Στέφανος Κασσελάκης: Νομίζω ότι αυτό που μ’ εξέπληξε περισσότερο είναι η αγάπη που δείχνει ο κόσμος για σένα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στέφανος Κασσελάκης: Νομίζω ότι αυτό που μ’ εξέπληξε περισσότερο είναι η αγάπη που δείχνει ο κόσμος για σένα

Συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανου Κασσελάκη, στο 27ο ετήσιο Συνέδριο του Economist

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Ευχαριστούμε πάρα πολύ για την πολυεπίπεδη ομιλία. Έχουμε ελάχιστο χρόνο, ξέρω ότι είμαστε ανάμεσα στους φίλους μας και το δείπνο τους, οπότε να επιστρέψω λίγο στο θέμα της μεγάλης μετάβασης που είναι και το θέμα της σημερινής μας εκδήλωσης. Να ξεκινήσω σε προσωπικό επίπεδο λέγοντας ότι η δική σας μετάβασή μέσα στον κόσμο της πολιτικής ήταν ξαφνική. Τι είναι αυτό που σας εξέπληξε περισσότερο στη μεγάλη αυτή μετάβαση που αναλάβατε;

Σ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Νομίζω ότι αυτό που μ’ εξέπληξε περισσότερο είναι η αγάπη που δείχνει ο κόσμος για σένα, υπέροχοι, καθημερινοί, απλοί άνθρωποι τους οποίους δεν τους ξέρεις προσωπικά. Βγαίνεις στον δρόμο και βλέπεις ανθρώπους ίδιας ή μεγαλύτερης ηλικίας οι οποίοι κλαίνε στον ώμο σου. Και βλέπουν σ’ εσένα τις δυνατότητες για τη χώρα και το έθνος που αγαπούν. Τις δυνατότητες για βελτίωση και τις δυνατότητες να αφήσουν ένα κληροδότημα στα δικά τους παιδιά και εγγόνια. Αυτό είναι κάτι που με γεμίζει ταπεινοφροσύνη. Έχω ζήσει στον κόσμο των επιχειρήσεων για πολλά χρόνια. Και στον κόσμο αυτό, αλληλοεπιδράς με τους πελάτες, τους προϊσταμένους σου, τους συνεργάτες σου, έχεις πολλές συναλλαγές και κάποιες φορές μπορεί να αναπτυχθεί και κάποια φιλία. Όμως, σ’ αυτό τον κόσμο, ιδίως όταν είσαι υποψήφιος επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τότε αυτό σου επιβάλλει την ηθική υποχρέωση να τα καταφέρεις για τους ανθρώπους. Και για μένα, ειλικρινά δε με ενδιαφέρουν όλα αυτά τα νέα στις ειδήσεις. Εγώ αυτή τη στιγμή λογοδοτώ στους ανθρώπους της κοινωνίας καθημερινά, καθώς κινούμαστε προς τα εμπρός ως επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και, βεβαίως, αν θα έχω την τιμή να είμαι πρωθυπουργός.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Είναι δύσκολο παιχνίδι η πολιτική, το ανακαλύψατε πολύ γρήγορα. Τι συμβαίνει με τη μεγάλη μετάβαση εντός του ΣΥΡΙΖΑ, πώς θα κρατήσετε τον ΣΥΡΙΖΑ ενωμένο;

Σ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Η πολιτική είναι δύσκολο παιχνίδι, το ίδιο και οι επιχειρήσεις. Άρα, κατά μία έννοια, η πολιτική είναι πιο δίκαιη από τις επιχειρήσεις, γιατί κάθε μέρα κρίνεσαι. Και κρίνεσαι από πολλούς. Συνεπώς, αν είσαι αυθεντικός απέναντι στον εαυτό σου και θέλεις να κάνεις το σωστό, τότε συν τω χρόνω θα τα καταφέρεις. Στις επιχειρήσεις, ένα αφεντικό μπορεί να υπαγορεύσει το μέλλον σου και μπορεί να σε γυρίσει πίσω δέκα χρόνια. Άρα, κατά μία έννοια η πολιτική είναι πιο δίκαιη και σίγουρα είναι πιο όμορφη από τις επιχειρήσεις, αναμφίβολα.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Πώς κρατάς λοιπόν το κόμμα ενωμένο; Γιατί υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι τους οποίους έπρεπε να επαναφέρεις πειθαρχικά. Πώς σας φαίνεται αυτή η πρόκληση;

Σ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Υπάρχει πλουραλισμός στο κόμμα μας, υπάρχουν ελάχιστες διαφορές σε ό,τι αφορά την πολιτική πειθώ. Δυστυχώς δεν είχα την ευκαιρία να αναπτύξω όλες αυτές τις σχέσεις σε βάθος χρόνου όπως άλλοι άνθρωποι μέσα στο κόμμα, όμως είμαι πεπεισμένος ότι μόλις με συναντήσουν και δουν ότι είμαι ένας τύπος που απλά θέλει να κάνει κάτι καλό για την πατρίδα του, νομίζω ότι θα σκεφτούν και πάλι και θα δουν ότι μπορούμε να κερδίσουμε και να αλλάξουμε τη χώρα. Το όραμα είναι αυτό που μας ενώνει, που ενώνει τους πάντες. Και βεβαίως θα βοηθήσει το κόμμα προς τα μπροστά.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Τελευταίο ερώτημα: Η μεγάλη μετάβαση για την Ελλάδα, η δουλειά του να πείσεις τη χώρα -γιατί, όπως είπατε, είχαμε εκλογές μόλις, είχαμε μια ηχηρή ήττα του κόμματος- είδα ότι απονείματε τα εύσημα στον προκάτοχό σας. Έχετε μπροστά σας ένα μεγάλο βουνό που πρέπει να σκαρφαλώσεις για να πείσετε τους Έλληνες ότι είστε το άτομο το οποίο στις επόμενες εκλογές θα αναλάβετε την τύχη της χώρας. Ποια είναι η προτεραιότητά σας;

Σ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Διαφωνώ με το ερώτημα ότι εγώ είμαι το άτομο που θα πάω τη χώρα προς τα εμπρός. Χρειάζεσαι ομάδα. Χρειάζεσαι μια ομάδα ατόμων που να έχουν την ίδια ηθική, την ίδια ενσυναίσθηση, την ίδια ηθική πυξίδα. Ένα άτομο δεν αρκεί, χρειάζεσαι μια ομάδα, μια κοινωνία που να ξέρει τι ψηφίζει.

Ένας από τους βασικούς μου στόχους μέχρι τις επόμενες εκλογές είναι οι ψηφοφόροι αυτής της όμορφης χώρας καθώς και οι Έλληνες της διασποράς -γιατί κι αυτοί ψηφίζουν, ανήκουν στο ίδιο έθνος- να ψηφίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ όχι επειδή τους αρέσω εγώ ή επειδή δεν τους αρέσω. Να ψηφίσουν διότι ξέρουν τι θα κάνουμε την επόμενη μέρα.

Είμαι ένας άνθρωπος ο οποίος ξεκίνησε την εκστρατεία του πάνω στη βάση προτάσεων πολιτικής. Και την πρώτη φορά, το πρώτο πράγμα θα είναι πλέον η ασυλία των μελών του Κοινοβουλίου. Αν το πεις κάπου έξω, δεν σε πιστεύουν. Δεν μπορείς καν ως μέλος του Κοινοβουλίου να αποκαλύψεις και τους όρους της λειτουργίας σου ως τέτοιο. Υπάρχουν βαθιά δημοκρατικά ζητήματα στην Ελλάδα που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Και δεν αρκεί να πούμε εμείς ότι η Ελλάδα είναι το λίκνο της δημοκρατίας, η γενέτειρα της δημοκρατίας, το λίκνο του πολιτισμού. Όχι. Πρέπει να κάνουμε μια ουσιαστική ενδοσκόπηση, και πρέπει να έχουμε τη λαϊκή εντολή για να το κάνουμε αυτό.

Αν λοιπόν πείσουμε τον λαό ότι ο Στέφανος και η ομάδα του έχει ένα πολύ λεπτομερές πρόγραμμα το οποίο θα αλλάξει τη χώρα προς το καλύτερο, τότε νομίζω θα κερδίσουμε.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Πρώτα απ’ όλα, αυτή είναι η αρχή του ταξιδιού σας οπότε ανυπομονώ να σας ξαναδούμε του χρόνου και μετά, την επόμενη χρονιά, για να δούμε την πρόοδο που έχει εκτελεσθεί. Εκτιμούμε πάρα πολύ που ήρθατε σήμερα μαζί μας.

Σ. ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Πιστεύετε ότι σε δυο χρόνια θα έρθω ως πρωθυπουργός ή ως επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης;

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Δεν ξέρω, δεν προβλέπω, δεν ξέρω καν πότε θα γίνουν οι επόμενες εκλογές, ίσως εσείς να ξέρετε καλύτερα. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ και θα συνεχίσουμε αυτή την κουβέντα μας σ’ έναν χρόνο από σήμερα.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή