Ράνια Σβίγκου: Εξαιρετικά επικίνδυνη η περαιτέρω εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο στην Ουκρανία

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ράνια Σβίγκου: Εξαιρετικά επικίνδυνη η περαιτέρω εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο στην Ουκρανία

Σημεία από τη συνέντευξη της Ράνιας Σβίγκου Γραμματέα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία στον ρ/σ «105.5 ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ» και στον Ν. Σβέρκο

«Έχουμε μια κυβέρνηση των κατόπιν εορτής διαπιστώσεων και μηδαμινής ανάληψης ευθύνης για όλα όσα βρίσκονται υπό τον έλεγχό της», τόνισε η Ράνια Σβίγκου, σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό «105,5 ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ» και στον δημοσιογράφο Νίκο Σβέρκο, αναφορικά με τις καταστροφικές πυρκαγιές που πλήττουν τη χώρα. Και συνέχισε υπογραμμίζοντας ότι «για μια ακόμα φορά είμαστε δυστυχώς θεατές της επιτελικής ανικανότητας του κρατικού μηχανισμού και της πλήρους έλλειψης κάθε σχεδίου πρόληψης», αφού «δεν υπάρχει καμία ενεργοποίηση μιας δημόσιας πολιτικής πρόληψης των δασικών πυρκαγιών, ενός σχεδίου που παραδώσαμε εμείς ήδη από το 2019, και καμία ουσιαστική ενίσχυση της Δασικής Υπηρεσίας και της Πυροσβεστικής». Κι αυτό, γιατί, όπως επεσήμανε, «είναι άλλες οι προτεραιότητες αυτές της κυβέρνησης, και εδώ λειτουργεί με γνώμονα τις επικοινωνιακές ανάγκες και όχι με γνώμονα τις ανάγκες του ελληνικού λαού και της χώρας». Όμως, όπως υπογράμμισε, «δεν μπορούμε να έχουμε μια κυβέρνηση η οποία απλώς παρακολουθεί τόπους να καταστρέφονται, πολίτες να χάνουν τη ζωή τους, τις περιουσίες τους να καίγονται και να μην κάνει τίποτε επί της ουσίας για να προλάβει τέτοιες καταστροφές». Και φυσικά, όπως τόνισε, «δε μπορεί το αποτέλεσμα των εκλογών να καθαγιάζει και να δικαιολογεί όλες αυτές τις τραγικές κυβερνητικές ελλείψεις»

Σχετικά με το άτυπο δείπνο του Κ. Μητσοτάκη στους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων και την παρουσία του προέδρου της Ουκρανίας, η γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπογράμμισε ότι «αυτό που τελικά κυριάρχησε από τη συνάντηση, ήταν η αναβάθμιση της εμπλοκής της Ελλάδας στον πόλεμο στην Ουκρανία», προσθέτοντας ότι «η συνάντηση εντάσσεται σε επικοινωνιακές προτεραιότητες της κυβέρνησης, αφού δεν βλέπουμε καμία ανάληψη ουσιαστικών πρωτοβουλιών για την ειρήνη και τη σταθερότητα». Ταυτόχρονα, όπως είπε, «για μια ακόμη φορά ο Κ. Μητσοτάκης δείχνει ότι είναι δέσμιος των εσωκομματικών του ισορροπιών, αφού συνεχίζεται η υποκριτική του στάση για τη Συμφωνία των Πρεσπών» Διότι, «αν δεν αναγνωρίζεις τη σημασία της Συμφωνίας για το ξεπάγωμα της ενταξιακής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων, καταλαβαίνουμε ότι δεν μπορείς να υπηρετήσεις μια πολιτική ειρήνης και σταθερότητας για την περιοχή».

Αναφερόμενη στη στάση της κυβέρνησης της ΝΔ απέναντι στον πόλεμο στην Ουκρανία και στις δηλώσεις Μητσοτάκη, η Ράνια Σβίγκου τόνισε ότι από τη μια μεριά «βλέπουμε την απουσία της Ελλάδας από ειρηνευτικές πρωτοβουλίες για την Ουκρανία, και από την άλλη, βλέπουμε την αναβάθμιση της εμπλοκής της Ελλάδας η οποία την καθιστά μέρος του προβλήματος και όχι μέρος της λύσης. Όπως υπογράμμισε, «είναι σαφέστατη η καταδίκη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ της παράνομης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, δηλώνουμε απερίφραστα την αλληλεγγύη μας στον ουκρανικό λαό, όμως είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, η Ελλάδα να εντείνει την άμεση στρατιωτική εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο και ν’ απουσιάζει από πρωτοβουλίες οι οποίες και την ειρήνη προωθούν, αλλά και αναβαθμίζουν τη θέση της χώρας».

Τέλος, σχετικά με τις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η Ράνια Σβίγκου τόνισε ότι «είναι μια σπουδαία δημοκρατική διαδικασία η οποία θέλουμε να απαντήσει στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας, γι’ αυτό και τα θέματα που σηκώνουν οι υποψήφιοι μέσα από τις παρεμβάσεις τους, επικεντρώνονται στο πώς ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μπορεί να γίνει πιο αποτελεσματικός ως προς την αντιπολίτευσή του, και στο τι πρέπει να κάνει για να ισχυροποιηθεί, τόσο στη Βουλή όσο και μέσα στην κοινωνία». Στη συνέχεια, υπογράμμισε ότι «η μέριμνα όλων των στελεχών του κόμματος και όλων των υποψηφίων Προέδρων, είναι πώς ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα βγει πιο ισχυρός μέσα από αυτή τη διαδικασία» και κατέληξε τονίζοντας ότι «το μεγάλο στοίχημα για εμάς, είναι αυτό της συμμετοχής, γιατί θέλουμε όσο το δυνατόν περισσότεροι, και ιδιαίτερα νέοι άνθρωποι να συμμετάσχουν σε αυτή τη διαδικασία».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή