Έκτακτη σύσκεψη με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη για την πρόληψη και αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων

ΔΗΜΟΙ ΑΤΤΙΚΗΣ & ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
Έκτακτη σύσκεψη με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη για την πρόληψη και αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων

Γ. Πατούλης: «Ο μηχανισμός της Περιφέρειας Αττικής λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτραγια την πρόληψη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των προβλημάτων που αφορούν πλημμυρικά φαινόμενα»

Ανακοίνωση Περιφέρεια Αττικής :

Τα μέτρα πρόληψης, ο καθαρισμός ρεμάτων και φρεατίων αρμοδιότητας της Περιφέρειας Αττικής και συνολικά η θωράκιση από πλημμυρικά φαινόμενα βρέθηκαν στο επίκεντρο της διευρυμένης σύσκεψης στην Περιφέρεια Αττικής υπό τον Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη και με τη συμμετοχή των χωρικών Αντιπεριφερειαρχών και των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οιΑντιπεριφερειάρχες, Κεντρικού Τομέα Αθηνών: Βλάχος Γεώργιος, Νότιου Τομέα Αθηνών: Θεοδωρόπουλος Χρήστος, Βορείου Τομέα Αθηνών: Κεφαλογιάννη Λουκία, Δυτικού Τομέα Αθηνών: Λεωτσάκος Ανδρέας, Πειραιώς: Αντωνάκου Σταυρούλα, Νήσων: Βοϊδονικόλας Σταύρος, Ανατολικής Αττικής: Αυγερινός Αθανάσιος, Δυτικής Αττικής: Κοσμόπουλος Ελευθέριος, ο εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Θ. Κατσιγιάννης, ο Προϊστάμενος Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Αττικής Γ. Ασπρουλάκης, ο Διευθυντής Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Α. Καλογερόπουλος, η Διευθύντρια Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας ΑττικήςΜ. Μίσκα, ο Διευθυντής Τεχνικών Έργων Πειραιώς και Νήσων Στρ. Παγωτέλης, η Διευθύντρια Έργων Αντιπλημμυρικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής Αμ. Δεληγεώργη, η Αναπληρώτρια Προϊσταμένη Τεχνικών και Υδραυλικών έργων Κλ. Γκρέκα, οι σύμβουλοι σε νομικά θέματα Ο. Σαββίδου και Ν. Βογιατζόγλου, και υπηρεσιακά στελέχη.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας Αττικής, τα μέτρα και οι δράσεις που απαιτούνται για τα έργα ορεινής υδρονομίας, τις ορεινές κοίτες των ρεμάτων και τις λεκάνες απορροής.Στόχος η καλύτερη αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής, με αφορμή τα νέα δεδομένα που διαμόρφωσαν οι πυρκαγιές.

Τόσο οι χωρικοί Αντιπεριφερειάρχες και ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος, όσο και τα διευθυντικά στελέχη αναφέρθηκαν στις δράσεις που έχουν αναλάβει ενώ έγινε αποτίμηση των υδραυλικών-αντιπλημμυρικών έργων που εκτελεί η Περιφέρεια Αττικής, καθώς και εκείνων τα οποία μελετά ή χρηματοδοτεί, από ίδιους πόρους, για λογαριασμό των Δήμων.
Κατά την εισήγηση του ο Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα να βρίσκονται όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας σε συνεχή επαγρύπνηση. Στο πλαίσιο αυτό έδωσε εντολή να καθαρίζονται σε καθημερινή βάση από τα συνεργεία της Περιφέρειας όλα τα ρέματα υψηλής επικινδυνότητας και να εντατικοποιηθεί η εκτέλεση των απαιτούμενων αντιπλημμυρικών έργων καθώς και η ολοκλήρωση των σχετικών μελετών, για την αποτελεσματικότερη προστασία των πολιτών.
Ο κ. Πατούλης, όπως ανέφερε, λόγω και των πυρκαγιών έχει αλλάξει πλέον η συμπεριφορά των δασικών κοιτών, εστίασε στην ανάγκη να γίνει επεξεργασία των νέων δεδομένων και να υπάρξει αναπροσαρμογή μελετών και έργων, όπου απαιτείται.
«Με συστηματικό τρόπο εργαζόμαστε καθημερινά για την αντιμετώπιση κάθε μικρού και μεγάλου ζητήματος που απασχολεί τις τοπικές κοινωνίες και την ποιότητα της καθημερινότητας των πολιτών. Σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς κινούμαστε άμεσα, προκειμένου να θωρακίσουμε την Αττική. Για το λόγο αυτό όλες μας οι υπηρεσίες είναι σε διαρκή επαγρύπνηση και επιφυλακή. Όπου χρειαστεί συνεργαζόμαστε στενά με τον πρώτο Βαθμό Αυτοδιοίκησης και προκρίνουμε μια ολιστική αντιμετώπιση. Η κλιματική αλλαγή και οι αυξανόμενες συνέπειές της, επιβάλλουν την άμεση και συντονισμένη κινητοποίησή μας για την υλοποίηση στοχευμένων έργων, για την ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας των πολιτών», επισήμανε με αφορμή τη συνάντηση ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή