Ε. Λιακούλη στη Βουλή : Μας πνίξατε στα ψέματα και στις αντιφάσεις σας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ε. Λιακούλη στη Βουλή : Μας πνίξατε στα ψέματα και στις αντιφάσεις σας

ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής:

Τις αντιμεταθέσεις ευθυνών μεταξύ κεντρικού κράτους και Περιφέρειας Θεσσαλίας, τις χτυπητές αντιφάσεις στα λεγόμενά τους, αλλά και τις βολικές αποσιωπήσεις τους, σε σχέση με τις αποδεδειγμένες αστοχίες τους στα αντιπλημμυρικά έργα που υποτίθεται πως θα θωράκιζαν τη Θεσσαλία μετά τα καιρικά φαινόμενα «Ιανός» και «Διομήδης», ανέδειξε κατά τη συζήτηση σχετικής επίκαιρης ερώτησης στη Βουλή, η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, απέναντι στον καθ’ ύλην αρμόδιο υφυπουργό Υποδομών & Μεταφορών, Νίκο Ταχιάο.

Η βουλευτής Λάρισας εστίασε στο γεγονός ότι ενώ η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών καταθέτει έγγραφα στη Βουλή για συνολικά υλοποιημένα -ή σε εξέλιξη- αντιπλημμυρικά έργα ύψους 210 εκ. ευρώ σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της Θεσσαλίας, από το 2019, ο Περιφερειάρχης δήλωσε ότι έλαβε μετά τον ΙΑΝΟ «κάτω από 100 εκατομμύρια ευρώ».

Επιπλέον, βολική, όσο και ένοχη ήταν η σιωπή αντί απαντήσεις, του αρμοδίου υπουργού στη Βουλή σε σχέση με τα όσα υπενθύμισε η Ευαγγελία Λιακούλη για τις διαβεβαιώσεις του κ. Μητσοτάκη σε τοπικούς φορείς και πολίτες, πως η κυβέρνησή του θα υλοποιούσε άμεσα τα φράγματα Μουζακίου και Σκοπιάς, μετά τα πλημμυρικά φαινόμενα του «Διομήδη» τον Ιανουάριο του 2022 και μόλις ενάμιση χρόνο μετά τον «Ιανό», όταν και τότε κάτοικοι και φορείς κατήγγειλαν ότι η Κυβέρνηση τους είχε παντελώς ξεχάσει.

Όπως, όμως, υπενθύμισε η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, ήδη από τον Δεκέμβριο του 2022 σε σχετική συνεδρίαση της Επιτροπής Περιφερειών στη Βουλή που προκάλεσε η ίδια, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, κ. Αγοραστός μιλούσε για συνολικά 48 έργα υποδομών ύψους 1,2 δισ. ευρώ, από τα οποία κάποια δρομολογήθηκαν με ΣΔΙΤ και άλλα μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» .

«Που είναι όλα αυτά τα έργα; Εντάχθηκαν; Πραγματοποιήθηκαν; Υπήρξε αντιπλημμυρική προστασία της Θεσσαλίας; Με ποιου ευθύνη υλοποίησης και διαχείρισης;… Οι αντιφάσεις που εντοπίζουμε είναι μεγάλες. …Δεν είναι δυνατόν να λέτε και οι δύο αλήθεια! Ή εσείς λέτε ψέματα ή ο Περιφερειάρχης λέει ψέματα, αλλά εμείς πρέπει να μάθουμε την αλήθεια», υπογράμμισε η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ.

Στη δευτερολογία της, επιπλέον, επέρριψε ευθέως ευθύνες στην κυβέρνηση για τη μη αξιοποίηση και εφαρμογή αντιμέτρων σε ό,τι αφορά τον Χάρτη κινδύνου πλημμύρας της Θεσσαλίας της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων, στο πλαίσιο του Σχεδίου Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας, που έλαβε ΦΕΚ ήδη από το 2018 με την έγκριση του υπουργείου Περιβάλλοντος, με τον αρμόδιο υφυπουργό της κυβέρνησης ωστόσο να μην αναφέρεται καθόλου στο ζήτημα ούτε στην πρωτολογία, ούτε στη δευτερολογία του, παρά την πίεση που ασκήθηκε από την ερωτώσα βουλευτή.

Παράλληλα, η Ευαγγελία Λιακούλη αναρωτήθηκε για το πως γίνεται το φαινόμενο «Daniel» και οι πιθανές συνέπειές του, να είναι γνωστά στα κρίσιμα υπουργεία και τις αρμόδιες υπηρεσίες τους 4 ημέρες πριν την εκδήλωσή τους, ωστόσο, το περίφημο «112» να αποτυγχάνει να ενημερώσει εγκαίρως τους πολίτες σε πολλά χωριά, όπως τα χωριά Σωτήριο και Μεταμόρφωση που εξαφανίστηκαν από το χάρτη και ακόμη η κυβέρνηση να μιλά για «απρόβλεπτο φαινόμενο»..

«Ο κ. Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ είπε ότι ο απολογισμός για το αν πήγε καλά η Περιφέρεια και ο κ. Αγοραστός, θα γίνει το βράδυ των εκλογών ….Ο απολογισμός γίνεται σήμερα…. Σήμερα που χάθηκαν ζωές, που το κράτος δεν κατάφερε να προστατεύσει τον τόπο και τους ανθρώπους, σήμερα που χάθηκαν περιουσίες, χάθηκε το ζωικό και φυτικό κεφάλαιο και κάποιοι ενδιαφέρονται μόνο για τις εκλογές. Σήμερα, δυστυχώς μαζί με όλα όσα χάθηκαν, χάθηκε για ακόμη μια φορά η εμπιστοσύνη των πολιτών στο πολιτικό σύστημα και αυτό είναι μια ακόμη μεγάλη απώλεια», ανέφερε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων η βουλευτής .

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή