Δήμος Γαλατσίου: Πιάνουν δουλειά οι μπουλντόζες στη «Ζαΐρα»

ΝΕΑ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
Δήμος Γαλατσίου: Πιάνουν δουλειά οι μπουλντόζες στη «Ζαΐρα»

Τριάντα (30) χρόνια μετά την κατεδάφισή της έφτασε η ώρα η «ΖΑΪΡΑ» να… αναστηθεί! Ο λόγος για τον ιστορικότερο θερινό κινηματογράφο της πόλης μας που βρίσκεται στον αριθμό 73 της Λ. Γαλατσίου, ο οποίος θα προσφέρει και πάλι, στις νεότερες γενιές Γαλατσιωτών κι όχι μόνο, όμορφες καλοκαιρινές στιγμές. Αυτή τη φορά με τη μορφή μιας σύγχρονης, λειτουργικής, βιοκλιματικής κατασκευής, με υπόγειο χώρο στάθμευσης και εκτεταμένο περιβάλλοντα χώρο πρασίνου.

Την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου μπαίνουν οι μπουλντόζες στο οικόπεδο της «ΖΑΪΡΑ», που περικλείεται από τη Λεωφ. Γαλατσίου και τις οδούς Κύκνων, Μεσολογγίου και Τανάγρας, και το οποίο, όπως βλέπετε, έχει ήδη περιφραχθεί για λόγους ασφαλείας με λαμαρίνες. Η σύμβαση για το έργο «κατασκευής του βιοκλιματικού διατηρητέου κινηματογράφου και υπόγειου χώρου στάθμευσης (ΖΑΙΡΑ)», υπεγράφη τον Απρίλιο του 2023 από τον Δήμαρχο Γαλατσίου Γιώργο Μαρκόπουλο και οι εργασίες για την κατασκευή του αναμένεται να ολοκληρωθούν σε 2,5 χρόνια.
«Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι βοήθησαν ώστε να ολοκληρωθεί με επιτυχία αυτή η μεγάλη προσπάθεια ετών, προκειμένου να “ζωντανέψουμε” ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της πόλης μας και να προσφέρουμε ένα μοντέρνο βιοκλιματικό κινηματογράφο, καθώς και υπόγειες θέσεις στάθμευσης στους κατοίκους, αλλά και τους επισκέπτες του Γαλατσίου». Αυτό είχε δηλώσει τότε ο Γιώργος Μαρκόπουλος.

Τον Μάιο του 2020 το Δημοτικό Συμβούλιο Γαλατσίου είχε λάβει την ιστορικής σημασίας για την πόλη μας απόφαση εξουσιοδοτώντας τον Δήμαρχο Γ. Μαρκόπουλο να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε το οικόπεδο της «ΖΑΪΡΑ» να περάσει στα χέρια του Δήμου προς όφελος όλων των Γαλατσιωτών. Μάλιστα, όπως είχε γράψει τότε ο «Παλμός», η αγορά αυτού του ακινήτου συνδεόταν άμεσα με τον αποχαρακτηρισμό του οικοπέδου μεταξύ των οδών Κυμοθόης, Παπαφλέσσα, Φαύνου το οποίο ήταν χαρακτηρισμένο ως κοινόχρηστος χώρος πρασίνου και όπου τώρα εκεί ο Δήμος έχει ξεκινήσει την ανέγερση του νέου διπλού βιοκλιματικού βρεφονηπιακού σταθμού. Γι’αυτό και η αναπλήρωση του κοινόχρηστου χώρου πρασίνου θα γίνει στο οικοδομικό τετράγωνο μεταξύ των οδών Κύκνων, Τανάγρας, Μεσολογγίου και Λ. Γαλατσίου («ΖΑΪΡΑ»).
Τον Ιούλιο του 2021 ο χώρος της «ΖΑΪΡΑ» πέρασε στην κυριότητα του Δήμου Γαλατσίου με το κόστος της αγοράς του οικοπέδου να ανέρχεται στα 900.000 ευρώ, πολύ κάτω από την αντικειμενική αξία του ακινήτου, η οποία υπολογίστηκε στα 1.130.072,51 ευρώ.
Στη συνέχεια και μετά από επίμονες και συστηματικές ενέργειες της δημοτικής αρχής, επετεύχθη η έγκριση της χρηματοδότησης της μελέτης για την κατασκευή του έργου από τη Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΜΟΔ ΑΕ) καθώς και η ένταξη του έργου, συνολικού προϋπολογισμού 11 εκατ. ευρώ στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ύστερα από απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνη Γεωργιάδη.
Το έργο αφορά στην ανέγερση βιοκλιματικού διατηρητέου υπαίθριου θερινού κινηματογράφου 104 θέσεων, τον σχεδιασμό ενός εκτεταμένου χώρου πρασίνου, 530 τ.μ., μεταξύ του κτηρίου και της Λ. Γαλατσίου και υπόγειου χώρου στάθμευσης για 94 αυτοκίνητα κάτω από το χώρο της πλατείας και του κινηματογράφου. Ας δούμε αναλυτικά τί περιλαμβάνει το έργο.

Ο ΥΠΑΙΘΡΙΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
Ο θερινός κινηματογράφος χωροθετείται στο πίσω όριο του οικοπέδου, διαμορφώνοντας έναν εκτεταμένο υπαίθριο χώρο μπροστά προς την Λεωφόρο Γαλατσίου. Έχει 104 θέσεις από τις οποίες οι 84 βρίσκονται στην πλατεία και οι 20 σε εξώστη. Στο ισόγειο καταλαμβάνει έκταση 278,65 τ.μ. και εκτός από το βασικό χώρο της πλατείας, σε αυτό το επίπεδο βρίσκουμε τον χώρο των εκδοτηρίων εισιτηρίων, τον χώρο προβολών, το συγκρότημα των αποχωρητηρίων και ένα αναψυκτήριο. Το κτήριο έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο που να συμμορφώνεται πλήρως με τις υποδείξεις του διατάγματος Σχεδιάζοντας για όλους, και εξασφαλίζει την απρόσκοπτη κίνηση ανθρώπων με ειδικές ανάγκες.
Η σκηνή έχει διαστάσεις 8.00 x 5.00 μέτρα, γεγονός που εξασφαλίζει την πολύ καλή θέαση όλων των επισκεπτών. Στον εξώστη έχουμε 117,10 τ.μ. και 20 καθίσματα. Η πρόσβαση γίνεται μέσω ενός κλιμακοστασίου, αλλά συνδέεται με τον ανελκυστήρα του κτηρίου. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται η πρόσβαση σε άτομα με ειδικές ανάγκες.
Η οροφή του κινηματογράφου διαμορφώνεται από ένα σύστημα κινούμενων υφασμάτινων στοιχείων που επιτρέπουν της προστασία του από τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα.
Σε άμεση επαφή με τον εξωτερικό χώρο δημιουργείται ένα αναψυκτήριο, που μπορεί να εξυπηρετήσει, τόσο τους θεατές του κινηματογράφου, όσο και τους επισκέπτες του πάρκου. Έχει εμβαδόν 46 τ.μ. από τα οποία 25 τ.μ χώρος παρασκευής και 21 τ.μ. χώρος για τραπεζοκαθίσματα. Επιπλέον βρίσκουμε 36 τ.μ. υπαίθριο χώρο τραπεζοκαθισμάτων σε άμεση επαφή με το πάρκο και τον δρόμο.

Ο ΥΠΟΓΕΙΟΣ ΧΩΡΟΣ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ
Διαμορφώνονται 4 υπόγεια επίπεδα σε όλη την επιφάνεια του οικοπέδου. Προκειμένου να γίνει αυτό θα απαιτηθεί περιμετρική αντιστήριξη από αλληλοτεμνόμενους πασσάλους διαμέτρου 80 εκατοστών.
Σε κάθε επίπεδο βρίσκουμε 23 θέσεις στάθμευσης και στα δύο τελευταία από 24. Διαμορφώνονται δύο έξοδοι. Η μια βρίσκεται προς την είσοδο του κινηματογράφου και εντάσσεται πλήρως στον συνολικό σχεδιασμό του συγκροτήματος και η άλλη βρίσκεται στο πίσω όριο του οικοπέδου.
Ο χώρος στάθμευσης έχει εμβαδό 994,60 τ.μ. ανά επίπεδο τα οποία συνδέονται μεταξύ τους με διπλές ράμπες πρόσβασης.

Ο ΧΩΡΟΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥ
Μεταξύ του κινηματογράφου και της Λ. Γαλατσίου δημιουργείται ένας εκτεταμένος χώρος πρασίνου 596 τ.μ. Από αυτή την επιφάνεια τα 126 τ.μ. αποτελούν περιοχές κυκλοφορίας με δάπεδα από σκληρά φυσικά υλικά, ενώ τα 470 τ.μ. φυτεύονται με κατάλληλες φυτεύσεις. Προτείνεται η φύτευση με χαμηλούς θάμνους και εκτεταμένη εδαφοκάλυψη προκειμένου να δημιουργείται σημαντική περιοχή για άθληση και χαλάρωση. Στα όρια του οικοπέδου προτείνεται η τοποθέτηση μεγαλύτερων φυτεύσεων έτσι ώστε να διαμορφώνουν οπτικό και ηχητικό όριο σε σχέση με την Λεωφόρο.
Προτείνεται επίσης η πλήρη κάλυψη με φυτεμένο δώμα, όλων των κατασκευών. Έτσι, ενισχύεται η περιβαλλοντική ταυτότητα του έργου και το επιβαρυμένο μικρόκλιμα της περιοχής.

ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ
Και κάπως έτσι, 55 χρόνια μετά από την πρώτη προβολή κινηματογραφικής ταινίας, η «ΖΑΪΡΑ» των παιδικών μας χρόνων ανασταίνεται. Ο κινηματογράφος με το αινιγματικό όνομα, που στα αραβικά σημαίνει αθόρυβη, ευγενική, καλόγουστη, με αγάπη του ωραίου και της μουσικής, λειτούργησε 36 χρόνια, από το 1957 έως το 1993, προσφέροντας ψυχαγωγία, χαρά και διέξοδο από τις καθημερινές σκοτούρες εκείνης της εποχής.
Ο θερινός κινηματογράφος ΖΑΪΡΑ πήρε το όνομά του από τη μεγαλύτερη κόρη του Σπυρίδωνα Πανά, τη Ζαΐρα Πανά. Ο ίδιος ο Σ. Πανάς, ο οποίος ήταν επιχειρηματίας και από τους πρώτους εισαγωγείς καφέ στην Ελλάδα, δημιούργησε στα μέσα της δεκαετίας του ‘40 τον κινηματογράφο ΖΑΪΡΑ, ο οποίος ήταν ένας από τους πρώτους θερινούς της Ελλάδας. Σε παράπλευρους χώρους του κινηματογράφου, στο οικοδομικό τετράγωνο που ανήκε στην οικογένεια Πανά, δημιουργήθηκε ένα από τα πρώτα κινηματογραφικά στούντιο της Ελλάδας, όπου γυρίστηκε το μεγαλύτερο μέρος της ταινίας «Οι Απάχηδες των Αθηνών» με πρωταγωνιστές τους Λάμπρο Κωνσταντάρα και Άννα Καλουτά.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή