Ξέφραγο αμπέλι – γράφει ο Βασίλης Γιαννακόπουλος

ΠΑΛΜΟΓΡΑΦΟΣ
Ξέφραγο αμπέλι – γράφει ο Βασίλης Γιαννακόπουλος

Την προηγούμενη Κυριακή πραγματοποιήθηκε o α’ γύρος των εσωκομματικών εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για την ανάδειξη νέου / νέας προέδρου.

Πανελλαδικά, στις κάλπες προσήλθαν να ψηφίσουν 148.821 μέλη του κόμματος, παλιά και νέα, και είχαμε 147.308 έγκυρα ψηφοδέλτια και 1.513 άκυρα – λευκά.
Έλαβαν: Κασσελάκης Στέφανος 44,91% και 66.156 ψήφους, Αxτσιόγλου Έφη 36,18% και 53.292 ψήφους, Τσακαλώτος Ευκλείδης 8,93% και 13.156 ψήφους, Παππάς Νίκος 8,68% και 12.787 ψήφους και Τζουμάκας Στέφανος 1,3% και 1.917 ψήφους.
Στο Γαλάτσι ψήφισαν 723 μέλη και είχαμε 709 έγκυρα ψηφοδέλτια και 14 άκυρα – λευκά. Με ελαφρώς διαφοροποιημένα τα ποσοστά των υποψηφίων, έλαβαν: Κασσελάκης Στέφανος 42,31% και 300 ψήφους, Αχτσιόγλου Έφη 36,21% και 232 ψήφους, Τσακαλώτος Ευκλείδης 12,12% και 86 ψήφους, Παππάς Νίκος 8,74% και 62 ψήφους και Τζουμάκας Στέφανος 4,09% και 29 ψήφους.

Μεθαύριο, την Κυριακή 24/9, θα έχουμε επανάληψη της διαδικασίας της εκλογής, αυτή τη φορά μεταξύ των δύο πρώτων, του Στέφανου Κασσελάκη και της Έφης Αχτσιόγλου. Το οριστικό αποτέλεσμα φυσικά και θα γίνει γνωστό την Κυριακή το βράδυ αλλά όλοι στοιχηματίζουν από τώρα ότι νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ο Στέφανος Κασσελάκης.
Τα δύο στρατόπεδα έχουν ήδη διαμορφωθεί. Μετά την ανοικτή στήριξη του Νίκου Παππά στον Στέφανο Κασελάκη κι άλλοι βουλευτές που στην αρχή είχαν υποστηρίξει την Αχτσιόγλου (Ακρίτα, Μουμουλάκης, Καραμέρος) έχουν ταχθεί πλέον στο πλευρό του Κασσελάκη.
Η δυναμική που έχει αναπτύξει ο νέος υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έναντι της αντιπάλου του είναι τέτοια που πολύ δύσκολα θα ανατραπεί. Κι όπως δείχνουν τα πράγματα την Κυριακή το βράδυ θα είναι ο κ. Στέφανος Κασσελάκης ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο οποίος θα διαδεχθεί τον Αλέξη Τσίπρα που βρισκόταν στην θέση αυτή για 15 χρόνια και, ως γνωστόν, παραιτήθηκε μετά τη συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές.

Το πώς κατόρθωσε πάντως ένας αυτοδημιούργητος εφοπλιστής (κατά δήλωση του ιδίου) αμερικανοτραφής και αμερικανοσπουδαγμένος, ο οποίος δεν είχε καμία σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, να φτάσει να διεκδικεί – και το πιο πιθανό να κερδίσει την καρέκλα του προέδρου – είναι απορίας άξιον και χρήζει ειδικής πολιτικής μελέτης και ανάλυσης. Έρχεται στην κυριοξεία από το πουθενά και αρπάζει το κόμμα μέσα από τα χέρια τους.
Στην ελληνική πολιτική σκηνή ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσιάστηκε για πρώτη φορά ως υποψήφιος στην 9η και μη εκλόγιμη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές. Αυτό που εκπροσωπεί είναι θολό και απροσδιόριστο. Όπως θολό είναι και το βιογραφικό του με το οποίο μας συστήθηκε. Ένα μήνα πριν θέσει υποψηφιότητα με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, υμνούσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη με άρθρο του στην «Καθημερινή». Το 2016 επίσης στον «Εθνικό Κήρυκα» της Νέας Υόρκης είχε δημοσιεύσει άρθρο στήριξης του Κυριάκου Μητσοτάκη για την αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό που έχουμε δει μέχρι τώρα εκ μέρους του είναι μια επικοινωνιακή καταιγίδα που θυμίζει πάρα πολύ το 2015 και τον Γιάνη με ένα «ν». Δεν έχει αρθρώσει λέξη γύρω από πολιτικές θέσεις και αντιμετώπιση προβλημάτων, χαίδεύει αφτιά υπέρ το δέον και θα αποδειχθεί, αν τελικά εκλεγεί, μέγιστος λαϊκιστής και πολιτικός τυχοδιώκτης. Το να λες, για παράδειγμα, ότι πρέπει να καταργηθεί η υποχρεωτική στράτευση και να πάμε σε επαγγελματικό στρατό, είναι το πιο πιασάρικο για τους νέους. Προχθές σ’ένα cafe άκουσα ένα νεολαίο, απευθυνόμενος στην παρέα του να λέει «Τ’ ακούσατε, ρε μαλάκες; Δεν θα πάμε στρατό ρε μαλάκες!»

Το τί θα γίνει στην πορεία και πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα όταν καθίσει στην καρέκλα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο κ. Κασσελάκης, θα το δούμε αργότερα. Αυτό πάντως που πρέπει να δουν τώρα οι σύντροφοι του ΣΥΡΙΖΑ είναι το Καταστατικό του κόμματός τους, το οποίο απεδείχθη στην προκειμένη περίπτωση κενό περιεχομένου, σουρωτήρι. Είναι δυνατόν να μην υπάρχει πρόβλεψη ότι όποιος θέλει να εκλεγεί πρόεδρος να έχει, ρε παιδί μου, κάποια κομματική προϋπηρεσία; Να έχει κολλήσει μια αφίσα, διάολε! Κόμμα ξέφραγο αμπέλι, μπήκε ο περαστικός και το τρύγησε!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή