Γιώργος Μαρκόπουλος, υποψήφιος Δήμαρχος Γαλατσίου: «Είχαμε υποσχεθεί έργα 6 εκατ. και υλοποιούμε έργα άνω των 43 εκατ.»

ΝΕΑ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
Γιώργος Μαρκόπουλος, υποψήφιος Δήμαρχος Γαλατσίου: «Είχαμε υποσχεθεί έργα 6 εκατ. και υλοποιούμε έργα άνω των 43 εκατ.»

Το ανοικτό Θέατρο του Άλσους Βέικου επέλεξε ο δήμαρχος Γαλατσίου και πάλι υποψήφιος για το αξίωμα αυτό Γιώργος Μαρκόπουλος για να παρουσιάσει την ομάδα των 77 υποψήφιων δημοτικών συμβούλων του, το βραδάκι της περασμένης Δευτέρας 25 Σεπτεμβρίου. Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Αυτοδιοίκηση για τον Άνθρωπο», ξεκίνησε την ομιλία του καλωσορίζοντας τον κόσμο «σ’ένα από τα καλύτερα Πάρκα της χώρας. Και δεν το λέω εγώ αυτό, είναι μια διάκριση που μας έχει δώσει η WWF, που αξιολόγησε και βαθμολόγησε μαζί με τους πολίτες 900 χώρους πρασίνου σε όλη την Ελλάδα, και έβγαλε το Άλσος μας ανάμεσα στους πρώτους και καλύτερους» είπε και συνέχισε λέγοντας μεταξύ άλλων:

Φίλες και φίλοι, η λογοδοσία, είναι θεμελιώδες στοιχείο της Δημοκρατίας. Γιατί μέσα στην 4ετία δουλεύω ως Δήμαρχος και τη λογοδοσία σάς την οφείλω ασφαλώς ως Δήμαρχος. Αλλά 2 εβδομάδες πριν τις εκλογές, το σωστό είναι να σας απευθύνομαι ως υποψήφιος Δήμαρχος. Αυτό θεωρώ πως είναι το δίκαιο, αυτό νιώθω ότι επιτάσσουν οι κανόνες της Δημοκρατίας. Θα σας πω τι κάναμε… Κρατώντας πάντα τακτοποιημένα τα οικονομικά του Δήμου μας, μπορέσαμε να πατήσουμε στα πόδια μας. Νοικοκυρεμένα οικονομικά, σημαίνουν μικρά και μεγάλα έργα.
»Αξιοποιώντας δικούς μας πόρους για πρώτη φορά στην ιστορία του Δήμου μας, κάναμε δικά μας 9 οικόπεδα. Και αυτό, όπως σας είπα, με απόλυτο σεβασμό στα χρήματα του Δήμου, δηλαδή τα δικά σας.
»Τι εννοώ με αυτό; Πρώτον, ότι τις αγορές δεν τις κάναμε αλόγιστα αλλά μετά από σοβαρή έρευνα και αποτελεσματική διαπραγμάτευση. Τα οικόπεδα αγοράστηκαν όλα σχεδόν, κάτω από την αντικειμενική τους αξία. Και δεύτερον, ότι μιλάμε για αγορές αναγκαίες για να γίνουν έργα πνοής, έργα που έχουμε ανάγκη:
»Τα δύο από τα εννέα οικόπεδα θα αξιοποιηθούν για την κατασκευή της κεντρικής μας πλατείας – ένα μεγάλο όνειρο δεκαετιών που γίνεται πραγματικότητα, στο οποίο θα αναφερθώ πιο αναλυτικά σε λίγο. Άλλο για την ανάπλαση της Ζαΐρας. Άλλο, στη Μεσσηνίας, για τον νέο βρεφονηπιακό σταθμό μας. Επίσης θα τα πούμε για αυτά. Άλλο, για νέες αθλητικές εγκαταστάσεις. Στην Αλκυόνης και Αιγοσθενών οι προηγούμενες διοικήσεις το θυμόντουσαν μόνο προεκλογικά. Εμείς, απλά, το κάναμε πράξη!
»Σε άλλα δύο, στην Απειράνθου και στην Πλάτωνος, φτιάξαμε πάρκινγκ. Στη Δράμας, θα φτιάξουμε κι άλλη πλατεία.
»Και, τέλος, ένα από τα εννέα οικόπεδα, στην οδό Πόρου, έχει χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο, για τη δημιουργία εκεί ενός ακόμα χώρου πρασίνου και παιδικής χαράς.
»Και γενικότερα, τα υγιή οικονομικά είναι η βάση για να κάνουμε όλα όσα έχει πραγματικά ανάγκη ο Δήμος μας -και ακόμα περισσότερα. Δηλαδή: είχαμε υποσχεθεί στους συμπολίτες μας έργα 6 εκατομμυρίων και τελικά υλοποιούμε έργα άνω των 43 εκατομμυρίων. Περισσότερο από 7 φορές πάνω!»

ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΕΙΣ
»Ξεκινώντας από το πρόγραμμα ασφαλτοστρώσεων που ολοκληρώνεται στην πόλη μας, που είναι από τα μεγαλύτερα που έγιναν ποτέ στο Γαλάτσι. Σας ταλαιπωρήσαμε λίγο -και πρόσκαιρα- με αυτό και ζητώ συγγνώμη, όμως σίγουρα θα συμφωνείτε ότι αξίζει τον κόπο. Για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια, όλοι ο δρόμοι του Δήμου Γαλατσίου, ασφαλτοστρώνονται και αναβαθμίζονται. Ένα πολύ μεγάλο τεχνικό έργο που ξεκίνησε στις αρχές του 2022, σε λίγο ολοκληρώνεται.
»Συγκεκριμένα: Μέσα στο 2022 ασφαλτοστρώθηκε το 40% του οδικού δικτύου της πόλης. Σήμερα, έχουμε πλέον υλοποιήσει το μεγαλύτερο μέρους του έργου. Και μέχρι το τέλος του 2023 περίπου, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το έργο στο σύνολό του.
»Έτσι, με τη νέα άσφαλτο στους δρόμους μας, διασφαλίζουμε στην πόλη μας μεγαλύτερη οδική ασφάλεια και καλύτερη ποιότητα ζωής.»

ΦΩΤΙΣΜΟΣ
«Εξίσου σημαντικό έργο για την κυκλοφορία μας κάθε μέρα στην πόλη, είναι ότι αναβαθμίζουμε και τον φωτισμό σε όλους τους δρόμους μας.
»Οι επιλογές που κάνουμε για τον οδοφωτισμό της πόλης μας, είναι κρίσιμες τόσο για την ασφάλεια όλων μας, όσο και για την κατανάλωση ενέργειας. Αποφασίσαμε, λοιπόν, την ενεργειακή αναβάθμιση, αντικαθιστώντας 2.500 φωτιστικά σώματα με λαμπτήρες LED. H υλοποίηση του έργου έχει ήδη ξεκινήσει στο Πανόραμα και στα Καραγιαννέικα και θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Φεβρουάριο του 2024. Τι πετυχαίνουμε έτσι:
»Εξοικονομούμε ενέργεια. Γιατί οι λαμπτήρες LED καταναλώνουν πολύ λιγότερη ενέργεια από τους παραδοσιακούς λαμπτήρες. Και πιο συγκεκριμένα, η εξοικονόμηση αυτή υπολογίζεται στο 62%, δηλαδή 230.000 ευρώ ετησίως.

ΧΩΡΟΙ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ
»Τρίτο σημαντικό έργο που κάνει καλύτερη και ιδίως ευκολότερη την καθημερινότητά μας, είναι ότι υλοποιούμε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό για τη δημιουργία νέων, δωρεάν, χώρων στάθμευσης στην πόλη μας.
»Ήδη, λειτουργούν 3 νέα υπαίθρια δημοτικά πάρκινγκ στις γειτονιές της πόλης μας, που έχουν αποσυμφορήσει αισθητά την κατάσταση και προσφέρουν στους πολίτες τη δυνατότητα να σταθμεύουν δωρεάν τα αυτοκίνητά τους: Ένα, στην Αγία Ειρήνη. Δύο, Απειράνθου και Πλάτωνος. Και τρία, στην Κουρτίου. Τρία δωρεάν δημοτικά πάρκινγκ με 260 θέσεις συνολικά. Και σύντομα, θα λειτουργήσουν και άλλα δύο.

ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ
»Η στήριξη των εργαζομένων και των οικογενειών τους είναι πάντα πρωταρχικό μας μέλημα. Γι’ αυτό δημιουργούμε σύγχρονους και ασφαλείς βρεφονηπιακούς σταθμούς και νηπιαγωγεία. Πιο συγκεκριμένα, τι κάνουμε λοιπόν:
»Σε 2 χρόνια, θα λειτουργεί ο Διπλός Βιοκλιματικός Βρεφονηπιακός Σταθμός στη συμβολή Παπαφλέσσα και Κυμοθόης. Για να το κατορθώσουμε αυτό, τρέξαμε όλες τις διαδικασίες σε χρόνους ρεκόρ. Αρκεί να σας πω ότι το έργο εγκρίθηκε – ομόφωνα, κι ευχαριστώ όλες και όλους τους συναδέλφους για αυτό – το έργο εγκρίθηκε τον Ιούλιο του 22 και ξεκίνησε να κατασκευάζεται έναν χρόνο μετά, τον Αύγουστο του 23. Αυτό για τα ελληνικά δεδομένα αποτελεί ένα ασύλληπτο ρεκόρ και οφείλω επίσης ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ σε όσους έτρεξαν για να το καταφέρουμε.
»Επίσης, προχωράει και δεύτερος νέος βρεφονηπιακός σταθμός, στην οδό Μεσσηνίας.
»Ενώ μέσα στον επόμενο μήνα ξεκινούν οι εργασίες για το νέο, σύγχρονο νηπιαγωγείο του Γαλατσίου, στο οικοδομικό τετράγωνο Τράλλεων, Ηχούς, Έρσης και Εκάβης. Θα λειτουργήσει από την επόμενη σχολική χρονιά, 2024-25.
»Όλα αυτά, πάντα, για το μέλλον των παιδιών μας. Όλων των παιδιών μας.»

ΛΑΤΟΜΕΙΟ ΛΑΤΟ
«Το έργο στο οποίο θέλω να σταθώ περισσότερο, όμως, γιατί συμβολίζει όσο κανένα άλλο τη συστηματική προσπάθειά μας να ξαναδώσουμε ζωή στους πιο ιστορικούς αλλά εγκαταλελειμμένους χώρους της πόλης μας, είναι η αναμόρφωση του ΑΣΤΗΡ ΛΑΤΟ και μετατροπή του σε ένα σύγχρονο πάρκο αναψυχής.
»Τον χώρο του παλιού μας λατομείου, τον παραλάβαμε γεμάτο μπάζα και σκουπίδια, αλλά σήμερα πλέον τον έχουμε και αυτόν στα χέρια μας και δουλεύουμε για να τον μετατρέψουμε σε ακόμα έναν πρότυπο χώρο για όλους τους Γαλατσιώτες. Ξεκινήσαμε να διεκδικούμε τον χώρο από την κεντρική διοίκηση, ήδη από το 2014. Λίγα χρόνια αργότερα, ξέρετε πόσα φορτηγά χρειαστήκαμε για να μεταφέρουμε όλα τα μπάζα έξω από τον χώρο; Σαράντα οκτώ… 48 φορτηγά μπάζα πετάξαμε. Και λίγο λίγο, πρώτα τοποθετήσαμε νέα περίφραξη για να μην μπαίνουν εισβολείς από παντού, νέο φωτισμό, μαζέψαμε όσο γινόταν την κατάσταση, σε έναν χώρο που ακόμα -σημειώστε- δεν είχε γίνει με τη βούλα «δικός μας».
»Και τελικά, με νόμο που ψηφίστηκε πριν λίγους μήνες, καταφέραμε να παραχωρηθεί στον Δήμο μας -δηλαδή σε όλους εμάς- για 10 χρόνια η έκταση 128 στρεμμάτων, για να γίνει ανάπλαση και να δημιουργηθεί χώρος πρασίνου.»

«ΖΑΪΡΑ»
«Ένα άλλο, πολύ σημαντικό τοπόσημο το οποίο αναδεικνύουμε ξανά, είναι και το 6ο έργο στο οποίο θέλω να σταθώ απόψε. Η εμβληματική Ζαΐρα, ο θερινός κινηματογράφος που αποτελεί μέρος της ιστορίας του Γαλατσίου, μετά από συνεχείς προσπάθειες «ζωντανεύει» ξανά! Μετατρέπεται σε έναν σύγχρονο βιοκλιματικό κινηματογράφο, με τρεις υπόγειους χώρους στάθμευσης 49 θέσεων, αναψυκτήριο και πολύ πράσινο.
»Οι εργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει, εδώ και λίγες εβδομάδες.»

ΛΟΦΟΣ ΠΑΙΔΙΟΥ
»Όσο για το 7ο από τα μεγάλα έργα που ξεχωρίζουμε ανάμεσα στις δράσεις μας, αυτό δεν είναι άλλο από την ανάπλαση του Λόφου του Παιδιού.
»Ξέρετε, και εδώ επαναλαμβάνεται το γνωστό μοτίβο: Άλλος ένας χώρος μέσα στα όρια του Δήμου μας, που ρήμαζε παρατημένος. Άλλος ένας χώρος που διεκδικήσαμε πεισματικά και συστηματικά. Άλλος ένας χώρος που μετατρέπουμε σε στολίδι, που θα μπορούμε να το απολαμβάνουμε καθημερινά όλες και όλοι μας.
»Πράγματι, παρά την σπάνια προνομιακή «αμφιθεατρική» θέση του, ο Λόφος του Παιδιού επί τόσα χρόνια ήταν εγκαταλελειμμένος. Με συντονισμένες προσπάθειες, καταφέραμε να έρθει στα χέρια μας για να του δώσουμε ξανά ζωή.
»Σήμερα, οι εργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει, ο χώρος αλλάζει όψη και αναδεικνύεται σε ένα ακόμα σύγχρονο Πάρκο του Δήμου μας.»

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ
»Φίλες και φίλοι, αγαπητοί μου συμπολίτες, Γαλατσιώτισσες και Γαλατσιώτες, το Γαλάτσι μας αποκτά επιτέλους κεντρική πλατεία! Ένα έργο πνοής, ξεκίνησε ήδη να υλοποιείται στην πόλη μας. Η αποπεράτωσή του, θα αλλάξει ριζικά την ταυτότητα του Γαλατσίου.
»Ξέρετε, από όταν ήμουν μικρό παιδί, αναρωτιόμουν γιατί στο Γαλάτσι δεν έχουμε μια μεγάλη, κεντρική πλατεία. Το ίδιο έχουμε σκεφτεί, όλοι όσοι έχουμε μεγαλώσει εδώ. Το ίδιο και τα παιδιά μας. Όταν αναλάβαμε τον Δήμο, βάλαμε στόχο αυτό το όνειρο να το κάνουμε πραγματικότητα. Και σήμερα, πλέον, οι εργασίες έχουν ξεκινήσει.
»Με ομαδική δουλειά και συστηματική προσπάθεια πολλών ετών φτάσαμε ως εδώ. Χωρίς μεγάλα λόγια κι υποσχέσεις. Αγοράσαμε με δικούς μας πόρους και κάτω από την αντικειμενική αξία τρεις ιδιοκτησίες. Αμέσως αρχίσαμε την κατεδάφιση.
»Μια παρένθεση εδώ. Όσοι υπηρετούμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα, έχουμε έναν μεγάλο δάσκαλο -είτε είχαμε την τύχη να τον γνωρίσουμε είτε όχι- τον αείμνηστο Αντώνη Τρίτση. Του χρωστάμε τόσα πολλά. Ξέρετε, λοιπόν, τι έλεγε ο Τρίτσης; Ότι «γκρεμίζοντας μια πολυκατοικία, βοηθάς την πόλη να αναπνεύσει».
»Αυτό κάνουμε σήμερα λοιπόν. Δίνουμε μια μεγάλη ανάσα στην πόλη μας!
Κλείνοντας την ομιλία του ο Γιώργος Μαρκόπουλος τόνισε: «Ξέρω πως έχω προσπαθήσει όσο περισσότερο μπορούσα. Το αν αυτό είναι αρκετό θα το κρίνετε εσείς. Και είμαι βέβαιος ότι θα με κρίνετε αυστηρά αλλά δίκαια.»
Στη συνέχεια έγινε η παρουσίαση και των 77 υποψήφιων δημοτικών συμβούλων του συνδυασμού του.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή