Διαμαρτυρίες καταστηματαρχών για τα έργα επί της Λ. Βεΐκου

ΝΕΑ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
Διαμαρτυρίες καταστηματαρχών για τα έργα επί της Λ. Βεΐκου

Την έντονη αντίδραση των επιχειρηματιών της Λ. Βεΐκου έχουν προκαλέσει τα έργα που αφορούν πρόδρομες αλλά αναγκαίες εργασίες για την κατασκευή και επέκταση της Γραμμής 4 του μετρό και εκτελούνται εδώ και πάνω από 1,5 μήνα στο κομμάτι της λεωφόρου από την οδό Σουρή έως τη Σολωμού, στο φανάρι της δηλαδή με την Τραλλέων. Ενώ ο αρχικός σχεδιασμός ήταν τα έργα αυτά, που αφορούν μετατοπίσεις δικτύων, να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, τώρα πάμε για Χριστούγεννα… και βλέπουμε!

Με διάκοσμο τα πορτοκαλί προστατευτικά πλέγματα φαίνεται πως θα κάνουν Χριστούγεννα, οι καταστηματάρχες της Λ. Βεΐκου, οι οποίοι δηλώνουν αγανακτισμένοι από την αναστάτωση που έχει προκληθεί στη λειτουργία των επιχειρήσεών τους από τα έργα στο σημείο αυτό της εμπορικότερης οδού της πόλης μας. Εκτός από το ότι έχουν αφαιρεθεί δύο λωρίδες κυκλοφορίας του ρεύματος προς Ολυμπιακό Στάδιο, μεγάλη αναστάτωση έχει προκληθεί και από τις μεγάλες τρύπες που έχουν ανοιχτεί στα πεζοδρόμια μπροστά από την πρασιά τους με συνέπεια να δυσχεραίνεται η διεύλευση και πρόσβαση στα καταστήματά τους πελατών αλλά και πεζών. Σ’ αυτά προσθέστε και κάποιες …αναποδιές – για παράδειγμα διακοπή παροχής ηλεκτρικού ρεύματος για κάποιες ώρες – και φυσικά την σκόνη και την ηχορύπανση που προκαλείται από τους εκσκαφείς και τα κομπρεσέρ.

«Έχουμε φτάσει στα όριά μας» δήλωσε στον «Παλμό», εμφανώς αγανακτισμένος ο κ. Γιάννης Παστός, ιδιοκτήτης του καταστήματος ηλεκτρικών ειδών «Welcome» που βρίσκεται στον αριθμό 46 της Λ. Βεΐκου. «Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στους πελάτες μας, οι οποίοι δεν μπορούν να παρκάρουν και φυσικά φεύγουν! Έχουμε χάσει πολλούς πελάτες έτσι. Για να μην πω ότι δεν υπάρχει κανένας σεβασμός στους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα, για τους οποίου αυτό το κομμάτι της Βεΐκου είναι πια απαγορευτικό. Προχθές ήρθε μία κυρία, ΑμΕΑ, προσπάθησε να αφήσει το αυτοκίνητό της για 5 λεπτά και έξω προκλήθηκε πανικός, την έβριζαν! Όλοι οι καταστηματάρχες εδώ αντιμετωπίζουμε τεράστιο πρόβλημα, πώς θα κάνουμε γιορτές έτσι;»


Απογοητευμένος και εκνευρισμένος δήλωσε και ο κ. Ορέστης Βερούλης του cafe 48, λίγα μέτρα πιο κάτω. Οι εκσκαφείς σε λίγο θα κλείσουν 2 μήνες καθημερινής, συνεχούς όχλησης έξω ακριβώς από το κατάστημά του, με τα ντεσιμπέλ του θορύβου να αγγίζουν το κόκκινο. «Αναγνωρίζουμε ότι τα έργα αυτά είναι αναγκαία για την κατασκευή του μετρό και είπαμε να κάνουμε υπομονή. Αλλά πόση υπομονή και για πόσο; Υπάρχει μια ασυνεννοησία μεταξύ της εταιρίας που έχει αναλάβει αυτές τις πρόδρομες εργασίες και των διαφόρων άλλων εταιριών με αποτέλεσμα να την πληρώνουμε εμείς. Φανταστείτε, ότι έπρεπε να γίνει μια μετατόπιση καλωδίου της ΔΕΗ το καλοκαίρι και γι’αυτό το λόγο μάλιστα εμείς κλείσαμε την επιχείρηση, η οποία δεν έγινε ποτέ μέσα στο καλοκαίρι και έγινε προχθές και εμείς μείναμε κλειστοί μέχρι τις 5 η ώρα το απόγευμα. Και δεν είναι μόνο αυτό. Πολύ σημαντική είναι η ηχορύπανση. Τα ντεσιμπέλ είναι ανυπόφορα! Ποιός θα καθίσει να απολαύσει τον καφέ του, να συζητήσει με την παρέα του με τα κομπρεσέρ δίπλα απ’το κεφάλι του;»
Και επειδή «δεν έβρισκε άκρη», όπως μας είπε, προχώρησε μαζί με συναδέλφους του καταστηματάρχες στην κοινοποίηση εξωδίκου προς τις εμπλεκόμενες στα έργα εταιρίες, ζητώνας τους «να σεβαστούν το αυτονόητο, να σεβαστούν τις δουλειές μας και να τηρήσουν το νόμο. Εδώ δεν τηρείται καν η διατάξη για τα επιτρεπόμενα όρια των ντεσιμπέλ. Έτσι θα κάνουμε Χριστούγεννα;»

Κι απ’ό,τι δείχνουν τα πράγματα, μάλλον έτσι θα κάνουν Χριστούγεννα αφού, όπως δήλωσαν στον «Παλμό» εκπρόσωποι της ΕΡΕΤΒΟ και της Ελληνικό Μετρό Α.Ε., μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες στο σημείο, δεν μπορούν να κάνουν και πολλά πράγματα.
Ο κ. Σταυρόπουλος, εργολάβος της ΕΡΕΤΒΟ, της αναδόχου εταιρίας που έχει αναλάβει όλες τις πρόδρομες εργασίες για την κατασκευή της Γραμμής 4 του μετρό, μας είπε: «Πρόκειται για εργασίες μετατόπισης δικτύων οι οποίες έχουν αρχίσει εδώ και 1,5 μήνα και, όπως βλέπω τα πράγματα, δεν υπολογίζεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του χρόνου. Μέχρι το τέλος της βδομάδας θα έχουμε μία συνάντηση με την Ελληνικό Μετρό προκειμένου να πάρουμε να δούμε τί μπορούμε – αν μπορούμε – να κάνουμε κάτι, έστω μια προσωρινή αποκατάσταση για να δουλέψουν τα μαγαζιά τα Χριστούγεννα και όταν έρθει η ώρα να ολοκληρωθούν οι εργασίες να “ξανανοίξουμε”. Τους καταλαβαίνω τους καταστηματάρχες αλλά χρειάζεται κι εμείς να πάρουμε το πράσινο φως για να κάνουμε μια όποια προσωρινή αποκατάσταση.»

Ωστόσο αυτή η προσωρινή αποκατάσταση μάλλον δεν φαίνεται εφικτή. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με την κα Έφη Παπαϊωάννου, μηχανικό της Ελληνικό Μετρό Α.Ε., μας είπε: «Δυστυχώς εκεί η περιοχή είναι από τις πιο δύσκολες. Είναι ιδιαιτέρως επιβεβαρυμένη γιατί πέσαμε πάνω σε βράχο. Επιπλέον στο σημείο υπάρχει μια πολύ μεγάλη παράκαμψη στη μετατόπιση του δικτύου της ΔΕΗ. Και δυστυχώς έχουμε την υποχρέωση προς τη ΔΕΔΔΗΕ να έχουμε τις εκσκαφές ανοιχτές για να φαίνονται τα καλώδια μέχρι να ολοκληρωθούν οι συνδέσεις γι’ αυτό και δεν μπορούσαμε να κάνουμε μία πρόχειρη αποκατάσταση. Ωστόσο, επειδή κατανοούμε το πρόβλημα, καταλαβαίνουμε την αναστάτωση που έχει υπάρξει στην περιοχή, θα εξετάσουμε εάν και εφόσον μπορούμε να κάνουμε κάτι».
Μέχρι και την ώρα που ο «Παλμός» όδευε προς το τυπογραφείο, δεν είχαμε νεότερη ενημέρωση. Στο φύλλο της επόμενης Παρασκευής θα υπάρχουν – εάν υπάρχουν – νεότερα δεδομένα.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή