«Πήρε αναπνοές η πόλη μας» – γράφει ο Βασίλης Γιαννακόπουλος

ΠΑΛΜΟΓΡΑΦΟΣ
«Πήρε αναπνοές η πόλη μας» – γράφει ο Βασίλης Γιαννακόπουλος

Είναι δυνατόν να πεις καλό χειμώνα με τέτοιες θερμοκρασίες; Αδύνατον! Γι’αυτό και γω, αγαπητοί μου φίλοι, θα σας ευχηθώ καλή σεζόν με υγεία και χωρίς δυσάρεστα.

Απ’ ό,τι παρατηρώ έχουν επιστρέψει οι περισσότεροι αδειούχοι αλλά η εβδομάδα που μας έρχεται θα είναι και η τελευταία των καλοκαιρινών διακοπών γιατί από την Δευτέρα, 11 Σεπτεμβρίου, ξεκινούν και τα σχολεία. Πιστεύω να περάσατε καλά όπου κι αν πήγατε, είτε σε νησί είτε σε στεριανούς προορισμούς είτε κι αν μείνατε στην Αθήνα. Η οποία Αθήνα, ειδικά τον Αύγουστο, που έχουν φύγει σχεδόν όλοι, είναι άνετη και ωραία, χωρίς πολλή φασαρία, στριμωξίδι και μποτιλιαρίσματα.
Βούλιαξαν, λέει, και φέτος τα νησιά αλλά από ξένους τουρίστες. Μόνο το 15% των επισκεπτών ήταν Έλληνες. Και πώς στ’ αλήθεια να πάει μια τετραμελής οικογένεια σε νησί για διακοπές αφού μόνο για τα εισιτήρια ήθελε 600-700 ευρώ, αν υπολογίσουμε και τα έξοδα διανυκτέρευσης και φαγητού, ο λογαριασμός φτάνει τα 3.000 ευρώ. Άπιαστο όνειρο, λοιπόν, οι διακοπές σε νησί για τη μέση ελληνική οικογένεια.
Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση με τις εξωφρενικές τιμές σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν τους καλοκαιρινούς μήνες, πολύ πιθανό τα επόμενα χρόνια τα ελληνικά νησιά να ερημώσουν από ξένους τουρίστες. Αναφέρω τις υψηλές θερμοκρασίες γιατί, όπως διάβαζα, ήδη μεγάλες εταιρίες τουρισμού έχουν αρχίσει να αναζητούν νέους προορισμούς για τους πελάτες τους με πιο χαμηλές θερμοκρασίες, όπως Πολωνία και Σκανδιναβικές χώρες. Εδώ που τα λέμε, τα 40άρια στην θερμοκρασία δεν αντέχονται. Εκτός βέβαια από τα 40άρια στον υδράργυρο, το φετινό καλοκαίρι είχαμε και την επιβάρυνση από τις πολλές πυρκαγιές, οι οποίες μέχρι τώρα έχουν κάψει 1.200.000 στρέμματα δάσους.
Το μαρτύριο για ορισμένες περιοχές, όπως το Δάσος της Δαδιάς, δεν λέει να τελειώσει. Η πυρκαγιά συνεχίζει το καταστροφικό της έργο για 14η μέρα και έχει αφήσει πίσω της στην κυριολεξία κόλαση. Κάθε χρόνο τα ίδια… Το χειμώνα ακούς τους υπεύθυνους να λένε ότι είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις πυρκαγιές και όταν περάσει το καλοκαίρι μετράμε καμένες εκτάσεις, σπίτια, ζωικό κεφάλαιο και καταστρεμένες υποδομές. Συσκέψεις επί συσκέψεων, επισκέψεις υπευθύνων στις πυρόπληκτες περιοχές, εξαγγελίες για νέα μέτρα… Αλλά κάθε χρόνο χάνουμε κατά μέσο όρο 350.000 στρέμματα δασικών εκτάσεων.
Ας ελπίσουμε ότι η φετινή καταστροφή θα γίνει η αφετηρία για μελλοντική αποτελεσματική αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Στο Γαλάτσι τώρα τα πράγματα είναι, σε γενικές γραμμές, όπως τα αφήσαμε πριν τις διακοπές. Συνεχίζονται οι εργασίες για το μετρό, με το βάρος να έχει πέσει τώρα στην περιοχή της Αγίας Γλυκερίας και τον Σταθμό Ελικώνος. Το μόνο που έχει συμβεί και έχει αλλάξει το τοπίο στην πόλη μας είναι η ολοκλήρωση της κατεδάφισης του τετραώροφου κτιρίου στο Παλαιό Τέρμα.
Θα σας πω τί μου είπε για το θέμα μια Γαλατσιώτισσα την οποία συνάντησα τυχαία στην παραλία Άγιος Μηνάς του νομού Φωκίδος: «Αυτό που αισθάνομαι, κ. Γιαννακόπουλε, όταν περνώ από το Παλιό Τέρμα είναι ότι ανάσανε το Γαλάτσι. Με την κατεδάφιση του κτιρίου πήρε πράγματι αναπνοές η πόλη μας!»
Δεν ξέρω αν πήρε αναπνοές το Γαλάτσι αλλά αυτό που ξέρω – και ήδη φαίνεται – είναι ότι το Παλιό Τέρμα πλημμύρισε με φως!
Από την άλλη βδομάδα θα έχουμε νέα και για τις δημοτικές εκλογές, ο πρώτος γύρος των οποίων πραγματοποιείται στις 8 Οκτωβρίου και οι επαναληπτικές όπου χρειαστεί στις 15 του ίδιου μήνα. Νά’στε καλά και τα νεότερα την άλλη εβδομάδα.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή