Παύλος Μαρινάκης : Οι εγκληματίες όμως είναι εγκληματίες και στα πανεπιστήμια και στα γήπεδα.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παύλος Μαρινάκης :  Οι εγκληματίες όμως είναι εγκληματίες και στα πανεπιστήμια και στα γήπεδα.

Συνέντευξη του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη στην εκπομπή «Καλημέρα» του ΣΚΑΪ με τον δημοσιογράφο Γιώργο Αυτιά:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλημέρα κύριε εκπρόσωπε. Σας άκουσα χθες να λέτε ότι δεν έχουν ούτε ιδεολογία ούτε ομάδα, ούτε τίποτα μέσα τους. Απλά θέλουν να κάνουν φασαρίες.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Να ξεκινήσω εκφράζοντας την αμέριστη συμπαράστασή μας στην οικογένεια του ανθρώπου αυτού, που δίνει τη μάχη της ζωής του γιατί πολύ απλά βρέθηκε στο σημείο που έπρεπε. Γιατί ξέρετε, λέμε κάποιες φορές ότι βρέθηκε στο λάθος σημείο, ότι πήγε για επεισόδια- όχι βέβαια ότι είναι λιγότερο ή περισσότερο σημαντική ανθρώπινη ζωή. Αλλά ο άνθρωπος αυτός με πολύ μεγάλες δυσκολίες ήταν εκεί που όφειλε να είναι για να προστατέψει όλους εμάς τους υπόλοιπους. Και αυτό το νέο παιδί είναι πιθανό, μακάρι να μη συμβεί, να μη γυρίσει σπίτι του. Και προσευχόμαστε όλοι για να γυρίσει υγιής και όσο πιο δυνατός στο σπίτι του. Αυτό τα ξεπερνάει όλα.
Επειδή πριν και πάνω από όλα είμαστε άνθρωποι και πρέπει να είμαστε όλοι στην ίδια σελίδα, πρέπει να σας πω δύο τρία πράγματα πριν σας πω για τη σύσκεψη και όσα αναμένονται να γίνουν.
Το πρώτο είναι ότι χθες έβλεπα στην τηλεόραση την αγαπημένη μου ομάδα στο μπάσκετ. Η συντριπτική πλειοψηφία των φιλάθλων με τις οικογένειές τους έβλεπαν ένα πολύ ωραίο θέαμα, έναν πολύ ωραίο αγώνα. Κάποια στιγμή, τη στιγμή που χαροπαλεύει ένας αστυνομικός στη ΜΕΘ, άκουσα από μια πολύ μικρή μειοψηφία ένα σύνθημα κατά των αστυνομικών. Ξέρετε, σε συνδυασμό με αυτό που ζούσαμε όλη μέρα χθες που δεν είδαμε ούτε πορείες, ούτε καμπάνιες, ούτε ειδικές αναφορές, επειδή ίσως για κάποιους επιλεκτικά ευαίσθητους- όχι για την κοινωνία, η κοινωνία θρηνεί κάθε φορά που χάνεται ένα παιδί, κάθε φορά που κινδυνεύει ένας αστυνομικός οργίζεται- δεν είδαμε τίποτα. Ξέρετε γιατί; Γιατί για κάποιους επιλεκτικά ευαίσθητους δεν πουλάει η ιδιότητα του αστυνομικού.
Πάμε στην πολιτική μας. Θεωρώ ότι η συζήτηση χωρίζεται σε δύο υποκατηγορίες, οι οποίες προφανώς εφάπτονται. Η μία έχει να κάνει με τη βία. Οι εγκληματίες- γιατί μιλάμε για εγκληματίες δεν νομίζω ότι κάποιοι εξ αυτών που πήγαν στο βόλεϊ ξέρουν τι σημαίνει το φιλέ, το σετ, πήγαν για κάποιον συγκεκριμένο λόγο και δεν έχουν ούτε χρώμα ούτε ομάδα- δεν διαχωρίζονται σε κόκκινους, κίτρινους, πράσινους. Αυτοί που είναι εγκληματίες, είναι εγκληματίες. Οι εγκληματίες όμως είναι εγκληματίες και στα πανεπιστήμια και στα γήπεδα. Το έγκλημα δεν θεωρώ ότι πρέπει να προσδιορίζεται με κάποιο πρόθεμα.
Στη συζήτηση, λοιπόν, αυτή έχει ήδη εξαγγείλει ο υπουργός Δικαιοσύνης, και θα είναι η τρίτη παρέμβαση, μια σειρά από αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα. Ξέρετε ποιο θεωρώ ότι είναι ο πυρήνας, η πηγή του προβλήματος; Και σας το λέω και ως δικηγόρος που έχει ασχοληθεί αρκετά με το ποινικό δίκαιο. Η παραβατική αυτή συμπεριφορά είναι κλιμακούμενη. Ξεκινούν από ήπιες ποινικά συμπεριφορές, κάποια πλημμελήματα, τα οποία είναι όμως πολύ σοβαρά. Τι συνέβαινε για όλα αυτά τα χρόνια στη χώρα μας; Στη συντριπτική πλειοψηφία αυτών των πλημμεληματικών περιπτώσεων, συλλαμβάνονταν, πήγαιναν στη διαδικασία του αυτοφώρου, έπαιρναν και μια – δύο αναβολές, δικάζονταν κάποια στιγμή και έβγαιναν έξω με αναστολή. Σε δύο εβδομάδες ξαναπήγαιναν στο γήπεδο του μπάσκετ, του βόλεϊ, του χάντμπολ, οπουδήποτε και πάλι τα ίδια. Τώρα θα μένουν «μέσα», εφόσον καταδικαστούν. Έναν χρόνο, δύο, όσο αποφασίσει το δικαστήριο. Και δεν αφορά αυτό μόνο το γήπεδο, θα αφορά και τους εμπρηστές, πλημμεληματικές περιπτώσεις που κάποιος οδήγησε επειδή έτσι του «κάπνισε» έχοντας πιει δύο τρία ποτήρια και πήρε μια ζωή σβάρνα ή τραυμάτισε σοβαρά έναν συμπολίτη του. Άρα, η μια συζήτηση έχει να κάνει με τον Ποινικό Κώδικα. Είναι σημαντικές οι αλλαγές γιατί και στα κακουργήματα, η προηγούμενη Κυβέρνηση, που φωνάζει, μείωσε τις ποινές και εκεί. Και εκτέλεση των ποινών χωρίς αναστολή. Η δεύτερη συζήτηση έχει να κάνει με το ποδόσφαιρο. Ο Πρωθυπουργός έκανε μια σειρά από ανακοινώσεις τον Αύγουστο. Είπε κάποια πράγματα και έχουν ξεκινήσει και υλοποιούνται. Δηλαδή, και έλεγχοι στους συνδέσμους γίνονται και έλεγχοι στα γήπεδα γίνονται και μάλιστα έχουν σφραγιστεί πολλοί σύνδεσμοι. Είναι προφανές όμως ότι τρέχει και η Κυβέρνηση, τρέχει και η εγκληματικότητα . Όχι μόνο στην Ελλάδα, σε όλον τον κόσμο. Είπε όμως και κάτι άλλο. Ότι αυτές οι ανακοινώσεις θα είναι δυναμικές. Δηλαδή με βάση τη συμμόρφωση κάποιων. Γιατί πρέπει να είμαστε όλοι στην ίδια σελίδα. Δεν μπορεί κάποιοι να ανέχονται αυτές τις συμπεριφορές ή να μην είναι σφόδρα απέναντί τους.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Άρα, ενόψει και της σημερινής σύσκεψης που δεν είναι πρώτη ούτε η τελευταία…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και δεν είναι και τυπική, είναι ουσιαστική
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όλες οι συσκέψεις θεωρώ ότι είναι ουσιαστικές. Το μήνυμα ποιο είναι; Ότι εμείς αντιλαμβανόμαστε την οργή και δεν πρόκειται να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Προφανώς, τα πιο σημαντικά, όταν έχουμε κάτι περισσότερο να πούμε. Να θυμίσω και πάλι ότι ο Πρωθυπουργός είχε πει τον Αύγουστο ότι όλα αυτά θα είναι δυναμικά εφόσον παρατηρηθεί έξαρση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, σήμερα περιμένουμε δραστικές αποφάσεις. Η ΠΟΑΣΥ λέει σταματήστε τα όλα
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εμείς θέλουμε να προστατέψουμε τους ανθρώπους που εργάζονται, τους ποδοσφαιριστές, τους μπασκετμπολίστες, τους ανθρώπους που είναι γύρω από τον αθλητισμό, τους συντριπτικά πολλούς φιλάθλους, που θέλουν να πάνε με τις γυναίκες τους, με τα παιδιά τους, με τους φίλους του να δούνε έναν αγώνα και κάποια στιγμή εδώ και πολλά χρόνια έχουν φτάσει στο σημείο της αηδίας, της αποστροφής. Τους εγκληματίες πρέπει να τους βάλουμε απέναντι και πρέπει να τους βάλουμε απέναντι όλοι. Προφανώς η Κυβέρνηση με τις πολιτικές της, με κυριότερο να μπουν στη φυλακή όταν παρανομούν…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να περιμένουμε δραστικά μέτρα σήμερα;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Να περιμένουμε πάντοτε μια Κυβέρνηση και έναν Πρωθυπουργό- και νομίζω έχει δώσει δείγματα γραφής σε πολλές περιπτώσεις κρίσεων και δύσκολων καταστάσεων- που δεν μασάει τα λόγια του και εφαρμόζει αποφάσεις που κάποιοι φοβόντουσαν να εφαρμόσουν για δεκαετίες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε αναστολή πρωταθλημάτων ενδέχεται να πάμε;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εγώ δεν θέλω να μπω σε κάτι συγκεκριμένο. Δεν προεξοφλούμε κάτι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας είδα οργισμένο χτες. Άκουσα σκληρές κουβέντες από εσάς.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καταρχάς, πρόκειται για έναν άνθρωπο ο οποίος είναι λίγο μικρότερος από εμένα, είναι ένας άνθρωπος ο οποίος δεν έχει λυμένο κανένα πρόβλημα της ζωής του και κάνει παραπάνω, όπως και κάθε αστυνομικός, παραπάνω από αυτό που λέει το καθήκον του για να προστατέψει όλους εμάς τους υπόλοιπους. Και δεν είναι δεδομένο αν θα γυρίσει στο σπίτι του. Θα σας πω κάτι. Ζούμε σε μία χώρα που, δυστυχώς, για πολλά χρόνια ζυγιζόταν η αξία της ανθρώπινης ζωής. Αν κάποιος ανήκει στον έναν ιδεολογικό χώρο, στον άλλο ιδεολογικό χώρο, αν είναι αστυνομικός. Όλες οι ανθρώπινες ζωές έχουν την ίδια αξία. Βαρέθηκα να πηγαίνω σε γήπεδα, βαρέθηκα να πηγαίνω σε Πανεπιστήμια -και έχω τελειώσει δημόσιο Πανεπιστήμιο- και να ακούω συνθήματα κατά της αστυνομίας. Από ανθρώπους που όταν στη συνέχεια έγιναν βουλευτές, συνοδεύονταν από αστυνομικούς και ήθελαν τη φύλαξη των αστυνομικών. Πρέπει να τα αφήσουμε πίσω μας αυτά. Κι αν υπάρχουν μεμονωμένες συμπεριφορές, που υπάρχουν, αστυνομικών που δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους, προφανώς ελέγχονται και ακολουθείται η νόμιμη διαδικασία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το «ως εδώ» που λέει η κοινωνία, το έχετε…
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Το έχουμε αποδείξει σε πάρα πολλές περιπτώσεις ότι όχι απλά το σεβόμαστε. Το «ως εδώ» να συνοδεύεται από πράξεις. Και έχει γίνει πολλές φορές, θα γίνει και τώρα και σας το ξαναλέω: Εμείς δεν θέλουμε να λέμε σε κανέναν ότι πατιέται ένα κουμπί και λύνονται όλα. Θα χρειαστούν, ενδεχομένως, κι άλλα μέτρα κι άλλες παρεμβάσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είκοσι πέντε από τα 124 άτομα, που τώρα είναι «μέσα» είναι σεσημασμένοι. Αυτοί πώς μπαίνουν μες το γήπεδο;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι αυτό που σας έλεγα κ. Αυτιά, ότι πολλοί εξ αυτών διέπραξαν ένα άλλο αδίκημα στο παρελθόν. Τι έγινε; Δικάστηκαν και αποφυλακίστηκαν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτοί θα μπαίνουν στο γήπεδο;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτοί, την επόμενη φορά που θα κάνουν κάτι αντίστοιχο, μετά το νέο Ποινικό Κώδικα, θα είναι στη φυλακή. Δεν θα είναι στο γήπεδο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Α, μάλιστα. Είστε σαφής. Τώρα, έχουμε τα ελληνοτουρκικά που είναι κορυφαίο θέμα. Εδώ τώρα έχω μηνύματα. Ξέρετε η καταγωγή μου είναι από τη Σάμο και το ζω. Και του Νίκου από τη Σάμο. Έχουμε πολύ τουρισμό από την Τουρκία. Οι τρεις μέρες δεν αρκούσαν, έγιναν επτά. Αύριο θα έχω αρκετούς. Θα έχω τον Δήμαρχο Οινουσσών, θα έχω τον Δήμαρχο Λέρου, θα έχω από τη Σάμο, από την Χίο, από τη Λέσβο, από την Κω, από την Κάλυμνο, από τη Ρόδο, από τη Σύμη, από το Καστελόριζο, από παντού. Όλα τα νησιά. Αυτό είναι τουρισμός δώδεκα μήνες, κ. Εκπρόσωπε. Είναι μεγάλη υπόθεση.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι δώδεκα μήνες, είναι για δέκα νησιά. Είναι για επτά μέρες συνεχόμενες σε συγκεκριμένες περιοχές. Είναι ένα αίτημα διαχρονικό των κατοίκων, των επιστημονικών φορέων, των εκπροσώπων των εργαζομένων, των Δημάρχων, των Περιφερειαρχών. Είναι μια πάρα πολύ σημαντική εξέλιξη στο πλαίσιο μιας πολύ σημαντικής διμερούς συνάντησης του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο, μαζί με τους συνεργάτες και τους Υπουργούς των δύο κρατών. Απεδείχθη πολύ σημαντική τελικά αυτή η επίσκεψη και πολύ σημαντική και για τη χώρα μας και για την Τουρκία. Και οι διμερείς συσκέψεις που έγιναν και οι συμφωνίες που υπεγράφησαν και η Διακήρυξηφιλίας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, άρα αυτά που ακούγαμε ότι καλύτερα να μην έρθει ο Ερντογάν, δεν ήταν ίσως το…
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Απεδείχθη εκ του αποτελέσματος, γιατί όλα πρέπει να κρίνονται εκ του αποτελέσματος, και όλα πρέπει να αξιολογούνται διαρκώς. Εμείς δεν έχουμε αυταπάτες. Ήταν μια πολύ σημαντική εξέλιξη: Υπεγράφη μια Διακήρυξη που δεν είχε υπογραφεί για πολλές δεκαετίες…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να τηρηθεί όμως.Κρατάμε και μια πισινή.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Προφανώς το ξαναλέω όλα πρέπει να κρίνονται καθημερινά. Αποτυπώθηκε μια εμπέδωση σε ένα πολύ καλό κλίμα. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός εξέφρασε με σαφήνεια τις ελληνικές θέσεις και για το Κυπριακό, και για τη μειονότητα και για το ότι είναι η μόνη διαφορά μας με την Τουρκία που θέλουμε να επιλυθεί επί τη βάση του Διεθνούς Δικαίου, ο καθορισμός ΑΟΖ και Υφαλοκρηπίδας. Εκφράστηκαν με πλήρη σαφήνεια οι ελληνικές θέσεις, όμως είδαμε και από τις δύο πλευρές ότι συμφωνούν -μένει αυτό να το βλέπουμε συνεχώς να αποτυπώνεται- ότι οι διαφωνίες μας δεν πρέπει να παράγουν κρίσεις. Αυτό είναι σημαντικό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πόσο πιο κοντά στη Χάγη ήρθαμε κ. Εκπρόσωπε μετά τη συνάντηση αυτή;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν μας αρέσουν οι προβλέψεις, ούτε τα μεγάλα λόγια. Εμείς πιστεύουμε στην επίλυση των διαφορών με την Τουρκία. Είναι μία η διαφορά μας, να το ξεκαθαρίσω. Και το είπε και ο Πρωθυπουργός, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, η Ελλάδα είναι ένα Κράτος που διαχρονικά σέβεται το Διεθνές Δίκαιο με την κύρωση της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας και πάρα πολλές φορές το έχει αποδείξει. Από εκεί και πέρα, είναι σημαντικό να συνεχίσουμε βήμα – βήμα. Θεωρούμε ότι έχει γίνει πρόοδος στη ρητορική, στην αποτύπωση της ηρεμίας, στις πολύ σημαντικές οικονομικές συμφωνίες που έχουν υπογραφεί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λοιπόν, εδώ μου λένε «Καλά τα λέει το παλληκάρι», προσέξτε, ο κόσμος ε, «Στην είσοδο θα του πεις: δεν μπαίνεις μέσα;». Εσείς είπατε θα είναι φυλακή, δεν θα μπορεί να πάει στο γήπεδο. Στην είσοδο θα γίνεται πραγματικός έλεγχος;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Υπάρχει μια σειρά από πρωτοβουλίες, που κάποιες από αυτές -μάλιστα δεν έχουν γίνει και όλες από αυτούς που έχουν υποχρέωση να τις εφαρμόσουν. Για αυτό και είπε ο Πρωθυπουργόςθα είναι δυναμικό.Παράδειγμα, εμείς εφαρμόζουμε την διαδικασία όλη με τους ελέγχους και τις πράξεις των Συνδέσμων. Εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε ελέγχους εκεί που πρέπει, θα αλλάξουμε τον Ποινικό Κώδικα. Πρέπει, όμως, οι πάντες, όσοι βρίσκονται σε αυτό το ευρύτερο σύστημα του επαγγελματικού αθλητισμού, να κάνουν κι αυτοί τις δικές τους ενέργειες. Είναι δεδομένο ότι δεν έχει θέση στο γήπεδο ένας ο οποίος έχει καταδικαστεί -εγώ θα σας πω, όχι για ένα βαρύ κακούργημα, γιατί ούτως ή άλλως αυτός θα είναι πλέον για πάρα πολλά χρόνια μέσα- ακόμη και για ένα πλημμέλημα. Πόσα χρόνια ακούμε ειδήσεις, κάηκαν περιουσίες, κάηκαν αυτοκίνητα, αυτά είναι πολύ βαριά αδικήματα. Πρώτον γιατί στερείται η περιουσία κάποιων ανθρώπων και τη δημόσια περιουσία δεν την πληρώνουν αυτοί και οι οικογένειές τους, που πάνε και τα καίνε. Ο Έλληνας φορολογούμενος την πληρώνει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα το μετατρέψετε αυτό να πληρώνουν αυτοί και οι οικογένειές τους;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα συνεχίσουμε να κάνουμε τομές που δεν έγιναν εδώ και δεκαετίες. Θα είναι μια τετραετία, που κάθε βδομάδα, κάθε μήνα θα βλέπετε εφαρμογή μεταρρυθμίσεων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Περιμένουμε μέτρα σήμερα. Θα τα ανακοινώσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ας περιμένουμε να δούμε τι έχει να γίνει, τι θα ανακοινωθεί για να μην προεξοφλούμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ευχαριστώ θερμά, κ. Εκπρόσωπε.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή