Θρησκευτικός και πολιτικός όρκος – γράφει ο Βασίλης Γιαννακόπουλος

ΠΑΛΜΟΓΡΑΦΟΣ
Θρησκευτικός και πολιτικός όρκος – γράφει ο Βασίλης Γιαννακόπουλος

Το προηγούμενο Σάββατο 16 Δεκεμβρίου στην αίθουσα «Θάνος Κωτσόπουλος», στο ισόγειο του Δημαρχείου Γαλατσίου, πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία του Δημάρχου Γιώργου Μαρκόπουλου και των Δημοτικών Συμβούλων.

Πρώτος ενώπιον του Ευαγγελίου ορκίστηκε ο Δήμαρχος επαναλαμβάνοντας τα λόγια του θρησκευτικού όρκου που είναι τα εξής: «Ορκίζομαι να είμαι πιστός στην πατρίδα, να υπακούω στο Σύνταγμα και στους νόμους και να εκπληρώνω τίμια και ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου».
Στη συνέχεια ορκίστηκαν 28 δημοτικοί σύμβουλοι δίνοντας θρησκευτικό όρκο. Τέσσερις δημοτικοί σύμβουλοι έδωσαν πολιτικό όρκο και ήταν οι Ιμπριάλος Μάνθος, Αγγελής Κωνσταντίνος, Αναστασοπούλου Άννα, Χωριανόπουλος Νίκος.
Τα λόγια του πολιτικού όρκου είναι: «Δηλώνω στην τιμή και την συνείδησή μου να είμαι πιστός στην πατρίδα και να υπακούω στο Σύνταγμα και τους νόμους και να εκπληρώνω τίμια και ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου».
Πριν ορκιστούν οι τρεις δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης (Ιμπριάλος, Αγγελής, Αναστασοπούλου) έδωσαν την εξής προσωπική τους δήλωση: «Ορκιζόμαστε στην τιμή και τη συνειδησή μας ότι θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του λαού». Βάσει του νόμου έχουν το δικαίωμα κατάθεσης προσωπικής δήλωσης αφού όμως πρώτα είχαν ορκιστεί. Ο νόμος αναφέρει τα εξής: «Αιρετοί που επιθυμούν να καταθέσουν άλλη δήλωση όρκου μπορούν να την καταθέσουν στο πρωτόκολλο του Δήμου εφόσον έχουν προηγουμένως ορκιστεί στον έναν από τους δύο όρκους (θρησκευτικός ή πολιτικός).»
Επομένως, διπλό το φάουλ από τους δημοτικούς συμβούλους της Λαϊκής Συσπείρωσης. Έδωσαν την δήλωσή τους πριν ορκιστούν κανονικά και όχι στο πρωτόκολλο όπως προβλέπει ο νόμος.

Από την ορκωμοσία απουσίαζαν οι δημοτικοί σύμβουλοι Χαραλαμπίδης Γρηγόρης, Δημητριάδης Στέφανος και Αγγέλικα Σαπουνά οι οποίοι θα πρέπει να ορκιστούν μέχρι το τέλος του χρόνου, πριν δηλαδή αναλάβουν τα νέα τους καθήκοντα.

Η είδηση όμως της ημέρας δεν ήταν η παραβίαση του πρωτοκόλλου της ορκωμοσίας από τους τρεις δημοτικούς συμβούλους αλλά ότι ορκίστηκαν 36 δημοτικοί σύμβουλοι αντί 35 που είναι η δύναμη του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο 36ος που έδωσε όρκο και μάλιστα πολιτικό ήταν ο μικρός Ηλίας Μαρκόπουλος, γιος του Δημάρχου, ο οποίος επαναλάμβανε με ακρίβεια τα λόγια του όρκου μαζί με τους συμβούλους του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό, όπως καταλαβαίνετε, προκάλεσε σοβαρό πολιτικό ρήγμα στην οικογένεια του Δημάρχου. Ανυπομονώ να δω τον τρόπο με τον οποίο ο Δήμαρχος θα σβήσει τη φωτιά που του άναψε ο γιος του!

Πήγαινε στην κορυφή