Πάυλος Χρηστίδης: Κάνοντας τη ζωή όλων των παιδιών καλύτερη, μπορούμε να ονειρευτούμε έναν καλύτερο κόσμο για όλους μας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πάυλος Χρηστίδης: Κάνοντας τη ζωή όλων των παιδιών καλύτερη, μπορούμε να ονειρευτούμε έναν καλύτερο κόσμο για όλους μας

Δήλωση Π. Χρηστίδη, Βουλευτή Νοτίου Τομέα Β3’ Αθηνών & υπεύθυνου Κ.Τ.Ε. Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής για την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Σαν σήμερα, πριν από 64 χρόνια, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υπέγραψε την Διακήρυξη για τα Δικαιώματα του Παιδιού, με στόχο τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν πολιτικές για τη προστασία των παιδιών.

Στα χρόνια της μεταπολίτευσης στην Ελλάδα, έγιναν πολλά βήματα για να βελτιωθεί η θέση των παιδιών στην κοινωνία, να προστατευτούν και να ολοκληρώσουν την τυπική εκπαίδευση, να προχωρήσουν με καλύτερους όρους στη ζωή τους από ότι οι προηγούμενες γενιές.

Παρ’ όλα αυτά, είναι όλο και συχνότερες οι ειδήσεις περιστατικών ακραίας κακοποίησης παιδιών και εφήβων, από το συγγενικό ή ευρύτερο κοινωνικό τους περιβάλλον.

Η πραγματικότητα γίνεται ακόμα πιο ανησυχητική όταν πληροφορούμαστε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των περιστατικών κακοποίησης και παραβίασης των δικαιωμάτων των παιδιών δεν καταγγέλλεται.

Τα δικαιώματα όμως των παιδιών που σήμερα απειλούνται ακόμα και στην ΕΕ και στη χώρα μας δεν αφορούν μόνο τις απάνθρωπες συμπεριφορές ακραίας κακοποίησης των παιδιών.

Σύμφωνα με τη Eurostat, σχεδόν 1 στα 3 παιδιά στην Ελλάδα (28,1%) το 2022, ζούσαν σε συνθήκες ή κινδύνευαν να βρεθούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, δηλαδή να στερηθούν ακόμα και αναγκαία τροφή για την επιβίωσή τους, να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις δομές εκπαίδευσης για να εργαστούν και να ενισχύσουν την εκπαίδευσή τους, να στερούνται βασικές υπηρεσίες (πχ θέρμανσης), να μην καλύπτονται οι ανάγκες ένδυσής τους κτλ.

Η πραγματικότητα αυτή μας προσβάλει συνολικά ως οργανωμένη κοινωνία. Η συλλογική αποτυχία να διασφαλίσουμε τα στοιχειώδη δικαιώματα της Διακήρυξης του ΟΗΕ για όλα τα παιδιά στη χώρα μας αποδεικνύει δυστυχώς ότι κινούμαστε σε λάθος κατεύθυνση και ότι οφείλουμε να αναθεωρήσουμε συνολικά πολιτικές και κοινωνικές προτεραιότητες.

Ως ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής θεωρούμε ότι κάθε πρόταση πολιτικής, κάθε πρόταση διακυβέρνησης πρέπει πρώτα και κύρια να αξιολογείται και να θεμελιώνεται στη βάση της προάσπισης των δικαιωμάτων των παιδιών. Θέτοντας ως κύριο κριτήριο την επίδραση κάθε πολιτικής στο σύνολο των παιδιών, μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι η Δημοκρατία μας θα εξασφαλίζει δικαιοσύνη, ότι τα παιδιά θα προστατεύονται, ότι το μέλλον μπορεί να οικοδομηθεί καλύτερα.

Η παράταξη μας, έχοντας ως παρακαταθήκη την αναμόρφωση του οικογενειακού δικαίου και την οικοδόμηση του κοινωνικού κράτους στην Ελλάδα, δεσμεύεται ότι αποτελεί προτεραιότητά του, η δίκαιη ανασυγκρότηση της κοινωνίας στη βάση των δικαιωμάτων των παιδιών.

Κάνοντας τη ζωή όλων των παιδιών καλύτερη, μπορούμε να ονειρευτούμε έναν καλύτερο κόσμο για όλους μας.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή