Απαραίτητες οι παρεμβάσεις συντήρησης – γράφει ο Βασίλης Γιαννακόπουλος

ΠΑΛΜΟΓΡΑΦΟΣ
Απαραίτητες οι παρεμβάσεις συντήρησης – γράφει ο Βασίλης Γιαννακόπουλος

Στο φύλλο του «Παλμού» της προηγούμενης Παρασκευής, φιλοξενήσαμε ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης της «Λαϊκής Συσπείρωσης Γαλατσίου», στην οποία οι τρεις υπογράφοντες δημοτικοί σύμβουλοι εγκαλούν την δημοτική αρχή για παρεμβάσεις, όπως λένε, που γίνονται στο δασόκτημα Βέικου.

Συγκεκριμένα αναφέρουν:
«Ενημερώνουμε σήμερα, σημαίνοντας συναγερμό, τον Γαλατσιώτικο λαό ότι οι χωματουργικές εργασίες πίσω από τον αυχένα του Άλσους και βαθιά μέσα στο Δασόκτημα έχουν πάρει τον χαρακτήρα περιβαλλοντικού εγκλήματος!
»Για παράδειγμα, ποια μελέτη εγγυάται ότι οι χωματουργικές διαμορφώσεις που έγιναν δεν ενέχουν σε ένα από τα συνήθη «ακραία καιρικά φαινόμενα» τον κίνδυνο δημιουργίας πλημμυρικού φαινομένου στις περιοχές χαμηλότερου υψομέτρου (π.χ. Άλσος) και μπαζώματος με φερτά εδαφικά υλικά σαν αποτέλεσμα των παρεμβάσεων; Εδώ ακόμη και δημοπρατημένα σοβαρά έργα έχουν “πνίξει” περιοχές σαν αποτέλεσμα της απουσίας των σχετικών μελετών!
»Συνεχίστηκαν δε οι παρεμβάσεις, όπως αποδεικνύουμε, ανελλιπώς κατά τη διάρκεια της προεκλογικής και της άμεσης μετεκλογικής περιόδου! “Στην αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται” λέει ο λαός και αυτό όπως φαίνεται βρήκε απόλυτη εφαρμογή και εδώ.
»Ο ορεινός χωματόδρομος όχι απλά επεκτάθηκε αλλά και διαπλατύνθηκε, με πλάτος ακόμη και άνω των οκτώ (8!) μέτρων, με διατομή δηλαδή επαρχιακής οδού, σχεδόν να είναι έτοιμος μέχρι και για ασφαλτόστρωση! Έχουν μπαζωθεί δέντρα μέχρι τη μέση του κορμού!»
Και ρωτούν αν ο κ. Μαρκόπουλος έχει δώσει έγκριση για τις παρεμβάσεις αυτές, σε ποιόν την έχει δώσει, αν υπάρχει άδεια του Δασαρχείου κι αν υπάρχει Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ).

Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Δευτέρας 27/11, η «Λαϊκή Συσπείρωση» έφερε το θέμα αυτό προς συζήτηση στο Σώμα, καταθέτοντας και πάλι τα ίδια ερωτήματα. Στην απάντησή του ο Δήμαρχος Γαλατσίου Γιώργος Μαρκόπουλος ανέφερε ότι: «Όπως καλά γνωρίζετε, υπεύθυνοι για τη συντήρηση των δασικών δρόμων που υπάρχουν στο Άλσος, είμαστε εμείς. Για το λόγο αυτό, ο Διαδημοτικός Σύνδεσμος για την Προστασία των Τουρκοβουνίων (ΣΠΑΤ) πήρε την απόφαση να προχωρήσουμε σ’ αυτές τις παρεμβάσεις που αφορούν τη συντήρηση και μόνο των δρόμων, έτσι ώστε να είναι ανά πάσα στιγμή προσβάσιμοι στα οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Τις εργασίες αυτές τις έχουν ζητήσει εδώ και χρόνια και η Πυροσβεστική και το Δασαρχείο. Οι παρεμβάσεις γίνονται γιατί οι δρόμοι είχαν καταστραφεί και δεν μπορούσαν να περάσουν οχήματα. Σας ενημερώνω, δε, ότι δεν έχει κοπεί, όχι δέντρο, αλλά ούτε ένας θάμνος και δεν είναι απαραίτητη, όπως λέτε, η ΜΠΕ γιατί δεν πραγματοποιείται διάνοιξη νέων δρόμων αλλά συντήρηση του υπάρχοντος δικτύου. Επιπλέον για την προστασία του βουνού θα τοποθετηθούν κι άλλες μπάρες έτσι ώστε να δυσκολέψουμε περισσότερο την πρόσβαση οχημάτων. Τα δε κλειδιά θα τα έχουν ο ΣΠΑΤ και η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Τέλος, για να διευκολύνουμε την Πυροσβεστική σε περίπτωση πυρκαγιάς θα κατασκευαστεί δεξαμενή νερού για να μπορούν να εφοδιάζονται άμεσα τα ελικόπτερα πυρόσβεσης.»
Όποιες παρεμβάσεις κι αν γίνονται, αν είναι για την προστασία του Δασοκτήματος, το οποίο αποτελεί μια όαση δροσιάς και αναψυχής, καλώς γίνονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή