Κυριακή βράδυ κληρώνει! – γράφει ο Βασίλης Γιαννακόπουλος

ΠΑΛΜΟΓΡΑΦΟΣ
Κυριακή βράδυ κληρώνει! – γράφει ο Βασίλης Γιαννακόπουλος

Αυτό ήταν, τελείωσε και αυτή η μικρή, θα έλεγα, προεκλογική περίοδος για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Την Κυριακή το βράδυ, θα έχουμε τους 13 νέους Περιφερειάρχες και τους 332 Δημάρχους της χώρας με την προϋπόθεση ότι θα έχουν ξεπεράσει το όριο εκλογής τους που έχει θέσει ο νέος νόμος και το οποίο είναι 43% συν 1 ψήφο.

Αν κανένας υποψήφιος δεν ξεπεράσει αυτό το όριο, τότε την επόμενη Κυριακή 15 Οκτωβρίου θα αναμετρηθούν οι δύο πρώτοι και φυσικά θα εκλεγεί αυτός που θα πάρει τις περισσότερες ψήφους.
Εκτός του 43% από την α’ Κυριακή έχει νομοθετηθεί και η πενταετής θητεία των τοπικών αρχόντων, οι οποίοι αναλαμβάνουν τα καθήκοντά τους την 1η/1/2024 και τελειώνουν την 31η/12/2028. Κάποιες μικροαλλαγές έχουν προκύψει και ως προς τη σύνθεση των δημοτικών συμβουλίων. Έτσι εδώ στο Γαλάτσι η δύναμη πια του Δημοτικού Συμβουλίου είναι 35 από 33 που ήταν οι δημοτικοί σύμβουλοι μέχρι τώρα. Τους δύο επιπλέον δημοτικούς συμβούλους βγάζει έναν η πλειοψηφία και έναν η μειοψηφία. Η πλειοψηφία από 20 πάει στους 21 και η μειοψηφία από 13 πάει στους 14.

Για να μπορέσει ο πλειοψηφών συνδυασμός να κερδίσει περισσότερες από 21 έδρες στο Δημοτικό Συμβούλιο, θα πρέπει να ξεπεράσει κατά πολύ το 60% από την α’ Κυριακή.
Οι σταυροί προτίμησης, τώρα, και μιλάω για το Γαλάτσι, τόσο στις Δημοτικές όσο και στις Περιφερειακές είναι από 1 έως 4. Αν κάποιος σημειώσει περισσότερους σταυρούς στο ψηφοδέλτιο, αυτό δεν ακυρώνεται, μετράει υπέρ του συνδυασμού αλλά δεν λαμβάνονται υπόψιν οι σταυροί προτίμησης.

Γράφω στην αρχή για μικρή προεκλογική περίοδο κι έτσι είναι αφού στην πραγματικότητα η προεκλογική περίοδος ξεκίνησε μετά το άνοιγμα των σχολείων στις 11 Σεπτεμβρίου. Είχαμε ουσιαστικά 25 όλες κι όλες ημέρες για να εκθέσουν οι πέντε υποψήφιοι δήμαρχοι του Γαλατσίου το πρόγραμμά τους και τους στόχους τους για την επόμενη πενταετία, αν ο λαός του Γαλατσίου τους εμπιστευθεί.

Αγώνα δρόμου όμως έδωσαν οι υποψήφιοι δήμαρχοι κι αυτός ήταν μεγαλύτερης διάρκειας για να συγκροτήσουν το ψηφοδέλτιό τους. Σύμφωνα με το νέο νόμο είχαν τη δυνατότητα να συμπεριλάβουν μέχρι 87 υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους έκαστος. Από τους πέντε διεκδικητές ο Γιώργος Μαρκόπουλος έβαλε 77 υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους Γρηγόρης Χαραλαμπίδης 76, η Αγγέλικα Σαπουνά 36, ο Γερμάνος Μελισσουργός 35 και ο Σταύρος Σκεύος 35. Έχετε δηλαδή τη δυνατότητα μέσα από 259 υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους να επιλέξετε αυτούς που κρίνετε ότι θα εργαστούν για να βελτιώσουν τη ζωή στην πόλη μας.
Η μεγάλη μάχη σ’αυτές τις εκλογές μπορεί να μην δόθηκε μεταξύ των υποψήφιων δημάρχων, «πάλεψαν όμως» οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι ειδικά στο ψηφοδέλτιο του Γιώργου Μαρκόπουλου. Από τους 77 υποψήφιους, οι 22 είναι εν ενεργεία δημοτικοί σύμβουλοι, οι 23 είναι υποψήφιοι προηγούμενων δημοτικών εκλογών και 32 είναι οι νεοσύλλεκτοι οι οποίοι έπρεπε να τρέξουν πολύ περισσότερο από τους υπόλοιπους καθώς δεν διαθέτουν κάποια εκλογική πελατεία όπως οι συνάδελφοί τους. Το ποιοι θα εκλεγούν από αυτούς είναι περίπου γνωστό αλλά ποτέ δεν ξέρεις γιατί υπάρχουν και οι εκπλήξεις.Ίσως ορισμένοι από τους νέους να έχουν τελικά μεγάλη διείσδυση στο εκλογικό σώμα, την οποία δεν γνωρίζουμε.

Γνωστό είναι επίσης και το ποιός θα εκλεγεί δήμαρχος, αν τα πράγματα εξελιχθούν όπως είναι σήμερα διαμορφωμένα στην κοινωνία του Γαλατσίου και δεν υπάρξουν τρανταχτές εκπλήξεις.
Η επόμενη πενταετία θα είναι η περίοδος των μεγάλων έργων για το Γαλατσι. Έργα που θα αλλάξουν τη ζωή της πόλης και θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών. Εύχομαι σ’ αυτούς που θα εκλεγούν να έχουν κουράγιο και όρεξη για δουλειά γιατί ο αγώνας τους δεν σταματά την Κυριακή το βράδυ μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων αλλά τότε είναι που αρχίζει!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή