«Δεν προχωράς χωρίς σχέδιο και χωρίς στόχο» – γράφει ο Βασίλης Γιαννακόπουλος

ΠΑΛΜΟΓΡΑΦΟΣ
«Δεν προχωράς χωρίς σχέδιο και χωρίς στόχο» – γράφει ο Βασίλης Γιαννακόπουλος

Την προηγούμενη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού εκδήλωση προς τιμήν του Κώστα Σημίτη, την οποία διοργάνωσαν από κοινού το «Δίκτυο» της Άννας Διαμαντοπούλου, το Ίδρυμα Ζακ Ντελόρ και το περιοδικό «Μεταρρύθμιση».

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, οι πρώην πρωθυπουργοί Λουκάς Παπαδήμος, Παναγιώτης Πικραμμένος, Ιωάννης Σαρμάς, υπουργοί, βουλευτές, οκονομικοί παράγοντες, πανεπιστημιακοί, οι νεοεκλεγέντες δήμαρχοι Χάρης Δούκας (Αθήνας), Στέλιος Αγγελούδης (Θεσσαλονίκης) και φυσικά το όλον ΠΑΣΟΚ. Επίσης προβλήθηκαν χαιρετισμοί των Μπιλ Κλίντον, Ζακ Ντελόρ, Κλοντ Γιουγκέρ, Ρομάνο Πρόντι, Γ. Παπανδρέου.

Αυτοί που απουσίαζαν και δεν παρευρέθηκε ούτε ένας εκπρόσωπός τους ήταν οι του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Χαρακτηριστική μάλιστα ήταν η φωτογραφία στην πρώτη σειρά με το άδειο κάθισμα και το όνομα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Στέφανου Κασσελάκη – που αυτό σημαίνει ότι είχε ενημερώσει τους διοργανωτές ότι θα δώσει το παρών αλλά τελικά κάποιοι του έβαλαν φρένο. Την άλλη μέρα μάλιστα όταν ρωτήθηκε γιατί δεν παρευρέθηκε, ο κ. Κασσελάκης είπε: «Τί δουλειά έχω εγώ με όλους εκείνους που έχουν σπαταλήσει τόσα δισεκατομμύρια ευρώ του ελληνικού λαού; Ξεχνάμε τη διαπλοκή αυτών των ετών; Μόνο εκσυγχρονισμός δεν ήταν. Ας αναλάβουν άλλοι τον μανδύα του χρέους της χώρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ σίγουρα δεν το προκάλεσε.»

Σε ένα βαθμό μπορώ να δικαιολογήσω την άγνοια του ανδρός γιατί μόλις πρόσφατα μας ήρθε από την Αμερική όπου απουσίαζε, όπως έχει πει, για 20 χρόνια. Θα έπρεπε όμως να πάρει πληροφορίες από κάπου και να του πουν του παλικαριού ότι η περίοδος κατά την οποία ο Κώστας Σημίτης ήταν πρωθυπουργός της ΄χώρας ήταν μακράν η καλύτερη περίοδος της μεταπολιτευτικής Ελλάδας. Η είσοδος της χώρας μας στο ευρώ, η Κύπρος στην Ε.Ε., Ολυμπιακοί Αγώνες, εκσυγχρονισμός υπηρεσιών και δομών του ελληνικού δημοσίου κ.α.
Ήταν όλα τέλεια; Οχι βέβαια. Και λάθη έγιναν και οπισθοχωρήσεις είχαμε και ματαίωση μεταρρυθμίσεων. Συγκριτικά όμως η 8ετία του Κώστα Σημίτη με άλλες πρωθυπουργικές περιόδους, ναι ήταν η καλύτερη.

Θα έπρεπε επίσης να υπενθυμίσει κάποιος στον κ. Κασσελάκη, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ μας «φόρεσε» ένα αχρείαστο φέσι 100 δισ. ευρώ με το τρίτο και χειρότερο μνημόνιο και ότι έχει δεσμεύσει στους δανειστές μας την περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου για 99 χρόνια.

Η εκδήλωση προς τιμήν του Κώστα Σημίτη έγινε τη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου το απόγευμα. Το πρωί της ίδιας μέρας ο κ. Κασσελάκης είχε εθιμοτυπική συνάντηση στο γραφείο του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη στη Βουλή. Όπως ειπώθηκε έγινε σε θετικό κλίμα. Έγινε συζήτηση για το θέμα των υποκλοπών και για το δυστύχημα στα Τέμπη και ΄τόνισαν πως πρέπει από κοινού τα δύο κόμματα να συνεργαστούν εντός της Βουλής γι’αυτά τα ζητήματα. Αν όμως η άποψη του κ. Κασσελάκη για τα πεπραγμένα του ΠΑΣΟΚ είναι αυτή που διατύπωσε, όχι συνεργασία δεν βλέπω αλλά μάλλον θα κοπούν και οι καλημέρες.

Στο κλείσιμο της τιμητικής εκδήλωσης, το λόγο πήρε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος στο σύντομο χαιρετισμό του ανέφερε ότι:
«Προσπάθησα και προσπαθώ με το ΠΑΣΟΚ να συμβάλω στην εξέλιξη της κοινωνίας όχι μόνο υποστηρίζοντας την ελεύθερη διατύπωση των απόψεων αλλά συνεισφέροντας και στη δημιουργική συμβολή τους. Ελπίζοντας να διαμορφωθεί έτσι μια δικαιότερη κοινωνία, ικανή να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της σύγχρονης εποχής.
»Δεν ήταν πάντα εύκολο, γιατί στις αλλαγές υπάρχουν αντιστάσεις. Είναι βαθιά πεποίθησή μου, όμως, πως με προσπάθεια λύνονται προβλήματα. Υπάρχουν δύο λέξεις κλειδιά: το σχέδιο και η συγκυρία. Δεν προχωράς χωρίς σχέδιο – χωρίς στόχο και πρόγραμμα υλοποίησης. Προχωράς με τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις, αλλά συχνά κόντρα στο ρεύμα. Είναι το τίμημα που πρέπει να καταβληθεί, για να είναι το όφελος που θα προκύψει πολύ μεγαλύτερο.
»Γι’ αυτό και πιστεύω, παρά τα εμπόδια, δεν πρέπει να διστάζουμε. Να έχουμε το θάρρος της γνώμης μας, το θάρρος να συνεισφέρουμε χωρίς δισταγμούς σε μια δημιουργική πρόοδο.»
Καλό είναι αυτά που αναφέρει ο κ. Σημίτης – ότι δηλαδή δεν προχωράς χωρίς σχέδιο και χωρίς στόχο και προγραμματισμό – να το έχουν υπόψιν τους όλοι οι άνθρωποι της εξουσίας, κεντρικής ή τοπικής.

Πήγαινε στην κορυφή