Η 14η Νοεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη

ΥΓΕΙΑ
Η 14η Νοεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη

Απο το site του Δήμου Γαλατσίου:

Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη είναι η βασική, σε παγκόσμιο επίπεδο, εκστρατεία για την ευαισθητοποίηση στο πρόβλημα του διαβήτη. Σκοπός της είναι να ενημερώσει το κοινό για τα αίτια, τα συμπτώματα, τις επιπλοκές και τη θεραπεία της πάθησης αυτής. Η Παγκόσμια Ημέρα για το Διαβήτη χρησιμεύει ως μια σημαντική υπενθύμιση ότι η συχνότητα εμφάνισης και ο επιπολασμός του διαβήτη αυξάνονται παγκοσμίως και αυτό θα συνεχιστεί εκτός αν ληφθεί άμεσα δράση.

Καθιερώθηκε το 1991 από την Διεθνή Ομοσπονδία για το Διαβήτη (International Diabetes Federation – IDF ) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και πραγματοποιείται κάθε χρόνο την 14η Νοέμβρη, ημερομηνία γέννησης του Sir Frederick Banting , ο οποίος το 1921 ανακάλυψε την ινσουλίνη μαζί με τον Charles Best.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη (International Diabetes Federation – IDF ) ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια ολοένα αυξανόμενη παγκόσμια απειλή για την υγεία. Ενδεικτικά τα 60 εκατ. ατόμων που έπασχαν από διαβήτη τη δεκαετία του ’80 έχουν γίνει σήμερα 537 εκατ. παγκόσμια (στην Ελλάδα τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ότι το 12% του πληθυσμού έχει διαβήτη, ενώ υπάρχει και ένα ποσοστό 3-4% που δεν γνωρίζει ότι πάσχει από τη νόσο). Η προοπτική είναι ακόμα περισσότερο ζοφερή. Ο IDF εκτιμά ότι εάν δεν υπάρξουν συντονισμένες παρεμβάσεις, ο αριθμός των ατόμων με διαβήτη θα φτάσει τα 643 εκατ. μέχρι το 2030 και τα 783 εκατ. μέχρι το 2045. Η νόσος αποτελεί τη βασική αιτία θανάτου για περίπου 7.000.000 άτομα ετησίως σε όλο τον κόσμο και συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών επεισοδίων, νεφρικής ανεπάρκειας, μόνιμων βλαβών του αμφιβληστροειδούς και άλλων σοβαρών επιπλοκών. Η νόσος έχει υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης στο δυτικό κόσμο, ιδιαίτερα ο διαβήτης τύπου ΙΙ, και αυτό αποτελεί μια σαφή ένδειξη για τη συσχέτισή της με το σύγχρονο τρόπο ζωής, τις διατροφικές συνήθειες και την έλλειψη σωματικής άσκησης.

ΒΑΣΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΔΙΑΒΗΤΗ:

Ο διαβήτης τύπου 1: τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 παράγουν πολύ λίγη ή καθόλου ινσουλίνη και χρειάζονται ενέσεις ινσουλίνης για να επιβιώσουν. Είναι ο συχνότερος τύπος σε παιδιά και νεαρούς ενήλικες.

Ο διαβήτης τύπου 2: τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 δε μπορούν να χρησιμοποιήσουν την ινσουλίνη με αποτελεσματικό τρόπο. Μπορούν να αντιμετωπίσουν την πάθησή τους μόνο με μέτρα που αφορούν στον τρόπο ζωής. Συχνά απαιτούνται από του στόματος φάρμακα και σπανιότερα ινσουλίνη.

Ο διαβήτης κύησης: εμφανίζεται σε ορισμένες περιπτώσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά συνήθως υποχωρεί με το πέρας της.

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΙΑ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΔΙΑΒΗΤΗ 2

Παχυσαρκία και υπερβολικό βάρος
Έλλειψη άσκησης
Διαπιστωμένη ανοχή γλυκόζης
Διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και χαμηλή σε ίνες
Προχωρημένη ηλικία
Υψηλή αρτηριακή πίεση και υψηλή χοληστερόλη
Οικογενειακό ιστορικό διαβήτη
Ιστορικό διαβήτη κύησης
Εθνικότητα (υψηλότερα ποσοστά διαβήτη έχουν αναφερθεί σε Ασιάτες, Ίβηρες, Αυτόχθονες πληθυσμούς (Η.Π.Α., Καναδάς, Αυστραλία) και Αφρο-Αμερικανούς)
ΚΑΤΑΝΟΗΣΤΕ ΤΟ ΔΙΑΒΗΤΗ: ΜΑΘΕΤΕ ΤΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΣΗΜΑΔΙΑ

Τα προειδοποιητικά σημάδια* του διαβήτη περιλαμβάνουν:

Συχνή διούρηση
Υπερβολική δίψα
Αυξημένο αίσθημα πείνας
Απότομη απώλεια βάρους
Υπερβολική κόπωση
Έλλειψη ενδιαφέροντος και συγκέντρωσης
Εμετούς και στομαχικό πόνο
Αίσθημα μυρμηγκιάσματος ή μουδιάσματος στα χέρια ή τα πόδια
Θολή όραση
Συχνές λοιμώξεις
Πληγές που αργούν να επουλωθούν
*Αυτά μπορεί να είναι ήπια ή να μην υπάρχουν καν σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.

Επί του παρόντος, ο διαβήτης τύπου 1 δε μπορεί να προληφθεί. Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες που θεωρείται ότι πυροδοτούν την έναρξη της διαδικασίας που οδηγεί στην καταστροφή των κυττάρων τα οποία παράγουν την ινσουλίνη ακόμα ερευνώνται. Ωστόσο, ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να προληφθεί σε πολλές περιπτώσεις με τη σωματική άσκηση και τη διατήρηση κανονικού βάρους, γεγονός που έχει επιβεβαιωθεί από μελέτες που διεξήχθησαν στις Η.Π.Α., αλλά και τη Φινλανδία και την Κίνα.

Ο ετήσιος έλεγχος check up και ο υγιεινός τρόπος ζωής μπορούν να προλάβουν τον κίνδυνο. Με την εγγραφή σας στην πλατφόρμα του ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ ( Κέντρο Πρόληψης Υγείας ) του Δήμου Γαλατσίου, μπορείτε να ενημερώνεστε για τις δωρεάν δράσεις και εξετάσεις που κάνει ο Δήμος. https://exetaseis.kepygeias.org/identity/account/register

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τους παρακάτω συλλόγους και εταιρείες κατά του διαβήτη που βρίσκονται εν ενεργεία στην Ελλάδα

Πανελλήνια Ένωση Αγώνος Κατά του Νεανικού Διαβήτη http://www.peand.gr/

Ελληνική Ομοσπονδία για τον Διαβήτη http://www.elodi.org/

Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία http://www.ede.gr/

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή