Πέντε στην αφετηρία – γράφει ο Βασίλης Γιαννακόπουλος

ΠΑΛΜΟΓΡΑΦΟΣ
Πέντε στην αφετηρία – γράφει ο Βασίλης Γιαννακόπουλος

Ξεκίνησε, φίλες και φίλοι, και επίσημα η προεκλογική περίοδος για τις Περιφερειακές και Δημοτικές Εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν την Κυριακή 8 Οκτωβρίου.

Οι νέοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες που θα εκλεγούν, θα αναλάβουν καθήκοντα την 1η/1/2024 και η θητεία τους, σύμφωνα με το νέο νόμο, θα είναι 5ετής. Το ποσοστό εκλογής τους από την α’ Κυριακή δεν είναι πλέον 50% συν 1 ψήφο αλλά 43% συν 1 ψήφο. Σε δήμο ή περιφέρεια που δεν θα κατορθώσει κανένας υποψήφιος να συγκεντρώσει αυτό το ποσοστό, θα υπάρξει επαναληπτική εκλογή μεταξύ των δύο πρώτων την επόμενη Κυριακή 15 Οκτωβρίου.
Άλλη μία φορά στο παρελθόν έχει υπάρξει εκλογή δημάρχων και περιφερειαρχών από την α’ Κυριακή με ποσοστό κάτω του 50% και ήταν οι εκλογές του 2006 όπου, σύμφωνα με το νόμο Παυλόπουλου, εκλέχθηκαν οι τοπικοί άρχοντες με 42% από την α’ Κυριακή.

Αν και ξεκίνησε επίσημα η προεκλογική περίοδος, στην πόλη μας τίποτα δεν θυμίζει ότι σε ένα μήνα θα έχουμε εκλογές. Τα πράγματα είναι υποτονικά, άχρωμα και αδιάφορα, θα έλεγα. Σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, ο αγώνας των υποψηφίων δημάρχων ξεκίναγε ένα με ενάμιση χρόνο πριν από την ημερομηνία των εκλογών. Υπήρχαν συγκεντρώσεις, ομιλίες, συνάξεις σε cafe και ταβέρνες. Υπήρχε προβολή στον Τύπο των θέσεων των υποψήφιων δημάρχων για την πόλη μας, υπήρχε έντονη πολιτική αντιπαράθεση, υπήρχε χρώμα. Αλήθεια, ωραίες εποχές! Σήμερα όλα κυλούν σε light ρυθμούς.

Τέλος πάντων, ας έρθουμε στο τώρα και να σας πω ότι στην αφετηρία για την κούρσα διεκδίκησης του δημαρχιακού θώκου στο Γαλάτσι βρίσκονται πέντε υποψήφιοι και είναι οι εξής:
Ο σημερινός δήμαρχος Γιώργος Μαρκόπουλος με το συνδυασμό «Αυτοδιοίκηση για τον Άνθρωπο», ο οποίος είναι στο τιμόνι του Δήμου από το 2014 και θα δικεδικήσει για τρίτη φορά τη δημαρχία.
Ο Γρηγόρης Χαραλαμπίδης με τη Λαϊκή Συσπείρωση Γαλατσίου και τη στήριξη του ΚΚΕ.
Η Άγγελα Σαπουνά με το συνδυασμό «Γαλάτσι από Κοινού» και τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.
Ο Γερμάνος Μελισσουργός με το συνδυασμό «Αδέσμευτη Κίνηση Πολιτών», ο οποίος μετέχει για πρώτη φορά ως υποψήφιος δήμαρχος.
Και τέλος ο Σκεύος Σταύρος με το συνδυασμό «Εργατική Αντεπίθεση».

Τα εκλογικά στέκια των υποψήφιων δημάρχων θα είναι: Γιώργος Μαρκόπουλος Λ. Βεΐκου 42, Γρηγόρης Χαραλαμπίδης μπροστά στην Εθνική Τράπεζα, Άγγελα Σαπουνά Λ. Βεΐκου και Πρωτοπαπαδάκη και Γερμάνος Μελισσουργός Λ. Βεΐκου 9.

Τα ψηφοδέλτια των πέντε διεκδικητών με τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους έχουν ήδη κατατεθεί επίσημα και σε αυτά συμμετέχουν από 35 έως 78 υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι. Συγκεκριμένα το ψηφοδέλτιο του συνδυασμού «Αυτοδιοίκηση για τον Άνθρωπο» του Γ. Μαρκόπουλου έχει 78 υποψηφίους, ο Γρηγόρης Χαραλαμπίδης 72, η Άγγελα Σαπουνά 36, ο Γερμάνος Μελισσουργός 35 και Σταύρος Σκεύος 35.
Να θυμίσω ότι σύμφωνα με τον καινούργιο νόμο, οι υποψήφιοι δήμαρχοι είχαν τη δυνατότητα να συμπεριλάβουν στο ψηφοδέλτιό τους μέχρι 87 υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους. Το 150% της δύναμης των εδρών του Δημοτικού Συμβουλίου Γαλατσίου που πλέον θα είναι 35 από 33 που είναι σήμερα.

Μαζί με τις Δημοτικές εκλογές, θα διεξαχθούν και οι Περιφερειακές για την ανάδειξη των 13 Περιφερειαρχών της χώρας. Από το Γαλάτσι υπάρχουν τρία πρόσωπα τα οποία έχουν διατελέσει στο παρελθόν δημοτικοί σύμβουλοι στην πόλη μας αλλά αυτή τη φορά δοκιμάζουν την τύχη τους στις Περιφερειακές εκλογές της Αττικής και είναι οι:
– Ζώμπος Κωνσταντίνος υποψήφιος με τον Νίκο Χαρδαλιά.
– Νίκος Μαγκανάρης υποψήφιος με τον Γιάννη Σγουρό.
– Έλενα Ζέρβα υποψήφια με τον Γιώργο Ιωακειμίδη.
Ένας ακόμα υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με το ψηφοδέλτιο του Νίκου Χαρδαλιά είναι ο Γαλατσιώτης Κωνσταντίνος Γιαννικόπουλος, ο οποίος στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές ήταν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στο Γαλάτσι με τον Γιώργο Μαρκόπουλο.
Ας τους έχουν υπόψη τους οι Γαλατσιώτες όταν φτάσουν μπροστά από την κάλπη.
Αυτά τα ολίγα για ορεκτικό για τις δημοτικές εκλογές και στο επόμενο φύλλο θα έχουμε περισσότερα.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή