32 από τον ΣΥΡΙΖΑ Γαλατσίου κούνησαν μαντήλι – γράφει ο Βασίλης Γιαννακόπουλος

ΠΑΛΜΟΓΡΑΦΟΣ
32 από τον ΣΥΡΙΖΑ Γαλατσίου κούνησαν μαντήλι – γράφει ο Βασίλης Γιαννακόπουλος

Η συνεδρίαση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ το προηγούμενο Σαββατοκύριακο ήταν η αφετηρία για να ξεκινήσουν οι αποχωρήσεις βουλευτών και στελεχών από το κόμμα, όπως εξάλλου όλοι υπολόγιζαν ότι θα συμβεί.

Την αρχή έκαναν οι της Ομπρέλας, με την αποχώρηση 1.300 μελών του κόμματος – μεταξύ αυτών είναι και οι βουλευτές Ευκλείδης Τσακαλώτος και Πέτη Πέρκα και 48 στελέχη της Κ.Ε. Μεθαύριο, αυτό το Σαββατοκύριακο 18 και 19 Νοεμβρίου, θα συνεδριάσουν τα μέλη της ομάδας της Έφης Αχτσιόγλου για να πάρουν κι αυτοί απόφαση ως προς το τί θα κάνουν: μένουν ή φεύγουν; Η πλειοψηφία αυτών πάντως έχουν ταχθεί υπέρ της αποχώρησης.

Με τα όσα συνέβησαν κατά τη συνεδρίαση της Κ.Ε. αλλά και πριν με τις δηλώσεις των Φίλη, Τζουμάκα, Σκουρλέτη, Βίτσα, που βρίσκονταν υπό διαγραφή, ήταν αδύνατο να μην υπάρξει διάσπαση. Το θέμα από δω και πέρα είναι πόσοι θα μείνουν πίσω και ποιοι. Εντύπωση έχει προκαλέσει πάντως η πλήρης αφωνία του Αλέξη Τσίπρα μετά την παραίτησή του από την προεδρία του κόμματος. Φαίνεται ότι έχει πάρει μαθήματα από τον Κώστα Καραμανλή, με τον οποίο άλλλωστε αλληλοσυμπαθιούνται.

Για να έρθουμε και λίγο στα του δήμου μας, σας ενημερώνω ότι αποχωρήσεις υπάρχουν και από την Ο.Μ. του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στο Γαλάτσι. Κατ’αρχάς, οι δύο εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης «Γαλάτσι από Κοινού», η οποία στηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές, δεν πρόλαβαν να ορκιστούν και πήραν ήδη… διαζύγιο. Η μεν Αγγέλικα Σαπουνά, επικεφαλής της παράταξης, ανήκει στους αποχωρήσαντες από το κόμμα, και ο Νίκος Χωριανόπουλος σ’αυτούς που μένουν.
Εκτός βέβαια από την κα Σαπουνά, άλλα 31 μέλη της Οργάνωσης κούνησαν μαντήλι. Στο κείμενο της αποχώρησής τους αναφέρουν:

«Η πρόσφατη ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέδειξε με τον πιο σαφή τρόπο τον πλήρη διχασμό ανάμεσα στις ιδέες της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς και στο κόμμα που η ηγεσία του Στέφανου Κασσελάκη μεταλλάσσει μέρα με τη μέρα.
»Από το 2019 μέχρι και τις πρόσφατες εθνικές εκλογές γινόμασταν μάρτυρες της φθοράς του κόμματος, με αποκορύφωμα την τριπλή εκλογική συντριβή του 2023. Η παραίτηση του σ. Αλέξη Τσίπρα από την προεδρία του κόμματος οδήγησε στις εσωκομματικές εκλογές “από τη βάση” σύμφωνα με την απόφαση του 3ου Συνεδρίου, η οποία δεν είχε ψηφιστεί από το 40% των συνέδρων με την επισήμανση του κινδύνου να επηρεαστεί το αποτέλεσμα από εξωγενείς παράγοντες που δεν συνάδουν με τις αρχές και την ιστορική διαδρομή του κόμματος.
»Στο κείμενο των 1300 καθώς και στο κείμενο αποχώρησης των 46 μελών της ΚΕ περιγράφονται αναλυτικά οι λόγοι, για τους οποίους δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να είμαστε μέλη του κόμματος που αγαπήσαμε και στηρίξαμε με όλες μας τις δυνάμεις σε όλες τις κρίσιμες στιγμές και σε όλους τους αγώνες του. Το κόμμα όμως δεν είναι πια το ίδιο.
»Μετά την παραίτηση των 4 μελών της Συντονιστικής Επιτροπής της ΟΜ Γαλατσίου από την ΣΕ και το κόμμα, ακολουθούν οι παραιτήσεις των ενεργών μελών της ΟΜ Γαλατσίου που συνυπογράφουν το κείμενο παραίτησης από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για την Αριστερά, αυτή την Αριστερά που έδωσε έμπνευση για τόσους αγώνες και τόσες θυσίες. Για όλους/ες εμάς πάντα θα είμαστε σύντροφοι και συντρόφισσες, όπως όλα αυτά τα χρόνια. Τα πάντα ρει και ουδέν μένει…
Στα ίδια μέρη θα ξαναβρεθούμε…
Κοσμάς Παυλίδης, αναπλ. Συντονιστής
Βάσω Κοκότη, μέλος της ΣΕ, υπεύθυνη Επικοινωνίας
Κατερίνα Αρβανιτάκη, μέλος ΣΕ
Βίκυ Λύγκα, μέλος της ΣΕ
Αγγέλικα Σαπουνά, μέλος ΝΕΒΑ
Δημήτρης Σκούντζος, υπεύθυνος Ταμείου
Αθηνά Αγγελακοπούλου
Ελένη Αφεντούλη
Βασιλική Γιαννακοπούλου
Βασίλης Δεληβοριάς
Τζίνα Ηλιοπούλου
Γιώργος Θεοχάρης
Αγγελική Καβουλίνου
Φωτεινή Καργιανάκη
Νίκος Καργιανάκης
Παναγιώτης Κουβαράς
Μάγδα Κουσιάντζα
Ευτυχία Λυμπεροπούλου
Βασιλική Μπακόλια
Γιώργος-Θεοφάνης Μπέτης
Θωμάς Μπούνταλης
Νίκος Μπούσιας
Βάνα Μυρίλλα
Λίζα Παυλίδη
Ηλίας Σάνι
Νίκος Σερβετάς
Μάρω Σκούντζου
Κωνσταντίνος Σολδάτος
Ιλεάνα Τσιρογιάννη
Δημήτρης Τσόλης
Χρυσούλα Τσουκνίδα
Κώστας Χάικος»

Βέβαια οι πληροφορίες λένε ότι δεν θα είναι μόνο αυτοί. Η πόρτα δεν έχει κλείσει ακόμα. Κάποτε ο Αλέξης Τσίπρας είχε πει για τα συμβαίνοντα στη χώρα, και όχι στον ΣΥΡΙΖΑ, τη φράση του Μάο «μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση». Να όμως που ήρθε η ώρα αυτό να συμβεί και στο κόμμα του.

Πήγαινε στην κορυφή