Η Φύση είναι το σπίτι μας – γράφει ο Θανάσης Καμπισιούλης

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Η Φύση είναι  το σπίτι μας – γράφει ο Θανάσης Καμπισιούλης

Με τα τελευταία γεγονότα της Θεσσαλίας βγήκε ένα ξεκάθαρο συμπέρασμα: H φύση αξίζει τον σεβασμό μας, διαφορετικά θα μας φερθεί με τον ίδιο τρόπο. Δεν θα έλεγα πως θα μας εκδικηθεί αλλά χωρίς σεβασμό προς αυτή οι φυσικές καταστροφές είναι αναπόφευκτες. Όταν καταστρέφουμε χωρίς όρια το φυσικό περιβάλλον, δεν μπορούμε να έχουμε έλεγχο των συνεπειών. Θα συμβεί αυτό που συνέβη στα χωριά της Θεσσαλίας και μπορεί να ξανασυμβεί όχι σε 500 και 1.000 χρόνια, αλλά πολύ νωρίτερα.

Στην αρχή σκέφτηκα πως όλα είναι θέμα Παιδείας και πως η κατάσταση θα βελτιωθεί καθώς η νέα γενιά είναι περισσότερο ευαισθητοποιημένη. Μόνο τα παραμύθια που έχουν γραφτεί για το θέμα αυτό, θα τολμούσα να πω ότι είναι αμέτρητα. Όλα με σκοπό να αναδείξουν την προστασία της φύσης, τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και τον σεβασμό που οφείλουμε στο περιβάλλον.
Μια ματιά όμως στις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές της ανθρωπότητας με οδήγησε στο συμπέρασμα πως κάθε φορά που συμβαίνει κάτι, όλοι αποφασίζουμε να δώσουμε την προσοχή που αξίζει η φύση, αλλά αμέσως μετά συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο που φερόμασταν και πριν. Δυστυχώς, είναι βέβαιο ότι θα ζήσουμε ό,τι χειρότερο έζησε ο κόσμος μας στο πέρασμα των αιώνων…
Όταν πιστεύουμε πως είμαστε κυρίαρχοι και ότι ο πλανήτης μας ανήκει, τα αποτελέσματα σύντομα θα μας στεναχωρήσουν. Όταν θεωρούμε πως μπορούμε να ελέγξουμε τα πάντα, η φύση θα εξοργιστεί και η επόμενη φυσική καταστροφή δεν θα αφήσει τίποτα όρθιο. Οι καταστροφές και οι θάνατοι θα συμβούν μήπως και μπορέσουμε να καταλάβουμε τις επιπτώσεις των πράξεων μας.

Ένα από τα μεγαλύτερα κανάλια στο YouTube που ασχολείται με την επιστήμη, την ιστορία και τον άνθρωπο, θεώρησε τις παρακάτω σαν τις μεγαλύτερες καταστροφές στην ιστορία της ανθρωπότητας:
1. Ο τυφώνας Νταουλατπούρ – Σατούρια. Έπληξε το κεντρικό Μπαγκλαντές, αφήνοντας πίσω του 1.300 νεκρούς, 80.000 άστεγους και χιλιάδες καταστροφές. Συνέβη τον Απρίλιο 1989 και είναι ο πιο θανατηφόρος τυφώνας που έχει καταγραφεί στην σύγχρονη ιστορία.
2. Ο καύσωνας του 2003 στην Ευρώπη. Το καλοκαίρι του 2003 οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν τους 35 βαθμούς Κελσίου. Το αποτέλεσμα ήταν ξηρασία και πυρκαγιές με τον αριθμό των θυμάτων να αγγίζει τις 70.000. Μόνο στη Γαλλία οι νεκροί έφτασαν τους 15.000.
3. Η έκρηξη του ηφαιστείου Ταμπόρα στην Ινδονησία το 1815. Όπως λένε, η στάχτη από την έκρηξη κάλυψε τον ήλιο για δυο ημέρες σε απόσταση 600 χλμ. Το νέφος που προκλήθηκε, είχε ως αποτέλεσμα να πέσει η θερμοκρασία σε ολόκληρο τον πλανήτη, με τεράστιες καταστροφές στις καλλιέργειες. Οι νεκροί έφτασαν τους 92.000 και η χρονιά αυτή έχει μείνει στην ιστορία ως «η χρονιά χωρίς καλοκαίρι».
4. Το τσουνάμι στον Ινδικό Ωκεανό το 2004. Ως συνέπεια του σεισμού των 9,1 Ρίχτερ προκλήθηκε παλιρροϊκό κύμα ύψους 30 μέτρων που έφτασαν από την Ινδονησία μέχρι της ακτές της Αφρικής. Οι νεκροί εκτιμάται πως ξεπέρασαν τους 250.000.
5. Ο σεισμός της Κρήτης το 365. Ήταν μεγέθους 8,5 της κλίμακας Ρίχτερ με το παλιρροϊκό κύμα να φτάνει μέχρι την Ηπειρωτική Ελλάδα, την Αίγυπτο και την Ισπανία. Έχασαν τη ζωή τους περίπου 500.000 άνθρωποι.
6. Ο σεισμός του Σάανξι στην Κίνα το 1556. Είναι ο πιο φονικός σεισμός στην ιστορία, σκοτώνοντας περίπου 830.000 ανθρώπους. Το μέγεθός του εκτιμάται στα 8,3 Ρίχτερ. Υπάρχουν αναφορές που μιλούν για βιβλική καταστροφή. Μια από αυτές ανέφερε: «Τα βουνά και τα ποτάμια άλλαξαν θέσεις και το έδαφος ανυψώθηκε σχηματίζοντας καινούργιους λόφους».
7. Οι πλημμύρες στην Κίνα το 1931. Προηγήθηκε μια τριετία ξηρασίας που συγκλόνισαν την χώρα και ακολούθησε μια περίοδος με πολλά χιόνια και ατελείωτες βροχές. Οι πλημμύρες που ακολούθησαν προκάλεσαν το πιο θανατηφόρο φυσικό φαινόμενο της ιστορίας αφού οι θάνατοι έφτασαν τα 4 εκατομμύρια ανθρώπους. Οι πλημμύρες έφτασαν στην περιοχή της Ναντσινγκ, της τότε πρωτεύουσα της χώρας. Η Κίνα βρισκόταν τότε σε περίοδο εμφυλίου πολέμου και περίπου μισό εκατομμύριο άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, πεθαίνοντας αργότερα από τύφο, πείνα και δυσεντερία.

Όσο μακρινές μας φαντάζουν οι παραπάνω περιπτώσεις, τόσο πιθανή είναι μια επανάληψή τους. Σουηδική εταιρεία με σεβασμό και αγάπη για τη Φύση, στο πλαίσιο έρευνας, ανάδειξε ότι η συμμετοχή σε δραστηριότητες κοντά στη φύση, ενισχύουν το ενδιαφέρον, αλλά και την υπεύθυνη συμπεριφορά προς το περιβάλλον. Συμμετοχή σε δραστηριότητες με την κατάλληλη εκπαίδευση και καθοδήγηση βοηθούν τους ανθρώπους να φέρονται καλύτερα στη φύση.

Ο Γιώργος Παπανδρέου στα εκλογές του 2009 είχε πει: «Σύντροφοι, ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε». Δεν έχει σημασία αν το ΠΑΣΟΚ πήρε ή όχι στα σοβαρά τα λόγια του αρχηγού του, αλλά θα μπορούσαμε να τα επαναλάβουμε σήμερα. Όχι για τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας, αλλά για την σχέση μας με τη φύση και το περιβάλλον.
Ο Γάλλος Ωκεανογράφος Ζακ-Υβ Κουστώ είχε δηλώσει: «Σε όλη τη διάρκεια της Ιστορίας, ο άνθρωπος έπρεπε να παλεύει με τη Φύση για να επιβιώσει. Σ’ αυτόν τον αιώνα, έχει αρχίσει να συνειδητοποιεί ότι για να επιβιώσει, πρέπει να την προστατέψει». Aς το ξαναθυμηθούμε και ας κάνουμε αυτή την προστασία συγκεκριμένες πράξεις. Πριν βιώσουμε την 8η θανάσιμη καταστροφή…

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή