Πάυλος Μαρινάκης: Χτυπήστε τους στη ρίζα, όπως προβλέπει η Δικαιοσύνη και οι εισαγγελικές έρευνες, για να σταματήσουμε να συζητάμε κάθε τρεις, έξι, εννιά μήνες τα ίδια.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πάυλος Μαρινάκης: Χτυπήστε τους στη ρίζα, όπως προβλέπει η Δικαιοσύνη και οι εισαγγελικές έρευνες, για να σταματήσουμε να συζητάμε κάθε τρεις, έξι, εννιά μήνες τα ίδια.

Συνέντευξη του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη στο ρ/σ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1 με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή:

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όλα αυτά τα οποία ανακοινώνονται με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης στο δημόσιο εν προκειμένω, είναι πάρα πολύ σημαντικά για τη ζωή μας, κυρίως για τα επόμενα χρόνια. Αλλά, ξέρετε, για εμάς, όσους έχουμε το οποιοδήποτε δημόσιο αξίωμα, ό,τι και να ανακαλυφθεί, ό,τι και να βγει, στο τέλος της ημέρας, μοναδικός κριτής θα είναι ο ελληνικός λαός κι αυτό δεν θα αλλάξει ποτέ. Από αυτούς κρινόμαστε. Από τους πολίτες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως, είναι ωραία που η τεχνητή νοημοσύνη μπήκε επιτέλους και στο ελληνικό δημόσιο. Είναι μια μεγάλη επιτυχία αυτό.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Βέβαια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, να ξεκινήσουμε από το θέμα των ημερών, την οπαδική βία. Εχθές είχαμε τους δύο Υπουργούς, τον κ. Οικονόμου και τον κ. Βρούτση, που πήγαν στον Άρειο Πάγο. Ποιος είναι ο στόχος της Κυβέρνησης αυτή την στιγμή;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όταν τελείωσα την ανακοίνωση των μέτρων, το Briefing, που, κυρίως, όπως καταλαβαίνετε, το μεγαλύτερό του μέρος ήταν για την οπαδική βία αυτονοήτως, οι περισσότεροι και λογικό είναι, ασχολούνταν με το πόσους μήνες θα κλείσουν τα γήπεδα, τι θα γίνει με το βόλεϊ, τι θα γίνει με το μπάσκετ -σημαντικά ερωτήματα, ειδικά για όσους ασχολούνται με τον Αθλητισμό. Αλλά αυτό που έλεγα τις πρώτες ώρες, είναι ότι όσο περνάνε οι μέρες, θα καταλαβαίνουν οι πολίτες ότι η σημαντική ανακοίνωση ήταν αυτή που έχει να κάνει με την έρευνα της Δικαιοσύνης και της Αστυνομίας για τις εγκληματικές οργανώσεις, που πιθανότατα -γιατί εμείς δεν είμαστε εισαγγελείς και ανακριτές- δρουν στο όνομα του ποδοσφαίρου και στο όνομα των ομάδων, των μεγάλων ομάδων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι μια διαδικασία αλά Χρυσή Αυγή, κ. Εκπρόσωπε;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα σας πω γιατί το λέω αυτό. Γιατί και ο Άλκης και ο Μιχάλης και ο 31χρονος αστυνομικός, που ελπίζουμε να κρατηθεί στη ζωή, δεν χτυπήθηκαν μέσα στα γήπεδα. Χτυπήθηκαν εκτός γηπέδων. Η οπαδική βία μπορεί να ξεκινά από το ποδόσφαιρο. Μπορεί αυτοί οι στρατοί να στρατολογούνται εντός ή εκτός των γηπέδων, αλλά έχουν φτάσει πλέον να δρουν σε όλη την ελληνική επικράτεια. Αν, λοιπόν, ήμασταν άλλη μία Κυβέρνηση, η οποία ερχόταν και ανακοίνωνε μία σειρά από πρωτοβουλίες για το ποδόσφαιρο και για τα γήπεδα, που θα πάμε και σε αυτές και θα σας εξηγήσω και γιατί θα υλοποιηθούν -οι πολίτες θα μας αξιολογήσουν στην πράξη- θα κάναμε μία τρύπα στο νερό. Μιλάμε για ανθρώπους οι οποίοι μπορεί να δρουν στο όνομα του ποδοσφαίρου και των ομάδων, αλλά είναι κανονικές, από ό,τι φαίνεται, εγκληματικές οργανώσεις ή συμμορίες. Τι κάνουμε, λοιπόν, εμείς; Και γιατί είναι το σημαντικό; Εμείς ήδη υπάρχουσες υποθέσεις, ονόματα που λίγο – πολύ, είναι αυτό που λέμε γνωστοί – άγνωστοι, τα «γκρουπάραμε». Πράγματι, είχε γίνει κάτι αντίστοιχο στο παρελθόν, απλά η Χρυσή Αυγή φαινόταν ότι είναι μία εγκληματική οργάνωση. Εδώ μπορεί να έχουμε δύο, τρεις, πέντε, δέκα εγκληματικές οργανώσεις. Φέραμε και καινούρια στοιχεία. Και τι λέμε; Χτυπήστε τους στη ρίζα, όπως προβλέπει η Δικαιοσύνη και οι εισαγγελικές έρευνες, για να σταματήσουμε να συζητάμε κάθε τρεις, έξι, εννιά μήνες τα ίδια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ερώτημα: οι δύο υπουργοί πήγαν χθες 200 άτομα χούλιγκανς κ.λπ. Σωστά; Ονόματα. Γιατί έπρεπε να χαροπαλεύει ένας αστυνομικός, για να τα πάνε αυτά; Γιατί εδώ είναι υποθέσεις από το 2007. Γιατί να μη ζητήσετε νωρίτερα, από την πρώτη φορά που είχαμε θύμα οπαδικής βίας, την ενοποίηση των υποθέσεων;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αναγνωρίζετε ότι υπήρξε καθυστέρηση;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ενώ έχουν γίνει πάρα πολλές προσπάθειες και από τη δική μας Κυβέρνηση, πολύ περισσότερες επιχειρήσεις κλεισίματος Συνδέσμων, έλεγχοι στις μεγάλες θύρες, συλλήψεις, δημιουργία δικογραφιών απ’ τη Δικαιοσύνη, η αλήθεια είναι ότι είναι η πρώτη φορά που μία κυβέρνηση, με την αυτοκριτική που πρέπει να κάνει το σύνολο όσων διαχειρίστηκαν περιόδους αντιμετώπισης οπαδικής βίας, βλέπει το πρόβλημα εν συνόλω και το ονοματίζει. Το πρόβλημα δεν είναι ένα γήπεδο, δεύτερο γήπεδο, τρίτο γήπεδο, μια ομάδα, δεύτερη ομάδα, τρίτη ομάδα• είναι λάθος να το βλέπουμε έτσι. Το πρόβλημα είναι όπως ορίστηκε, και είχα την ευκαιρία να το κάνω εγώ ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, από την Κυβέρνηση τις τελευταίες τρεις ημέρες. Προσέξτε, για να μην παρεξηγηθούμε. Δεν είναι ότι αυτά όλα τα οποία έφεραν οι υπουργοί, ήταν στο συρτάρι για ένα, δύο, τρία, τέσσερα, πέντε, δέκα χρόνια και τα έφεραν πρώτη φορά χθες ο Οικονόμου και ο Βρούτσης. Πολλά εξ αυτών, η Δικαιοσύνη διάσπαρτα τα διαχειρίζεται. Η Αστυνομία διάσπαρτα τα διαχειρίζεται. Αυτό που έγινε χθες είναι η ομαδοποίησή τους, γιατί υπάρχει μια υποδομή, όπως αντιλαμβάνεσθε, που παραπέμπει σε «ομαδική δουλειά», η οποία παραπέμπει σε εγκληματικές οργανώσεις, όχι μία, όπως ήταν η Χρυσή Αυγή. Το δεύτερο το οποίο είναι το διαφορετικό, είναι ότι όλο αυτό ακουμπάει πάνω -και είναι η επόμενη κουβέντα που αν θέλετε μπορούμε να κάνουμε- σε αυτό που δεν θα κάνουμε στα γήπεδα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή;Γιατί, τώρα, μας λέτε για όλα αυτά, να σας πω, κύριε Εκπρόσωπε, μας λέτε για όλα αυτά που γίνονται εκτός γηπέδου, και πολύ σωστά εστιάζετε, αλλά την ίδια στιγμή η τιμωρία, ας πούμε, των φιλάθλων γίνεται εντός γηπέδων. Δηλαδή, λέτε δύο μήνες κανένας. Και ειδικά για τους οπαδούς του Ολυμπιακού, τους τιμωρείτε διπλά. Έτσι μας γράφουν εδώ.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Γιατί σχετίζεται, και σας μιλάει κι ένας Ολυμπιακός, που αγαπάει πολύ την ομάδα του.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, κι εσείς τιμωρία. Σε τιμωρία.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Γιατί λοιπόν, η πρώτη κουβέντα που κάναμε, σχετίζεται με τη δεύτερη. Ήρθαν αρκετοί και μου είπαν, και φίλοι μου, «καλά, ρε μεγάλε, εσύ δεν μας είπες τη Δευτέρα στο briefing, δεν θα την πληρώσουν οι φίλαθλοι και μετά από δύο λεπτά ανακοίνωσες το κλείσιμο των γηπέδων για δύο μήνες».
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ακριβώς.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Γιατί, όμως, αυτό το οποίο είπα συνάδει, με αυτό το οποίο ανακοίνωσα; Συνάδει γιατί, εμείς τι κάναμε; Βάλαμε ένα τελεσίγραφο στις ομάδες και τους είπαμε, αν μέχρι 12 Φεβρουαρίου δεν έχετε εφαρμόσει, όπως προβλέπει ο νόμος και όπως θα ορίσει με εξειδίκευση ο κύριος Βρούτσης τις επόμενες ημέρες, το σύστημα ευκρινών καμερών και το σύστημα ελέγχου εισιτηρίων και ταυτότητας, ξέρετε τι συμβαίνει μέχρι τώρα και πλέον δεν θα συμβαίνει, γιατί όποιος δεν το κάνει, αν είναι μία ομάδα, δύο ομάδες, τρεις ομάδες, δεν θ’ ανοίξουνε. Αν δέκα ομάδες συμμορφωθούν, θ’ ανοίξουν. Μέχρι τώρα, λοιπόν, πηγαίνατε εσείς στο γήπεδο, γιατί θέλατε να δείτε ένα παιχνίδι. Ενώ δίπλα σας, λοιπόν, είχε αγοράσει εισιτήριο, παράδειγμα, ο Δημήτρης Τάκης και ήθελε να έρθει με την παρέα του, μπορούσε να το δώσει σε μία ομάδα παραβατικών. Αυτή η ομάδα παραβατικών, ενώ είχε το εισιτήριο στο όνομα του κυρίου Τάκη, δεν ελεγχόταν από τις ΠΑΕ στις εισόδους και εκεί που νομίζατε εσείς ότι δίπλα σας είχατε τον Δημήτρη Τάκη, που είχε αγοράσει εισιτήριο, ήταν πέντε ενδεχόμενα μέλη εγκληματικών οργανώσεων. Αυτό, λοιπόν, αν η Κυβέρνηση το άφηνε να συνεχιστεί, ουσιαστικά, τότε δεν θα νομοθετούσε υπέρ των φιλάθλων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά η Κυβέρνηση δεν έπρεπε να το έχει αφήσει ούτε μέχρι τώρα, γιατί οι νόμοι υπάρχουν.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Προσέξτε. Είπε κάτι ο Πρωθυπουργός το καλοκαίρι. Ανακοίνωσε μια σειρά από πρωτοβουλίες, οι οποίες υλοποιούνται. Σφραγίζονται Σύνδεσμοι, γίνονται έλεγχοι, γίνονται συλλήψεις. Είπε, όμως, κάτι. Υπάρχουν κάποιες υποχρεώσεις από τις ομάδες. Ποιες είναι αυτές οι υποχρεώσεις; Είναι αρκετές. Δύο κορυφαίες υποχρεώσεις είναι αυτό που έχει νομοθετηθεί από το Κράτος: Τον έλεγχο ταυτοπροσωπίας των ονομαστικών εισιτηρίων να τον κάνουν οι ομάδες. Δεν είναι δουλειά της Αστυνομίας. Η Αστυνομία τι δουλειά κάνει; Η Αστυνομία επικουρικά σε αυξημένης επικινδυνότητας παιχνίδια ελέγχει σωματικά τους φιλάθλους, για να μην περάσουν μέσα διάφορα και εποπτεύει αν αυτό που πρέπει να κάνουν οι ομάδες γίνεται. Κάποια στιγμή, λοιπόν, φτάσαμε στο μη παρέκει, γιατί αυτοί που είχαν την υποχρέωση να κάνουν τους προβλεπόμενους ελέγχους δεν το έκαναν. Να σας πω ένα παράδειγμα; Ο πατέρας ένα νέο παιδί θέλει να το πάει για έναν χρόνο να παίξει σε μια σύγχρονη εγκατάσταση βόλεϊ και προπληρώνει έναν χρόνο. Και έρχεται το Κράτος και κάνει έλεγχο και βλέπει ότι οι εγκαταστάσεις αυτές δεν πληρούν τις προδιαγραφές και τις κλείνει. Πού πρέπει να ζητήσει «τα ρέστα» ο πατέρας; Από το Κράτος που εφάρμοσε τον νόμο ή από αυτόν που έχει την αθλητική εγκατάσταση και ενώ έχει πάρει τα λεφτά – βλέπε εισιτήριαδιαρκείας – δεν πληροί τις προδιαγραφές. Άρα, τα «ρέστα» οι οπαδοί, οι φίλαθλοι, που έχουν κάθε δίκιο να διαμαρτύρονται και θέλουμε να γυρίσουν στα γήπεδα το συντομότερο δυνατό, γιατί δεν φταίνε, πρέπει να τα ζητήσουν από αυτούς οι οποίοι δεν εφαρμόζουν τον νόμο. Κι εμείς τι λέμε; Καλούμε τις ομάδες, γιατί έχουν δώσει λεφτά κάποιοι άνθρωποι, να έρθουν μαζί μας σε αυτόν τον αγώνα, να κάνουμε αυτά που πρέπει να κάνουμε, να απομονώσουμε μέσω της Δικαιοσύνης τους παραβατικούς και να πάμε παρακάτω.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα πάτε μέχρι τέλους; Γιατί υπάρχουν αντιδράσεις και υπάρχουν αντιδράσεις από τους υγιείς φιλάθλους.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι πάρα πολύ απλό. Για να καταλάβουν όσοι μας ακούνε και ειδικά οι εκατομμύρια φίλαθλοι που δεν φταίνε σε τίποτα και οι πολλά περισσότερα εκατομμύρια άνθρωποι που δεν ασχολούνται με το ποδόσφαιρο και θέλουν απλά να μπορούν να πάνε με το παιδί τους μια βόλτα σε μια πλατεία και να μην έρθουν όλοι αυτοί να τους απειλήσουν. Έχουμε δώσει μια προθεσμία δύο μηνών. Σε αυτούς τους δύο μήνες πρέπει να γίνουν κάποια συγκεκριμένα πράγματα. Όποιος τα κάνει, θα ανοίξει το γήπεδό του κανονικά και ο κόσμος θα πηγαίνει να βλέπει την ομάδα του. Όποιος δεν τα κάνει, όσο δεν τα κάνει, θα έχει κλειστό γήπεδο. Και επιπλέον θα ανακοινωθούν κάποια μέτρα από τον Αναπληρωτή Υπουργό Αθλητισμού, από τον κ. Βρούτση, τα οποία θα λένε το εξής πολύ απλό:
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πότε θα ανακοινωθούν;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Τις επόμενες ημέρες, σε λίγες ημέρες. Πέταξες μια κροτίδα; Ασχέτως τι θα πει η Αθλητική Δικαιοσύνη, τρεις αγωνιστικές η ομάδα. Πέταξες δεύτερη κροτίδα; Πέντε αγωνιστικές, τυχαία τα λέω. Πέταξες τρίτη κροτίδα, παράδειγμα; Όλο τον χρόνο χωρίς κόσμο. Γιατί το κάνουμε αυτό; Για να μην μπαίνουμε στη διαδικασία να τσακωνόμαστε μεταξύ μας, αν ο «άλφα», ο «βήτα» ή ο «γάμα» δικαστής απέδωσε μια δίκαιη ποινή. Η Αθλητική Δικαιοσύνη στη συνέχεια, στο πλαίσιο του αυτοδιοίκητου, θα επιβάλλει προφανώς τις ποινές που προβλέπεται για τις αγωνιστικές, για τα πρόστιμα, για τους βαθμούς που αφαιρούνται. Αλλά το Κράτος δεν πρόκειται να περιμένει την Αθλητική Δικαιοσύνη να πάρει κάποιες αποφάσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, θα πάτε μέχρι τέλους.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μέχρι τέλους και ελπίζουμε να μην χρειαστούν και πιο σκληρά μέτρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήγαινε στην κορυφή