Στο Ριάντ για την έκθεση SAUDI HORECA 2023 ο Περιφερειάρχης Αττικής

ΔΗΜΟΙ ΑΤΤΙΚΗΣ & ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
Στο Ριάντ για την έκθεση SAUDI HORECA 2023 ο Περιφερειάρχης Αττικής

Ανακοίνωση Περιφέρεια Αττικής :

Γιώργος Πατούλης: «Φέρνουμε το κοινό της Σαουδικής Αραβίας σε επαφή με ένα από τα πιο σημαντικά στρατηγικά πλεονεκτήματα της Αττικής, τα πολύτιμα αγροδιατροφικά προϊόντα της»

Παρουσία του Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του περιπτέρου της Περιφέρειας Αττικής στη Διεθνή Έκθεση SAUDI HORECA 2023, που διοργανώνεται στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας Ριάντ, από τις 27 έως και τις 29 Νοεμβρίου.

Τα εγκαίνια τίμησε με την παρουσία του ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Ριάντ Αλέξης Κωνσταντόπουλος, ο οποίος μαζί με τον Περιφερειάρχη ξεναγήθηκε στο περίπτερο της Περιφέρειας Αττικής από την Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλο Αλιείας, Αγροτικής & Κτηνιατρικής Πολιτικής Δήμητρα Αγγελάκη και υπηρεσιακά στελέχη της αρμόδιας Γενικής Διεύθυνσης. Στο πλαίσιο των εγκαινίων, ο Περιφερειάρχης Αττικής, μαζί με τον Έλληνα Πρέσβη, συναντήθηκε με τον Αντιπρόεδρο ΔΣ του Εμπορικού Επιμελητηρίου του Ριάντ Naif Abdullah AlRajhi.

Στο περίπτερο της Περιφέρειας Αττικής φιλοξενούνται έξι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή και επεξεργασία ποιοτικών αγροδιατροφικών προϊόντων – ελαιολάδου, γαλακτοκομικών, αρτοσκευασμάτων, ξηρών καρπών και μελιού – με επιδότηση της συμμετοχής τους κατά 80%. Στον χώρο του Περιπτέρου, προσφέρθηκαν κεράσματα στους επισκέπτες της έκθεσης, με βάση τα προϊόντα των εκθετών που συμμετείχαν, τα οποία ετοίμασε η executive chef Άρτεμις Μπεμπλιδάκη, μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων «Ακρόπολις».

Με αφορμή τη συμμετοχή της Περιφέρειας στη SAUDI HORECA 2023, ο Περιφερειάρχης Αττικής παρέθεσε επίσημο δείπνο σε θεσμικούς εκπροσώπους και κορυφαίους επιχειρηματίες της Σαουδαραβικής αγοράς τροφίμων, το οποίο τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Ριάντ Αλέξης Κωνσταντόπουλος, ο Διευθυντής Τμήματος Ιχθυοκαλλιέργειας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Υδάτων και Γεωργίας της Σαουδικής Αραβίας Φίλιππος Παπαγεωργίου, Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη Σαουδική Αραβία, καθώς και δημοσιογράφοι από μεγάλα αραβικά έντυπα και ιστοσελίδες.

Στον χαιρετισμό του, ο Περιφερειάρχης Αττικής τόνισε ότι μέσα από το περίπτερο της Περιφέρειας στην έκθεση «θα δοθεί η ευκαιρία στο ευρύ κοινό της Σαουδικής Αραβίας, αλλά και της ευρύτερης Μέσης Ανατολής να έρθει σε επαφή με ένα από τα πιο σημαντικά στρατηγικά πλεονεκτήματα της Αττικής, τα πολύτιμα αγροδιατροφικά προϊόντα της». Ο κ. Πατούλης, αφού αναφέρθηκε στην μακραίωνη φιλία που ενώνει τους Έλληνες και τους Σαουδάραβες «μέσα από την μεγάλη πολιτιστική μας παράδοση και την κοινή πορεία μας ως παράγοντες προόδου, ειρήνης και σταθερότητας στις περιοχές μας», υπογράμμισε ότι πλέον δίνεται η δυνατότητα «να συσφίξουμε ακόμα περισσότερο και τις εμπορικές σχέσεις μας και μάλιστα σε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον πεδίο, καθώς τα προϊόντα της Αττικής, ως δομικά συστατικά της μεσογειακής διατροφής, αποτελούν βασικά στοιχεία και της αραβικής γαστρονομίας, ενώ παράλληλα συνιστούν τη βάση μιας ισορροπημένης υγιεινής διατροφής, που τόσο έχει ανάγκη ο σύγχρονος άνθρωπος, σε όποιο μέρος του πλανήτη κι αν ζει».

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης στην ιδιαίτερη βαρύτητα που έδωσε στην ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα η διοίκηση της Περιφέρειας καθ΄ όλη τη διάρκεια της θητείας της, καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά «με αυτόν τον τρόπο αυξήσαμε σημαντικά τις επιχειρηματικές ευκαιρίες για τους παραγωγούς μας, ενώ παράλληλα ενισχύσαμε την προώθηση του τουριστικού προϊόντος της Αττικής, μέσω του οποίου τα προϊόντα των ελληνικών προορισμών γίνονται περισσότερο γνωστά στις διεθνείς αγορές».

Χαιρετίζοντας τη συμμετοχή της Περιφέρειας Αττικής στην έκθεση, ο Έλληνας Πρέσβης στο Ριάντ έκανε ιδιαίτερο λόγο για την ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών τα τελευταία χρόνια, αλλά και τις εξαιρετικά επωφελείς και για τις δύο πλευρές συμφωνίες στρατηγικού χαρακτήρα που έχουν συναφθεί σε πολλούς τομείς.

Όπως τόνισε, για την ανάπτυξη αυτών των συνεργασιών έχουν συσταθεί ομάδες εργασίας, ανάμεσα τους αυτή που ασχολείται με θέματα εμπορίου, τομέας με ιδιαίτερη βαρύτητα στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Μέσα από αυτές τις συνεργασίες μπορούμε να ωφεληθούμε και οι δυο και να ικανοποιήσουμε τις φιλοδοξίες μας που είναι υψηλές».

Ο κ. Κωνσταντόπουλος έκανε ιδιαίτερη μνεία για το ολοένα και αυξανόμενο ενδιαφέρον των επιχειρηματιών της Σαουδικής Αραβίας για τα ελληνικά αγροδιατροφικά προϊόντα, καθώς αυτά συνδυάζουν υψηλή ποιότητα και ανταγωνιστικό κόστος: «Η έκθεση SAUDI HORECA δίνει την ευκαιρία να γνωστοποιηθούν τα προϊόντα της Αττικής σε ένα ευρύ κοινό, που ψάχνει νέες γευστικές εμπειρίες και νέα προϊόντα, τα οποία η Αττική μπορεί να προσφέρει, ανοίγοντας νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες».

Οι εκθέτες του περιπτέρου της Περιφέρειας είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν συνοπτικά τα προϊόντα τους στους καλεσμένους, ενώ στους προσκεκλημένους προσφέρθηκαν δώρα με προϊόντα των επιχειρήσεων της Αττικής που συμμετείχαν στην έκθεση.

Στο πλαίσιο της έκθεσης, έχουν προγραμματιστεί κατ΄ιδίαν συναντήσεις των συμμετεχόντων εκθετών με τις κορυφαίες Σαουδαραβικές επιχειρήσεις του τομέα, προκειμένου να εξετασθεί πιο στοχευμένα το ενδεχόμενο επιχειρηματικών συνεργασιών.

Η SAUDI HORECA αποτελεί τη μεγαλύτερη διεθνή έκθεση Τροφίμων, Ποτών και Φιλοξενίας στη Σαουδική Αραβία, η οποία προσελκύει πάνω από 300 εκθέτες από όλον τον κόσμο και πλέον των 30.000 επισκεπτών. Η αγορά Τροφίμων και Ποτών της Σαουδικής Αραβίας είναι η μεγαλύτερη και περισσότερο ελκυστική σε όλη τη Μέση Ανατολή (αξία 45 δις $ κατά το χρονικό διάστημα 2018 – 2019). Η Σαουδική Αραβία αποτελεί μια σημαντική αγορά για εξαγωγές γεωργικών προϊόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με σχετικά εύκολες διαδικασίες μεταφοράς εμπορευμάτων, εναρμονισμένες με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς.

Πήγαινε στην κορυφή