Πάνος Σκουρλέτης : Η Νέα Αριστερά πρέπει να καλύψει το πολιτικό κενό που δημιουργείται από τη ραγδαία μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πάνος Σκουρλέτης :  Η Νέα Αριστερά πρέπει να καλύψει το πολιτικό κενό που δημιουργείται από τη ραγδαία μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ

Σημεία από τη συνέντευξη του Πάνου Σκουρλέτη στην ΕΡΤNEWS

Προτεραιότητα για την Νέα Αριστερά είναι να «γονιμοποιήσει» μια διαδικασία ανασύνθεσης του χώρου της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς, έτσι ώστε να προκύψει το καινούργιο. Αυτό το καινούργιο δεν θα κριθεί μόνο από τη δική μας διάθεση, αλλά από το αν θα πει συγκεκριμένα πράγματα για τις ανισότητες, για τη δημοκρατία, για τους θεσμούς, για την κλιματική κατάρρευση, για την υγεία, όχι μόνο με ιδεολογικές αναφορές, που είναι απαραίτητες, αλλά και με συγκεκριμένες πολιτικές προτάσεις, επεσήμανε ο πρώην υπουργός και στέλεχος της Νέας Αριστεράς, Πάνος Σκουρλέτης,στην εκπομπή «NewsRoom» της ERT News, στους δημοσιογράφους Γιώργο Σιαδήμα και Στέλλα Παπαμιχαήλ.

Ακολουθούν σημεία της συνέντευξης:

Για τη μεγάλη πρόκληση της Νέας Αριστεράς

Η μεγάλη πρόκληση για τη Νέα Αριστερά είναι το να μπορέσει να εκφράσει δύο πράγματα: πρώτα απ’ όλα μία κοινωνική Αριστερά, που θεωρώ ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν έβρισκε πλήρη έκφραση στο πολιτικό επίπεδο. Ένας κόσμος που έχει έναν αριστερό τρόπο προσέγγισης στα τεκταινόμενα στο κοινωνικό πεδίο. Το δεύτερο είναι να καλύψει το κενό που δημιουργείται από τη ραγδαία πολιτική μετατόπιση και μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Για τα αποτελέσματα της τελευταίας δημοσκόπησης

Αυτή η δημοσκόπηση αποτυπώνει την κρίση στον χώρο της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς. Μία κρίση που δεν ξεκίνησε με τις αποχωρήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε με την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη. Ήταν φθίνουσα η πορεία του χώρου του ΣΥΡΙΖΑ μετά το 2019, η οποία αποτυπώθηκε με πολύ ηχηρό τρόπο στα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών του Μαΐου και του Ιουνίου. Για το εγχείρημα της Νέας Αριστεράς νομίζω ότι είναι πολύ νωρίς, μέσα σε μια εβδομάδα,για να μπορέσουμε να βγάλουμε κάποια πρώτα δημοσκοπικά συμπεράσματα, από τη στιγμή που δεν έχει συγκροτηθεί κάποιος φορέας.

Για τη συζήτηση περί συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και γενικότερα

Δική μας στρατηγική ήταν πάντοτε η διαμόρφωση των όρων συνεργασίας με άλλες πολιτικές δυνάμεις κι όχι μόνο με το ΠΑΣΟΚ. Έχουμε, όμως, πρόσφατες εμπειρίες. Πριν από τις εκλογές το ΠΑΣΟΚ την πέταξε αυτή την ευκαιρία και μάλιστα στη βάση του πιο ευνοϊκού πεδίου που υπήρχε, της απλής αναλογικής. Άλλο είναι να διαμορφώσεις τη δική σου ταυτότητα και άλλο το να δημιουργήσεις προϋποθέσεις μίας συνεργασίας. Μέσα στη Βουλή; Στο μαζικό επίπεδο; Βεβαίως. Μπορούμε να δώσουμε μια μάχη για να ξανακερδίσουν οι εργαζόμενοι αυτά που έχασαν με τον νόμο Χατζηδάκη; Να τη δώσουμε. Το περί μονιμότερης συμπόρευσης δεν υπάρχει και δεν το έχει πει και κανένας.

Για τις διαφορές ή μη με τον ΣΥΡΙΖΑ

Είναι μεγάλες οι διαφορές μας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Πρώτα απ’ όλα ο τρόπος που αντιπολιτεύτηκε μετά το 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν χωρίς σαφείς προγραμματικές αιχμές, αντιφατικός, που πολλές φορές φλέρταρε με τον λαϊκισμό και στην προσπάθειά του να τα πει όλα δεν έλεγε τίποτα με σαφήνεια. Οδήγησε τελικά σε μια αναξιοπιστία του χώρου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε απολέσει αυτό που λέμε συλλογική πολιτική συζήτηση και λειτουργία, τα τελευταία χρόνια, κάτι που δεν διευκόλυνε πολιτικές ενστάσεις ή διαφορετικές προσεγγίσεις να συζητούνται με έναν συλλογικό τρόπο, να εκλογικεύονται και να οδηγούν σε κάποιες βελτιώσεις της παρουσίας του.

Για τον τραυματισμό του αστυνομικού και την οπαδική βία.

Προέχει να βρεθεί ο ένοχος. Από εκεί και πέρα, βλέπω ότι δεν υπάρχει μια ουσιαστική απάντηση στα ζητήματα της οπαδικής βίας και της βίας στον χώρο του αθλητισμού. Μέσα στους τελευταίους 22 μήνες η κυβέρνηση θα κάνει την Τρίτη σύσκεψη για να ανακοινώσει ξανά μέτρα γι’ αυτό το θέμα. Τι έγιναν τα προηγούμενα μέτρα; Έχουν ευθύνη οι διοικήσεις, οι ιδιοκτήτες των ΠΑΕ; Και ο ρόλος της Αστυνομίας; Πολλές φορές, όπως ακούω στον δημόσιο λόγο και συμμερίζομαι αυτή την εκτίμηση, λειτουργεί ως μια άλλη ομάδα που ανταγωνίζεται τις διάφορες ομάδες των χούλιγκαν. Η Αστυνομία πρέπει να είναι πάνω από αυτά. Αλλά για να το κάνει αυτό πρέπει να έχει τις σωστές εντολές και κατευθύνσεις.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή