Νάντια Γιαννακοπούλου: Η Κυβέρνηση παραμένει σταθερή στη νοοτροπία πρόχειρης νομοθέτησης και των επικοινωνιακών μεταρρυθμίσεων

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νάντια Γιαννακοπούλου: Η Κυβέρνηση παραμένει σταθερή στη νοοτροπία πρόχειρης νομοθέτησης και των επικοινωνιακών μεταρρυθμίσεων

ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής:

Με αφορμή τη συζήτηση στην Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης σχετικά με την επιτάχυνση διαδικασιών στελέχωσης και λειτουργίας της Δικαστικής Αστυνομίας και λοιπές ρυθμίσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης, τοποθετήθηκε η Ειδική Αγορήτρια του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νάντια Γιαννακοπούλου.

Η κα. Γιαννακοπούλου στην εισαγωγή της ομιλία της αναφέρθηκε στα όσα συνέβησαν στο Λιμάνι του Πειραιά και οδήγησαν στον φρικτό θάνατο του 36χρονου, όπου χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Δεν μπορώ να μην εκφράσω την οργή μου, την θλίψη μου για τα όσα συνέβησαν στο Λιμάνι του Πειραιά. Είμαι κυριολεκτικά σοκαρισμένη με το γεγονός και το ανατριχιαστικό βίντεο που δείχνει την κτηνωδία, την απανθρωπιά αυτών που έσπρωχναν τον επιβάτη σε σημείο να πέσει στην θάλασσα και να πνιγεί μπροστά στα μάτια τους σαν να μην έχει συμβεί τίποτα. Είμαι σοκαρισμένη από το γεγονός ότι οι ίδιοι αλλά και οι άνθρωποι που κυβερνούσαν το πλοίο συνέχισαν τον απόπλου σαν να μη συνέβαινε τίποτα , σαν να είχαν ρίξει ένα τσουβάλι στη θάλασσα.

Είναι δε εντελώς απαράδεκτη η χθεσινή δήλωση του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας με την οποία ταυτίζει σχεδόν το θύμα, ένα άνθρωπο που ήθελε να ταξιδέψει και σπρώχτηκε, πετάχτηκε στην θάλασσα και ουσιαστικά δολοφονήθηκε, με αυτούς που προπηλάκισαν, έσπρωξαν ένα άνθρωπο στον θάνατο, αδιαφόρησαν ακόμα και όταν τον είδαν να πνίγεται. Η δήλωσή του αποτελεί μνημείο έλλειψης στοιχειώδους ενσυναίσθησης και θα έπρεπε ο Πρωθυπουργός να πάρει δημόσια θέση για την απαράδεκτη αυτή τοποθέτηση του Υπουργού του».

Στην συνέχεια της ομιλίας της η κα. Γιαννακοπούλου επικεντρώθηκε στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο επισημαίνοντας ότι: «Σ’ αυτό το σημείο θα μου επιτρέψετε να σταθώ και να σχολιάσω για ακόμη μία φορά, τον τρόπο που επιλέγει αυτή η Κυβέρνηση να νομοθετεί. Λέγοντας αυτή η Κυβέρνηση προφανώς δεν εννοώ μόνο την παρούσα σύνθεση της, όπως προέκυψε από τις τελευταίες εκλογές, αλλά ασφαλώς και την Κυβέρνηση που ήταν και πριν, την Κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας.

Έχω την αίσθηση ότι υπάρχει επίδειξη κακής νομοθέτησης. Προσέξτε τι συμβαίνει. Το σημερινό νομοσχέδιο έρχεται να τροποποιήσει διατάξεις του νόμου 4963. Πότε ψηφίστηκε αυτός ο Νόμος; Πριν ένα χρόνο, το 2022! Μα τι συμβαίνει στα αλήθεια;

Αν μη τι άλλο προκύπτει ένα απλό ερώτημα που ζητάει απάντηση και σας καλώ να μας πείτε με σαφήνεια , ειλικρίνεια και πληρότητα: 0ι διατάξεις που ψηφίστηκαν πριν ένα χρόνο, παρά τις όποιες διαφωνίες για ουσιαστικές τροποποιήσεις σε σημεία, τόσο από τους φορείς, όσο και από την αντιπολίτευση, δεν ήταν τελικά τόσο άρτιες όσο τις παρουσιάζατε; Σας παρακαλώ απαντήστε μου ευθέως.

Θα μπορούσα, καλοπροαίρετα, να πω ότι η νομοθετική πρωτοβουλία, έστω και σε σύντομο χρονικό διάστημα από τη ψήφιση ενός νόμου, κάποιες φορές ίσως να απαιτεί διορθωτικές κινήσεις που είναι απαραίτητες, για να δώσουν λύση σε προβλήματα και παθογένειες που έχουν ανακύψει κατά την εφαρμογή του. Ωστόσο στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν μπορούμε να το πούμε αυτό γιατί υπάρχει ένα απλό και κωμικοτραγικό αδιαμφισβήτητο γεγονός . Ο συγκεκριμένος νόμος με τίτλο «Σύσταση Δικαστικής Αστυνομίας» από τον Ιούλιο του 2022 δεν υλοποιήθηκε ποτέ.»

Και συνέχισε η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, αναφέροντας ότι: «Δεν είναι δυνατόν, δεν αποτελεί σοβαρή πολιτική και δεν σέβεται τη νομοθετική λειτουργία της Βουλής, το γεγονός να ομιλεί ο εκάστοτε Υπουργός κατά τη ψήφιση του νομοσχεδίου, να υποστηρίζει πόσο σωστή είναι η νομοθετική πρωτοβουλία που ανέλαβε και πόσο άρτιο το κείμενο του Ν/Σ, αυτό να ψηφίζεται και επί έναν ολόκληρο χρόνο να μην προχωράει τίποτα. Με αυτόν τον τρόπο, οδηγούμαστε σε νομοσχέδια κενά νοήματος και , λυπάμαι που το λέω, μια κατάχρηση της ιερής νομοθετικής διαδικασίας για επικοινωνιακούς λόγους, για πρωτοσέλιδα και για δελτία τύπου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

Δεν παρέλειψε, δε, να επισημάνει ότι «όσο η Κυβέρνηση παραμένει σταθερή σ’ αυτή τη νοοτροπία πρόχειρης νομοθέτησης, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής παραμένει σταθερό στις πολιτικές του αποφάσεις, ως υπεύθυνη κοινοβουλευτική δύναμη. Δεν μπορούμε να ανεχτούμε τέτοιες συμπεριφορές στην διαδικασία νομοθέτησης και σ΄ όλη αυτή την διαδικασία που δεν αναδεικνύει σοβαρότητα και ευθύνη. Η αίσθηση είναι ότι εμπαιζόμαστε. Εμείς θεωρούμε ότι η συγκρότηση σώματος Δικαστικής Αστυνομίας, αποτελεί ένα διαχρονικό αίτημα σύσσωμου του νομικού κόσμου (δικηγόρους-Δικαστές-Εισαγγελείς), και υποστηρίχθηκε από διαφορετικές πολιτικές δυνάμεις όλα τα προηγούμενα χρόνια, τις περιόδους εκείνες που επιχειρήθηκε η υλοποίησή της. Επομένως, καθώς ο σκοπός του Ν/Σ φαίνεται να εξυπηρετεί τη καλύτερη λειτουργία, επιτέλους, του δικαστικού συστήματος, μας βρίσκει επί της αρχής σύμφωνους. Για εμάς, για το ΠΑΣΟΚ, κάθε αναμόρφωση της ελληνικής νομοθεσίας, όσον αφορά στον πολύπαθο χώρο της δικαιοσύνης, αποτελεί προτεραιότητα ώστε η ελληνική κοινωνία ν’ απολαμβάνει μία ισχυρή, λειτουργική, ταχεία και αποτελεσματική δικαιοσύνη, που τα τελευταία χρόνια αιμορραγεί σε πολλούς τομείς».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή