Λαϊκή Συσπείρωση Αττικής: Η Αττική εκπέμπει SOS για την αντιπλημμυρική προστασία του λαού της

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ :

Η Λαϊκή Συσπείρωση Αττικής, εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη της στους πληγέντες από τις πλημμύρες στην περιοχή της Θεσσαλίας. Εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες και τους οικείους των νεκρών συνανθρώπων μας.

Τώρα είναι η ώρα να εκφραστεί με τους πιο μαζικούς όρους η γνήσια λαϊκή αλληλεγγύη στους συνανθρώπους μας στις περιοχές που πλημμύρισαν, που είδαν να χάνεται το βιος τους, τα σπίτια τους, οι καλλιέργειες και οι σοδιές, τα ζώα τους, περιουσίες τους.

Εδώ και τώρα να κινητοποιηθούν όλα τα απαραίτητα μέσα του κρατικού μηχανισμού, για να απεγκλωβιστούν όλοι οι κάτοικοι των χωριών, να εξασφαλιστεί η στέγαση, τα φάρμακα, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, η προμήθεια με τρόφιμα και νερό, η προστασία όλων των πληγέντων, η αποζημίωση 100% χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για τις συνεχόμενες τραγωδίες που ζει ο λαός μας. Για τις τεράστιες καταστροφές έχουν τεράστιες εγκληματικές ευθύνες η κυβέρνηση της ΝΔ, τα άλλα κόμματα που κυβέρνησαν, οι περιφερειακές και δημοτικές αρχές. Με τις πλημμύρες, τις φωτιές, τα Τέμπη, τα εργοδοτικά εγκλήματα, με την απαξίωση της ανθρώπινης ζωής. Αυτά ζούμε και εδώ στην Αττική.

Μετά τις πυρκαγιές του καλοκαιριού σε Ανατολική και Δυτική Αττική, στην Πάρνηθα, όπου αποκαλύφθηκε σε όλο της το μεγαλείο η επιλεκτική γύμνια του κρατικού μηχανισμού, βρισκόμαστε μπροστά σε ένα νέο προδιαγεγραμμένο έγκλημα στην Αττική, αν δε ληφθούν τώρα μέτρα προστασίας.

Ορισμένα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου:

Από το 2021 δεν έχει καθαριστεί ούτε ένα ρέμα σε Δυτική και Ανατολική Αττική την ώρα που ο περιφερειάρχης της ΝΔ δηλώνει ότι «ο μηχανισμός της Περιφέρειας Αττικής λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για την πρόληψη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των προβλημάτων που αφορούν πλημμυρικά φαινόμενα».
Στη Δυτική Αττική, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021 σε Γεράνεια Όρη και Βίλια- Οινόη, μετά τον «Μπάλλο» τον Οκτώβρη του ίδιου έτους, το Νοέμβριο 2021 η Περιφέρεια αποφάσισε να αναθέσει σε εργολάβο τον καθαρισμό των ρεμάτων, με προϋπολογισμό 8 εκ. ευρώ… Σχεδόν δύο χρόνια μετά δεν έχει γίνει τίποτα.

Στην Ανατολική Αττική η Περιφέρεια έδωσε νέα παράταση στον διαγωνισμό για τον καθαρισμό ρεμάτων από εργολάβους, προϋπολογίζοντας 7 εκ. ευρώ… Ο διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί το Νοέμβρη του 2023, τη στιγμή που πλημμύρες καταστρέφουν ολόκληρες περιοχές της χώρας.

Ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Αττικής εδώ και πολλά χρόνια δεν ξεπερνά το 3% για την αντιπλημμυρική προστασία, μαζί και με τα έργα για τα αποχετευτικά ομβρίων που τα βαφτίζουν αντιπλημμυρικά!
Στον απολογισμό της διοίκησης αναφέρεται ότι έχει 117 αντιπλημμυρικά έργα με προϋπολογισμό 404 εκ. ευρώ. Όμως οι προτεινόμενες πιστώσεις είναι μόνο 9,86 εκ. ευρώ.

Με μια απλή διαίρεση, με αυτό τον ρυθμό εκτέλεσης των έργων, ακόμα και αυτά τα αντιπλημμυρικά που δεν καλύπτουν ούτε τις βασικές πληγές, αποσπασματικά και κακοσχεδιασμένα θα τελειώσουν σε 44 χρόνια!

Την ίδια ώρα που οι επιχειρηματικοί όμιλοι δεν συναντούν κανένα εμπόδιο, χρηματοδοτούνται με εκατομμύρια, με fast track διαδικασίες και η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την άνοδο στην επενδυτική βαθμίδα:
– Για τα δύο ρέματα της Μάνδρας “Σούρες” και “Αγία Αικατερίνη” που η υπερχείλιση τους κόστισε τη ζωή σε 24 συνανθρώπους μας και έπνιξε μια ολόκληρη πόλη στη λάσπη, κατέστρεψε 794 σπίτια, 126 επαγγελματικούς χώρους, 8 δημόσια κτίρια και 136 αποθήκες, η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τη διευθέτησή τους συζητήθηκε την Τετάρτη 5/7/2023, πριν λίγες εβδομάδες!!

– Αντιπλημμυρική Προστασία στους Δήμους Ηλιούπολης και Βύρωνα (περιοχή Καρέα – Αναστάσεως), προϋπολογισμού 7.500.000 €. Έχει εκτελεσθεί το 23% του έργου και μετά έγινε «Διάλυση της Σύμβασης» και το έργο έχει σταματήσει από τον Φεβρουάριο του 2022.

– Ρέμα Σαπφούς στο Βόρειο Τομέα, εκεί που τον Ιούλιο του 2018, το ένα πάρκινγκ μετατράπηκε σε πισίνα. Δεν δημοπρατήθηκε ποτέ! Μόνο διαρκώς αυξάνει ο προϋπολογισμός του: Από 10 εκατ. έχει εκτιναχθεί στα 24 εκατ. €.

– Αντιπλημμυρική Μελέτη Δυτικής Αθήνας, προϋπολογισμού 4.469.289,93 €. Μια πολύ κρίσιμη Μελέτη για την προστασία ολόκληρης της Δυτικής Αθήνας. Η Σύμβαση υπογράφηκε στις 10/9/2018 και έκτοτε αγνοείται.

– Αντιπλημμυρικό οδού Κανάρη στον Άλιμο, προϋπολογισμού 7.510.000 €. Το έργο δημοπρατήθηκε, υπογράφηκε η Σύμβαση αλλά δεν ξεκίνησε ποτέ.

– Κατασκευή δικτύου όμβριων στους Δήμους Κορυδαλλού και Νίκαιας – Αγ. Ιωάννη Ρέντη, προϋπολογισμού 18.600.000 €. Κρίσιμο έργο για τις περιοχές αυτές. Δημοπρατήθηκε το 2020 αλλά από τότε αγνοείται…

– Ρέμα Κόρμπι στη Βάρη, προϋπολογισμού 20.249.000 €. Η Σύμβαση διαλύθηκε το 2021 έχοντας εκτελεστεί μόλις το 9% του έργου.

– Σύνταξη Μελετών για τα ρέματα της Κινέττας, προϋπολογισμού 4.000.000 €. Η Σύμβαση υπογράφηκε στις 7/8/2020, με διαδικασία κατεπείγοντος λόγω της επικινδυνότητας των ρεμάτων και των πλημμυρών του 2019 στην περιοχή. Έκτοτε η Μελέτη δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί…

Ο Κηφισός ο οποίος παροχετεύει το 70% των υδάτων της Αττικής είναι σε επικίνδυνη κατάσταση, δεν έχει ελεγχθεί- συντηρηθεί- καθαριστεί και αναβαθμιστεί από τότε που φτιάχτηκε το 2003, δηλαδή εδώ και 20 χρόνια!

Όλα τα παραπάνω αποτελούν κομμάτια του παζλ

μιας εγκληματικής πολιτικής που κοστίζει ακριβά…

Είναι η ώρα να σταματήσει το “πάμε και όπου βγει” και να πάμε αλλιώς!

Μαζί με το λαό της Αττικής στους αγώνες για τις ανάγκες των πολλών

και όχι τα κέρδη των λίγων!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή