα λύσαμε μια εκκρεμότητα δεκαετιών που κρατούσε εγκλωβισμένους εκατοντάδες κατοίκους της περιοχής στο Δήμο Ηρακλείου»

Μετά από αναμονή 40 και πλέον ετών, ανοίγει ο δρόμος για την αξιοποίηση και ανάπτυξη της περιοχής «Κάτω Ψαλίδι» του Δήμου Ηρακλείου, με αφορμή την κύρωση, από την Περιφέρεια Αττικής της σχετικής πράξης εφαρμογής, μία διαδικασία που ολοκληρώθηκε επιτυχώς υπό τις οδηγίες του Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη και το συντονισμό της εντεταλμένης περιφερειακής συμβούλου χωρικού σχεδιασμού Φ. Δαλιάνη.

Η απόφαση κύρωσης της Πράξης Εφαρμογής (ΑΔΑ:ΨΚΦΨ7Λ7-ΩΛ4), σηματοδοτεί το τέλος μιας πολεοδομικής εκκρεμότητας που ταλανίζει επί δεκαετίες τους ιδιοκτήτες της περιοχής και αποτελεί καλή πρακτική της στενής συνεργασίας της Αυτοδιοίκησης Α΄και Β΄ Βαθμού με την επίλυση ενός χρόνιου πολεοδομικού ζητήματος που κρατούσε δέσμιους τους κατοίκους της περιοχής «Κάτω Ψαλίδι» στο Ηράκλειο.

Με αφορμή την ολοκλήρωση της διαδικασίας ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης εξέφρασε την ικανοποίηση του υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής:

« Μετά από καθυστερήσεις και αναμονές 40 χρόνων, το «Κάτω Ψαλίδι» στο Ηράκλειο θα έχει πλέον τη δυνατότητα να μπει σε δυναμική τροχιά ανάπτυξης.
Καθημερινά αποδεικνύουμε έμπρακτα ότι διαθέτουμε τη βούληση και τον τρόπο, μέσα από τη συστηματική συνεργασία των υπηρεσιών της Περιφέρειας και των Δήμων να λύνουμε χρόνια πολεοδομικά προβλήματα. Μετά από τη συγκεκριμένη εξέλιξη ανοίγει πλέον ο δρόμος για την αξιοποίηση των περιουσιών των ιδιοκτητών αλλά και για τη δρομολόγηση έργων υποδομής που απαιτούνται για την ανάπτυξη στην περιοχή. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τόσο τη δημοτική αρχή Ηρακλείου και προσωπικά τον Δήμαρχο Ν. Μπάμπαλο για τη συνεργασία, όσο και τις αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας για τις άοκνες και συστηματικές προσπάθειες που κατέβαλλαν για μακρό χρονικό διάστημα, ώστε να φτάσουμε σε αυτό το αίσιο αποτέλεσμα».

Επισημαίνεται ότι η αρχική ένταξη της περιοχής στο σχέδιο πόλης ήταν την 31-1-1987 (ΦΕΚ342/Δ/29-4-1987) και η αρχική Κύρωση της Πράξης Εφαρμογής έγινε με την Απόφαση Νομάρχη Ανατολικής Αττικής με αριθμ. 42267/ΤΑ-2893/20-12-1991. Ακολούθως όμως με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣΤΕ 2496/1992) οι διαδικασίες κρίθηκαν μη νόμιμες και η περιοχή απεντάχθηκε από το σχέδιο. Έκτοτε υπήρχε η πολεοδομική εκκρεμότητα, λόγω και της ύπαρξης ρέματος στην περιοχή. Μόλις το 2018 εντάχθηκε εκ νέου στο σχέδιο πόλης η περιοχή με την έγκριση της Πολεοδομικής Μελέτης με το από 27-08-2018 Π.Δ. (Φ.Ε.Κ.174/Α.Α.Π./27-08-2018) με το οποίο επικυρώθηκε και ο καθορισμός των οριογραμμών τμήματος του ρέματος “Φιλικής Εταιρείας” που εμπίπτει εντός της περιοχής. Την έγκριση της πολεοδομικής μελέτης ακολούθησε η σύνταξη της Πράξης Εφαρμογής του άρθρου 12 του Ν. 1337/1983 με ευθύνη του οικείου δήμου. Η πράξη εφαρμογής συμπεριλαμβάνει ιδιοκτησίες συνολικού εμβαδού 47.709,71m2 Με την έγκριση της μελέτης οι ιδιοκτήτες της περιοχής αποκτούν τελικές ιδιοκτησίες προς οικοδόμηση, κοινόχρηστους παραρεμάτιους χώρους πρασίνου, οδούς και πεζοδρόμους προς χρήση και το κυριότερο δίνεται τέλος στην αυθαίρετη δόμηση και προασπίζονται τα δικαιώματα τους για μια ομαλή και ποιοτική διαβίωση.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή