Ομάδα Πολιτισμού Δροσιάς :Ένα Σαββατοκύριακο με υπαίθριες προβολές αφιερωμένες στον Τσέχικο Κινηματογράφο

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ομάδα Πολιτισμού Δροσιάς :Ένα Σαββατοκύριακο με υπαίθριες προβολές αφιερωμένες στον Τσέχικο Κινηματογράφο

Δήμος Διονύσου :

Στο πλαίσιο του Προγράμματος «Ημέρες Κινηματογράφου» η Ομάδα ΠολιτισμούΔροσιάς με την υποστήριξη του Δήμου Διονύσου και του Τσέχικου Κέντρου Αθήνας θα κάνει αφιέρωμα στον Τσέχικο Κινηματογράφο προβάλλοντας τις ταινίες «Δημοτικό Σχολείο» του JanSvérȧk και «TheHastrman / Ο Άνθρωπος του Νερού» τουOndrejHavelka, στον υπαίθριο χώρο της Πλατείας Σεμέλης Ρέας, το Σαββατοκύριακο16 και 17 Σεπτεμβρίου 2023, στις 20.30. Σε αυτές τις θερινές προβολές θα βρίσκεται κοντά μας η Διευθύντρια του Τσέχικου Κέντρου Αθήνας κ. LucieKuligovȧ.
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Κώστας Μαντάς.
Επιμέλεια και ανάλυση ταινιών: Καίτη Λεκάκου.
Ψηφιακή επιμέλεια: Βάσια Σκυλακάκη.
Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2023
«Δημοτικό Σχολείο» του JanSvérȧk. Δραματική κωμωδία
Η νοσταλγική αυτή ταινία διαδραματίζεται το 1945-1946 σε ένα προάστιο της Πράγας. Αναφέρεται στον δεκάχρονο Έντα, μαθητή σε ένα σχολείο αρρένων με πολύ άτακτα παιδιά. Ο ασυμβίβαστος δάσκαλος, ήρωας πολέμου, χρησιμοποιεί σωματική τιμωρία. Οι μαθητές του τον θαυμάζουν για τις ηρωικές ιστορίες του. Η αδυναμία του, όμως, στις γυναίκες θα τον οδηγήσει σε μπελάδες.
Η ταινία είναι το σκηνοθετικό ντεμπούτο του JanSvérȧk. σε σενάριο του πατέρα του Sdenék Svérȧk, ως αυτοβιογραφική ανάμνηση της παιδικής του ηλικίας αμέσως μετά τον πόλεμο.
Η ταινία προτάθηκε για Oscar καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας το 1991 και θεωρείται μια από τις καλύτερες ταινίες της Τσεχοσλοβακίας.
Σκηνοθεσία: JanSvérȧk.
Τσεχοσλοβακία/ 1991/ 97’, Είσοδος Ελεύθερη.
Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023
«TheHastrman / Ο Άνθρωπος του Νερού» του OndrejHavelka. Ρομαντικό θρίλερ
Αρχές του 19ου αιώνα. Ένας παράξενος ευγενής επιστρέφει σε ένα μικρό χωριό της Βοημίας. Είναι ο Hastrman, ο άνθρωπος του νερού. Το νερό είναι το στοιχείο του. Όταν όμως αγαπήσει θα βρεθεί σε μεγάλο δίλημμα, αν θα γίνει πραγματικός άνθρωπος, ή θα παραμείνει ένα μαγικό πλάσμα. Ο «Άνθρωπος του νερού» είναι ένας μυθικός δαίμονας της σλαβικής λαογραφίας που κατοικεί σε ποτάμια και λίμνες, όπου συλλέγει τις ψυχές των πνιγμένων και τις τοποθετεί σε κεραμικές κούπες με καπάκι. Η φιγούρα του εμφανίζεται συχνά στα Τσέχικα παραμύθια, ως καλό πνεύμα. Ο σκηνοθέτης της ταινίας είναι διάσημος Τσέχος τραγουδιστής, γνωστός στην Ελλάδα από τη συμμετοχή του με την εικοσαμελή ορχήστρα του στο AthensJazzFestivalto 2019.
Σκηνοθεσία: OndrejHavelka, Τσεχία /2018/ 100’, Είσοδος Ελεύθερη.

Πηγές

φωτογραφια αρχειου
Πήγαινε στην κορυφή